Husk meg
Brukernavn
Passord

Årets første tap

(FFK – Brann 2-3) Når man spiller som et middelmådig 5. divisjonslag i forsvar mot spillere som Raymond Kvisvik, Martin Andresen, Robbie Winters og Bengt Sæternes så blir man straffet. Før uret på Stadion hadde gått i en halvtime, hadde FFK gitt Brann tre gavepakker. Og bergensere er jo ikke kjent for å være beskjedne, og scoret derfor på alle tre. Med et sånt utgangspunkt er det ikke akkurat lett å vinne fotballkamper, og selv om FFK viste god lagmoral ved å score to mål etter pause så holdt det ikke helt inn. Vi får trøste oss med at FFK leverte en langt bedre kamp enn mot Ham-Kam, og at så graverende personlige feil som ble vist på Stadion denne mandagskvelden bør være rimelig enkelt å luke bort…
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 10. May 2005 - 03:03
Den nitriste forestillingen mot Ham-Kam ble fra vår side dekket etter å ha stirret på et lite vindu på en PC-skjerm. Web-tv er ingen optimal løsning for å få best mulig bilde av en kamp, spesielt ikke dens detaljer. Denne gang har vi imidlertid både vært konsentrert og fokusert til stede på Stadion, og i etterkant også benyttet videoopptak med analyseverktøyer som "rewind", "forward" og "pause" tilgjengelig for at referat og spillerbørs skal bli så korrekt som overhodet mulig...

Når Drillo etter hvert setter seg ned for å se samme video, vil han ganske fort se et forsvarsspill som ganske sikkert skremmer han mer enn enhver skrekkfilm ville ha gjort. For det var personlige feil i det defensive arbeidet som brutalt ødela kampen for FFKs del.

Men kampen begynte faktisk ganske oppløftende. Allerede etter 4 minutter er FFK fem millimeter unna scoring. Ringberg blir lagt i bakken like utenfor 16-meteren, og FFK får frispark i gunstig posisjon. Med Enerly ute av spill, er det Roger Risholt som er det naturlige valget i slike situasjoner. Han legger ballen perfekt over muren og skrur den i retning krysset. Men dessverre treffer ballen tverliggeren, og Hoås klarer heller ikke sette returen i mål. Risholt har ikke vært bestevenn med treverket så langt i år.

Brann legger seg langt tilbake på egen halvdel i åpningen av kampen, og følgelig "tvinger" de FFK til å slå mye langt mot etablert forsvar. Problemet til FFK er at nesten alle ballene har dårlig adresse, og Brann får gode overgangsmuligheter. De 10 første minuttene er jevnspilte, men FFK har ballen mest og har de beste initiativene.

Den neste gode sjansen i kampen kommer også etter drøye 10 minutter – og igjen er det FFK som er frempå. Kristen Viikmae spiller nydelig fri Martin Wiig som kommer på et løp langs høyre side. Wiig løper mot dødlinja og slår et hardt og lavt innlegg foran mål, men dessverre er Hoås litt for sent ute. En forholdsvis stor målsjanse.

Men så starter marerittet.

Brann har knapt vært i nærheten av FFKs 16-meter før de plutselig får en gavepakke av FFK. Lars Blixt står utenfor banen for å få behandling for et blødende kutt, og Brann utnytter overtallssituasjonen. Med god hjelp av FFKs udugelighet. Brann får all verdens av tid og rom, mens de hvitkledde FFK-spillerne står med lua i hånda og ser på. Det er den alltid bevegelige Robbie Winters som uforstyrret får vende opp inne i 16-meteren for deretter å servere en like umarkert Kvisvik på bakerste stolpe. Kvisvik sin avslutning er ikke spesielt god, men Steinar Sørlie viser absolutt ikke Lerkendal-takter når han slipper ballen mellom beina og inn i mål…

Om ikke det er ille nok: Bare to minutter senere er FFK-forsvaret nesten mistenksomt gavemilde igjen. Blixt har akkurat entret banen etter å ha fått behandling for kuttet sitt, men virker ikke å være helt med på hva som foregår. Umiddelbart gjør han en merkelig inntreden som skaper en stor Brann-sjanse. Det ender med at Sæternes blir spilt fri i god avslutningsposisjon alene med Sørlie. Og Sæternes gjør ingen feil når han setter ballen i nærmeste hjørne med yttersiden av beinet. 0-2 er et faktum.

2 sjanser. 2 mål. Og det på 2 minutter. Og det skal bli verre…

Etter 25 minutter er det nemlig duket for en ny gavepakke fra FFKs side, og Brann sin tredje sjanse resulterer selvfølgelig i deres tredje scoring. En lang ball blir slått diagonalt fra høyre til venstre (Robbie Winters). Den ballsikre skotten tar med seg ballen innover i banen og skygges av Bora Zivkovic. Lars Blixt og Simen Brenne forsøker begge å avverge, men på en naiv og ubesluttsom måte. Isteden snapper Raymond Kvisvik opp ballen. Han vrir på nytt ballen ut mot venstre hvor Winters på nytt har skapt seg rom. Winters får god tid til å sikte på Sæternes som har plassert seg på bakre stolpe – uten at noen FFKere ser ut til å bry seg nevneverdig. Innlegget fra Winters til Sæternes er presist, og det samme er sistnevnte sin avslutning. Og dermed måtte mannen ved resultattavla i Klokkesvingen klatre opp stigen for tredje gang.

Nå var det Brann-sangene som definitivt ljomet høyest på Stadion. Og etter 28 minutter kunne det fort blitt enda en scoring for de tilreisende bergenserne å juble for. Kvisvik er arkitekten bak en dobbelsjanse, men heldigvis klarer FFK å rydde unna denne gangen.

Etter 30 minutter er det imidlertid FFK sin tur igjen. Simen Brenne fyrer av et godt skudd fra distanse som Opdal fister over. Dagens dommer, Per Ivar Staberg, overser derimot dette og peker på femmeteren. Det får begeret til å flyte over for Drillo som for en sjelden gang nærmest går amok på sidelinjen. Nevnte Staberg må bort for å roe ned trenerlegenden.

Kanskje var dette et teknisk grep fra FFK-treneren? For både spillerne og publikum ble kraftig oppildnet. Bare minuttet etter spiller Martin Wiig en flott pasning til Viikmae. Estlenderen slår et like godt innlegg foran mål hvor Øyvind Hoås angriper første stolpe, men avslutningen treffer stolpen. Her har FFK uflaks.

Og FFK forstetter å skape sjanser. Etter 33 minutter er det Roger Risholt sin tur til å teste skuddbeinet – igjen. Skuddet fra 25 meter er hardt, men går omtrent én meter over målet.

Etter 40 minutter skaper hjemmelaget en enda større sjanse etter nydelig spill. Det er Simen Brenne som bruker Markus Ringberg som vegg, hvorpå sistnevnte spiller gjennom Brenne ved å bruke hælen. I god skuddposisjon inne i feltet, velger imidlertid Brenne å spille til Viikmae fremfor å avslutte selv. Helt klart en feilvurdering idet pasningen aldri kommer frem. Isteden får Brenne ballen i retur, og denne gang avslutter han, men ballen går over.

Minuttet etter er Kristen Viikmae frempå med et godt skuddforsøk fra omtrent 25 meter og litt skrått hold. FFK hadde virkelig fortjent en scoring nå, men effektiviteten ble tydeligvis brukt opp på Hamar forrige serierunde. Eller av Brann i dag.

1. omgang ebber ut med 3-0 til Brann i protokollen.

Drillo velger å fortsette med samme mannskap etter hvilen, men laget klarer ikke å etablere noe umiddelbart trykk på Brann, og håpet om en usedvanlig viktig tidlig scoring svinner hen.

Isteden er det Brann som åpner best. Etter 50 minutter lurer Bengt Sæternes offside-fellen etter en nydelig pasning av Raymond Kvisvik. Sæternes kommer alene gjennom mot Steinar Sørlie, men sistnevnte er raskt nede og avverger situasjonen når Sæternes forsøker å runde ham. En god inngrepen av tigeren vår.

Mer bekymringsfullt er det offensive spillet til FFK i denne perioden – eller mangelen på sådan. FFK er uhyre tamme fremover på banen, og det er faktisk Brann som skaper de halvsjansene som kommer.

Men etter 63 minutter gjør Drillo et spillerbytte som skulle vise seg å være særdeles smart. En halvskadet Markus Ringberg må gi seg, og inn kommer Hans Erik Ramberg. Det skulle tilføre FFK sårt tiltrengt kreativitet fremover på banen.

For etter 72 minutter er det nettopp Ramberg som gjør grovarbeidet når Viikmae avslutter et pent angrep med sitt første FFK-mål. Ramberg finner Øyvind Hoås som med yttersiden serverer Viikmae ballen inne i feltet. Estlenderen skyter iskaldt og på direkten ned i det lengste hjørnet, utagbart for Opdal, og plutselig er det liv og entusiasme på Stadion!

Enda mer entusiasme ble det bare ett minutt senere. Trond Erik Bertelsen slår en lang ball (som for en sjelden gang i dag traff en medspiller) til Viikmae som stusser videre til Martin Wiig som kommer på et perfekt ”timet” løp bakfra. Mens det var flaks da Wiig scoret mot Kamma forrige runde, var det kun dyktighet som lå bak denne avslutningen. En fantastisk avslutning etter et like fantastisk løp. Sånn skal man utnytte langpasningene!

Stadion nærmest eksploderer. For ut av nærmest intet har FFK scoret to ganger i løpet av to minutter, og med 15-20 minutter igjen burde det være tid nok til å score minst ett mål til!

Og like etterpå kommer også Brian West inn til stormende applaus. Amerikaneren sliter som kjent med skader og hadde kun fått tillatelse til å spille 10-15 minutter. Men kanskje kunne det holde?

Én ting er hvert fall sikkert – Brian West skaper nerver og kaos i ethvert forsvar. Etter 82 minutter spilles West gjennom på venstrekanten og viser umiddelbart at han enkelt løper fra det som er av Brann-spillere. Det hele ender med at West får slått et godt innlegg foran mål, men Viikmae når dessverre ikke frem til ballen.

Brann spiller smart på tampen av kampen. De fremprovoserer frispark, bruker tid og er flinke til å holde på ballen uten å ta noen sjanser offensivt. Isteden forsvarer de seg med alt og alle, og FFK får stadig problemer med å finne veien gjennom den kompakte muren av Brann-spillere.

Men etter 89 minutter gjør Brian West på nytt et tappert forsøk. På nytt kommer han gjennom på venstre og slår inn foran mål, men ingen av FFKs spillere foran mål klarer å overliste Opdal.

Når klokka viser 90 spilte minutter tyder det aller meste på at dette ikke går. Men faktisk får FFK to gode muligheter på overtid – begge på dødball. Og begge blir sløst bort på en ufattelig måte. Først er det frispark fra ca 30 meter. Risholt lemper ballen inn i 16-meteren, men det er INGEN spillere i rødt og hvitt der ballen lander. Like etter får FFK corner. Hele laget er inne i 16-meteren og Steinar Sørlie har også listet seg over på Branns halvdel. Men da presterer FFK det kunststykket å slå en kort corner hvor man i neste trekk bare roter bort ballen… HVORFOR!?

Det ender altså med 3-2 til Brann i en kamp FFK ødelegger for seg selv med store individuelle feil tidlig i kampen. Brann scorer på sine tre første sjanser, og dermed er utgangspunktet nærmest håpløst for FFK. To raske scoringer i 2. omgang skaper et visst håp om poeng, men Brann forsvarer seg godt og tar dermed med seg alle tre poengene hjem til Bergen.

Dermed ble dette også årets første tap for FFK, og i tillegg det første tapet på hjemmebane siden i fjor sommer...

Neste kamp er 16. mai på Ullevaal Stadion. Motstander: Vålerenga!


Kampfakta:
Fredrikstad – Brann 2-3 (0-3)
Fredrikstad Stadion, 8860 tilskuere
15 min 0-1 Kvisvik
17 min 0-2 Sæternes
26 min 0-3 Sæternes
70 min 1-3 Viikmae
72 min 2-3 Wiig
Gult kort: Sæternes (Brann)
Dommer: Per Ivar Staberg (Harstad)


Spillerbørs:

Steinar Sørlie 4
Har en kjempetabbe som gir Brann tidlig 1-0 og følgelig FFK et veldig dårlig utgangspunkt. Spiller seg imidlertid opp og har noen fine redninger. Varierende kvalitet på utspill.

Pål André Czwartek 3
Sliter med Kvisvik. Virker litt usikker og utilpass. Dårlige pasninger. Blir litt bedre etter hvert. Bidrar lite offensivt.

Lars Blixt 2
Viser at han absolutt ikke egner seg som midtstopper. Blir veldig enkelt feid unna av Sæternes i duellene, og det skinner gjennom at han mangler rutine og forståelse for å bekle posisjonen. Har flere individuelle feil. To av de groveste endte med Brann-scoringer.

Bora Zivkovic 4
FFKs beste i forsvaret. Blir sjeldent overrumplet og forsøker etter beste evne å holde lagdelen samlet. Har litt mer problemer enn vanlig med akkurat det i dag.

Trond Erik Bertelsen 3
Har innsatsen, men i dag skortet det på det meste annet. Forsøker å slå mye langt, men selv upresset blir de fleste ballene håpløst uadresserte. Virker ivrig, men mangler presisjon og taktisk klokskap i det han foretar seg – både defensivt og offensivt.

Martin Wiig 4
Svak defensivt, men viser at han har gode ferdigheter fremover på banen. Blir litt mye borte av kampen i perioder (spesielt i 2. omgang), men kommer greit ut av det totalt sett. Virker mer tilpass på høyre enn venstre midtbane, selv om han nok er enda bedre som spiss. Fin scoring.

Simen Brenne 5
Hever seg markant fra sist kamp. Er, sammen med Risholt, motoren i FFK-laget. Løper mye og har driv med ballen. Spiller på små marginer, og skaper kanskje derfor litt for mange overganger i mot.

Roger Risholt 5
Det er tydelig at Risholt er på gang. Spiller kanskje sin beste kamp for året. Er en av få som med innsats og tæl viser at han ønsker å gjøre noe med situasjonen på 0-3. Synd at frisparket ikke gikk inn…

Øyvind Hoås 3
Veldig skuffende på venstre midtbane. Stasjonær og forutsigbar i spillestilen. Svake pasninger. Vinner noe i luften, men ikke så mange som han strengt tatt bør. Litt laber innsats, men kommer seg noe utover i 2. omgang.

Markus Ringberg 3
Er trolig preget av skaden. Skaper lite, men har noen smarte pasninger. Gir mye i duellene, men taper også mange.

Kristen Viikmae 5
Er aggressiv og bevegelig på topp. Kommer til sjanser, scorer et flott mål og legger opp til det andre. Er derimot helt usynlig i 2. omgang helt frem til scoringene.

Hans Erik Ramberg og Brian West kom inn.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340