- Beste laget vi har spilt mot!

(FFK-TIL 4-2) Tromsøtrener Otto Ulseth ville helst konsentrere seg om sitt eget lag, men en ting var han helt klar på: - FFK er det beste laget vi har spilt mot så langt i sesongen. Etter en noe utrivelig første omgang, entret Brian West banen og skapte kaos i TILs bakre rekker. Med sin spisskompetanse – fart andre spillere bare kan drømme om - var han en konstant trussel kampen ut.
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 24. May 2005 - 02:13
Brenne, Eggen, Ahlsen og West var storfornøyde etter kampslutt

Desto artigere var det at kampens to store giganter er født og oppvokst i Fredrikstad: Ramberg var stor i første og dominerte i Rekdal-rollen, mens Selbakgutten Simen Brenne viste at formen er betydelig stigende. Etter som kampen utartet seg ble hans løpsstyrke belønnet med to flotte scoringer, og det er betryggende å se at både Ramberg og Brenne bare blir bedre og bedre for hver kamp som går.

Selv om FFK viste tendenser til en mer offensiv legning i første omgang, var det langt ifra noen god kamp av noen av lagene. Undertegnende noterte til slutt to sjanser til Fredrikstad, en til Tromsø og to halvsjanser til hvert av lagene. Halvsjansene er neppe verdt å nevne engang.

Faktisk måtte det gå hele 28 minutter før vi fikk omgangens første og største sjanse. Øyvind Hoås – som fort kunne ha fått enda flere målgivende pasninger enn dagens to – sender av gårde et presist innlegg. Roger Risholt tar elegant ned ballen, vender av sin mann, men avslutter løst og svakt rett på keeper. En meget stor sjanse for hjemmelaget.

4 minutter senere får vi trolig dagens (om ikke sesongens) merkeligste gule kort. Lars Blixt forsøker å ta et innkast, men en Tromsø-spiller stiller seg usportslig i veien. FFKs høyreback fullfører kastebevegelsen og er så vidt nær ansiktet til TIL-spilleren, men det hele er helt uskyldig og langt ifra tilsiktet. Likevel velger linjedommeren å kalle til seg kamplederen og etter en liten diskusjon, ender det hele med et gult kort til Lars Blixt. En totalt unødvendig og klumsete opptreden av dommerduoen.

34 minutter er spilt og Tromsø viser at også de har litt finspill på lager. Veggspillet mellom Yndestad og Johansen er flott, og sistnevnte forsøker å finne Årst ved den første stolpen. Den storvokste spissen når akkurat ikke ballen, men etter litt klabb og babb, så havner ballen til slutt i klypene til Steinar Sørlie.

Martin Wiig er sikker i det Torres og stolpen gir ham en gratis scoringsmulighet.

FFK svarer umiddelbart og minuttet etter er Øyvind Hoås nok engang på farten. Innlegget hans er akkurat for langt, og de fleste tror at situasjonen er over, men TILs venstreback vil det annerledes. Torres slenger ut et ben og smeller ballen i stolpen. Derfra endrer ballen retning og havner rett i fanget til Martin Wiig. Den tidligere Odd-spilleren lar seg ikke be to ganger og setter ballen enkelt i mål. 1-0 til FFK etter en sjansefattig første omgang.

- Ja, jeg har vært litt heldig med scoringene mine hittil i sesongen, men det er jo en god egenskap å være på rett plass til rett tid, smilte en fornøyd Martin Wiig etter kampen.

I pausen har Brian West varmet godt opp og det avtalte innbyttet finner sted. Riktignok slenger Drillo seg på telefonen for å konferere litt med Eggen JR, da det viser seg at Roger Risholt har blitt småskadet. Opprinnelig hadde man tenkt til å erstatte Wiig, men i stedet blir det Risholt som må forlate banen.

Den lynhurtige amerikaneren presenterer seg umiddelbart og løper på alt som er. Allerede etter 50 minutter er West nære ved å øke ledelsen. Kibebe blir parkert for første gang og West fosser mot mål. Fra skrå vinkel setter han ballen like utenfor den lengste stolpen.

Like etter ligger brått to TIL-spillere nede. Kibebe ser ut til å slite med krampetendenser etter løpsduellen med West, mens Hafstad ligger nede i den andre enden av banen. Kibebe kommer seg på beina, mens Ole Anders Nilsen erstatter Hafstad.

I det 52. spilleminutt før TIL en stor sjanse. Yndestad jager et langt oppspill og er alene igjennom, men vipper ballen rett i fanget til Sørlie. Solid utrusing av FFK-keeperen, men en svak avslutning av Yndestad.

Brian West knuser TIL sine midtstoppere i en spurtduell og pirker ballen helt nede i hjørnet.

57 minutter nå og det er duket for et angrep rett ut av Drillos etter hvert så berømte filosofi: Ringberg stusser et langt oppspill til Hoås, og sistnevnte sender av gårde en perfekt gjennombruddspasning. Brian West timer løpet sitt godt og spurter enkelt ifra begge midtstopperne til Tromsø. Alene med Bo Andersen gjør West ingen feil, og pirker ballen i hjørnet. Vakkert. 2-0 til FFK.

- Det var en fantastisk god ball fra Øyvind og jeg lurer offsidefella. Hoås gjorde et lurt valg i å slå ballen tidlig, for hvis det blir 1-2 touch for mye, så har jeg allerede satt i gang bevegelsen og da blir det ofte offside, kommenterte Brian West.

Tromsø svarer bare minuttet senere. Ole Martin Årst klinker et frispark fra 27 meter rett opp i krysset, utagbart for Steinar Sørlie. Keeperen rekker omtrent ikke å posisjonere seg før reduseringen er et faktum. 2-1. En nydelig scoring.

Kampen har virkelig åpnet seg nå og vi blir vitne til en artig forestilling på Fredrikstad stadion. Kampuret viser 66 minutter i det Hoås snapper ballen fra høyrebacken til Tromsø og spiller seg selv igjennom. Alene med keeper velger Hoås den uegoistiske løsningen og sender ballen til en bedre plassert Markus Ringberg. Supersvensken er derimot fortsatt vaksinert mot scoringer i seriesammenheng og setter ballen akkurat det eneste stedet keeper Bo Andersen kan redde den. Svakt av Ringberg – her burde du ha scoret!

- Jeg hadde egentlig tenkt til å stoppe ballen og bare vente til keeperen hadde kastet seg, men når man ikke har flyt, så endte det med at jeg heller brukte innsiden av foten og skjøt det eneste stedet keeperen kunne redde, sa kapteinen etter kampslutt.

Men hva gjør vel det når andre FFK-spillere viser seg å være langt mer målfarlige. Bo Andersen bokser et innlegg rett ut til Simen Brenne, og fra tyve meter – og på hel volley - sitter ballen klistret nede i det venstre hjørnet. 3-1 og 70 minutter er spilt. Nydelig, rett og slett nydelig!

Jo, og bare sånn for å ha nevnt det: Minuttet senere stusser Årst en ball videre til Kim Larsen (som har kommet inn for Karim Essidiri), og ballen lobbes i mål. Dessverre for Tromsø annulleres det hele for en korrekt offside.

Simen Brenne har akkurat fyrt av skuddet som førte til 4-1.

Etter 75 minutter viser West at han kan annet enn å løpe fort. Amerikaneren stopper opp, viser overblikk og sender en nydelig crossball over til motsatt side av sekstenmeteren. Der kommer Simen Brenne på et løp, tar ned ballen elegant, vender bort Torres og setter ballen med venstrebeinet i det lengste hjørnet. Nok en flott scoring av midtbanespilleren, og dermed står det 4-1.

Tromsø på sin side før en trøstescoring i det klokka viser 83 minutter. Trond Erik Bertelsen gjør først en meget god jobb på venstrebacken, men avklaringen er av den forferdelig sorten. Ballen går rett i beina på Patrice Bernier og canadieren sender ballen videre til Årst, som får lagt inn i feltet. Der venter Yndestad og alene med keeper setter venstrevingen ballen enkelt i mål. 4-2, og en unødvendig redusering, da FFK styrte det meste av spillet i andre omgang.

Tre minutter senere er det nok engang West som sender av gårde en godt adressert pasning. Markus Ringberg gjør absolutt alt riktig, lobber ballen frekt over Bo Andersen, men det vil seg rett og slett ikke. Ballen treffer tverrleggeren og det hele ebber ut i ingenting.

- Etter dagens kamp tror jeg det blir null scoringer i årets sesong, sukket Markus Ringberg etter kampslutt.

- Cup-kampen mot Groruddalen gav meg forhåpninger om å score i dag, men noen ganger så vil det bare ikke. Chipen var god den, og jeg så den i mål. Nå har jeg vært udyktig og hatt uflaks lenge nok, men det jevner seg ut over en hel sesong, avsluttet Markus Ringberg.

Etter to tilleggsminutter blåser dommeren av kampen og FFK får dermed sesongens mest velfortjente seier. Til tider var det rett og slett lekestue på Fredrikstad stadion og FFK viser at de helt klart har noe på gang. Fortsetter formkurven til midtbanespillerne, så kan dette rett og slett bli riktig så moro de neste kampene.

- Det er hyggelig at FFK er gode, men det er alltid en balansegang om det ene laget er veldig bra eller om det andre er dårlig. Jeg kan ikke huske å ha sett et så grusomt forsvarspill av Tromsø noensinne – i alle fall ikke i min tid her. Det var altfor dårlig. Men jeg kan heldigvis gjøre noe med det, og jeg tror jeg kan rette opp dette i løpet av uka, sier Ulseth.

- Men noe nattetrening blir det ikke, avslutter Otto Ulseth med glimt i øyet.

Nå står bortekampen mot Aalesund for tur og deretter Bodø/Glimt på hjemmebane. Her bør muligheten for tre nye poeng være gode.

PS! FFK har aldri tapt for Tromsø på eget gress. To ganger tidligere har vi møtt TIL. I fjor endte kampen 1-0. I 1978 spilte FFK kvalifiseringskamp mot Tromsø, men selv om det var hjemmekamp, ble kampen spilt på Sarpsborg stadion. Også den kampen endte 1-0 til FFK.

FFK-børsen:

Steinar Sørlie 5
God kamp. Sikker både på streken og i feltet. Kan ikke lastes for scoringene.

Lars Blixt 5
Gjør en ny god kamp på høyrebacken. Flink til å bryte av spillet og slipper Yndestad sjeldent gjennom. Litt varierende kvalitet på oppspillene.

Roger Helland 6
Gjennomsolid! Har full kontroll både langs bakken og i luftrommet. Oser av rutine.

Bora Zivkovic 5
Har en del skjønnhetsfeil i dag, noe som er uvanlig til ham å være. Likevel er han jevnt over solid og kommer godt ut av de fleste duellene med Årst.

Trond Erik Bertelsen 4
Har i perioder store problemer med hurtige Essediri som kom forbi og til innlegg altfor ofte. Klarer seg bedre når Essediri må gi seg. Sliter med pasningene og plasseringsevnene, men pluss for alltid god innsats.

Martin Wiig 4
Fikk plassen på høyre midtbane da Enerly ble syk. Klarer seg greit, uten å briljere. Scorer et mål. I perioder lite delaktig i spillet og truer bakrommet for sjeldent. Spiller nok ikke i sin favorittposisjon.

Simen Brenne 6
Løper mye i mellom før pause, men løfter seg veldig etter hvert. Spesielt etter sine to fantastiske scoringer. God innsats, i perioder kreativ og forsøker hele tiden å skape noe. Viser at han har noe stort på gang.

Hans Erik Ramberg 7
Kongen av midtbanen. Spesielt den siste halvtimen av 1. omgang dominerer Hansi stort. Er flink til å posisjonere seg, gjenvinne baller og fordele de fornuftig i den sentrale rollen i femmeren på midtbanen. Ikke like dominerende i 4-4-2 etter pausen, men er fortsatt god. Banens beste.

Roger Risholt 4
Klarer ikke å skape mye som indreløper. Kommer til en god sjanse, men gjør en feilvurdering og spolerer den. Ellers forblir han litt for mye anonym, klarer aldri å ta ordentlig tak i kampen og feilpasningene blir litt for mange. En godkjent kamp, men kan bedre.

Øyvind Hoås 6
Starter litt svakt, men spiller seg gradvis opp. Fungerer greit som oppspillspunkt, men gjør det best langs bakken. Nydelig innlegg til den første scoringen, og flott pasning til West på den andre. Er kreativ. Viser kanskje tegn på å være en humørspiller. Klart best når FFK gjør det bra, og ikke like solid i det defensive arbeidet.

Markus Ringberg 4
Sliter som ensom spiss i 1. omgang. Hjelper lite at han vinner duellene når ingen er i nærheten av å vinne andreballene. Blir bedre når han får mer hjelp etter hvert. Utrolig at han ikke scorer...

Brian West 6
Viser umiddelbart, når han kommer inn ved pause, at han er en klassespiller. Går på mange løp – litt for mange i offside – og er en konstant trussel som TIL sliter med å finne ut av. Scorer et fint mål og har en nydelig målgivende. Kunne også scoret et til. Kampen viste klart hvor viktig West er for FFK offensivt.

Tero Koskela kom inn for Martin Wiig mot slutten.