Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Marius Krathe, Marius Slydal og Gustav Holmes har nådd aldersgrensen

Hva skjer med sisteårs juniorer?

Smak litt på ordene en gang til... Sisteårs junior. Hva betyr det egentlig for en spiller i FFK å være sisteårs junior? Jan Rafn reflekterer over satsningen og har tatt en prat med de tre spillerne som nå er for gamle for juniorlaget.

Tekst av Tekst og foto: Jan Rafn
Lagt ut: 21. October 2009 - 11:00

Mange mener at hvis man er sisteårs junior og ikke tatt opp i a-stallen så er løpet kjørt i forhold til en fremtid i klubben. Og det betyr også at man mest sannsynlig må finne seg en ny klubb fra 1. januar 2010. Dette er gutter som satser og bruker mye av livet på en fremtidig fotballkarriere. Slik ser en vanlig fotballuke ut for FFKs juniorlag:

Mandag: Kamp FFK2 i 2.div
Tirsdag: Trening jr-lag
Onsdag: Trening Elexia med jr-lag
Torsdag: Kamp jr-lag i Interkrets
Fredag: Trening jr-lag
Lørdag: Trening jr-lag

Eventuell hospitering på A-lag kommer i tillegg til dette programmet.

De aller fleste har også trening gjennom toppidrett i Sarpsborg eller idrettslinjer andre steder. Med andre ord snakker vi her om spillere som både trener mer og spiller mer kamper enn våre A-lagsspillere. Ved hver sesongslutt er det spillere i FFKs juniortropp som får beskjed om at det ikke blir noen oppflytting til A-stallen. Da må man ut og lete etter ny klubb.

Overgangen fra FFK-jr til lag i lavere divisjoner blir fort en nedtur for mange. Plutselig er man ikke lenger en av byens håpefulle, og man går til klubber der treningsmengden er vesentlig lavere enn man er vant til. Dessverre har ikke Østfold så mange gode alternativer hvis man ønsker å spille fotball på samme nivå som man har gjort i FFK, og fort mister man både ambisjoner og lyst til å ofre "alt" for fotballen.

Nå kan situasjonen se litt lysere ut for distriktet dersom Kvik, med flere tidligere FFK jr-spillere tar steget opp i 2.divisjon. Gledelig er det også at Trosvik har rykket opp i 3.divisjon.

I dagens juniorstall befinner det seg tre spillere som er såkalte sisteårs juniorer. Dette er (fra venstre i bildet) Gustav Holmes, Marius Slydal og Marius Krathe. Alle spillere som opp gjennom tiden har markert seg som talentfulle spillere med store fremtidsyver. Marius Krathe har til og med vært innom aldersbestemte landslag, mens de to andre har vært viktige brikker på Østfolds kretslag. Alle tre har for øvrig fått prøve seg på A-treninger i sommer/høst.

Dessverre så har også skader fulgt disse tre spillerne tett. Marius Krathe var blant annet uten kamptrening i mer enn 1 ½ år. Gustav Holmes har i 2009 blitt operert for Gilmores Groin, en skade som blir mer og mer vanlig blant dagens fotballspillere. Marius Slydal har vært skadeutsatt helt siden han tok på seg et par fotballsko. I tillegg til dette er også Lalawele Atakora sisteårs junior. Lala har spilt enkelte juniorkamper og de fleste andredivisjonskamper. Imidlertid er han ikke en naturlig del av juniorstallen, da Lala kun trener med a-laget.

I år har de vært viktige brikker på et veldig ungt jr-lag og har nærmest innehatt en slags "papparolle". Vi tok en prat med gutta etter kampen mot Sarpsborg i Interkrets. Hvordan ser dere på egen situasjon i klubben?

- Vi har alle tre hatt samtaler med klubben og er inneforstått med at fremtiden høyst sannsynlig ligger et annet sted enn i FFK.

Slydal har vært med på tre A-lagstreninger, Holmes har vært på fem og Krathe noen flere. På spørsmål om hva de syns om klubbens satsning på ungdomsfotballen gir de skryt for satsningen.

- Det er synd vi ikke er 93-årgang, for så bra som det har vært i år har det aldri vært. All ære til det opplegget Even & Co har spikret sammen i år. Det er bare å håpe på for de som er juniorspillere fremover at opplegget blir like bra.

På spørsmål om hvor de ser seg selv om ett år er de samstemte.
- Drømmen for alle 3 er at fotball fortsatt opptar mesteparten av fritiden.

Vi avslutter samtalen med gutta og ønsker alle tre lykke til med karrieren fremover.

Avslutningsvis så kan det nevnes at dersom FFK gjør alvor av å kutte antall spillere i A-stallen radikalt så har man et stort problem i 2. divisjon neste år. Hvem skal spille disse kampene? Den belastningen som blir drevet på enkelte jr-spillere kan ikke vedvare og kan bli enda større neste år dersom a-stallen krympes.
Glenn Rostad, som har hatt ansvaret for dagens andredivisjonslag, opprettet en talentgruppe bestående av de yngste a-spillerne og de mest talentfulle jr-spillerne.

Dette ble etter hvert en stor gruppe med bra kvalitet på treningene. Grunnidéen med dette var å gi noen av dem som er sisteårs jr-spillere ett år ekstra for å kunne bevise at de kan bli fremtidige eliteseriespillere. Videre også "lokke" til oss talenter fra andre deler av Østfold/Norge med et sportslig godt opplegg. Da var denne talentgruppa viktig. Flere av fjorårets sisteårs juniorspillere var tiltenkt plass i denne gruppen, men dessverre hadde de funnet seg andre klubber når konseptet først ble godkjent og igangsatt.

Denne gruppen ble lagt ned når Tom Nordlie startet sin jakt på ny eliteseriekontrakt.

Ikke alle jr-spillere har samme utviklingskurve og er ferdige a-lagsspillere etter endt junioralder. Noen trenger lenger tid, og historien gir oss mange eksempler på dette. Fabian Andersen i Mjøndalen er en spiller som har fortsatt den gode utviklingen etter at han forlot FFK, som sisteårs junior for 2 år siden. Han spiller i dag fast for Mjøndalen i Adeccoligaen. Dardan Mehmeti har vært en klippe i forsvaret til Kvik i år og hadde kanskje kunne bidra i den verste forsvarskrisa rundt sommeren.

Skal FFK stille med et godt alternativ for sine nest beste i A-stallen og for de beste jr-spillerne er man nødt til å blåse liv i denne rekruttgruppa. Dette bør være en gruppe som har treningstilhørlighet både i jr-lag og i A-lag. Så får dette være et bonusår for de juniorspillerne som ønsker å bevise for klubben at de er verdt å satse på videre.

Hvis ikke man tar tak i dette på et tidlig tidspunkt vil neste års 2. divisjon og Jr-Interkrets fort bli en gedigen nedtur.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

27/08/2023 12:52 | a5d0a5e4