Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltipset 2012:

16. Plass: Sogndal IL

Vi tror det er laget fra saftbygda som tar den siste plassen i årets tippeliga.

Tekst av Mats Vold
Lagt ut: 14. March 2012 - 10:45

Sogndal endte i fjor på en 14. plass, noe som i år ville holdt til kvalik. Sogndal startet fjorårsesongen med ett poeng på de første Sogndal fem kampene. Resultatene uteble og løsningen ble at laget som prøvde seg i en mer 4-4-2 variant slapp en spiller ned i vært ledd. De spilte da store deler av fjoråret med fem forsvarsspillere, hvor også mye av forsvarsspillet var bygd rundt saftjuvelen Even Hovland. De var i fjor også det minstscorende laget i Tippeligaen og er nødt til å rette scoringsstatistikken for å overleve i år. 

Overganger

Inn
 • Petter Aase (Florø)
 • Stefan Aase (Florø)
 • Leif Lysne (Fjøra)
 • Stian Dyngeland (Fana)
 • Stephane Diarra Badji (Casa Sport, Senegal)
 • Hannu Patronen (Helsingborg, Sverige)
 • Malick Mane (Sandefjord. Var utlånt til Aktobe, Kasakhstan, i fjor)
 • Taijo Teniste (Levadia Tallinn, Estland, lån gjort permanent

Sogndal har her hentet fem spillere fra lavere divisjoner. Tvillingene Aase er to svært spennende 16-åringer, men det er ikke to spillere som vil være klare forsterkninger i årets Sogndal-lag. Ellers har Sogndal selv svært god tro på at den sentrale midtbanespillere Badji skal være av høy kvalitet. Patronen har rutine fra Helsingborg og er hentet for å erstatte Hovland i midtforsvaret, mens Malik Mane er Sogndal sin nye spiss. Mane er en spiller som på sitt beste i Sandefjord var veldig god, men allikevel svinger veldig i prestasjonene.

Ut
 • Mats Solheim (Kalmar, Sverige)
 • Isak Scheel (Lillestrøm)
 • Barry Kader (Ukjent)
 • Joe Bendik (Portland Timbers, USA)
 • Cato Hansen (Ukjent)
 • Even Hovland (Molde)
 • Vegard Gjermundstad (Hønefoss)

De har kvittet seg med (/mistet) spillere som tidligere har prestert i de to øverste divisjonene. Spesielt tror vi de vil merke tapet av Even Hovland og Isak Scheel.

Stallen

Mye tyder på at Sogndal i år vil stille med en 4-4-2 formasjon.

Keepere

Kenneth Udjus som tidligere var Brannspiller ser ut til å bli prioritert i mål. 19-åringen Leif Lysne er hentet inn som 2. keeper. Førstekeeperen har vist et ok tippeliganivå tidligere, men vi stiller spørsmålstegn til 2. valget dersom det skal komme en skade på Udjus

Forsvar

SIL stilte i fjor med fem stk i backrekka. I år har de mistet flere sentrale forsvarsspillere og det ser ut som de nå kommer til å spille med 4 forsvarsspillere. Taijo Teneste hadde i fjor syv kamper for SIL og ser i år ut til å ta en fast plass på høyrebacken. Samtidig er de svært avhengig av at Patronen har med seg rutine og ferdigheter over landegrensa i og med at hans stoppermakker ser ut til å være 18årige Gustav Valsvik. Valsvik hadde i fjor også syv kamper i SILtrøya, og er en spennende stoppertype. På venstrebacken har de et nytt blad Flo i form av Per Egil.

Forsvaret er dårlig skodd i forhold til i fjor, og dersom det ikke kommer forsterkninger er dette en betydelig svekkelse.

Midtbane

Dette er nok på papiret den sterkeste lagdelen. Sentralt i midten vil de nok komme til å rullere på Furubotn, Bakke og Badj. Dersom Badj er så god som folk i saftbygda skal ha det til er det nok han som spiller mest fast, med variasjon av Bakke og Furubotn utifra om de skal ha en offensiv eller defensiv tilnærming. På kantene synes Ørjan Hopen og Ole Jørgen Halvorsen og være deres klare valg fra start.

Her har de også en Elvis som vil være en konkurrent dersom noen ikke leverer som de skal. Spesielt Halvorsen var svært god i fjor og en sentral brikke i det SIL hadde av offensivt spill. Det vil også være spennende å se hvordan Hopen fremstår etter gamblingproblemene da han har vært på avrusning i England under store deler av oppkjøringen. Hopen er en lokal gutt og utvilsom et stort talent med en dødelig venstrefot.

Angrep

Det er ikke et styrketegn at helten fra 1998 ser ut til å få fast plass på laget. Sogndal er nærmest avhengig av at Tore André Flo henter frem gamle kunster for å score. Ved siden av seg kommer han helt sikkert til å få Malik Mane. Mane kan være en spiller som gjør ting på egenhånd, noe som kommer til å være viktig for SIL.

Dersom det skulle bli skade på noen spisser (noe som er svært sannsynlig da den ene er 38 år) er det heller ikke her tyngde i erstatterene. Kanskje kan Elvis eller Per Egil Flo settes opp som spiss?

Trener

Laget fra Saftbygda hentet nylig Jonas Olsson som trener. Olsson kommer fra IFK Göteborg og tidligere Trälleborg. Olsson vant serien i sitt første år som trener for IFK og ble det året kåret til årets trener i Sverige. Det er allikevel verdt å legge merke til at han delte prisen da han hadde delt treneransvaret med Stefan Rehn.   Det blir spennende å se hva Olsson kan tilføre tippeligaen da det er en annerledes liga en Allsvenskan.

Mulig oppstilling

Udjus

Teneste, Valsvik, Patronen. P.E. Flo

Halvorsen, Badj, Furubotn, Hopen 

T.A. Flo, Mane

One to watch

Se opp for Ørjan Hopen. Hopen har en venstrefot som er så god at han fint kan stå for årets mål i Tippeliga. Han er heller ikke uerfaren i å score direkte fra corner.

Det vil også være spennende å se om noen av Aasebrødrene får prøve seg på dette nivået.

Treningskampene

Sogndal har to seiere i treningskampene, men det er mot lag fra lavere divisjoner. Ellers er det kun 0-0 mot Molde som er noe å skryte av. De andre kampene har vært dårlige og det toppet seg i 8-0 tapet for nyopprykkede Sandnes- Ulf.

Dom

Sogndal fremstår svekket fra fjoråret. Vi gir de allikevel tid til å akklimatisere Badj, som kan være en reddende engel for dette laget. Det er verdt og legge merke til at de i fjor ofte nærmest stilte i en 5-5-0 formasjon, noe som resulterte i lite mål begge veier. Det er derfor spennende å se om de i år vil score nok mål til å nøytralisere antall mål de kommer til å slippe inn.

SIL har foreløpig få tunge navn på benken og er avhengig av at Olsson skal trylle. Dersom de også mister Halvorsen og Per Egil Flo ser det svært, svært mørkt ut.

Tabelltipset

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16. Sogndal IL

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340