Nekter å tape på Stadion!

(FFK-Brann 3-2) Det ble en skikkelig fest på Fredrikstad Stadion da FFK tok sin femte strake hjemmeseier! Over 10 400 tilskuere var vitne til en kamp i høyt tempo som bølget frem og tilbake. Gjestene kunne fort stukket avgårde med alle tre poengene, men det skjedde ikke. Løftet frem av et entusiastisk hjemmepublikum kriget FFK i land seieren etter én scoring av Ringberg og to av Enerly. Fantastisk! (sist oppdatert: søn 23:35)
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 17. October 2004 - 21:02
God stemning på Stadion like før avspark

For å gjøre oss ferdig med denne biten: Ja, Brann var totalt sett det beste laget på Fredrikstad Stadion. De hadde det beste spillet og de fleste målsjansene. Men ineffektivitet belønnes dårlig i fotball. FFK var hakket mer effektive og dro derfor i land seieren og tre uhyre viktige poeng. Det er DET som betyr noe for oss i dag!

Mange husker sikkert tilbake til 1. april i år da FFK tok i mot Brann til treningskamp på Østsiden Stadion. Drøye 1500 tilskuere var vitne til en fotballkamp hvor FFK overkjørte Brann til de grader, skapte et titalls uhyggelig store målsjanser, Brann hadde fire redninger på strek, FFK bommet på straffespark osv. Likevel endte kampen med 1-0 til Brann…

Heldigvis ble det ikke gitt ut poeng i den kampen, men det ble det i dag. Å vinne slike kamper vitner om styrke. Og når man har funnet fem ganger på rad på Stadion, så kan man ikke lenger snakke om flaks og tilfeldigheter. Like lite som man kunne snakke om uflaks og tilfeldigheter når ting gikk i mot i våres. FFK anno høsten 2004 er mer enn gode nok for Tippeligaen. Før sommeren var vi det ikke.

Men tilbake til det saken dreier seg om: Fredrikstad – Brann foran et fullsatt Fredrikstad Stadion (10 400 tilskuere) i tredje siste serierunde. FFK kjemper for å overleve – Brann kjemper for Royal League-plass.

Tidlig scoring – igjen!
For tredje gang denne sesongen åpner FFK med en scoring før minuttet er gått av kampen. Dagfinn Enerly får ballen i fin innleggsposisjon på høyre side. Men hva skjer? Jo, før publikum har fått satt seg ordentlig til rette, løfter Enerly blikket og sender ballen i bue over Opdal i Brann-målet – og inn i lengste hjørnet! Om det var et bevisst forsøk på å score selv, eller om det var et dårlig innlegg er totalt uvesentlig. For dette var nok en gang en drømmestart for FFK. Nå kunne både spillere og publikum senke skuldrene et par hakk.

Men dette var dagen hvor vi så to offensive lag på Stadion – to lag som ønsket å angripe med raskt pasningsspill langs bakken. Det ble tydelig klart at her ville det komme mange målsjanser.

1. omgang må ha vært veldig underholdende for den nøytrale tilskuer. Spillet bølget frem og tilbake med sjanser til begge lagene. Etter fem minutter får Brann en kjempesjanse ved Kvisvik. Greåker-gutten får avsluttet fra kloss hold, men Lund Hansen redder mesterlig. Bare minuttet etter er Brann frempå igjen. Et godt skuddforsøk går like utenfor.

Men FFK vil være med på leken. Hjemmelaget spiller seg frem til to cornere og det blir ved begge anledninger farlig inne i feltet. Etter den andre corneren ender ballen til slutt hos Roger Risholt. Midtbanemotoren vår demper ballen, og litt skrått fra vel 25 meter fyrer han av. Ballen går via en Brann-spiller før den treffer tverliggeren og går over.

FFK er inne i en god periode og Brian West skaper også et par halvsjanser. Ved to anledninger er det også spørsmål om FFK kunne hatt straffespark. Det blir det derimot ikke.

Det har vært et forrykende første kvarter, og det bare fortsetter…

Etter ca 15 min er det Branns tur til å stifte bekjentskap med treverket. Det er den foranledningen hengende spissen Charlie Miller som er mannen bak skuddet. Den skotske kjempen, som riktignok har tatt av noen kilo den siste tiden, fyrte for øvrig av en rekke skudd i løpet av kampen og dominerte til tider som offensiv midtbanespiller/hengende spiss.

Temperaturen er høy både på tribunen og på banen. Det kommer også til syne etter 20 minutter når Paul Scharner takler Enerly veldig stygt bakfra. Dommer Sandemoen er naturligvis tvunget til å dra opp et kort med høstfarge fra lomma. Det blir gult.

Har du hørt floskelen "tatt fra læreboka" før? Det har du sikkert, og angrepet som i det 23. minutt førte til 2-0 og elleville jubelscener på Stadion, kunne enkelt vært tatt ut fra en slik bok. Det starter med at Roger Risholt tar med seg ballen fra egen banehalvdel. Han er rundt midtsirkelen et stykke ut mot høyre når han løfter blikket og ser West i god posisjon lengre frem i banen. Risholt sender av gårde en lissepasning av Ahlsen-kaliber over tredve meter som West legger elegant ned. West tar med seg ballen før han finner Ringberg på løp gjennom med en nydelig presis stikkball. Svensken plasserer ballen sikkert mellom beina på en forfjamset Opdal som må plukke ballen ut fra nettet for andre gang før det har gått 25 minutter!

Brann blir oppildnet av scoringen og legger ned en solid dose innsats for å redusere før pause. Samtidig velger FFK forståelig nok å ta mindre risiko i angrepsspillet, selv om det uansett til tider blir farlig når West snuser på offsidegrensen i overgangsspillet.

Brann skaper en rekke sjanser etter godt spill, men det blir mye nesten. Flere ganger er Piiroja reddende enkel både med hode og bein. Trioen Kvisvik, Miller og Sæternes skaper et intrikat angrepsmønster som FFK sliter med å finne ut av.

Likevel ser FFK ut til å ri av stormen til pause. Men den gang ei. Idet stadionuret tikker mot 45 minutter, så dukker Greåkers store sønn, Raymond Kvisvik, opp og reduserer for Brann. Kvisviken får komme helt alene gjennom på sin venstre kant etter at Brann har rullet opp et angrep fra høyre mot venstre. Fra relativt skrått hold klarer Kvisvik å finne veien forbi Lund Hansen og opp i nettmaskene. Dermed står det altså 2-1. Og det blir pauseresultatet. Vi må selvfølgelig erkjenne at Brann sin sene redusering var fullt fortjent, men det var også forbanna ugunstig for oss. Hva ville skje i 2. omgang?

Brann presser på – FFK scorer!
Brann avsluttet klart best i 1. omgang, og de åpner også klart best etter sidebytte. FFK kommer enten bevisst eller ubevisst på defensiven. Det gjør at Brann kommer til flere mindre og noen litt større målsjanser.

Men vi hopper likevel frem til det øyeblikket vi Fredrikstad-supportere bryr oss om. Det er gått 55 minutter når Risholt setter opp turboen på midtbanen. Sørlendingen forserer opptil flere spillere før han sender av gårde en stikker til gjennombruddshissige Brian West. Det amerikanske hurtigtoget kommer alene mot keeper, spiller ballen forbi og blir deretter lagt i bakken av en utrustende Opdal. Straffesparket er så soleklart som et straffespark kan bli. Det store spørsmålet er om Sandemoen skal vise ut Brann-keeperen eller la han forbli på banen. Dommeren velger den siste løsningen.

Roger Risholt var så sliten etter innsatsen han la ned i forarbeidet, at han overlot ansvaret med å ekspedere straffesparket i mål til Dagfinn Enerly. Det skulle vise seg å bli et smart trekk. Enerly gjorde absolutt ingen feil fra krittmerket; keeper den ene veien, ballen den andre. Dermed stod det 3-1 til FFK og blandingen av ekstase og lettelse var enkelt å spore hos publikum.

Bare fem minutter etter scoringen oppstår en høyst diskutabel situasjon som fort kunne vært spikeren i den berømte kista. Christian Petersen blir spilt gjennom på høyre siden og avanserer før han avslutter ved å sette ballen i det lengste hjørnet, men assistentdommer har allerede vært oppe med flagget. Med svært god utsikt til situasjonen og med all fokus rettet mot offsidegrensen og Peters sitt løp i pasningsøyeblikket, så kan undertegnede slå fast at det med 99% sannsynlighet var on-side. Isteden ble Peters belønnet med gult kort for å skyte ballen i mål.

En thriller av de sjeldne
Den siste halvtimen ble en thriller av de sjeldne. For selv om FFK hadde 3-1 i bagasjen, så skapte Brann såpass mye at man langt i fra følte seg trygg på seier.

Etter 63 minutter var det nok også flere enn meg som satt med en ekkel følelse i magen. Brann hadde fått et frispark like utenfor 16-meteren og Kvisvik gjorde seg klar. Heldigvis gikk ballen i muren.

Men Brann er gode nå – og det ligger en scoring i lufta. Og akkurat det skjer det… Knudsen serverer Sæternes ballen i god posisjon, men Lund Hansen avverger i første omgang. På returen er derimot Charlie Miller frempå og pirker ballen inn over målstreken. Sterke protester fra FFK-spillere om mulig hands hjelper ikke annet enn at Czwartek pådrar seg et gult kort. Dommeren står på sitt. 3-2 er et faktum.

Dommer Sandemoen var samme person som dømte 16. mai-kampen mot Sogndal som til slutt endte med 3-3. Vi var nok flere som fryktet en reprise fra den gang, og nevnte dommer hadde da som nå en rekke tvilsomme avgjørelser.

FFK satte inn Söderstjerna for en småskadet Brian West like før scoringen kom, og like etter valgte Eggen å sette inn Tero Koskela for en sliten Christian Petersen. Brann hadde også gjort sine bytter i denne perioden ved å satse offensivt med Walde og Sanne. For nå jaktet Brann på utligningen.

Men den kommer aldri. Og etter om lag 80 minutter går lufta endelig ut av Brann-ballongen. Spillerne blir slitne og frustrerte, og når Stian Johnsen kommer inn og umiddelbart blir et friskt pust med driblinger i høyt tempo på venstrekanten, så blir enkelte Brann-spillere nærmest omgjort til statister.

Bare noen minutter etter innhoppet skjer nettopp det. Stian Johnsen forserer forbi en rekke Brann-spillere før han sender ballen presist over mot Risholt som kommer i løp bakfra på motsatt side. På hel volley fyrer Risholt av et teknisk svært godt utført skudd, men Opdal gjør en like fantastisk redning. Her kunne vi snakket om årets mål...

FFK klarer å hale i land seieren og Brann skaper faktisk lite de siste minuttene. Når dommeren blåser av etter fire tillagte minutter kan publikum og spillere slippe jubelen løs for femte gang på rad på Fredrikstad Stadion!

Med denne ekstremt viktige seieren klatret FFK opp på 10. plass i Tippeligaen. Med fire poeng ned til nedrykkstreken, betyr det i klartekst at FFK med stor sannsynlighet har sikret plassen med seier i hjemmekampen mot Tromsø om en uke. Da kan vi reise til Stavanger med lettet hjerte og for en gangs skyld ikke sitte med hjertet i halsen i 90 minutter. Dét hadde vært noe det!

Vi sees på Stadion om en uke og i Stavanger uka etter!

Kampfakta:
Fredrikstad – Brann 3-2 (2-1)
Fredrikstad Stadion, 10 400 tilskuere
1 min 1-0 Enerly
23 min 2-0 Ringberg
44 min 2-1 Kvisvik
55 min 3-1 Enerly (straffe)
65 min 3-2 Miller
Dommer: Brage Sandemoen, Kjelsås
Gule kort: Petersen, Czwartek (FFK), Scharner og Knudsen (Brann)

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 5
God kamp. Flere kvalifiserte redninger. Kunne kanskje avverget Branns første scoring.

Pål André Czwartek 5
Klarer seg forholdsvis bra mot Raymond Kvisvik. Forståelig nok sjeldent med fremover. Kanskje feilplassert på Brann sin første scoring?

Bora Zivkovic 6
Binder sammen forsvaret bra. Flink til å bryte av angrep og ofre seg for laget.

Raio Piiroja 7
Ny kanonkamp. Er ofte på plass i siste sekund og rydder opp i de farligste situasjonene. Er uredd og utrolig god i duellene.

Wade Barret 6
Viser stor aggressivitet i spillet. Herlig innstilling. Legger inn en god søknad med tanke på fornyet kontrakt.

Dagfinn Enerly 5
God pasningsfot. Fantastisk scoring før minuttet er gått. Sikker på straffe. Kommer litt mer på etterskudd enn ønskelig, men gjennomfører en grei kamp.

Roger Risholt 5
Litt opp og ned. Tidvis blir han joggende mye i mellom Branns ballsikre midtbanespillere, men viser også at han er en uvurderlig spiller for laget i mange situasjoner. Nydelig langpasning til West som til slutt ender med at Ringberg scorer. Flott forarbeid på situasjonen som fører til straffe også. Nær scoring når han skyter i tverliggeren.

Simen Brenne 5
God innsats. Løper mye og lenge, men blir i likhet med Risholt også overspilt litt for ofte av Miller & co. Viser i enkelte situasjoner solide tekniske egenskaper, men litt for lite kreativ.

Christian Petersen 4
Et lite tilbakesteg for Peters som har vært av lagets beste i de foregående kampene. Kom aldri ordentlig inn i denne kampen og virket tung i beina.

Markus Ringberg 5
God innsats. Scorer mål og gjør jobben sin. Viktig i det defensive arbeidet når han ofte rydder unna i luftrommet i egen 16-meter.

Brian West 6
Bevegelig og god på topp. FFK blir tydelig svekket offensivt når West forlater banen. Veldig bra forarbeid til 2-0 scoringen og skaffer også laget straffespark. Med enorm hurtighet og bra blikk for spillet er West nok en gang av FFKs beste spillere.

Håkan Söderstjerna, Tero Koskela og Stian Johnsen ble byttet inn utover i 2. omgang. Alle gjorde solide innhopp.