Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Benytter rettighetsbeskyttet materiale

FB – på tide å gjøre rent i eget hus?

I gårsdagens hovedoppslag på f-b.no kunne man lese at et par-tre av våre brukere har postet linker til opptak av noen av FFKs kamper i vårt diskusjonsforum. Vi har selvfølgelig valgt å fjerne disse, og takker FB for oppmerksomheten. Nå sender vi en oppfordring tilbake: Er det ikke på tide å gjøre rent i eget hus også?
Tekst av Øystein Holt, faksimile: f-b.no
Lagt ut: 05. July 2007 - 19:46
Relaterte saker:
- Pressemelding fra ffksupporter.net

Ifølge Gunnar Stavrum i TV2, er det to regelverk som gjelder i denne saken.

– Driver man et forum er man ikke ansvarlig for å forhåndssjekke alle innleggene, men man er forpliktet til å fjerne ting dersom man blir gjort oppmerksomme på det, forteller TV 2s Gunnar Stavrum til ffksupporter.net.

Trolig er det dette regelverket som gjelder i ffksupporter.nets tilfelle, da ingen av personene bak nettsiden har hatt noe med linkingen å gjøre. Nettstedet Youtube er et stjerneeksempel på hvordan dette fungerer i praksis. Etter hvert som de blir gjort oppmerksomme på at et videoinnslag opplastet av deres brukere er ulovlige, tar Youtube innslagene vekk fra sine sider.

Det finnes også et annet regelverk som angår mer bevisst bruk av opphavsbeskyttet materiale.

– Dersom Nettavisen linker til youtube.com, står vi ansvarlig for rettighetserklæringen. Det holder ikke å si at man ikke står ansvarlig for innhold på eksterne nettsider, forteller Stavrum.


Det vil i praksis si at dersom Nettavisen hadde lagt ut Youtube-klipp fra Premier League kamper, kan de risikere søksmål fra Premier League. Et raskt søk i f-b.nos nyhetsarkiv viser forholdsvis utbredt redaksjonell bruk av Youtube-klipp. Her finner vi for eksempel Brian West sin scoring på bortebane mot Odd Grenland i 2005. Innslaget er produsert av TV2, som innehar rettighetene.

– Det er et langt grovere overtramp dersom noen redaksjonelt har bestemt seg for å benytte rettighetsbeskyttet materiale, understreker Stavrum overfor ffksupporter.net.

Videre finner vi for eksempel en UEFA-cup-scoring av Ciaran Martyn, et par klipp med bilder fra tsjekkisk hockey, og bilder fra Litauens landskamper.

Det kan godt hende at f-b.no har klargjort rettighetene for dette materiale, men vi har våre tvil. Nå kan trolig Fredriksstad Blad vente seg en henvendelse fra TV 2.

Noen ganger er det best å forholde seg rolig – særlig når man selv sitter i glasshus.

Klikk for større skjermbilde av f-b.nos bruk av rettighetsbeskyttet materiale.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340