Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tabelltipset 2008

7. plass: Vålerenga

Martin Andresens stjernespekkede mannskap er årets mest spennende prosjekt. Fallhøyden er stor, og vi tror Vålerenga får problemer med å innfri.

Tekst av Trond Johansen, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 23. March 2008 - 13:24

Det har skjedd mye på Valle i vinter. Martin Andresen har kommet inn som spillende manager. Med han kommer også et langt følge av spesialiserte trenere som skal assistere ham på detaljnivå. I tillegg har frisk kapital gjort det mulig for Andresen å hente flere spillere fra øverste hylle. Det gjør at Vålerenga fremstår som årets mest spennende lag å følge.

Å være spillende manager/trener er et krevende konsept. Vanskeligst blir det nok for Martin Andresen som må takle mange og uvante roller. Belastningen kan fort bli stor. Tidligere G19-landslagstrener Tor Ole Skullerud skal riktignok ha ansvar på treningsfeltet og lede laget fra sidelinjen i kampsituasjon, men også han mangler erfaring fra dette nivået.

Selv om Martin Andresen er over storhetstiden som fotballspiller, er plassen som sjef sentralt på midtbanen i det minste en rolle han kjenner og behersker. Andresen er nok en større forsterkning for Vålerenga som fotballspiller og som kaptein enn som manager.

Men det blir trangt om plassen på midtbanen. Det er også en åpenbar kilde til konflikter når en av de som konkurrerer om plass på midtbanen er samme person som tar ut laget. Likevel vil få reagere på at Martin Andresen tar en av de to plassene sentralt på midten i det som trolig blir et 4-4-2-system. Like innlysende er det at landslagskamerat og nyinvestering Kristofer Hæstad tar den andre plassen. Hæstad hadde en problematisk sesong i fjor, og er nå i en posisjon hvor han har mye å bevise i norsk klubbfotball. Og som Vålerengas nye «stjerne» vil forventningene være skyhøye. Vi tviler på at han innfrir.

Lars Iver Strand vil også få mye fokus på seg etter overgangen fra Tromsø. Strand har de siste sesongene variert voldsomt i prestasjonene, men eventuelle svake perioder vil bli langt synligere i Vålerenga enn det var i Tromsø. Strand blir likevel en forsterkning for Enga og får etter alt å dømme en kantrolle i 4-4-2. Serbiske Boran Zaijic, som i fjor imponerte på lån fra Partizan Beograd, tar den andre kantrollen. En meget god spiller.
På den andre siden har Oslo-klubben solgt det som var deres beste midtbanespiller i Christian Grindheim til hollandske Heerenveen.

Selv om den nykomponerte midtbanen består av spillere som nyter stor respekt i norsk fotball, så er det foreløpig ingen som vet hvordan de vil fungere sammen over en lang Tippeliga-sesong. Det er også et spørsmål om hva som vil skje når sterke personligheter og gode fotballspillere blir nødt for å slite benken. Som både spiller og hovedtrener kan dette fort bli en ekstra belastning for Andresen som ikke har erfaring i håndtere slikt. Vi registrerer også at laget savner gode breddeholdere på midtbanen.

De mange nye ansiktene, både på banen og sidelinjen, gjør det i det hele tatt vanskelig å spå Vålerenga før årets sesong.

At Martin Andresen skal få lære seg til å bli trener i en norsk storklubb, samtidig som han skal være en sentral spiller og kaptein, høres ut som et sjansespill. Det vil også føre til at klubben får enda større oppmerksomhet enn tidligere. Hvordan vil Andresen takle mediestyret og de kritiske spørsmålene som fort kan hagle mot ham i motgang?

På den andre siden: Vålerenga har udiskutabelt et godt fotballag. Fra den amerikanske nyervervelsen i mål, Troy Perkins, til et solid forsvar, en stjernespekket midtbane og spisser med stort potensial.

Særlig islandske Gunnar Heidar Thorvaldsson, som kom til klubben på sensommeren i fjor, er en type med toppscorerpotensial. Thorvaldsson er tidligere toppscorer i Allsvenskan, der han til sammen står bokført med imponerende 31 scoringer på 64 kamper. Kjøpet av Mohammed «Moa» Abdellauoue fra Skeid er også meget spennende, og unggutten er den spissen som har imponert mest i vinterens treningskamper. Skadeforfulgte Bengt Sæternes er et mer underlig kjøp, selv om han riktignok har noen egenskaper som de andre spissene ikke har. Men det inkluderer også en sær personlighet og lang skadehistorikk.

Det blir mye om og hvis med Vålerenga i år. Med en skjev start kan dette gå riktig dårlig, kanskje så dårlig at det blir fundamentale endringer i trenerapparatet til sommeren. Vi forventer uansett mye styr og oppmerksomhet rundt klubben, og tror verken Martin Andresen eller laget som helhet klarer å innfri dette presset. De må ta til takke med en skuffende 7. plass.


Tabelltipset 2008:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Vålerenga
8. Tromsø
9. FC Lyn Oslo
10. Aalesund
11. Ham-Kam
12. Bodø/Glimt
------------------------------
13. Molde
------------------------------
14. Strømsgodset

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3