Fredrikstad-maskineriet maler videre

2. pinsedag var det duket for et nytt toppoppgjør i 1. divisjon. HamKam har tidligere imponert med solid forsvarsspill, men fremover på banen er det langt fra like imponerende. Hva hjelper det å være sesongens gjerrigste lag når svensk effektivitet øker antall innslupne mål med 50 prosent?
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 10. June 2003 - 17:57
For dette skulle vise seg å være svenskenes dag, godt hjulpet av en trønder og hans lærling der bak. Det er nemlig ikke bare HamKam som har et godt forsvar, og det skulle komme godt med i denne kampen. Faktisk hadde ikke HamKam et skudd på mål før det hadde gått 4 minutter ut i 2. omgang.

Første omgang var jevnspilt. HamKam hadde ballen mest i åpningsminuttene, men klarte ikke å skape noe nevneverdig. Etter 15 minutter hadde FFK sin første halvsjanse etter et pent oppspill av Hagen. Lars Petter Hansen stormer mot mål, men dessverre er HamKam-keeper våkent ute og plukker lett opp ballen. Herfra og ut omgangen hadde Fredrikstad det meste av spillet og produserte tre store sjanser, hvor en ble scoring.

Svenskene imponerer
Etter 28 minutter header Markus Ringberg ned til landsmannen Håkan Söderstjerna, og når han får ballen på kanten kan alt skje. Den lille, lynraske yndlingen forserer langs kanten og får lagt inn til ingen ringere enn Markus Ringberg, og det blir en enkel oppgave for toppscoreren å sette ballen i det åpne målet.

2 minutter senere får Fredrikstad nok en mulighet ved Lars Petter Hansen. Han klinker til fra 25 meter, men dessverre går ballen 1 meter over krysset.

36 minutter har gått og svenskene skaper en ny sjanse med litt hjelp av spisskollega, Lars Petter Hansen. Ringberg spiller igjennom til Hansen, som får pirket ballen ut til Söderstjerna. Nok en gang setter Håkan Söderstjerna opp farten og forserer på kanten, avslutter fra skrått hold, og ballen triller like utenfor den lengste stolpen. En stor mulighet og god avslutning, men ikke god nok.

Resten av omgangen er det lite som skjer. Man kan tydelig se at HamKam-spillerne begynner å bli frustrerte og irriterte på hverandre. I 1. omgang har Fredrikstad hatt det meste av spillet, men HamKam har kommet på noen visitter. I 2. omgang skulle dette endre seg totalt.

HamKam åpner friskt og får sine sjanser. Etter bare 4 minutter får Vaagan Moen stå umarkert på 14 meter, men skuddet går langt over. 6 minutter senere er Moen nok engang frempå. Han sleivsparker og innlegget blir til en farlig avslutning, og Sørlie må strekke seg for å bokse ballen til corner.

Dommere – et omdiskutert tema
Dommere er et omdiskutert tema i media for tiden, og dagens dommer var ei heller av de beste. Kampen igjennom var preget av hans svake autoritet og ujevne dømming, men etter 56 minutter kom dråpen som fikk begeret til å renne over for Fredrikstad-supporterne.

Markus Ringberg tar innkastet hurtig og Lars Petter Hansen er helt alene med Svein Inge Haagenrud i HamKam-målet. Hansen runder ham, og da må Haagenrud ty til ulovligheter. Han tar beina til Hansen og man kan tydelig se at ballen ikke endrer retning i det hele tatt og triller ut over dødlinja – soleklar straffe! Men hvor er dommeren? Jo, han har ikke fått med seg at innkastet er tatt engang. Han er mer fascinert av Fredrikstad-supporterne og ser 180 grader i feil retning. Ei heller linjemannen får med seg situasjonen, og det koker hos Plankehaugen.

HamKam presser Fredrikstad tilbake på banen
HamKam-spillerne er vesentlig mer med i kampen nå og presser Fredrikstad tilbake på banen. Etter 61 minutter får Birkeland avsluttet fra 14 meter og Sørlie må strekke seg så lang han er, og redder ballen helt nede ved stolperoten.

Etter 69 minutter kommer kampens desidert største mulighet, men heldigvis mangler HamKam svensk effektivitet på topp. HamKam får en trippelmulighet som til slutt smeller i stolpen og ut. Fredrikstad er heldige nå og det lå tydelig en scoring i luften.

HamKam har flere halvsjanser og etter 78 minutter er det duket for en ny kjempesjanse. Innbytter Marius Gullerud lagt et hardt innlegg inn i feltet. Målet er helt åpent, men ingen hos HamKam rekker frem. Til slutt får de skutt og etter litt klabb og babb rydder Tor Trondsen opp i situasjonen.

Minuttet senere gikk det som det måtte gå. HamKam får en corner og Steinar Sørlie fomler litt i feltarbeidet, er nær ballen, men den går rett i beina til HamKams beste spiller for dagen, Peter Sørensen. Sørensen fyrer av fra 12 meter, og Sørlie har ingen sjanse, men Bjørnar Johannessen er farlig nære en redning på strek. Han står plassert ved nærmeste stolpe, men rekker ikke å flytte seg nærmere stolpen. Skuddet går over hoften og under armen hans etter noe som så ut som et swing-steg av Johannessen.

Fredrikstad svarer imponerende
Scoringen blir en vekkelse hos bortelaget. Hele laget flyttes fremover på banen, og både innbytter Welton Melo og Håkan Söderstjerna skaper sjanser. Den største av disse kommer etter 86 minutter. Håkan Söderstjerna kjører totalt karusell med HamKams Joachim Sørum, får lagt hardt inn i feltet, men HamKam er først på ballen og får avklarert.

I kampens siste spilleminutt kommer innbytter og hjemmepublikumsyndlingen, Felix Ademola, rundt på kanten og får lagt inn. HamKam får avsluttet, men headingen går like over mål. Her kunne det fort ha vært 2-1 til HamKam, men det ville ikke Markus Ringberg ha noe av.

Svensk effektivitet avgjør kampen
90 minutter har passert på kampuret og Fredrikstad får kampens siste kontring. Markus Ringberg får stå helt umarkert på 20 meter, og visste på forhånd at keeperen var svak på lave skudd, smeller til og ballen triller i mål til høyre for Haagenrud.

- Jeg er imponert over effektiviteten til Markus Ringberg, sa trener Knut Torbjørn Eggen etter kampen.

De tilreisende Fredrikstadsupporterne eksploderer og i løpet av et sekund er de alle nede ved gjerdet og skriker. Ringberg kommer løpende mot supporterne og responsen lar ikke vente på seg; De er alle enige i at dette var litt i overkant av hva de hadde forventet seg.

Gledelige nyheter

- Tore Pedersen kom inn og merket ikke noe til kyssesyken.
- Spissen(e) våre scorer mål. I dag puttet Markus Ringberg 2 og er toppscorer i 1. divisjon.
- Det er ikke nok med at Fredrikstad har en enorm entusiasme på hjemmebane og i snitt har flere tilskuere enn flere tippeligaklubber, men Fredrikstad setter også rekorder på alle bortebaner de besøker i 1. divisjon. Det er tydelig at Fredrikstad trekker folk!