Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Tromsø - Fredrikstad: 1-0 (0-0)

Taktisk feighet

Det var tett og jevnt på banen, men på sidelinjen ble taktikken avgjørende for kamputfallet.

Tekst av Henrik Glimo Hansen
Lagt ut: 28. March 2012 - 17:49

FFK hadde tidenes mulighet til å dra fra Tromsø med tre poeng, mot et Tromsø-lag som ikke har imponert i treningskampene. Men kampen ble avgjort på sidelinjen mellom de to lags trenere.

Formasjon

FFK gikk som varslet ut i en 4-5-1-formasjon i Tromsø, Tarik Elyounoussi med sin løpskraft var flyttet ned som en tredje sentrale midtbanespiller sammen med Etzaz Hussain og Jabbie. Som alenespiss var Alexander Ruud Tveter, med Hansen og Halvorsen på hver sin kant.

Tromsø kom som vant ut i sin normale og godt innøvde 4-5-1-formasjon med debutant Lekström i mål, og Årst tilbake på topp. I stede for å legge Bendiksen tilbake som sentral midtbanespiller med Jenssen og Kara, ble han satt bak Årst. Altså en litt annen vri enn det FFK valgte.

Hvordan forsvarer man seg egentlig mot et 4-5-1-lag? Det er i teorien en av de beste formasjonene man kan bruke, men det forutsetter at man behersker spillemåten og ikke minst har kantspillere og backer som orker å ta løpene. Formasjonen er ganske optimal om man behersker å kjøre om til 4-3-3 i angrep og raskt falle tilbake i det vante systemet når motstanderen angriper.

Med andre ord så er det å spille 4-5-1 den beste måten å demme opp mot 4-5-1. Dermed blir det duket for en stillingskrig, noe denne kampen var et godt eksempel på.

Nye spillere

Begge lag hadde nye spillere, dog spillere som er ganske like forgjengerne deres. Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt skal i følge ”Alt om Fotball” og ”Wikipedia” begge være 1.90 høye, så med litt mer mage og bollekjaker så hadde ingen sett forskjell. Zdenek Ondrásek er for øvrig 5cm høyere. Avgjorde det kampen?

FFK har også erstattet Amin Askar med Ole Jørgen Halvorsen. To ganske like spillere som begge er glade i å utfordre motstanderen, har fart og gjør en knallgod jobb tilbake i banen også.

Snøkaoset satte preg på kampen

Tromsø startet ikke overraskende best i det som utviklet seg til et snøkaos. Dog tok Fredrikstad mer og mer over og ”eide” store deler av omgangen før Tromsø tok tilbake initiativet mot slutten igjen.

FFK i sine blå drakter ble etter hvert seende ut som Sarpsborg 08, da de var på besøk i Tromsø i fjor. Pasningene gikk fort og presist i lengderetningen, noe som skapte problemer for Tromsø gang på gang. Det kan spekuleres i om det var været som gjorde at Tromsø fikk slite med å flytte beina, men jeg velger å tro at det ikke er tilfeldig. Dette på bakgrunn av hvordan Sarpsborgs 08 spilte rundt med Tromsø der oppe i fjor. Litt morsomt var det uansett at Tromsø benyttet anledningen til å klage på været i pauseintervjuet.

Mye av grunnen til at FFK lyktes godt i første omgang, var i stor grad høyresiden som så meget giftig ut med Ole Jørgen Halvorsen og svenske Andreas Landgren. Lysluggene doblet ofte på kant og skapte store problemer for Thomas Drage og Hans Åge Yndestad som måtte løpe tilbake.

Nettopp nevnte kombinasjon gjorde at FFK var svært nære å få det første målet. Sjansen startet ved at Jabbie slo en lang ball igjennom til Andreas Landgren som hadde lurt seg på baksiden av Tromsø-forsvareren, og dermed kom han først på ballen. Inne i feltet hadde Tarik Elyounoussi og Etzaz Hussain satt trykk etter med å storme inn i sekstenmeteren, og sistnevnte fikk avsluttet ned i hjørnet. Kun en meget god redning fra debutant Lekström hindret scoring.

Hadde scoringen kommet i denne gode FFK-perioden hadde kampen blitt helt annerledes. Eller hadde den egentlig blitt det?

La seg bakpå – feighet

Etter en veldig god førsteomgang skulle man tro at FFK bare hadde lyst til å fortsette i samme spor. I pausen kan det spekuleres i om Aune løsnet følgende ord: ”Nei og nei, guttær. Vi ble enige om å legge oss bakpå og kontre på Tromsø”. Som sagt så gjort. FFK la seg umiddelbart bakpå og lot Tromsø trille ballen i hele omgangen, uten at kontringene munnet ut i noe stort. Med Alexander Ruud Tveter på topp var det en merkelig innstilling.

Her er et godt eksempel på hvor godt forspent FFK er bakover. 9 av 10 inne i eget felt! Og Tromsø spiller seg til en stor sjanse likevel.

Her er et godt eksempel på hvor godt forspent FFK er bakover. 9 av 10 inne i eget felt! Og Tromsø spiller seg til en stor sjanse likevel.

Ved Tromsø sin scoring er FFK i overtall 5 mot 3 inne i eget felt, men en svak inngripen av Vidar Martinsen og en smart bevegelse av Zdenek Ondrásek gjør at det blir 1-0.

To vurderinger burde blitt tatt:

1 – Fredrikstad kunne byttet ut Alexander Ruud Tveter med Thomas Hom og byttet Tarik Elyounoussi opp som spiss, og Thomas Holm med som sentral midtbanespiller og satset på farten i kontringene.

2 – FFK kunne også ha byttet ut Ruud Tveter for ”Momo”, og Thomas Holm med Mads Hansen slik at Tarik kunne spilt i en kantrolle med ”Momo” på topp.

I stede velger Fredrikstad å gjøre absolutt det de IKKE skal gjøre. Alex Valencia blir byttet inn for Alexander Ruud Tveter. Allerede her starter krøllet og FFK-ledelsen virker i villedet. Ruud Tveter er en glimrende robust spiller og Alex Valencia har en meget god innleggsfot, men er til gjengjeld ikke like rask som for noen år siden.

Det mest logiske ville vært å ofret en lite skapende Mads Hansen for Alex Valencia, og FFK burde så pælma ballen opp og satt trykket etter. Det skjedde ikke. Tromsø fortsatte å styre kampen, og det var ikke fordi de var supergode, men fordi Fredrikstad serverte kampbildet  på et sølvfat.

Troa på spillerne der ute

Ett sted må man innse at spillerne der ute ikke klarer å snu kampbildet. Når man ikke klarer å se dette før det har gått 90+, og dermed gjør sitt siste bytte, da har man et lite problem.

Mouhamed ”Momo” Gueye ble satt inn på overtid. En sulten unggutt som er lovprist opp i skyene (Trente med Molde som 15 år), og helt sikkert er supersulten på å vise seg frem. I stede blir Mads Hansen stående i nesten 80 minutter, og FFK ”forsvarer” seg til null(0) poeng. Ikke bra.

For øvrig er jeg enig med byttet med Mads Hansen og Thomas Holm, da FFK sliter med å få tak i ballen. Dessverre kommer byttet i det seineste laget. Det er så klart lett å være etterpåklok.

Konklusjon

Tromsø slet med å skape målsjanser i treningskampene og også i 1.omgang av denne kampen. I stede gir Fredrikstad hjemmelaget en glimrende mulighet til å få prøve seg i etablert angrep i en omgang nesten. Selv da klarer et lite skapende Tromsø å utrette noe. FFK kan takke en fantastisk Jon Knudsen som reddet FFK ved flere anledninger.

Høgmo tok grep ved å sette inn Zdenek Ondrásek, mens Tom Freddy Aune & Co disponerte laget feil. Slike ting avgjør tette og jevne kamper.

Sarpsborg 08 var nære å slå Tromsø der oppe i fjor. Det samme var Fredrikstad i år, men dyktigheten til å lese kampbildet avgjorde kampen til Per-Mathias Høgmo sin fordel.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340