Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Alfabetisk oppsummering

ffksupporter.net oppsummerer 2009!

Året 2009 har vært et turbulent FFK- år. ffksupporter.net tar en liten titt på både opp- og nedturer, fra solid juniorsatsning til nedrykk mot Sarpsborg 08.

Tekst av ffksupporter.net, foto: Terje Jensen/fredrikstadfk.no
Lagt ut: 04. January 2010 - 18:00

Arbeidstillatelse – Selv om administrasjonen i klubben hadde haugevis av ansatte, var de tydeligvis ikke mange nok. Ingen husket på å sjekke Kasey Wehrmans arbeidstillatelse, og resultatet ble smekk på pungen fra Doms- og sanksjonsutvalget. 150.000 i bot er mye for en klubb i økonomisk krise. Så mye at de ansvarlige forhåpentligvis betalte boten med egne penger.

Bosman-spillerne – Da FFK
gikk inn i 2009, hadde klubben hele ni bosman-spillere. Dette
ble slaktet av blandt annet daværende sportsdirektør Tor Kristian Karlsen, men klubben utsatte forhandlingene.

Runar Henriksen uttalte i mai at man ønsket å se hvem som presterte og ikke, og at dette var som å ha vunnet i lotto for klubben. Gjennom hele sesongen har fire spillere gått uten å vite noe som helst om sin fremtid.

Det er selvfølgelig flere grunner til et nedrykk, men denne usikkerheten preget flere av spillerne. I verste fall førte det for enkelte til en likegyldighet overfor klubben.

Det kan virke som om Runar Henriksen leste lotto-kupongen opp ned denne våren. For bosman-situasjonen var ikke en lottogevinst, men et resultat av en horribel stallplanlegging. Punktum finale.

Celso Borges – Det costarikanske stjerneskuddet
var et av årets få lyspunkter.
I sin første sesong ble midtbanespilleren toppscorer med syv mål. Borges opptrer i tillegg som svært sympatisk og rutinert i media, til tross for at han kun er 20 år gammel.

Dolket i ryggen – Dette er betegnelsen man kan bruke på FFKs behandling av daværende sportsdirektør Tor Kristian Karlsen. Klubben, med Gjeldnes i spissen, viste Karlsen tillit helt til tolvte time – da valgte man å helomvende og støtte Anders Grönhagen.

Gjeldnes` kalde føtter førte til at Karlsen måtte gå, og at klubben mistet en ressurs man må lete lenge for å finne maken til igjen. Det er lett å være etterpåklok, men med all sannsynlighet ville FFK gått inn i 2010 som en profesjonelt drevet Tippeliga-klubb om man hadde valgt å fortsette med Tor Kristian Karlsen som sportsdirektør.

Europacupseier på bortebane –
FFK ble sendt hodestups ut av Europacupen etter stortap hjemme mot Lech Poznan, men guttane vant kampen 2-1 i Polen. Ettersom FFK kun tok to seire på bortebane i Tippeligaen, var det en meget sterk prestasjon av Aune & co å beseire et godt lag på fremmed gress.

Forsvinningsnummeret –

Agim Shabani startet sesongen lovende, og reddet ett poeng i serieåpningen mot Bodø/Glimt. Unggutten fortsatte å prestere godt, men fikk seg en trøkk i
låret mot Stabæk.

Siden har ingen sett ham på banen. Legene regnet med det ville ta omtrent seks uker til han ble frisk, nå har det tatt åtte måneder... Etter hva ffksupporter.net erfarer skal Shabani være svært frustrert over (den manglende) behandlingen han har fått av FFKs medisinske apparat.

Garanti fra kommunen
– Klubbens økonomi ble etter hvert så anstrengt at man måtte be kommunen om hjelp.

Etter en opphetet debatt vedtok bystyret i Fredrikstad 8. oktober å stille simpel garanti begrenset oppad til 10 millioner kroner overfor FFK som sikkerhet for kassekreditt i bank. Garantien ble gitt med knappeste mulig flertall, én stemme.

Men Fylkesmannen underkjente vedtaket: «I henhold til kommuneloven kan det ikke stilles kausjon eller annen garanti knyttet til næringsvirksomhet som drives av andre enn kommunen selv», het det i pressemeldingen.

Hyggeturer til sydligere strøk – Bråket i spillergruppen startet tidlig i år. I følge Fredriksstad Blad kom en spiller sent hjem til sin leilighet en kveld på La Manga, og daværende FFK-trener Anders Grönhagen pekte ut Gárdar Jóhannsson som syndebukk. Det skal imidlertid ha vært Patrik Gerrbrand som var natteravnen, noe den svenske midtstopperen nektet å innrømme overfor trenerteamet.

Dette førte til en total isfront mellom Jóhannsson og Gerrbrand som varte helt frem til sistnevnte forlot klubben.

Etter et kort opphold hjemme i Fredrikstad, dro A-laget på en
ny treningsleir. Denne gangen til Portugal. Rabalderet startet da Kasey Wehrman og Patrik Gerrbrand havnet i slagsmål på en trening. Det hele ble avdramatisert av spillere og ledelse.

Noen dager senere dukket Anders Grönhagen tydelig beruset opp på morgentreningen. På ettermiddagstreningen glimtet han derimot med sitt fravær. Tom Freddy Aune ledet økta, mens spillerne fikk beskjed om at Grönhagen var i møter. Ti minutter før treningen var over dukket imidlertid svensken opp og mente han hadde forsovet seg.

Til Grönhagens forsvar skal det sies at dette var et engangstilfelle. Grönis hadde akkurat fått vite at han hadde kreft. Dette er kanskje noe av grunnen til at både FB og riksmedier som visste godt om saken, dysset det hele ned en lang periode.


Inkompetanse – Inkompetansen har gjennomsyret FFK i hele 2009. Det fins utallige eksempler, men følgende beskriver vel situasjonen ganske godt alene:

I august var klubben på trenerjakt. Tom Freddy Aune leverte for dårlige resultater, og situasjonen med en sykemeldt hovedtrener var uholdbar. «Trenerjakten» besto av to telefoner. Den første gikk til Jørn Andersen,  den andre til Tom Nordlie. To vidt forskjellige trenertyper med forskjellig fotballfilosofi og spillestil.

Begge telefonene ble tatt av Dag Solheim. Når klubben velger en lokal klovn med null erfaring bortsett fra å være TV-vert til å finne en ny trener, er det noe alvorlig galt.
 

Juniorsatsning – Selv om det
har gått skeis med A-laget i år,
er det morsomt å se utviklingen juniorlaget har hatt. Før sesongen gjorde man et scoop da man ansatte Even Juliussen. Den meget dyktige treneren har skapt et suksesslag som er Østfolds beste, og dette til tross for at flere av spillerne har hatt en ekstrem belastning gjennom hele sesongen.

Satsningen på unge juniorer må også berømmes. Over halvparten av de som har fått spilletid på laget i 2009 har enten vært førsteårs juniorer eller guttespillere. Disse guttene har i år spilt mange kamper på både juniorlaget og FFK 2.

Dette unge laget klarte å holde plassen i interkretsserien. I et uofisiellt KM-mesterskap i regi av ØFK, vant også FFK over sine nabobyer. Det er ingen tvil om at FFK har de beste juniorguttene i Østfold!

Kvisvik-bok – At det stormer rundt Raymond Kvisvik er de fleste vant med. Tattoveringer, økonomisk trøbbel og presseboikott er bare noe av alt det han har fått oppmerksomhet for de siste årene.

Kvisvik har nektet å uttale seg til pressen over en lengre periode, men har hele tiden vært klar på at sannheten skulle komme frem i bokform. I høst kom boka. Anmeldelsene har vært dårlige, og i Fredriksstad Blad ble den belønnet med terningkast to.

Legende –
Pål Andrè Czwartek
er mannen vi sikter til. Siden 1998 har høyrebacken figurert
på FFKs lag! Czwartek har vært med på det meste, og klart seg gjennom alle trenerskiftene så langt. Det er en mann som aldri stjeler de store overskriftene, men som alltid gjør en god jobb.

Rett før jul viste nestoren guts da han lot Fredriksstad Blad publisere et åpent brev hvor han gikk hardt ut mot Tom Nordlies lederstil. Czwartek er ikke kjent for å skrike ut i hytt og pine, så dette er forhåpentligvis noe klubben tar på alvor.

Medisinsk «apparat» – Over en lengre periode har FFKs medisinske apparat blitt kritisert fra flere hold. Tidligere spillere har signalisert at behandlingen de har fått har vært mangelfull eller dårlig. Kritikken har også kommet fra personer rundt FFK som på langt nær har latt seg imponere av det de har sett.

Etter hva ffksupporter.net erfarer skal flere FFK-spillere ha funnet alternativer på egenhånd denne sesongen, deriblandt Hans- Erik Ramberg og Agim Shabani.

Nå er det på tide at det medisinske apparatet rundt A-laget og juniorlaget blir evaluert grundig!

Nedrykk – Nedrykk i seg selv er alltid trist. Når det kommer etter tap for erkerivalen som ligger en divisjon under, blir det enda tristere.

Overtidsarbeider – Èn mann fortjener spesielt ros etter denne sesongen. Han er svært undervurdert, men har kanskje vært den som har lagt ned flest arbeidstimer i FFK denne sesongen.

Mannen det er snakk om heter Joacim Jonsson. Scouten, assistenttreneren, analysesjefen, den som har hatt ansvar for de yngste på A-laget, hjelpetreneren på FFK-college og den som har jobbet mest aktivt med FFKs overganger. Jocke har hjulpet til med det meste gjennom 2009-sesongen.

Selv om arbeidsforholdene i klubben har vært dårlige, har svensken gjort sin jobb – og litt til – uten å klage. Dette er også mannen som fant Wallace, Éverton og Adiyiah i fjor. Det er å håpe at Joacim Jonsson forlenger kontrakten som gikk ut ved nyttår, og blir å se i Fredrikstad Fotballklubb i flere år fremover.

«Pressekonferanse» – 29.mai inviterte FFK til pressekonferanse. Tema var bosman-spillerne.

På den korte pressekonferansen fortalte Runar Henriksen at klubben ønsket å forlenge med Agim Shabani og Martin Elvestad.

Abgar Barsom, Gardar Jóhannsson, Raymond Kvisvik og Pål Andrè Czwartek skulle alle få tilbud om ny kontrakter. Kasey Wehrman og Patrik Gerrbrand var ferdige i klubben.

FFK holdt altså en pressekonferanse for å bekrefte det alle visste fra før av. Samtidig tok man ansettelsesprossesser åpent i media, noe man fikk kritikk for fra NISO. Kanskje enkelte i klubben har et sterkt eksponeringsbehov?

Quisling – Dessverre fins det krefter i klubben som fortjener denne betegnelsen. Flere personer setter stadig seg selv foran klubben. Dette er ødeleggende, og er en trend som forhåpentligvis snus i 2010.

Runar Henriksen – Hvor skal man egentlig begynne? Runar Henriksen har hatt et meget uheldig år i FFK. Han har hatt flere horrible utspill i media, tatt på seg æren for ting andre har gjort og tok et feilvalg da han mente han var kvalifisert nok til å være sportsdirektør i et halvt år.

I siste seriekamp mot Lyn på Ullevaal erklærte Plankehaugen Henriksen uønsket i klubben med to kritiske bannere.

Til Henriksens forsvar skal det sies at Carl- Morten Gjeldnes har spilt et skittent spill mot ham. Styrelederen har ikke hatt baller til å sparke ham, men har istedet hatt flere møter med Plankehaugen der han har «slengt dritt» om Henriksen.

Det virker også som om direktøren har lært av sine feilvalg. Under «maktkampen» som har foregått i media etter sesongen, har han vært klok som har holdt seg så taus som mulig. Nå ser det også ut til at han kan klare å skaffe seg «goodwill» blant FFK- fansen om han klarer å bli kvitt Tom Nordlie.

Somalisk magi –
FFK gjorde et varp da de hentet Amin Askar
fra Moss før denne sesongen. Norsk-somalieren har
vist sin anvendelighet ved å
spille på flere plasser, noe som har vært svært viktig under en sesong med mange skader.

De fleste husker sikkert «Messi-raidet» hans med påfølgende scoring i Telenor Arena. Like minneverdig er bommen hans fra ti centimeters hold mot Lyn... Uansett har Askar vært et friskt pust!

Tja.. Sytti millioner? – Dette var tallet Arild Vestvik så i krystallkula si da han skulle regne ut verdien på FFKs spillerstall. Dette er et totalt urealistisk tall, og viser nok en gang at Vestvik har lite å gjøre i en fotballklubb.

Uutholdelige Tom –
Vi kunne skrevet en hel bok om Sirkus Tom Nordlie...

Helt kort: Mannen må bort fra FFK. Oppførselen overfor enkeltspillere på treningsfeltet er så grov og forkastelig at det er oppsigelsesgrunn i seg selv.

Om FFK ønsker å beholde sine sør-amerikanere og unggutter, må de fjerne Tom Nordlie. ASAP.

Verdensmesteren – Dominic Adiyiah ble FFKs aller første verdensmester da han vant U20- VM med Ghana i oktober. På toppen av det hele ble Adiyiah også toppscorer og fikk tildelt Gullballen etter solid spill.

Høstmåneden ble antagelig Adiyiahs beste måned noensinne. 28.oktober ble han klar for AC Milan. Prislappen lå på rundt 12 millioner.

Whor War Wallace? –
Wallace Fernando Pereira var mannen som skulle redde FFKs økonomi dette året. Klubben budsjetterte med åtte millioner i spillersalg. Det sier seg selv at brasilaneren med venstreslegga var det tenkte salgsobjektet.

Wallace har imidlertid vært skadet store deler av sesongen. Dette viser at det er lite lurt å budsjettere med spillersalg.

X-faktor – X- faktoren har vært fraværende på banen i hele år. Vi har ikke hatt en Tarik Elyounoussi eller en Daniel Örlund som har kunnet skaffe tre poeng på egenhånd. En slik spiller kunne vært forskjellen på Tippeliga og Adeccoliga 2010.

Ydmykhet – Den ydmyke folkeligheten har vært totalt fraværende i FFK dette året. Hvor er det blitt av den åpne klubben hvor medlemmer, supportere og frivillige var nøkkelstenen? For noen år siden var veien fra mannen i gata til direktørens kontor overkommelig, nå er den nærmest ikke-eksisterende.

Og hva oppnår FFK med dette? At informasjonen holder seg innenfor Værste-området?
Nei, tvert i mot. I hele år har konfidensiell informasjon lekket
til mediene. Om FFK hadde vært en mer åpen klubb, ville mest sannsynlig ikke dette skjedd i samme grad.

Ydmykheten overfor supportere, frivillige og medlemmer må på plass igjen i 2010!

Zoo – Fredrikstad Fotballklubb har vært et totalt kaos gjennom hele 2009. Det hele har lignet mest på en dyrehage ute av kontroll. Videre kommentarer er vel overflødige?

Ærlighet – Flere personer i FFK- systemet må se seg selv i speilet og spørre: «Innehar jeg tilstrekkelig kompetanse til å kunne jobbe i en profesjonell fotballklubb?»

Er svaret nei, bør vedkommende trekke seg fra sitt verv. Vi håper enkelte i FFK tar sin del av ansvaret og evaluerer seg selv nøkternt. Helst skulle eksterne krefter tatt del i denne evalueringsprosessen, men det ønsket tydeligvis ikke klubben.

Øvelse med ball gjør mester – Før 2009- sesongen uttalte Anders Grönhagen at man skulle trene minst mulig med ball den første måneden for å unngå skader. At en trener for et fotballag kan si slikt er skremmende.

Det hjelper lite å ha en topptrent stall når de ikke har rytme i angrepene eller gode nok pasningsferdigheter...

Året 2009 – Året 2009 kommer til å stå beskrevet i historiebøkene som et av FFKs mest turbulente år noen gang. Skandaler på skandaler har gjort at den stolte klubben vår er dratt langt ned i søla. Forhåpentligvis reiser vi oss allerede i 2010!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340