Odd Grenland - FFK 2-1

Bortekomplekset vedvarer

"Klasseforskjell i Skien" var overskriften vi brukte etter tilsvarende oppgjør i fjor. Den gang vant Odd 5-2. I dag ble ikke resultatet like stygt, men likevel ble FFK i perioder overkjørt. Brian West ga oss håp om poeng etter en fantastisk scoring i det 37. minutt. Men Odd utlignet like før pause, før avgjørelsen falt etter 83 minutter. Dermed ble det helt fortjent 2-1 til hjemmelaget
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 07. August 2005 - 21:33

FFK fortsetter altså den begredelige innsatsen på bortebane.

Men det skal sies at FFK leverer en 1. omgang som absolutt må sies å være godkjent. Da bølger spillet frem og tilbake. Begge lag skaper flere store sjanser og underholdningsverdien er stor. Etter pause kjører imidlertid Odd frem med alt de har, mens FFK legger seg langt tilbake på banen. Til slutt var det bare et spørsmål om tid før Odd skulle avgjøre kampen.

Den store nyheten i timene før kampen var Thomas Myhre sin plutselige overgang til Charlton. Det åpnet for at Alexander Lund Hansen skulle få sjansen fra start.

Og allerede etter 5 minutter viser Lund Hansen keeperspill som minner om hva han viste under høstsesongen i fjor. Fernando de Ornelas skyter fra distanse, men Lund Hansen er mesterlig nede og redder. FFK skulle vise seg å få store problemer med å stoppe de Ornelas utover i kampen.

FFKs første sjanse kommer etter 10 minutter. Da fyrer Dagfinn Enerly av et godt skudd fra ca 20 meter, men Jarstein i Odd-buret gjør en god redning.

Etter 15 minutter får FFK nok en stor sjanse. Brian West blir nydelig spilt gjennom. Amerikaneren bruker hurtigheten sin til å passere en Odd-spiller før han løper mot dødlinja og slår et godt innlegg mot bakre stolpe. Der dukker Raymond Kvisvik opp, men dessverre header han i stolpen.

FFK fortsetter å spille god fotball og kommer til mange "nesten-sjanser".

Men så skjer et par uheldige ting. Først får Simen Brenne et gult kort (må stå over neste kamp) mens formspilleren Hans Erik Ramberg må gi seg etter at han fikk en smell tidligere i kampen. Christian Petersen kommer inn.

Like etterpå er det Suffo-show på Odd Stadion. Den nyinnkjøpte spissen med fransk pass viste at han er en svært bevegelig, hurtig og fintesterk spiss. Heldigvis redder en god Lund Hansen skuddene som kommer.

Odd gikk ut i en litt uvant 3-5-2-formasjon, men spilte likevel som forventet omstendelig fotball mot etablert forsvar, samt raske overganger mot uetablert. Og med hurtige og driblesterke spillere offensivt, så ble det ofte farlig. Den ballbesittende fotballstilen gjorde også at FFK-spillerne ofte ble løpende i mellom. Og de som har vært med på det, vet godt at sånt blir man fort sliten av.

Etter 32 minutter noterte vi imidlertid en stor FFK-sjanse. Christian Petersen vender bort en Odd-spiller og avslutter fra ca 16 meter, men skuddet sniker seg utenfor stolpen.

Etter 36 minutter får Odd et billig frispark fra 20-25 meter. Suffo skyter godt, men Lund Hansen klarer å avverge til corner. Det skulle bli en del cornere til Odd utover i kampen. Faktisk nærmere 20 stk!

Og i en periode hvor Odd er i ferd med å ta over styringen av kampen, så viser Brian West hvorfor ingen oppegående FFK-supportere forstår at hurtigtoget fremdeles venter på kontraktsforslag fra klubben. Han starter med ballen på egen banehalvdel, setter på turboen og akselerer med ballen i beina forbi minst 4-5 Odd-spillere, før han tar seg inn i 16-meteren og avslutter perfekt alene med keeper. En helt fantastisk nydelig scoring. 1-0 til FFK!

Like etterpå melder speaker om at Markus Ringberg har scoret for Ham-Kam, og Plankehaugen svarer med applaus. Kort tid etter er det derimot duket for en forståelig pipekonsert. Bora Zivkovic ligger nede med store smerter i ryggen, men Odd setter i gang et angrep som ender med en stor målsjanse, istedenfor å spille ballen utover sidelinjen slik de uskrevne fair play-reglene tilsier.

Men hvor lenge var Eva i paradis?

Bare minuttet før pause skjer det som aldri skulle ha skjedd. Først varter Lund Hansen opp med en mesterlig reaksjonsredning etter at Olivier Occéan avslutter fra kloss hold. Det blir corner. På bakerste stolpe dukker Morten Fevang opp, kaster seg over Simen Brenne og header ballen inn i mål. Selv om FFK-spillerne helt sikkert kommer med veldig gode argumenter overfor dommer Per Ivar Staberg, så lar ikke sistnevnte seg imponere. Isteden tildeler han Raymond Kvisvik et gult kort. Like etter kampen forklarte Kvisvik det hele til Radio Fredrikstads lyttere:

- Han (Fevang) voldtar Simen Brenne på en veldig pen måte, for å si det sånn, og Arne Sandstø var også ute og sa at det burde ha vært frispark. Det sier vel det meste!

Men dommeren var altså ikke enig og lagene kunne gå til pause med 1-1. Etter spill og sjanser et helt greit resultat, i en jevnspilt og underholdende 1. omgang på Odd Stadion.

*

2. omgang var nok kun underholdende sett med hjemmelagets øyne, og jevnspilt var det i alle fall aldri.

FFK legger fort over til 4-5-1 for å demme bedre opp på midtbanen, men det virker heller mot sin hensikt. Laget blir veldig baktungt og vi blir vitne til et stormløp fra Odd mot FFKs mål. Det hjelper heller ikke at Kvisvik må byttes ut grunnet en lårhøne.

Raymond Kvisvik mener imidlertid at formasjonsendringen ikke var av stor betydning.

- Vi har mellomrom mellom ledda som minner om Kurt Nilsen. 4-5-1 eller 4-4-2 hadde ikke så mye å si i dag, fortalte han til Radio Fredrikstad.

På midtbanen styrer Tommy Svindal Larsen kampen med sitt overblikk og kloke pasninger, mens spillere som Suffo, Occéan og de Ornelas var hele tiden farlige.

Det var egentlig bare et spørsmål om tid før det skulle stå 2-1.

Og etter 83 minutter så skjer det – og matchvinner blir de Ornelas, etter et flott veggspill med Suffo. Veldig fortjent, men likevel veldig bittert.

FFK klarer på ingen måte å etablere noe trykk de siste minuttene. Isteden kontrollerer Odd i land seieren.

Mikhály Tóth kommer inn helt på tampen, men med under 5 minutter på banen så blir det bare nytteløst.

*

Alt i alt viser denne kampen at FFK har fryktelig mye å jobbe med i forhold til bortekampene. De første 45 minuttene i dag var godkjente, men de resterende 45 ødelegger alt. Da er det ganske enkelt en lidelse å se FFK. Helt horribelt. Om det er innsatsen eller kondisjonen som er for dårlig vet jeg ikke. Begge deler er egentlig graverende nok. Det har heller ikke vist seg særlig vellykket å gå over til 4-5-1 for å "sikre" poeng. Resultatet blir at man får et stormløp mot eget mål, og man kan ikke basere seg på flaks i lengden.

Neste kamp er mot Ham-Kam. Heldigvis på hjemmebane…

*

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 6
Får sjansen etter at Thomas Myhre plutselig forsvant til Charlton. Og Lund Hansen griper sjansen. Har mange kvalifiserte redninger og holder tidvis FFK inne i kampen. Svake utspill.

John Anders Bjørkøy 6
Beste utespiller. Sterk i duellene og trygg i det defensive arbeidet. Odd skaper i det hele tatt veldig lite på Bjørkøy sin side. Stopper det meste som kommer. God innsats.

Raio Piiroja 4
Gjør uvanlig mange feil og virker noe usikker, spesielt langs bakken hvor det blir litt for mye slurv.

Bora Zivkovic 5
Står ganske godt i mot stormen. Blokkerer mange skudd og ofrer seg i duellene. Rydder unna på mange cornere.

Trond Erik Bertelsen 4
Har store problemer før pause når han blir utfordret gang på gang. Spiller seg litt opp etter pause, men ser ikke ut til å trives. En del slurv i pasningsspillet.

Dagfinn Enerly 4
I likhet med sine lagkamerater – langt i fra samme nivå som mot RBK. Ganske god før pause. Da er han flink til å holde på ballene og slå pasningene i de rette øyeblikkene. Etter pause blir han fraløpt.

Simen Brenne 3
Veldig blek og ekstremt skuffende sammenlignet med hva vi forventer av Brenne nå. Mister ballen mye og blir mye løpende etter og ved siden av Odd-spillere. Pådrar seg et nytt gult kort og må stå over neste kamp.

Christian Petersen 3
Kommer inn for en skadet Ramberg tidlig i kampen. Starter brukbart, men forsvinner mer ut av spillet utover i kampen og blir egentlig overspilt på den sentrale midtbanen i hele 2. omgang.

Raymond Kvisvik 4
Må ut med skade etter ca 50 minutter. Før det presterer han helt på det jevne. Har en heading i stolpen og er delaktig når FFK spiller godt før pause, men forsvinner også veldig mye ut av kampen i perioder.

Øyvind Hoås 3
Starter kampen greit på topp, men blir mer og mer borte etter hvert. Veldig svak som venstre midtbanespiller i 2. omgang. Mister mange baller og klarer ikke gjøre noe konstruktivt offensivt.

Brian West 5
En utrolig vakker scoring. Er bevegelig og god før pause. Får veldig lite hjelp når det legges om til 4-5-1 i 2. omgang og forsvinner derfor helt ut av kampen.

Martin Wiig 3
Kommer inn for Kvisvik, men klarer aldri å sette sitt preg på kampen. Blir nærmest en rundingsbøye i sin posisjon på høyre midtbane. Klarer ikke å holde på ballen og bidra med noe særlig fremover på banen heller.

PS! Ramberg og Tóth spilte for få minutter til å få poeng på børsen.