FFK - Viking 2-1

Endelig scoret Tarik - og ble matchvinner!

Hele Fredrikstad har ventet på at Tarik Elyounoussi skulle score sitt første mål i Tippeligaen. I dag kom scoringen, på en praktfull stupheading, og stortalentet ble samtidig matchvinner i kampen mot Viking. FFK vant nemlig 2-1 i et jevnt bunnoppgjør på Stadion. Et skår i gleden: Brian West er trolig skadet resten av sesongen.
Tekst av Trond Johansen, Arkivfoto: Espen Gangfløt
Lagt ut: 24. July 2006 - 01:49
Før kampen proklamerte vi dette som en typisk "sekspoengskamp", derfor er det ekstra gledelig at FFK trakk det lengste strået. Men seieren satt langt inne. For selv om Viking sjeldent viste storspill, var både Søren Berg og Peter Ijeh flere ganger farlig frempå og nær scoring. Likevel ble det ikke flere Viking-scoringer enn lykketreffet til Nikolai Stokholm i 1. omgang.

Det var FFK som åpnet klart best på Stadion. En pigg Brian West var hele tiden en trussel for et passivt Viking-forsvar, og det hadde knapt gått fem minutter av kampen før amerikaneren fant veien til nettmaskene. Han avslutter et langt angrep ved å prikke ballen inn i mål via nærmeste stolpe.

De første 20 minuttene var preget av et aggressivt og til tider fintspillende FFK-lag som hele tiden søkte i lengreretningen. Etter et kvarter blir dessuten Brian West snytt for straffespark når en Viking-spiller kommer bakfra og dytter West i ryggen. Dagens dommer, Kristoffer Helgerud, hadde ingen god dag på jobben og vinket spillet videre. Dette var samme dommer som i fjor overså det klare straffesparket Øyvind Hoås skulle hatt i Stavanger da Frode Hansen klippet ham ned alene med keeper.

Mens FFK kjører kampen, svarer imidlertid Viking. Med et kremmerhus av et skudd, signert den danske nyervervelsen Nikolai Stokholm. På hel volley treffer han krysset fra over 20 meters hold. Hvor ofte har vi sett motstanderne score slike "en-gang-i-sesongen"-scoringer på Stadion de siste par årene? Typisk.

Mot slutten av omgangen får Brian West seg en smell og må forlate banen. Først senere på kvelden kommer beskjeden om at det er en alvorlig skade i akillessen, en avrivning. Sannsynligvis har den hurtige spissen spilt sin siste kamp for sesongen.

Men hell i uhell. Inn kommer Tarik Elyounoussi og bare et par minutter etterpå er han sistemann på ballen for første gang i Tippeligaen og sender FFK opp i 2-1. Det er John Anders Bjørkøy som spiller gjennom Simen Brenne på løp. Brenne når ballen akkurat foran Austbø i Viking-målet, lobber ballen videre til Tarik Elyounoussi som stupheader ballen inn i det tomme målet. Et praktfullt angrep og en utrolig viktig scoring like før pause. Og ikke minst; mange kilo forsvant fra Tariks unge skuldre idet han endelig kunne juble hemningsløst for en scoring i Tippeligen.

Etter pause skaper Viking mer. Både stolpen og en mesterlig Rami Shaaban står i veien for utligning. Men FFK er heller ikke ufarlige. Og bak det meste av det som skapes står en kreativ og spillesugen Raymond Kvisvik som etter hvert fikk mye rom å boltre seg i.

Da Nikolai Stokholm klarte det kunststykket å pådra seg to gule kort i løpet av 20 sekunder, fikk også FFK avslutte kampen med 11 mot 10 mann og kontrollerte egentlig inn seieren ganske greit.

Spillemessig ingen stor kamp, men i dag var seieren definitivt viktigst. Nå er FFK oppe på 11. plass, mens Viking befinner seg under streken.

Men et ganske stort skår i gleden var det at Brian West sin skade ser ut til å bli så alvorlig at han mest sannsynlig er ferdig for sesongen.

Spillerbørs:

Rami Shaaban 7 BB
Banens beste. Sjanseløs på scoringen. Flere fantomredninger. Trygg.

Pål André Czwartek 4
Grei defensivt. Mange pasninger uten adresse. Usikker med ball.

Tamas Szekeres 5
Sterk i kroppen, god i duellene. Ikke like imponerende pasninger og avsløres som noe treg.

Raio Piiroja 7
Enormt god i luftrommet. Vinner så å si alle dueller. Noen slurvete avklareringer.

Trond Erik Bertelsen 5
Mange positive initiativ offensivt. Viktig defensivt med farten sin. Minus for dårlige pasninger.

John Anders Bjørkøy 4
Blir litt treg i vendingene. Tempoproblemer. Sterk i kroppen og ganske pasningssikker.

Hans Erik Ramberg 4
Et stykke unna sitt beste. Mange enkle feil. Vinner mange baller, men svake pasninger trekker ned.

Simen Brenne 5
God og kreativ før pause, men forsvinner ut av kampen og blir siten etter sidebytte.

Brian West 6
Arbeidsvillig og på mange løp de 40 minuttene han spiller. Scorer mål og ser ut til å være på gang - før det fatale skjer.