FFK - Stabæk 2-1 (2-0)

Reiste seg på festdagen

En innbitt John Anders Bjørkøy (bilde) og en besluttsom Brian West tegnet seg på scoringslisten da FFK vant 2-1 over Stabæk på Stadion 16. mai. Men seieren kunne og burde vært større. FFK spilte i perioder meget god fotball og skapte mange målsjanser. Dermed fikk over 9000 tilskuere en god oppladning til nasjonaldagen.
Tekst av Trond Johansen, Foto: Espen Gangfløt
Lagt ut: 17. May 2006 - 01:37
Tippeligaen, 8. serierunde:

Fredrikstad Stadion, 9007 tilskuere
Mål: 1-0 West (16"), 2-0 Bjørkøy (45"), 2-1 Olsen (90")
Laget: Sørlie, Czwartek, Piiroja, Tronseth, Bertelsen, Bjørkøy, Ramberg, Brenne, Elyounoussi, West (Kvisvik 56. min), Tóth (Hoås 73. min).
Gule kort: Skjønsberg, Holmvik og Gunnarsson (Stabæk)
Dommer: Svein Oddvar Moen

> FFK-børsen
> Bildegalleri kommer...

Etter den flaue forestillingen i Molde sist søndag, ønsket FFK naturligvis å vise seg fra en langt bedre side foran eget publikum på fotballens spesielle festdag, 16. mai. Og det klarte de.

Den første halvtimen vartet FFK opp med spill nær opp mot årsbeste. Gode kombinasjoner og flott spill langs bakken var resepten mot et Stabæk-lag som ofte kom på etterskudd. Likevel var gjestene småfarlige på kontringer, spesielt med Daniel Nannskog som hadde et gir mer enn Tronseth og Piiroja i løpsduellene. Men mål ble det altså ikke på'n denne gangen.

FFKs første store sjanse ble skapt allerede etter 7 minutter. Trond Erik Bertelsen finner hodet til Mihaly Tóth etter et frispark, men ungareren header like utenfor. Like etter viser Bertelsen frem venstrefoten sin igjen - denne gang fra corner - men nok en gang går avslutningen like til side for mål. En oppløftende start på kampen fra FFKs side.

Etter 14 minutter er det duket for Tarik Elyounoussi-show. I en hurtig kontring havner ballen i beina på Elyounoussi som finter bort noen svimle Stabæk-spillere og får assistanse av både Brian West og Mihaly Tóth før ungguten avslutter selv med et brassespark som sender ballen en halvmeter over mål. FFK nærmer seg scoring.

Og etter et kvarter kommer den forløsende scoringen. Simen Brenne leverer et magisk øyeblikk da han gjør en enorm finte, viser overblikk og spiller fri Brian West som kliner ballen inn i mål ved første stolpe. En fantastisk scoring - ikke minst gjennom Brenne sitt forspill som står igjen som årets store enkeltprestasjon på Stadion så langt i 2006.

FFK fortsetter etter dette å levere god og publikumsvennlig angrepsfotball, anført av kvikke West og Elyounoussi. Etter 18 minutter spiller de opp Tóth som nesten finner veien til nettmaskene. Stabæks gode keeper Jon Knudsen avverger til corner. Bertelsens corner ender med at Bjørkøy får ballen ute i returrommet og fyrer av et skudd som går en meter eller to over. Vi skulle se mer av Bjørkøy sin gode skuddfot litt senere...

Stabæks første sjanse er det faktisk FFK som skaper. Etter 22 minutter sørger Are Tronseth for å sette publikums hjerter i halsen for andre gang denne sesongen med et hasardiøst "tilbakespill". I en duell med Nannskog kaster Tronseth seg inn foran svensken og beiner ballen mot eget mål. Steinar Sørlie er nødt for å strekke ut hele kroppen og fiste ballen til hjørnespark.

Etter 25 minutter er imidlertid FFK på farta igjen. Mihaly Tóth viser stor klasse når han elegant skrur ballen med utsiden av foten over til Brian West som kommer på et helt enormt løp (som ble startet langt inne på egen banehalvdel). West får til slutt ballen alene med Knudsen som redder skuddforsøket fra kloss hold på mesterlig vis. En kjempesjanse. Og publikum er i ekstase og oppildnet av FFKs fyrverkeri.

Det siste kvarteret av omgangen faller tempoet litt og spillet bølger frem og tilbake uten de store sjansene til noen av lagene. Men i omgangens siste spilleminutt så presenterer FFKs toppscorer seg. Etter en corner fra Bertelsens presise venstrefot lander ballen i beina på John Anders Bjørkøy som presser ballen ned og sender den i lengste hjørne fra vel 16 meter. Vakkert. Og psykologisk veldig viktig. Det står 2-0 til pause.

2. omgang starter med en umiddelbar halvsjanse til Stabæk. Nannskog river seg løs og skyter fra skrått hold, men Sørlie redder uten altfor store problemer. Noen minutter etter får Veigar Pall Gunnarsson en langt større sjanse, og denne gang må Sørlie anstrenge seg og bokse ballen til corner. En klasseredning av trønderen. I mellomtiden var for øvrig Tarik Elyounoussi nær ved å score for FFK. Med andre ord en fartsfylt innledning på kampen.

Utover i omgangen dabber imidlertid spillet av og FFK virker å ha grei kontroll i forhold til å dra i land en ny seier på hjemmebane. Med en drøy halvtime igjen å spille velger også Eggen å sette inn Raymond Kvisvik for en sliten Brian West.

Neste store sjanse skapes ikke før klokka viser 77 minutter. På en corner kommer Daniel Nannskog merkelig alene inne i feltet og header ballen helt upresset like utenfor. Her er Stabæk farlig nær en redusering.

Men gjestene klarer aldri å etablere noe trykk mot FFKs mål og det virker ganske tilfeldig når Inge André Olsen presser Czwartek ned med armen og header ballen i mål etter en corner to minutter på overtid. Stabæk får sitt trøstemål, men er i realiteten aldri nær poeng.

Søndag om en uke er det på tide at FFK viser at de kan spille hurtig, offensiv fotball også på bortebane. Da står et annet nyopprykket lag på motsatt banehalvdel. Sandefjord på Storstadion.

Hva med årets første trepoenger på bortebane?