Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

For egen regning

«Her er det no' muffens»

Det hører med til dagens fotballhverdag at spillere kommer og går. Og overganger kan skje både fort og uventet. Et bedre eksempel på dette enn Markus Ringberg sin plutselige exit til Ham-Kam får man ikke. For ett år siden var det nok heller ikke mange som kunne se for seg at FFK kom til å gi bort publikumsfavoritten Roger Risholt. Nå er det klubbens underlige opptreden overfor snart kontraktløse Brian West som får enkelte til å klø seg i hodet. Deriblant undertegnede.
Tekst av Trond Johansen, foto: Espen Gangfløt
Lagt ut: 11. August 2005 - 14:08

Brian West kom fra intet til FFK like før det etterlengtede møtet med Tippeligaen i 2004. Til tross for en CV med opptil flere landskamper for USA og et rykte for å være så rask at han egentlig kunne ha satset på en karriere som sprinter fremfor fotballspiller, så var ikke Brian West noe kjent navn for Ola Nordmann. Og de som hevdet å ha gjort litt research, hadde fått vite at denne spilleren ikke hadde noen andre kvaliteter utover at han var rask. Pasningsspillet skulle visst være horribelt. Det var med andre ord ingen velkomstkomité av Fredrikstad-supportere som tok ham i mot på Gardermoen, ei heller noen som ville bygge hus. Forventningene var nok sånn midt på treet.

Jeg husker godt første gang jeg skulle få se amerikaneren spille i FFK-drakt. Det var på et for anledningen nærmere gult gressteppe på Østsiden Stadion, en tidlig og kald aprilkveld i 2004. På det tidspunktet var West tiltenkt å fylle tomrommet FFK hadde på høyre kant. At gutten hadde tempo i kroppen så jeg umiddelbart, men på det dårlige underlaget slet han med å holde kula under kontroll. Likevel så han aldri så hjelpesløs ut som jeg hadde blitt foreskrevet av enkelte på forhånd. Det virket rett og slett lovende.

Det er altså bakgrunnen, og de fleste kjenner godt til fortsettelsen. Likevel tar jeg kortversjonen:

Etter en litt famlende start på sesongen, så fant Eggen ut at Brian West nok egentlig var best som spiss. Og i spann med Markus Ringberg ble det etter hvert mange morsomme stunder for oss tribuneslitere utover både våren, og i særdeleshet høsten.

Brian West løp fra absolutt alle og skapte konstant uro hos motstandernes forsvarsspillere. Man fikk ikke bedre underholdning enn å se West akselerere forbi midtstoppere av typen Erik Hoftun eller Ronny Deila, med lærkula sånn rimelig under kontroll. Selv om han kanskje ikke scoret i bøtter og spann, så åpnet han opp store rom som Markus Ringberg gjerne benyttet seg av. Og sånt ble det mål og mye moro ut av!

Og gradvis ble vi også kjent med andre sider ved denne fantastiske spilleren, Brian West. For det viste seg at spilleren både hadde stor innsatsvilje, god spilleforståelse og bedre teknikk enn ryktet skulle ha det til. I enkelte situasjoner ble det veldig tydelig at West har kvaliteter i seg som egentlig gjør han for god for den provinsielle norske ligaen.

Sesongen endte for øvrig med at Brian West kom på VGs prestisjetunge "Årets lag" i Tippeligaen, og ble også vurdert som en av de tre beste spillerne i Tippeligaen i 2004.

Drillo har i en rekke år snakket varmt og lenge om viktigheten av spisskompetanse hos spillere. I Brian West har han tilgang på en spiller som har nettopp dette i en ekstrem hurtighet. For en trener som verdsetter breakdown og hurtige overganger, burde jo det være midt i blinken. Når denne treneren i tillegg råder over spillere som har fått spisskompetansen sin lagt ned i føttene (Kvisvik og Enerly), så har man også de komplementære egenskapene som er nødvendig for at man skal få maksimalt ut av hverandres spisskompetanser.

Så hvorfor i all verden sitter herr Olsen og FFK på bakbeina? Med sine uttalelser til media insinuerer de en nærmest likegyldig holdning, og man sitter igjen med følelsen av at de tenker "det er ikke så farlig om vi mister Brian West". Noe som jo virkelig komplett uforståelig for oss publikumere.

Så HVORFOR?

Det blir selvsagt bare spekulasjoner, men det hadde i høyeste grad vært interessant å være flue på veggen i klubbhuset når de rette personene diskuterer spørsmålet.

Man lar ganske enkelt ikke en toppspiller som Brian West glippe mellom fingrene. For det er jo akkurat det som fort kan skje når FFK-ledelsen spiller det spillet de nå gjør. Og de er selvsagt klar over det. Noe som igjen må bety at de ikke ser på det som noe stort tap. Jeg tror de fleste hodene på Stadion er sterkt uenig i akkurat det (kanskje derfor det også er startet en underskriftskampanje for å beholde spilleren?)

På onsdag grep FB tak i saken og stilte både Drillo og Mokkelbost til veggs. Svarene vi fikk presentert var vage, og i hvert fall ikke oppløftende. Drillo, som betryggende nok understreker at han er klar over at kontrakten er i ferd med å utløpe, hinter frempå at det også er et økonomisk spørsmål. Greit nok. Hvis West har lagt frem et krav som ikke på noen måte står i samsvar med hva andre toppspillere i Tippeligaen tjener, så er det muligens greit at man avventer. Men jeg mistenker at det ikke er tilfelle. En spiller som Raymond Kvisvik spiller garantert ikke for knapper og glansbilder, ei heller Raio Piiroja. Det gjorde heller ikke Thomas Myhre. Eller Håkan Söderstjerna for den saks skyld.

Gode spillere skal belønnes best, og Brian West er av de absolutt beste i FFK. Kanskje den beste og viktigste?

For å si det rett ut: FFK bør være villig til å strekke seg langt for å beholde en spiller som Brian West. Problemet er at de burde ha strukket seg ut langt tidligere, eller i hvert fall innen skrivende stund.

Raymond Kvisvik sa det treffende til FB i forbindelse med Ringberg-overgangen:

"I dagens fotball innleder man kontraktsforhandlinger ett år i forveien. Ikke etter sesongslutt. Så får de ansvarlige si hva de vil".

I Brian West sitt tilfelle kan klubben imidlertid argumentere for hans skadesituasjon, og det er for så vidt legitimt. Men at ledelsen fremdeles skyver saken fremover i tid, er ikke like greit. Faktum er at Brian West aldri har vært særlig skadeutsatt før han kom til FFK (og det er en kjent sak at FFKs medisinske apparat og oppfølging av skadede spillere ikke var all verden i fjor). Alle spillere har samtidig "lov" til å være uheldig og blir skadet fra tid til annen, uten at klubben skal stemple spilleren som en som fort blir skadet. Og når West endelig er frisk, så argumenteres det for at han må bevise over tid at han duger i 90 minutter. Greit nok at verken Drillo eller Mokkelbost befant seg i FFK i fjor, men noen burde jo likevel ha visket dem i øret at Brian West presterte voldsomt bra for FFK over tid i fjor. Og det burde være garanti nok.

Det er ikke noen heldig situasjon for en spiller, som etter et langt skadeavbrekk endelig har kjempet seg tilbake, å få vite at han er nødt til å prestere på høyt nivå over tid for å få lov til å bli i klubben. Slik behandler man ikke en spiller som man vet, eller i hvert fall burde vite, hva står for.

Det hører også med til historien at Brian West nå faktisk har spilt bra over tid etter at han kom tilbake fra skade. Selv om det tok litt tid før matchformen var intakt, forståelig nok.

Men hva sier FFK?

"Det er for tidlig ennå" (Drillo til FB onsdag 10. august)

Sannheten er at det snart er for sent. Andre klubber, både i inn- og utland, har vist interesse for spilleren. Og de kan når som helst snappe ham opp gratis, så lenge FFK ennå ikke har sikret seg signaturen.

FFKSupporter.net var for øvrig i direkte kontakt med West sin agent tidligere i år, og da ble det sagt at spilleren gjerne ville bli i FFK noen år fremover. Agenten håpet at det hele ville bli avklart innen én uke. Nå har det gått to måneder. Og en avgjørelse virker ikke akkurat nær forestående.

Det hører også med til historien at FFK gikk til innkjøp av en 30 år gammel spiss fra Ungarn da det berømte overgangsvinduet åpnet. Mihály Tóth kunne vise frem en fin CV og en like fin skryte-DVD. Likevel hadde ingen i FFK sett ungareren i aksjon personlig. Og allerede i første treningskamp så man at Tóth neppe er noen erstatter for Markus Ringberg. Tóth viste seg derimot å være en typisk "bakromsspiss", ikke ulikt Brian West…

Det er neppe veldig sannsynlig at vi kommer til å få se to slike spisstyper sammen på topp under Drillo veldig ofte. Så da blir spørsmålet: West eller Tóth?

Brian West har storspilt de siste kampene og naturligvis beholdt plassen. Men Tóth, som av FFK-ledelsen ble beskrevet som "en betydelig signering for FFK" er neppe hentet til klubben for å slite benken. Det er også en del prestisje rundt det å hente nye spillere. Om en trener plasserer en nyinnkjøpt spiller på benken, så kan det omtrent oppfattes som å innrømme en feil. Og en trener ønsker nesten alltid å bruke de spillerne han selv har tatt initiativet til å kjøpe.

Jeg regner med at du ser hva jeg skal frem til…

Men dersom FFK velger å vise Brian West døra, når det samtidig hadde vært gode muligheter for at spilleren kunne skrevet under en ny kontrakt med klubben, så vil jeg påstå at det skriver seg inn i historien som en av de merkeligste vurderingene som er gjort på Klubbhuset de siste 10-20 årene. Og i den perioden har det skjedd mye rart…

Spekulasjoner er alltid gøy, men spekulasjoner er heller ikke noe mer enn fritt tankespinn...

Men forhåpentligvis stemmer ingen av resonnementene ovenfor. For det ville nesten vært alarmerende i seg selv. Og jeg har faktisk stor tiltro til FFK-ledelsen.

Det er også derfor jeg har en sterk mistanke om at det er et eller annet noen av partene ikke vil ut med. Noe som vil få meg til å forstå. En holdbar årsaksforklaring.

For her må det være no' muffens...

 


Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340