Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltipset 2012:

6. Plass: Vålerenga

«Enga på topp» er en strofe klanen elsker å synge på Ullevål stadion, men kommer den strofen til å runge på tribunene til de kongeblå i år?

Tekst av Mats Vold, Foto: Morten Hauge
Lagt ut: 15. March 2012 - 12:01

Vålerenga har også i år utvilsomt en av de beste stallene, men det er liksom noe som forblir uforløst på Valle. Vålerenga er en tradisjonsrik klubb i norsk fotball, og har alltid engasjert på godt og vondt, uansett resultat. De siste hendelser bidrar ikke akkurat til å lette på engasjementet, og man kan trygt si at det ofte blåser rundt ørene til Martin Andresen. Skeidararvingen får stadig støtte fra ledelsen, og til tross for en fin sølvplass i 2010, tror vi han bør vise sjefene på Valle et bedre resultat enn fjorårets syvende plass. 

Overganger

Inn
 • Abdurahim «Ibba» Laajab (Strømmen)
 • Joachim Thomassen (Fredrikstad)
 • Marcus Pedersen (Vitesse, Nederland, lån ut juli)
 • Ahmed Suleiman (Heartland, Nigeria)
 • Simon Larsen (Vindbjart)
 • Giancarlo Gonzalez Castro (Alajuelense, Costa Rica. Spilleklar 1.august)

For oss FFK-ere vil det være mest spenning rundt prestasjonene Joachim Thomassen leverer på Ullevålmatta. For det norske pressekorpset er det nok mest spennende å se på Marcus Pedersen. Suleiman skal forsterke midtbanen og kantene, mens «Ibba» er hentet inn som et alternativ i angrepet. Castro kommer nok i sommer for å forsterke forsvaret sammen med Larsen.

Overgangen til Simon Larsen er litt spesiell. Etter at Rune Bratseth slo igjennom har det ikke vært mange spillere som skaper blest i relativt voksen alder. Larsen er 23 år og har inntil nå spilt i lavere divisjoner for Vindbjart, allikevel måtte Vålerenga sloss med nebb og klør for å snyte han fra klubber som Start, Rosenborg og Molde. Larsen blir utvilsomt et spennende moment i årets Tippeliga.

Ut
 • Freddy dos Santos (Legger opp)
 • Lars Iver Strand (Strømsgodset)
 • Adnan Haidar (Stabæk)
 • Mostafa Abdellaoue (FC København, Danmark. Var utlånt til Tromsø i fjor)
 • Stefan Strandberg (Rosenborg)

Dos Santos måtte legge opp til slutt, og sagaen rundt Lars Iver Strand måtte også ende en gang - for Strand sin skyld. Det virker nemlig ikke akkurat som han har trivdes på Valle, uten at vi skal spekulere mer rundt det. Overgangene til yngstebror Abdellaoue har også blitt et artig kapittel i boken om norsk toppfotball. Han ble som kjent solgt til København etter å ha blitt Eliteseriens toppscorer for Engasmedaljerival, Tromsø. Flere hevet også et øyebryn da VIF valgte å selge Stefan Strandberg til tittelrival Rosenborg.

Stallen

Vi vil neppe tro at Martin Andresen forlater sine drømmer om å spille som Barcelona, og 4-5-1/4-3-3 vil dermed være bankers.

Keepere

Lars Hirschfeld er i manges øyne ligaens beste keeper og har få svakheter. Forsvaret kan bestandig føle seg trygg på at Lars skal ta det han skal ta, men han gjør også redninger som virker utagbare for oss vanlig dødelige.

Vålerenga satser nok på Gudmund Taksdal Kongshavn som andrekeeper. Kongshavn beskrives som en reaksjonsterk skuddstopper, men som fortsatt er litt junior i feltarbeidet. Han har dog imponert oss når han har måttet trå til i tidligere sesonger.

Forsvar

Da Joachim Thomassen ble hentet fra et konkurstruet FFK, var nok baktanken at Andreas Nordvik skulle settes inn i sin opprinnelige posisjon som midtstopper. Der vil han få konkurranse fra nyervervelsen Larsen til å ta stopperplassen ved siden av Mur(i). Stoor blir å finne på høyrebacken, selv om vi synes han har levert dårligere for Enga enn vi husker han fra RBK. Dersom det skulle skje at hverken Nordvik eller Larsen klarer å fylle skoene til Strandberg, kommer Castro som kjent i sommervinduet. Han er en rask og duellsterk costaricaner med erfaringer internasjonalt. De fleste forsvar i TL sliter allerede nok med Muri på dødballer og Enga kommer nok til å avslutte sesongen som svært målfarlige på dødballer med Castro på plass.

Litt forsvarsanalyse: For den vanlige Fredrikstaner vil nok Enga virke bedre på venstreback med Thomassen i stedet for Nordvik. Thomassen er på nivå med Nordvik defensivt og bedre offensivt, men det er ikke sikkert at det kommer til å merkes. Vi tror at Andresen er nødt til å slippe både Stoor og nevnte Thomassen høyere for å utnytte deres offensive kvaliteter optimalt. Andresen har vært en ivrig tilhenger av å spille seg igjennom i midten og derfor flyttet en stopper opp i midtbaneleddet for å skape overtall. Dette er et lurt knep, men er for lengst gjennomskuet. Vi tror derfor at laget må begynne å benytte kantene og backene mer i årets sesong.

Midtbane

Enga spiller med to mer eller mindre dyptliggende sentrale midtbanespillere, og de oser av kvalitet. Hæstad er nok kanskje litt over the hill, og leverer nok ikke mange kamper på nivået han hadde mot Italia i 2006. Ogude derimot er en kanonspiller som leverer nesten uansett hvor han blir plassert på banen, og er blant topp tre defensive midtbanespillere i TL.

På den tredje midtbaneplassen, eller den såkalte tierrollen, er det hard konkurranse. Etter en turbulent overgangssak som enda ikke er ferdig, kom Pall Gunnarsson rett inn å tok krav på den plassen. Han har som nevnt hard konkurranse fra Fellah og Singh, som begge er er fantastiske offensive spillere og fortjener ikke å sitte på noen benk i Tippeligaen. Singh kan også ta en av plassene bak Gunnarsson. Det er også helt sykt å tenke på at entertaineren, skuddfinteren og avslutteren Bojan Zajic også må sloss for å i det hele tatt få spille noe sted på midtbanen. Ahmed Suleiman er nok først og fremst hentet inn for å konkurrere om en kantplass, men har fått spille mye som sentral midtbanespiller i treningskampene.

På kantene tror vi evigunge Morten Berre og faktisk-unge Håvard Nielsen vil spille på hver sin side. Konkurransen her er ikke langt nær like sterk som i tierrollen. De hardeste utfordrerene til overnevnte er Dawda Leigh og nye Suleiman.

Angrep

Marcus Pedersen er hentet fra Vitesse og kommer helt sikkert til å ta en plass som spydspiss. Pedersen er god i alle spillets faser og kan komme til å kombinere godt med Pall Gunnarsson. Som reserve har man hentet inn Ibba Lajaab, som er godt kjent i futsalverdenen. Lajaab er stjernen på det norske landslaget i futsal, og har en eminent teknikk. Utfordringen hans blir dog å dribble i stor fart i stedet for kun på små flater. For de som ikke kjenner Lajaab har han foruten et utenlandsopphold stort sett vært å finne i andre divisjon. Selv om mange sperret opp øynene da Andresen hentet denne 26 år gamle spilleren fra andre divisjon, er vi ikke i tvil om at Ibba har kvalitetene som skal til for å gjøre det greit som utfordrer. Utifra treningskampene kan det se ut som at talentene Chuma Anene og Sid Oussou får prøvd seg mer i år, men med kun en spissplass tilgjengelig kan det kanskje være at de blir prøvd på kantene?

Trener

Martin Andresen debuterte som spillende trener i Enga i 2008-sesongen, noe som endte i cupgull. Ifølge VIFs egne sider er han faktisk den treneren som har vært lengst i nåværende klubb av trenerene i TL. I Norsk sammenheng har han en god spillerkarriere bak seg med opphold i England i tillegg til å være kaptein for flere klubber i Norge.

Som trener i Enga har man mye å bære på sine skuldre og det forventes resultater fra både styre og supportere. Det har tidvis blitt sådd tvil om Andresen har levert det som har blitt forventet av han. Selv bedyrer han at han har en langsiktig plan, noe styret tydeligvis kjøper. Sett utenifra kan det også virke som at han er en person som liker å gå egne veier og at ikke alle spillere er like fornøyd med dette. Noen ser på det som ganske store blemmer at han lot Hussain forsvinne til FFK og at han lot Strandberg og ikke minst Mos forlate klubben. Han er god til å selge, Andresen, og for de som er spesielt interesserte er portrettintervjuet han gir til VIF TV svært oppklarende for hans tankesett og ikke minst avgjørelser.

Mulig oppstilling

Hirschfeldt

Stoor, Larsen, Muri, Thommasen

Ogude, Doffen

Berre, Gunnarson, Nielsen

Pedersen

One to watch

Se opp for Håvard Nielsen. Dersom VIF tør å bruke kantene blir det mer varierende oppspill mot Marcus Pedersen, og i denne fasen kan Nielsen bli viktig. 93-modellen kom som et friskt pust i fjor og ser ut til å ha tatt ytterlige steg. Han brukes på kant i Enga, men kan kanskje også i fremtiden være en god spiller som spiss for et lag som spiller i 4-4-2. Vi tror det virkelig store gjennombruddet kommer i år og han kan være høyt oppe i poengligaen når vi gjør opp status på slutten av sesongen.

Treningskampene

Vi advarer igjen om å ikke legge for mye i disse treningskampene. VIF har også levert svært varierende treningskamper med tap mot Ull/Kisa og 0-4 mot Djurgården, til uavgjort mot Primera División laget Rayo Vallecano.

Dom

Vålerenga IF skal i følge seg selv være et av lagene som konkurrerer om edelt metall vært år. De har en veldig sterk stall, noe som bevises ved at de kan ha spillere som Singh og Fellah på benken. Spørsmålet vi sitter igjen med er om strategien til Andresen klarer å føre denne sterke hæren i riktig retning dette året. De har vært nære gullet før, men da var Moa i toppform!

Det har vært litt utenomsportslige hendelser i veggene på Valle i det siste. Ved siden av den kjente Gunnarsonsaken er nå Andresen mer eller mindre uenig om kontrakt med Singh noe som kan bety at Singh får lite spilletid. Det samme kan synes å skje med Mohammed Fellah. Det spørs om fansen er tålmodige nok til å takle et tap av disse spillerene også, i hvert fall om de går til en motstander i ligaen. Vi skjønner for øvrig Andresen godt i denne saken dersom ikke Singh og/eller Fellah vil signere nye kontrakter, men det spørs om fansen er like forståelige som oss.

Vålerenga har mange spennende talenter i klubben, som kanskje kan leies ut? Spesielt Ricky Alba og Kamer Qaka er spillere vi håper å se i Tippeligaen i år. Faktisk ser midtbanen til Enga så lys ut for fremtiden at vi ikke helt skjønner hvorfor de skal betale titalls av millioner for Herman Stengel. Spøk til side; vi er ganske sikre på at Enga blir litt for forutsigbare også i år, og må berges av individuelle kvaliteter, noe som vil føre dem til en skuffende 6. plass.

Vil du overleve det da, Martin Andresen?

ffksupporter.nets tabelltips 2012

 1. Vålerenga
 2. Strømsgodset
 3. Sandes Ulf
 4. Sogndal IL

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340