Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

FFK - Stabæk 5-1 (2-1)

Fulgte planen til Aune & Co

Mye kan sies om Stabæk-lagets problemer i denne kampen, men vi kommer ikke utenom at Fredrikstad la en god slagplan før kampen.

Tekst av Henrik Glimo Hansen, Foto: Rolf B. Gundersen
Lagt ut: 02. April 2012 - 17:49
Les også:

– Vi må ha ikke noe passivitet, og i stedet for å vinne ballen foran egen sekstenmeter må vi vinne den høyt i banen. Vi må tørre å holde ballen langs bakken. Det har sett bra ut den siste tiden, forsikrer FFK-treneren.

(Tom Freddy Aune til F-B.no før kampen)

Formasjonene

FFK prøvde ut en 4-3-3-formasjon med Tarik Elyounoussi inne som midtspiss og Etzaz Hussain som indreløper på midten. Jabbie fikk en viktig rolle i gjenvinningsfasen som anker. En formasjon som er designet for å overrumple motstanderen med mange spillere i angrep.

Stabæk gikk ut i en flat 4-4-2 med et spennende spisspar i Stokkelien og Boli, mens utlånte Molde-spiller Sean Cunningham fikk prøve seg inne som midtstopper igjen. Mange fra Bærum har i etterkant satt spørsmålstegn ved laguttaket til Stabæk.

Stabæk tok kontrollen

Stabæk kunne valgt å legge seg bakpå umiddelbart og latt FFK ta kampen fra start, men valgte naturligvis å gå rett i angrep før FFK hadde rukket å komme seg i posisjon. Det første målet er en ren tilfeldighet, men det hører til i historien at Kleiven får press på seg i det han fyrer skuddet, og at Martinsen/Duré begge følger Boli/Stokkelien inn. Reprisen viser også at det ser ut til at det er Kevin Duré som er først på ballen, og takler den i Stokkelien og videre til Boli. Dessverre var Stabæk-spillerne litt mer på tå, men det er så klart en keepertabbe.

Stabæk kom ganske ofte til muligheter ved kontringer i starten. Hovedårsaken til dette var at de i stor grad fikk rettvende seg mot mål da de kom, samtidig som at FFK etterlot seg et stort mellomrom mellom forsvar og midtbane. Det er så klart vanskelig å støte opp i rettvendte spillere, for da er ikke veien lang til å bli overmodig og dratt av.

Sånn sett så hjalp det at Jabbie i en stund senket seg enda lavere i banen, slik at han lå foran stopperne sine når Stabæk kom, samtidig som han så mulighetene til å gå i spillerne og vinne ball.

Gjenvinning av ball er nøkkelen

Aune har flere ganger påpekt at laget ikke er dyktige nok når det kommer til å gjenvinne ball, men i denne kampen var nettopp ballgjenvinning én av nøklene til suksess. Aune passet så klart på å si at det er mer å jobbe med i gjenvinningsfasen etter kampen, for det er langt i fra perfekt ennå.

Jabbie står med begge armene rett opp og roper på ballen i forkant. Landgren også helt alene ute på høyre.

Ved 1-1 målet ser vi Tarik Elyounoussi som vinner tilbake ballen høyt i banen, og Etzaz får til slutt muligheten til å slå den forløsende pasningen. Det er riktig nok en tilfeldighet at ballen havner hos Tarik inne i feltet, men det faktum at det er fire hvite spillere inne i felte, gjør at sjansen for at den havner ihos en FFK-spiller er langt større. Hele Stabæk-forsvaret har forskjøvet over mot venstre og har kun øyne på ball. Det gjør først at Jabbie får stå helt alene midt i banen, og det gjør også at Andreas Landgren får stå helt alene ute på høyre for FFK. Samtidig legger Tarik seg strategisk nok midt mellom stopperne til Stabæk som ikke rekker å bestemme seg for hvem som skal ta han ut. Samtidig går det såklart fort i svingene.

Tok grep i angrep – Tarik i tre posisjoner

Tarik Elyounoussi ble etter hvert lagt ut til venstre, mens Alex Valencia ble lagt inn som midtspiss. Undertegnede har tidligere påpekt at Alex Valencia bør spille ving på grunn av sine gode innlegg. Men i denne kampen var ikke det et stort ”must”. I starten så vi det ble slått lange baller opp til Tarik som var god til å holde på ball, slik at laget kunne flyttes etter. Samtidig hendte det at han ble slått rett igjennom forsvaret til Stabæk. Men i lengden kunne dette bli lett for Stabæk ved å falle av.

At Tarik fikk spille i en kantrolle gjorde at han i større grad fikk rettvendt seg mot mål i det han fikk ballen. Samtidig var ikke duellspillet til Valencia glimrende som midtspiss, men på grunn av at Jabbie/Holm/Etzaz var gode til å stå etter og vinne ballen, så straffet ikke det seg at Stabæk som regel vant duellene med han.

Ved 2-1 målet så gjør Valencia derimot en fantastisk jobb, hvor han først får ballen i beina og tar en løpetur ut mot kanten. Innlegget er av Valencia-klasse, og resten er kunst fra Etzaz Hussain.

Tarik som indreløper

Da Thomas Hom forlater banen til fordel for Alexander Ruud Tveter, blir Tarik Elyounoussi flyttet ned i midtbaneleddet som mot Tromsø, der han ofte gjenvinner ballen og setter fart mot mål. Taktisk glimrende gjort at Aune.

Vi ser at Aune sine taktiske grep fungerer ved 3-1-scoringen også. Tarik vinner ballen ute på kanten, og setter fart rettvendt mot mål. Hele fem FFK-spillere stuper mot mål i det Tarik setter fart, og ballen havner hos Valencia som står der han skal stå, og pasningen til Tarik er god. Men ballen kunne her likeså godt endt i beina til Landgren, Hussain, Holm eller Halvorsen.

Tarik kommer rettvendt etter å ha fått ballen på midten. Spilleren lengst til høyre i bildet (bak midtbanestreken) er målscorer Landgren (for et løp)

Ved 4-1 ser vi samme tendenser. Tarik har vunnet ballen i midtbaneleddet, og har flere gode løp på begge kanter. Han velger riktig Ruud Tveter som har dratt seg fint fri fra backen til Stabæk, og løpet til Landgren inn i feltet oser vinnervilje.

Stabæk prøver å slå opp mot sine spisser, men de kommer ofte feilvendt utover i kampen. Dette er skyldes glimrende stopperspill av Vidar Martinsen og Kevin Duré. I stedet for å rygge og la Boli vende opp, så sparer de seg for mange løpeturer ved å stå i kroppen hans slik at han må slå støtte.

Vi må også hylle Jabbie som er ekstrem rolig igjennom hele kampen, og det kunne vært spennende å se hvor mange pasninger han slo i denne kampen. Det skal sies at han fikk lette arbeidsforhold ved å sjeldent bli satt press på.

Konklusjon

Aune & Co evner å se problemet med at Stabæk slår opp mot spissene sine starten, og i stor grad kommer rettvendt mot mål. De gjør mottrekkene for å tette igjen bakover, samtidig som de ser at Tarik ikke får fritt utfolde seg som midtspiss.

Vi må også skryte av gode bytter, der han benytter sjansen til å matche unggutter som Ole Strømsborg og ”Momo”.

Tarik Elyounoussi og Etzaz Hussain får herje på midten som de vil, mot en dårlig Stabæk-midtbane, og forsvaret ser altfor ofte på ball som gjør at det står flere FFK-ere alene ved mange anledninger.

Tarik er involvert i alle scoringene, sett bort ifra Etzaz og Dahl Hagen sin. På det første målet gjenvinner han og senere scorer. På tredje målet gjenvinner han og slår en flott pasning til Valencia, og på det fjerde vinner han ballen på midten og setter fart, før han slår løs Ruud Tveter.

FFK løper over Stabæk og i det de vinner ballen så henger 3-5 spillere seg alltid på og stuper mot mål.

"Du skal løse de problemene det andre laget gir deg, og så skal du gi de problemer andre veien."
-Ole Gunnar Solskjær

Men den største faktoren for at dette ble en fest; Den taktiske planen ble fulgt, og de rette trekkene ble tatt.

PS: Andreas Landgren og Benjamin Dahl Hagen kom begge igjennom “Jeg er med”-prosjektet, og scoret hvert sitt mål mot Stabæk. Vi gir en tommel opp for Joacim Jonsson!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340