Sarpsborg 08 - Fredrikstad 3-0 (2-0)

Skylt nedover Sarpefossen

Hevntoktet endte i ny ydmykelse i dagens tur oppover elven. Etter en elendig førsteomgang tok FFK seg kraftig opp i andreomgang, men når sjanse etter sjanse blir sløst bort og Sarpsborg 08 er effektive, så ender kampen 3-0.

Tekst av Stein Andre Sæther, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 11. April 2010 - 18:45

Fredrikstad har aldri vært gode på kunstgress. Det er kun seieren mot Tromsø i 2008 som har endt med seier. Ettersom halvparten av årets Adeccoliga-kamper blir spilt på kunstgress, så har også FFK trent mye på kunstgress igjennom vinteren. Det så ikke slik ut da de på nytt ble ydmyket av samarbeidsklubben med 3-0.

Ensformig angrepsspill og dårlig forsvarsspill

De blå tok initiativ i kampen fra start og benyttet det flate kunstgresset til å spille ballen langs bakken. Fredrikstad på sin side var mest opptatt av å sende avgårde lange oppspill mot spissduoen Andersson/Tegström. Ettersom begge to liker ballen i beina - og ikke luften - så skapte ikke det overraskende lite sjanser.

Fire av dem som stilte for de blå fra start har en fortid i Fredrikstad og det var sarpingenes seneste FFK-signering som markerte seg først. Etter rundt ti minutters spill får Joakim Eyde ballen 20 meter fra mål. Fra skrått hold klinker han til ballen, men Staw får slått til innkast. Det påfølgende innkastet havner hos Jusufi som legger inn til Hoås. Han header ballen i elegant bue og i nettet.

Kun få minutter etterpå får alle rødhvite et gufs fra vårsesongen i fjor. Lasse Staw har fått fornyet tillit og skal bruke Adeccoligaen til å spille på seg selvtillit. Den fikk seg garantert en knekk da han på nesten komisk vis fomlet et ikke altfor godt frispark fra Eyde i mål.

Sløsing med sjansene

En annen spiller som har fått fornyet tillit er Andreas Tegström. Etter 27 minutter får han en alle tiders sjanse til å skape spenning i kampen. Dessverre nøler han for lenge da han i noen sekunder får stå helt alene på 11 meter.

Ti minutter senere er det Ramberg som får stå mutters alene rett foran mål. Sine 33 år til tross, veteranen går akrobatisk til verks da han eskorterer Askars innlegg på hel volley. Skuddet er dessverre litt for løst og rett på keeper.

Førsteomgangen ebber ut i en fortjent ledelse til Sarpsborg. Fredrikstad virket faktisk mer nervøse for å tape, enn å kjempe for å vinne. Det bør ikke Adeccoligaens favoritt være bekjent av. Det bør være et mål å vinne enhver kamp dette året, og da må det en helt annen mentalitet til. Jokke sa til NRK i pausen at rødbuksene gjorde at sarpingene spilte på seg selvtillit. I andreomgang skulle det bli en liten bedring i akkurat det.

Oppløftende andreomgang

Om ikke et nytt, så i hvert fall et kraftig forbedret FFK-lag entret nemlig plastikkdekket etter hvilen. Innsatsen var høyere og pasningene ble gradvis bedre. Dette gjorde at de blå stadig ble presset mer og mer tilbake på banen og det strukturerte forsvarsspillet i førsteomgang ble mindre synlig.

Til tross for fem store sjanser i andreomgang makter likevel ikke laget å score. Sarpsborg på sin side er mer opptatt av å trygge ledelsen og satse på kontringer, og det kunne fort ha stått 3-0 allerede tjue minutter før slutt. Lasse Staw gjør derimot en god redning på skuddet til Hoås og Røn bommer totalt på returen på nesten åpent mål.

3-0 skulle det likevel bli. I siste ordinære spillerminutt får Truslen god tid til å prikke inn ydmykelsen. 3-0, tre forskjellige målscorere, og felles for de alle? Ingen av dem ble funnet gode nok for FFK. Hoås er sammen med eks-FFKer Wiig ansett som det beste spissparet i andredivisjon. Eyde har spilt fra start i begge sine kamper, mens Trulsen har fått to innhopp.

Kampen ender 3-0 og den gode målforskjellen fra første kamp er allerede spist opp. Nå venter Mjøndalen hjemme i en kamp hele laget bør vise seg frem fra en bedre side.

Sarpsborg 08s beste spiller

Det ble stilt spørsmålstegn ved hvem som skulle overta etter Heier i sarpeburet. Det spørsmålet burde være godt besvart etter dagens match. Hjulstad bidro sterkt til at FFK ikke klarte å score i dagens kamp.

Fredrikstads beste spiller

Det er ikke vanskelig å trekke frem Celso Borges på nytt. Ikke minst på grunn av manglende konkurranse fra lagkameratene. Viser som vanlig godt overblikk, og viser vinnerinnstikt i en kamp der flere av lagets lokale spillere burde gjort det samme. Krydrer det hele med noen herlige finter og dragninger.

Kampens øyeblikk

Uten tvil da Borges blir presset av to blåkledde på midtbanen. Tre sekunder senere ligger de samme blå på bakken etter å blitt grunnlurt av et par lekre costaricanske finter.

Tre ting å jobbe med

Det har blitt snakket mye om spillergleden og humøret i spillergruppa i ukene før seriestart. Den trøblete tiden er forbi og alle er klare for å dra i samme retning. Aune ser ut til å ha en stor jobb foran seg å få dette videreført ut i kampene. Det skal nemlig lite til før spillerne blir frustrerte, klager på dommeren og mister fokus på egen spill.

Offensivt er det mye å rette på. Lange oppspill mot to ikke altfor hodesterke spillere er dødfødt, det samme er det å spille igjennom 11 blåkledde i midtforsvaret. Kantspillet har aldri vært godt i FFK, så det bør være rom for forbedringer og ikke minst variasjoner. De gangene FFK kom til sjanser, så ble ballen spilt langs bakken i bredden.

Kontringsspillet er heller ikke imponerende. Det typiske eksempelet kom mot slutten av kampen da FFK var i overtall, men skusler bort sjansen på dårlige avgjørelser og lite bevegelse.

Positive ting å ta med seg

At vi har Adeccoligaens beste spiller i Borges. Fortsetter han å heve seg over de andre spillerne, så forsvinner han muligens allerede til sommer. Vi er avhengig av et opprykk i år for å beholde en av de bedre investeringene klubben har gjort i nyere tid.

Hyggelig er det også at talentsatsningen fortsetter. Simen Rafn fikk nye minutter i dag, og flere vil få sjansen utover i sesongen. Nivået er ikke høyere enn at disse spillerne fort kan begynne å hevde seg allerede denne sesongen.