Start - Fredrikstad 1-0 (1-0)

Med knærne i nedrykkssumpa

Suksessoppskriften fra europacupkampen mot Lech Poznan ga ikke like god uttelling i bortekampen mot Start. I stedet ble det nok et skjær i sjøen i en allerede katastrofal sesong. Ledelsen i klubben har hele tiden sagt at stallen skal slankes. Det er nå oppnådd. Spørsmålet nå er om den ikke snart også skal styrkes.

Tekst av Stein Andre Sæther Foto: fredrikstadfk.no
Lagt ut: 17. August 2009 - 08:00

Tom Freddy Aune hadde tre urutinerte utespillere tilgjengelig på benken i kveldens kamp mot Start. Det gir ikke mye rom for de helt store endringene i løpet av kampen. Han ga da også utløp for frustrasjon etter kampen til TV2 og sa rett ut at han forventer at det kommer forsterkninger til klubben.

Etter positive opplevelser både mot Viking og Lech Poznan var det en offensiv Aune som dro til Kristiansand med en stall utsatt for både skader og slanking. Til TV2 før kampen sa han i hvert fall at laget alltid går for tre poeng og at dem skulle gi alt for seier også i dag.

Uttalelsene skulle dessverre ikke slå ut i full blomst. I forrige serierunde mot Viking ble mye av seieren nedlagt i innsatsen til spillerne. Det var ikke én Viking-spiller som fikk være i fred for hissige rødbukser. På Sør Arena i kveld fikk derimot Start til tider store rom å boltre seg på, med FFK-spillere slentrende etter i jakt på lærkula. Det ble noe halvhjertet over laginnsatsen, selv om også FFK til tider fikk rom å spille fotball på.

Målfattig sesong

Tom Freddy Aune bet mest sannsynlig av seg negler, fingrer og til slutt tær allerede etter de fem første minuttene. Da hadde nemlig fire rødbukser vært nede for telling. Vår vikarierende trener ønsker seg nok svineinfluensa mer enn flere skadde FFK-spillere akkurat nå. Sykestua fikk heldigvis ikke flere pasienter, men så var det disse tre poengene da og målene som skal sikre dem.

Da supporterne i 2004 fryktet nedrykk, så var det i hvert fall en positiv ting. Laget skapte mye morsomt fremover og det resulterte ofte i mål. Hele 42 mål ble scoret i mirakelsesong, et antall som laget ikke engang matchet i fjorårets sølvsesong.

I år derimot, er saken en ganske annen. 1,09 mål i snitt så langt er ikke mye å skryte av. Det er faktisk så lite at hvis snittet holder seg ut sesongen, så vil FFK score 32 mål denne sesongen. Og det, det er lavere enn noen av de andre sesongene vi har spilt i Tippeligaen, og det med fire kamper mer denne sesongen!

Sørlandskometen slo til igjen

Ettersom Start heller ikke var noe fyrverkeri, så ble det ikke skapt mange sjansene i åpningsminuttene. Etter tolv minutter får Piiorja avverget skuddforsøket til Fevang. Litt senere er det FFKs tur til å skape sin første mulighet. Éverton vinner en duell i feltet, Jóhannsson får fatt i ballen og prøver på en elegant avslutning. Kenneth Høie får derimot fingrene på avslutningen.

Og da FFK ikke scorer på sine sjanser, gjør Start det. Kun minuttet etter islendingens sjanse, så står det 1-0. Mads Stokkelien mottar ballen i feltet, vender enkelt bort Askar og skyter kontrollert forbi Stamo, Stamatouo, erhm, forbi Kenny!

Lagene vekslet på både banespill og sjanser, og i løpet av en timinuttersperiode i midten av førsteomgang så kommer lagene til sjanser annenhver gang. Farligst var Fevangs elegante lobb som gikk et lite hestehode over tverrliggeren. De siste fem minuttene av omgangen er det FFK som er i støtet. Først kommer en cornervariant som fungerte overraskende bra. Ballen blir spilt ut til Barsom som treffer godt, men skuddet blir blokkert i feltet.

Minuttet før hvilen bidrar en fyr fra Greåker med et øyeblikks magi. Barsom legger inn, Mathisen header ballen ut. På nærmere 30 meter står Kvisvik, som demper ballen, lar den sprette og dundrer til med venstrefoten. Ballen går i en flott bue og treffer tverrliggeren.

Un film français

Etter pause skjedde det ikke stort. Spillet til FFK fløt bra frem til Starts sekstenmeter. Derfra og inn ble det både trangt og vanskelig. Det endte ofte med blokkerte skudd, og slikt blir det dessverre ikke mål av.

Den største sjansen er det Start som har, fem minutter etter pause. Stokkelien får upresset stå (!) i feltet og heade ballen ned til Fevang, som utrolig nok ikke setter inn 2-0. Et tjuetalls rødhvite på tribunen, som hadde fått selskap av en håndfull sørlendinger på tribunene, blir vitne til at kampen ender med 1-0,

Hele kampen kan egentlig sammenlignes med en dårlig fransk film. Lite handling, action og fremdrift, med en trist slutt. Og mens rulleteksten forsvinner nedover skjermen er rullegardinen i ferd med å rulle ned for FFK. Tom Freddy Aune sitter igjen med en utakknemlig jobb om dette blir representativt for høsten.