Lyn- FFK 0-5 (0-2)

God selvtillit etter Lyn-massakre

FFK trykte et Lyn-lag uten selvtillit lenger ned i Adecco-gjørma med overbevisende 5-0. Det var ingen stor kamp fra noen av lagene, men horribelt forsvarsspill og et effektivt FFK førte til deilige sifre.

Tekst av Marius Kjølstad
Lagt ut: 01. November 2009 - 21:50

- Gi spillerne din dom i spillerbørsen!

Kjedelig start

Før kampen uttalte Tom Nordlie til NRK at kampen mot Lyn hadde flere utviklingselementer i seg. Han ønsket en god opplevelse, seier på bortebane og spillere som viste seg frem.

De første ti minuttene var det ingen av FFK-spillerne som responderte på trenerens ønsker. Det var Lyn som hadde det lille av spillet, og Lyn som skapte den første store sjansen.

Etter ni minutter kom Lyns Erling Knudtzon alene med Kenny Stamatopoulos. Keeperen avverget det noe svake skuddet, men Davy Claude Angan satt inn returen. Målet ble imidlertid helt korrekt annullert for offside.

Sjanse-orgie og to mål

19 minutter skulle det ta før FFKs første, lille sjanse kom. Celso Borges la inn til Gardar Jóhannsson (forøvrig med en artig bart for anledningen) som gikk i duell med keeper. Etter litt klabb og babb fikk Lyn frispark, men FFK var hvertfall inne i motstanderens 16-meter.

Fire minutter senere smalt det. Borges gikk på et genialt løp i bakrom, og ble spilt igjennom av Alex Valencia. Lyns keeper var hurtig ute og fikk avverget Borges` skudd, men returen satt costaricaneren sikkert i åpent mål. Slett forsvarsspill av Lyn, men et meget godt gjennomløp av Borges.

I det 26. minutt viste Knudtzon sitt ekstreme rykk. Kanten spurtet fra sin U21-kollega Joachim Thomassen, og la inn på bakerste stolpe. Der sto Kim Holmen, men han blåste ballen til side for mål. Der kunne det fort stått 1-1.

Men i fotball endrer ting fort. FFK fikk et frispark på midtbanen. Frisparket ble tatt hurtig i retning av Jóhannsson, og han fikk lagt inn fra dødlinja. Valencia hadde tatt et typisk "kant-løp" inn på første stolpe, og headet ballen i hjørnet.

Med det forsvarsspillet Lyn fremviste, er det rett og rimelig at de rykker ned i Adeccoligaen. Forsvarsfireren falt ikke av på frisparket, og det sier litt når Gardar Jóhannsson klarer å vinne en løpsduell i bakrommet. Inne i feltet var Lyns stopper ballwatching, og FFKs høyrekant hadde ingen problemer med å heade inn 2-0målet.

-Jævlig dårlig omgang

På overtid i første omgang fikk Lyn en stor sjanse. Davy Claude Angan vendte enkelt bort Vidar Martinsen, og fikk rettvendt seg i 16-meteren. Kenny Stamatopoulos oppfattet situasjonen raskt, kom tidlig ut og fikk avverget skuddet til corner.

Før hjørnesparket ble tatt kom Hans Erik Ramberg inn for Abgar Barsom som hadde fått seg en smell. I feltet klønet Stamatopoulos det til, og det var nettopp Ramberg som reddet ballen på streken.

FFK hadde flaks som gikk til pause med 2-0, og trener Nordlie var ikke helt fornøyd med laget sitt.

-Vi spiller en jævlig dårlig omgang, sa treneren til NRK.

Bedre etter pause

I pausen valgte FFKs trenerteam å ta ut Celso Borges. Ettersom han har et tøft kampprogram fremfor seg, virker det som et klokt valg. Inn kom "oldis nummer to", Pål Andrè Czwartek. Ramberg gikk opp som offensiv midtbane, mens Daniel Wass ble omskolert til defensiv midtbanespiller.

Etter 53 minutter kom et mål som fikk flere til å trekke på smilebåndet. Ikke av målet i seg selv, men en situasjon som oppsto i forkant.

Ardian Gashi vant ballen glimrende igjen høyt i banen, forserte fremover og slapp ballen ut mot høyre til Valencia. Høyrekanten slo et presist innlegg langs bakken til Amin Askar på bakerste stolpe. Askar presterte å sette ballen i tverliggeren fra èn meter, og løp fortvilt inn i nettmaskene der han sikkert så for seg morgendagens avisoverskrifter.

Ballen gikk videre til Hans Erik Ramberg, som la inn igjen til Gardar Jóhannsson. Islendingen, som forøvrig spilte en god kamp, avsluttet nydelig på volley utagbart for keeper.

Sjakk matt

Om ikke kampen allerede var punktert, ble den det definitivt etter 57 minutter. Forsvaret til Lyn sto nok en gang høyt uten press på ballfører, og Askar ble spilt gjennom alene med keeper. Somalieren hadde vært alene på blank kasse om ikke Arnar Darri Petursson hadde felt ham. Dommeren dømte straffe og ga Lyn-keeperen korrekt rødt kort.

Tarjei Omaneaas ble byttet inn for Kim Holmen. Daniel Wass ble satt til å overliste den nyankomne unggutten, noe han klarte. Egentlig var det en dårlig straffe midt i mål, men keeperen gikk tidlig i høyre hjørne.

Super-Czwartek!

Ja, det stemmer. Endelig varter FFK opp med såpass store sifre, og mannen bak det hele heter Pål Andrè Czwartek. Roar Strand kan gå og legge seg, ingen kan måle seg med denne klubblegenden.

Etter et innlegg fra Askar fikk Czwartek to sjanser til å score. På returen fra sitt første skudd, satt han ballen i mål. Hans Erik Ramberg spurtet bort for å gratulere, og Czwartek gliste fra øre til øre.

En meget surrete Arne Scheie opplyste på NRK at dette var høyrebackens første mål for FFK. Denne fornærmelsen mot vår supermann er selvfølgelig riv ruskende gal, goalgetteren Czwartek står nå med hele to mål i sin FFK-karriere!

Selvtillit

Etter dette skjedde det lite nevneverdig. Resten av kampen ble et stort gjesp, der begge lag bare ønsket å bli ferdig så fort som mulig.

Lyns forsvarsarbeid var noe av det verste undertegnede har sett på lenge, men uansett kan ingen ta fra FFK en god prestasjon! Forhåpentligvis fører dette til selvtillit inn mot kvalifiseringskampen neste fredag der Sarpsborg 08 er motstander.

Nå er alt fokus inn mot ovennevnte kamp, og forhåpentligvis klarer vi å mobilisere sterkt blandt både spillere og supportere før skjebnekampen mot naborivalen fra Sarp. Spillmessig var det litt å gå på i dag, men er guttane like effektive kommer de til å kjøre over Sarpsborg 08.

Kampfakta

Lyn- Fredrikstad 0-5 (0-2)
Ullevaal Stadion
2234 tilskuere
Dommer: Dag Vidar Hafsås

Mål: 0-1 Borges ('23), 0-2 Valencia ('26), 0-3 Jóhannsson ('53), 0-4 Wass ('59), 0-5 Czwartek ('72)
Gule kort: Ingen
Røde kort: Arnar Darri Petursson ('57)