Akk, så nære, så nære!

(Lyn – FFK 1-1) Årets seriestart ble langt hyggeligere enn fjorårets, men to lag ekstra maling på høyre stolpe forhindret nirvana for de nesten 6000 tilreisende FFK-supporterne. Nære var det… Og da snakker vi poeng – TRE poeng! Tror du meg ikke? ffksupporter.net gir deg bildene!
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 11. April 2005 - 02:01

- Latterlig! Jeg skal sette den! Straffen var hard og bra, men det holder ikke! Det er kun millimeter om å gjøre! Keeper er jo helt fintet bort! Det er for dårlig, kommenterer en skuffet Roger Risholt vel hjemme i Fredrikstad.

Det har vært knyttet en del forventinger til årets seriestart: Kommer FFK til å vare 90 minutter? Sørger Drillo for 9-1-1 og lange baller opp på Hoås? Holder Drillo Yherland McDonald hemmelig?

Sistnevnte tanke får være opp til hver og en å bedømme, men vi kan i alle fall bekrefte at de to første tankene har vært ubegrunnet. FFK startet kampen i en 442-formasjon – ikke ulikt suksessesongene til Eggen JR, og viste at de vil kunne spille fotball også i år.

Første omgang startet friskt sett med rødhvite øyne og allerede etter to minutter var Markus Ringberg frempå. Med et halvveis brassespark fikk han Ali-Al Habsi til å strekke seg, men den omanske keeperen hadde få problemer med å plukke ned avslutningen.

FFK fortsatte å presse på, men etter 15 minutter – noe imot kampens gang – var det hjemmelaget som gikk opp i ledelsen. Og for en scoring: Tippeligadebutant Kevin Larsen dundrer ballen i mål på hel volley. Rett og slett en nydelig scoring av typen ”en gang i løpet av sesongen”. Typisk at denne kom imot Fredrikstad.

Etter scoringen er det Lyn sin tur til å bli det dominerende laget og anført av en god Sokolowski presser de Fredrikstad bakover på banen. Riktignok uteblir de helt store sjansene. 37 minutter går det før det skjer noe nevneverdig: To motspillere snubler i hverandre og på 17 meter får hjemmelaget et frispark av det billige slaget. Jan Derek Sørensen sender ballen rett i muren.

Omgangen forblir jevnspilt og uten de helt store sjansene til noen av lagene. Derimot bør dommeren få noen ord: Det er rimelig håpløst av Svein Oddvar Moen, som ellers var glad i å dele ut gule kort, å ikke gi gult kort til Tommy Berntsen etter kampens styggeste takling (av Roger Risholt). Spesielt når han bare minutter senere gir Risholt et gult kort etter taklingen av Lyns Ogbuke. Gutten lå død i noen minutter, en liten svipptur over sidelinja og vips var han klar for å gå rett i angrep igjen. Håpløst.

2. omgang skulle vise seg å være en positiv oppvisning fra FFKs side. Den innøvde cornervarianten, hvor Enerly legger inn til Risholt på hjørnet av 16-meteren, var nesten vellykket. Helvolleyen smalt dessverre noen meter utenfor. Minutter senere er dagens dommer fremme med kortstokken igjen. Hvorfor? Jo, Viikmäe spratt ballen litt for hardt i bakken etter at dommeren dømte feil innkast… Blir det ikke litt feil å gi gult for slikt, når stygge taklinger glir elegant unna?

Etter 60 minutter får Ringberg to fantastiske sjanser på rappen til å utligne: Enerly slår inn fra høyre og Ringberg stuper frem. På mirakuløst vis klarer supersvensken å heade ballen utenfor. Halvminuttet senere viser det seg at venstreslegga er stilt 2 grader for høyt og ballen fyker over tverrleggeren. Kanskje er det ikke bare Risholt som sover dårlig i natt? Her burde du ha scoret minst en gang, Ringberg!

Det noe mer moderne kampuret på Ullevål stadion viser 71 minutter og Markus Ringberg slår ballen mot ansiktet til Leonhardsen. Armene flakser for å beskytte seg og dermed blir FFK forært en straffe. Roger Risholt er iskald og sender Ali-Al Habsi den ene veien og ballen den andre. Dermed utligner FFK til 1-1.

Like etter straffen forlater Viikmäe banen til fordel for Brian West. Amerikaneren viser med en eneste gang at han tilfører FFK en ny dimensjon i angrepsspillet og skaper farlighet på farlighet. Med litt mer teknikk kunne West fort ha scoret to mål, men nøyer seg med å skaffe en straffe. På hjørnet av 16-meteren, men en meter innenfor, har West akkurat vunnet en løpsduell og Habsi feller FFK-spilleren noe unødvendig. Klar straffe.

Roger Risholt er fast bestemt på å ta straffen selv, men dessverre smeller den på innsiden av stolpen og ut på banen igjen. Det er lett å være etterpåklok: Kanskje burde Enerly ha tatt straffen? Hadde straffen vært 27 millimeter lenger til høyre, så hadde Risholt scoret. Det er ikke lett! Dessverre fikk vi en superscoring imot og Risholts første straffemiss i en og samme kamp.

I det kampen ebber ut kombinerer Ringberg og West elegant, og sistnevnte er alene igjennom. Offside sier linjemannen. Var det egentlig det?

Alt i alt viste FFK positive tendenser i denne kampen og spesielt nykommerne Trond Erik Bertelsen og Øivind Hoås var meget lovende. Bertelsen var trolig FFKs beste spiller og kom godt ut av duellen med raske og driblesterke Lyn-spillere. Endelig har klubben klart å løse det evige venstrebackproblemet. Derimot er det mer bekymringsverdig hvor lite FFK klarte å involvere kantene. En så viktig spiller som Enerly var helt borte i store deler av kampen, og dette bør Drillo ta tak i før neste hjemmekamp.

Til slutt må vi ofre noen ord til Lyns markedsstrateg: Maken til dårlige forberedelser og regelrett amatøropplegg skal du lete lenge etter. Organiseringen av henting og salg av billetter var en katastrofe. Det stod 700 personer utenfor ei luke for å komme seg inn på stadion. De fleste skulle nok til VG-svingen, men det stod feil informasjon på billettene. Altfor få fikk med seg dette, da ingen informerte eller forsøkte å løse flokene. I tillegg gikk man tom for alt i kioskene (til og med ketchup!)

PS! Roger Risholt bekreftet i dag at han kommer til å skrive noen ord under årets sesong også.

Spillerbørs

Steinar Sørlie 5
Tigergutt har blitt bedre i løpet av vinteren blitt bedre i feltet og er generelt trygg og god. Flink til å sette igang spillet hurtig med presise utkast. Må fortsatt forbedre innsparka sine. Ellers lite å sette fingeren på og kan ikke lastes for scoringen. Noen gode redninger, men egentlig ikke så mye å gjøre.

Lars Blixt 3
Virket dusikker og nervøs i FFK-debuten. En del merkelige og svake pasninger og dårlig kommunikasjon med medspillere. Hadde også et par grusomme klareringer. Ingen god søknad for å beholde høyrebackplassen. Czwartek starter neste kamp?

Bora Zivkovic 5
Leverer en solid kamp. Er sjefen i forsvaret og rydder greit opp i det meste. God til å lese spillet og være først i duellene. En intelligent spiller.

Roger Helland 4
Sliter litt i begynnelsen. Pådrar seg et par unødvendige frispark og uvanlig slurvete i pasningsspillet, men blir bedre utover i kampen og leverer til godkjent.

Trond Erik Bertelsen 6
FFKs beste i sin Tippeliga-debut. Rask og innsatsvillig, og kommer godt ut av duellen med raske og driblesterke Lyn-spillere. Meget positiv. FFK har løst venstrebackproblemet.

Dagfinn Enerly 4
Klarer ikke å prege kampen. Blir usynlig i for lange perioder, men glimter til av og til med herlige driblinger og smarte pasninger. Er ikke i sitt rette element sentralt i banen. Bedre når han får rom på kanten.

Simen Brenne 4
Jobber bra på midtbanen, men mister ballen litt for ofte. Klarer på ingen måte å dominere.

Roger Risholt 4
Pleier å være meget god i serieåpningene, i dag var Risholt bare på det jevne. Vil nok huskes mest for de to straffene, og spesielt den siste hvor han traff stolpen... Virket veldig tent.

Øyvind Hoås 5
En positiv debut. Hadde liten konkurranse i luftrommet og var teknisk eminent langs bakken. En av få spillere som kanskje var best før pause. Forsvinner litt mer utover i kampen og blir byttet ut, men viste alt i alt svært lovende takter.

Kristen Viikmae 3
En skuffelse. Ikke helt venn med ballen og lite delaktig. Er med i noen gode kombinasjoner på kanten. Har helt sikkert mer på lager.

Markus Ringberg 5
Viser fightervilje og gjør mye bra, gir Lyns gode stoppere god kamp. Vinner mange dueller og gir seg aldri. Burde ha scoret på en 100%-sjanse i 2. omgang. Prøver kanskje litt for ofte å gjøre ting vanskelig.

Brian West og Martin Wiig kom inn, men spilte for lite til å bli vurdert på børsen (minimum en halvtime).