Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

For egen regning:

Den nye vinen...

Jan Rafn blogger om FFKs fremtid. Her kommer det både oppmuntrende ord om våre kommende, egenutviklede FFK-stjerner, men det rettes også en aldri så liten pekefinger mot publikumet på Fredrikstad stadion.

Tekst av Jan Rafn, Foto: fredrikstadfk.no
Lagt ut: 26. May 2010 - 17:45

De siste årene har jeg år etter år hørt negative ting om hvor dårlige FFK er på å utvikle egne spillere. Like ofte har jeg svart at dette har vi kontroll på. "Det kommer mye bra i årene som kommer." Når det er sagt, er det én ting jeg kan skrive under på: Vi har ikke vært like gode som Sarpsborg og Moss til å ta vare på talentene. Vi har hatt mange spillere innom ungdomslandslag, men hvorfor har de ikke slått gjennom for FFK?

Ofret for ønsket om å bli best

Martin Elvestad er et godt eksempel på en spiller som ikke har fått utfolde seg så mye som mange av oss har ønsket. Brenner ens hjerte for ungdomsfotballen, er det selvfølgelig gøy å se spillere bli til den "stjernen" man ser konturene av i ung alder. Martin er en spiller som har vært offer for FFKs ønske om å bli best. Med det mener jeg supporternes, sponsorenes og klubbens krav om sportslig suksess. At han er en spiller som kunne gjort det bra i tippeligaen er jeg ganske sikker på.

Men så var det disse kravene igjen da. Vi ønsket ikke å gi rom for spillere som ikke kom inn som ferdigutviklede toppspillere. Kravet fra de omtalte instanser presset FFK til å kun satse på "sikre kort". Spillere som Barsom og Wehrman ble foretrukket ti av ti ganger. Hvis Martin fikk ett innhopp eller to, så var det aldri på sin "spesialplass" (sentral midtbane), men enten som flankespiller på høyre eller venstre side.

"Alle" vet at det er en rolle Martin ikke er bygd for. Han er sentral midtbanespiller i en utpreget ankerposisjon. Så kom høsten 2009. Nedrykket kombinert med en plagsom finanskrise førte til storopprydning i spillerstallen. Spillere ble enten gitt bort, fikk ikke fornyet kontrakt eller solgt. Ingen nye dyre spillere ble hentet utenfra, kun interne opprykk fra enten juniorlag eller lokale klubber. FFK har rett og slett blitt tvunget inn i en situasjon som kan bli klubbens redning på lengre sikt. Nå må man satse på unge, egenutviklede spillere. Vi må gi dem tillit for å utvikle seg slik en ung vin trenger for å etter hvert fremstå som en god, fyldig årgangsvin. Martin er i opptrening etter skaden han pådro seg høsten 2009. Han forventes tilbake i løpet av en til to måneder, og jeg er ganske sikker på at vi nå får se en Martin i den rollen han behersker, som sentral midtbanespiller med tillit.

Innhøstede vinmarker

Tre nye vintyper har vi høstet fra vinmarkene så langt. Jonas Becken, Odilon Kashama og Simen Rafn er alle spillere som vil danne stammen i et fremtidig FFK-lag. De to sistenevnte har fått mye spilletid, mens Jonas fortsatt venter på sin debut i Adeccoligaen. Jeg er et hundre prosent overbevist om at Jonas vil takle det når han en dag får muligheten, slik de to andre har gjort det.

Men hva er det som gror på de vinstokkene vi fortsatt ikke har høstet?

Er det noe mer spennende på gang?

FFK har en målsetning om å hente opp én ny spiller til A-laget per år. Selv om vi ikke klarte dette i 2009, så har 2010 gitt signaler om hva vi har i vente.

Utropstegnene

Sanpreet Singh er en spiller med et veldig stort potensial. Han har spilt diverse kamper for våre ungdomslandslag, og er anvendelig både som midtstopper og anker på midtbanen. Sanpreet har et stort teknisk register. Et flott driv fremover og et godt fotballhode. Han leser spillet godt. Dessverre så har Sanpreet vært litt for mye plaget av skader, noe som har gjort at han er litt reservert i forhold til tro på egne ferdigheter. Den dagen han virkelig får troen på seg selv, vil vi se en ny storspiller i FFK. Sanpreet har allerede proffkontrakt med FFK, så hansken er kastet, Sanpreet!

Eirik Laabak er neste vin som skal foredles. En «hengslete» tenåring som har skutt i været de siste to årene. Litt lite muskler kompenseres med en uredd innstilling. Skal du i krigen, er Eirik en av de første du plukker ut. Han er en fantastisk god duellspiller og er ofte der det koker mest. Midtbanespilleren kan minne litt om navnebror Eirik Bakke, vel og merke før han ble uspiselig. Eirik er videre flink til å lese spillet, og er ofte den som trer igjennom en stikker til en flanke eller spiss på blankt mål. I løpet av ett år så spår jeg at han har etablert seg i A-stallen. En spiller som garantert vil sette spor fremover. Noen økter i helsestudio fremover vil også gi ham enda mer pondus, og stakkars de som skal gå i duell med ham da. Som Eirik Bakke så sliter Eirik noen ganger med et hissig temperament. En utfordring å temme uten at det går ut over aggressiviteten i spillestilen.

Håvard Åsheim har bitt utpekt av mange som en kommende storspiller. Nylig ble han tatt ut på Statoil talentsamling i regi Ole Gunnar Solskjær. Å beskrive Håvard er ikke så vanskelig. Ydmyk, lærevillig, intelligent og pasningssikker. Gutten er knappe 15 år og har allerede spilt kamper mot menn som kunne vært både far og bestefar for ham. Fortsetter han sin utvikling, vil Håvard bli en nyttig spiller for FFK. Både i forsvar og på midtbanen har han blitt brukt med hell. Han har en pasningsfot som er utrolig presis. Feilpasninger fra denne karen er sjelden kost. Den eneste begrensningen han har ligger i ham selv. Ønsker Håvard å bli best i Fredrikstad, så blir han det. Det handler bare om å tro, og i tillegg fortsatt jobbe hardere enn alle andre.

Sabah Mukaber kom fra Haugesund sommeren 2009. Han er tyrkisk, men snakker kav Haugesundsdialekt. En spennende spiller som plutselig dumpet ned i våre armer. Han har også fått sin kvote med skader, og fikk dessverre ødelagt mye av høstsesongen på grunn av dette. Sabah kan minne litt om Vålerengas «Moa» i spillestilen. Et godt skuddben og flink til å posisjonere seg. Spissen har hospitert med A-laget i vår, og vil være en naturlig del av A-stallen i årene som kommer. Det er ingen ulempe å være en sympatisk og ydmyk gutt heller. Han er rendyrket spiss, men jeg savner litt mer aggressivitet som kan løfte ham enda et steg videre.

Outsiderne

Agron Hoti er en spiller som enten presterer på et veldig høyt nivå, eller som ikke presterer i det hele tatt. Han kan ha noen dager hvor man må gni seg i øynene og fundere på om det er samme spiller du så forrige uke og ristet oppgitt på hodet over. Heldigvis så går det lengre og lengre tid mellom de dårlige dagene. Agron har vært stor for juniorlaget og FFK 2 de siste to månedene. Han har også slitt en del med skader, virker nå å være et hundre prosent tilbake. Med Agron er det enten vinn eller forsvinn. Det er en spiller jeg håper kommer for fullt. Hans største utfordring er troen på egne ferdigheter og evnen til å prestere over lengre perioder. Får du kontroll på dette, Agron, så kan du nå langt. Agron trives best på kanten, men kan også spille spiss. Litt udisiplinert i forhold til defensiv jobbing, for ellers hadde han også vært en kandidat til sentral midtbane.

Erlend Thorvaldsen har også vært på ungdomslandslag. Debuterte tidlig i 2. divisjon som 15 åring. En spiller jeg virkelig ønsker skal lykkes. Juniorlagets «Mr. Nice Guy», noe som kanskje også er hans store utfordring. "Nice boys never wins a ball game" fikk jeg til stadighet høre av min gamle trener Per Mosgaard. Det ligger noe i det, selv om Erlend faktisk har begynt å få gule kort.

Emil Mikalsen er en ren venstrekant. Bruker høyrebenet som støttebein, men han har i tillegg et venstrebein av meget høy klasse. Skyter godt og har en god innleggsfot. Håper Emil fortsetter utviklingen han har hatt i år. Tilbakelegger ufattelig mange meter i løpet av en kamp. Har også vært plaget av en del skader, men er nå heldigvis tilbake for fullt.

Simen Standerholen er en haldengutt som kom til FFK før sesongen 2009. Simen har et teknisk register som er fantastisk. Drev flere etablerte juniorspillerne til vanvidd de første treningene. Han kan drible tolv mann i en telefonkiosk og komme ut med både ball og vekslepenger. Klarte det kunststykket å skade seg under oppvarming før juniorkampen mot VIF i fjor høst. De andre løp seg varme, mens Simen trente overstegsfinte og menisken låste seg. Operasjon og komplikasjoner med denne gjorde at han var borte i nesten seks måneder. Simen i form er en entertainer på høyt nivå. Sliter litt med å vurdere når han skal spille og når han skal «showe». Typisk flanke som kan spille både på høyre og venstre. Ingen i FFK er i nærheten av de fintene han leverer. Går det helt inn for Simen, så kan han bli en hit. Litt 50-50 med Simen.

Ole Strømsborg er en annen haldengutt som kom samtidig med Simen Standerholen. Ole vil bli en toppspiller for FFK, fordi han vil det. En tvers igjennom hundre prosent seriøs gutt med fine holdninger og ferdigheter. Skyter hardere enn en hest sparker og skremte vettet av Kenny Stamatopoulos på oppvarmingen til FFK 2 i fjor. God i duellspillet. Kan utvikle hurtigheten for å bli en komplett stopper. Har allerede debutert i 2. divisjon som 15-åring med stort hell. En av de spillerne som spilte mest i fjorårets juniorstall. Kan slå en Ahlsen-pasning ferdig dempet på 60 m.

Bjørn Erik Kristiansen er mossing og kom til juniorlaget før sesongen 2009. En keepertype med stort potensial. Er for tiden skadet med en kranglete skulder. Han har vært innom landslagssamling og kan vokse til å bli en toppkeeper. Trekkes litt for dårlig fotarbeid, men dette er under stadig forbedring. Reaksjonssterk keeper som varter opp med redninger du må gni deg i øynene for å tro.

Vetle Nilsen har vært forfulgt av skader de to siste årene. Var på landslagssamling for to år siden, men kyssesyken ødela mye av fjoråret for ham. Blir han skadefri og presterer over lengre tid, så kan Vetle bli en overraskelse. Hans største motstander bor inne i hans eget hode...

Mange nevnt og sikkert noen glemt

Det kommer også mye bra opp gjennom bylaget, og det som forundrer meg er en stadig stigende kvalitet på disse. Som FFK-supportere skal vi se fremtiden lyst i møte. Disse guttene kombinert med gode importer, og fortsatt bidrag fra de etablerte, gjør at Fredrikstad stadion kan bli en plass for mye glede fremover. Men skal vinen bli god så kreves det tålmodighet. En ung spiller vil vokse dersom du som tilskuer oppmuntrer i stedet for å bryte ned. Dessverre så er det for mange negative personer som dominerer vårt kjære stadion.

Disse spillerne vil garantert gjøre feil, og sikkert feil du vil gremme deg over. Da biter du deg selv i leppa og holder ubekvemsordene innabords. Jeg håper også FFK vil rendyrke de typene som kommer opp i roller de behersker og som vil gagne laget på sikt. Er du sentral midtbane, så bør det være plassen du blir testet på både i kamp og trening. En god vin skal bearbeides og ha gode vilkår for å havne på de øverste hyllene. Sørg for at vilkårene for unggutta våre er så gode at ekspeditører må strekke seg når han skal hente frem produktet vi utvikler...

Det er lov å prøvesmake underveis ved å følge kampene til vårt juniorlag og FFK 2, og diskutér gjerne i forumet:

For egen regning,

Jan Rafn

 

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

27/08/2023 12:52 | a5d0a5e4