Tromsø - FFK 2-0

FFK i fritt fall

Elendigheten på bortebane vil bare ikke gi seg. I dag ble det 2-0 tap borte mot Tromsø. FFK spiller faktisk jevnt med Tromsø før pause, men kommer likevel under med to mål. Da Mathias Lindström pådrar seg rødt kort i åpningsminuttet av 2. omgang, skjønner vi at dette ikke er dagen. Nå er det 353 (!) minutter siden FFK scoret sist. Hvis denne trenden fortsetter, så blir det 1. divisjonsspill neste sesong. Er FFK i fritt fall?
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 18. September 2005 - 21:06

- Det er ingen stor kamp fra vår side. Defensivt fungerte vi tross alt noe bedre enn de to siste kampene. Så for å dra med noe positivt, så synes jeg vi stod på noe skikkelig etter at vi fikk en mann utvist og gjør en anstendig innsats. Selv om vi ikke skaper noe særlig sjanser, forklarte hovedtrener Drillo tapet overfor Radio Fredrikstad etter kampslutt.

Likevel startet det ganske bra.

For FFK tok faktisk initiativet fra start og gikk rett i angrep. Men som vi har sett så mange ganger før denne sesongen – og spesielt på bortebane – så endrer kampbildet seg fort. Likevel hang FFK godt med i hele 1. omgang denne gang.

Den største sjansen kom etter 13 minutter når FFKs bestemann, John Anders Bjørkøy, gjør et fremragende stykke forarbeid på venstre kant. Han finner supertalentet Tarik Elyounussi på gjennombrudd inne i feltet, men unggutten avslutter like utenfor.

Før det hadde Tromsø fått en scoring avblåst for offside ved Ole Martin Årst. Den storvokste og målsultne spissen, skulle imidlertid snart vise seg frem igjen.

For etter 26 minutter blir samme Årst spilt gjennom et vaklende FFK-forsvar. Årst tar med seg ballen inn i 16-meteren, men er ikke i noen gunstig scoringsposisjon når Lund Hansen ruster ut og legger ham i bakken. Veldig urutinert av trønderkeeperen, og veldig rutinert av Årst som ser at det åpenbarer seg en mulig straffesituasjon og utnytter seg av det. Straffesparket setter landslagsspissen selv i mål, selv om Lund Hansen var nær ved å redde.

Etter scoringen så tar Tromsø over mer av banespillet. Og etter 37 minutter øker "gutan" til 2-0. Nok en gang er Ole Martin Årst målscorer. Scoringen kommer etter at Raio Piiroja lager et frispark litt innpå egen banehalvdel når han hindrer Patrice Bernier å sette i gang en kontring. Piiroja får samtidig gult kort. Frisparket blir slått langt mot bakre stolpe, og der dukker altså Årst opp og ekspederer ballen inn bak Lund Hansen.

1. omgang ebber ut med 2-0 til hjemmelaget, men FFK gjennomfører faktisk en av sine bedre omganger på bortebane denne sesongen. Uten at det sier så forferdelig mye…

I pausen kommer Pål André Czwartek inn for Lars Blixt på høyreback. Et smart trekk ettersom Blixt hadde store problemer med hurtige Ademolu.

Men er det mulig å få en dårligere start på 2. omgang enn at Mathis Lindström får rødt kort før det er gått to minutter?

Lindström er ute med armen og hindrer Ademolu på fri vei mot mål fra omtrent 17 meter. Dommer Espen Berntsen er aldri i tvil og viser ut finnen, noe som gjør at FFKs utgangspunkt blir forandret fra vanskelig til tilnærmet umulig.

Med 10 mot 11 mann klarer ikke FFK å utrette noe som helst. Ikke én eneste målsjanse ble notert i 2. omgang. Tromsø skapte på sin side flere store sjanser, men scoret heldigvis ikke flere mål.

Dermed endte det til slutt 2-0.

- Vi startet friskt, men ble tatt på et blindsideløp og en utvisning. Og da blir kampen avgjort. Vi må endre på formasjon til 4-3-2 når Helland må ned som stopper. Det er alltid fare for en sprekk også når vi får utvisning tidlig i 2. omgang, men det unngikk vi heldigvis, oppsummerte Drillo til Radio Fredrikstad.

Han er også betenkt over at flere spillere står med to gule kort og er i fare for å stå over "cupfinalene" som kommer på rekke og rad fremover.

- "Bertie" har to gule kort og vi er livredde for at han skal få det tredje.

Nå ligger FFK på 10. plass og det er 2 poeng ned til Rosenborg (!) som i skrivende stund inntar 12. plassen som betyr kvalifisering. Bodø/Glimt og Aalesund, som i dag delte poengene på Color Line Stadion, ligger under streken.

Neste kamp for FFK er nettopp hjemme mot Aalesund. Et lag som helt sikkert vil kjempe som innbitte løver ettersom det nærmest blir deres siste sjanse for å melde seg på i kampen om å overleve.

FFKs utgangspunkt på samme tid i fjor var dårligere enn i år. Men en vesentlig forskjell: I fjor var FFK på høsten et formlag med selvtillit og spillere som gav alt i hver kamp. Denne høsten opplever vi det stikk motsatte. Laget er i ferd med å falle som et blylodd nedover tabellen, og psykologisk er det nok mer gunstig å komme inn i nedrykningsstriden nedenfra enn ovenfra. Formkurven lover heller ikke bra. Dette kan det fort bli 1. divisjon av.

Nå trenger vi en kursendring!

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 3
Klønete inntreden på straffesparket. Kunne også avverget den andre scoringen ved å gå ut i feltet og plukke ned ballen. Dårlige utspark.

Lars Blixt 2
Spiller 1. omgang. Har store tempoproblemer og blir helt riktig tatt av banen ved pause.

Mathias Lindström 4
Blir utvist tidlig i 2. omgang og gjør bidrar til å gjøre oppgaven nærmest umulig for lagkameratene. Spiller imidlertid til tider meget bra før pause.

Raio Piiroja 4
Viser fremgang etter Brann-kampen, men har fortsatt mye å gå på før han er på sitt beste nivå. Sterk i duellene. Sliter kanskje litt med plasseringen.

Trond Erik Bertelsen 4
Gjør få feil før pause da mesteparten av TILs offensive spill foregår på motsatt kant. Blir satt mer på prøve etter pause, og kommer brukbart fra det. Veldig lite med offensivt.

Dagfinn Enerly 2
Fortsetter å skuffe veldig. Knapt synlig før pause. Tar ikke tak i kampen og forsiktig i duellene. Blir mer synlig når han går inn sentralt i 2. omgang, men blir fortsatt lett bytte for mer aggressive TIL-spillere. Merkelig at han får fullføre.

Roger Helland 4
Utmerker seg ikke sentralt på midtbanen før pause, verken positivt eller negativt. Klarer seg OK som midtstopper i 2. omgang. Sliter litt med tempo, men henter seg inn på rutine og trygghet.

Hans Erik Ramberg 3
Mistrives tydelig på underlaget. Vinner noen baller, men svak til å fordele dem. Skyves enkelt unna i duellene. Gjør mange enkle feil.

John Anders Bjørkøy 5
FFKs beste. Faktisk veldig god før pause med flere fine initiativ, god med ballen og solid innsats. Blir mer borte fra kampen i 2. omgang.

Tarik Elyounussi 4
Veldig frisk åpning på kampen. Tydelig tent på å vise seg frem i sin første kamp fra start på dette nivået. Viser at han er en veldig spennende spilletype. Slokner etter hvert og blir byttet ut et stykke ut i 2. omgang.

Martin Wiig 3
Skuffende. Blir litt for glad i ballen, og det blir mye smådriblinger på små flater. Skaper lite.

Pål André Czwartek 4
Spiller 2. omgang som høyreback. Klarer seg bedre enn Blixt. Har likevel til dels store problemer av og til.