Tidlig og sen FFK-jubel på Ullevaal

(Lyn-FFK 2-2) FFK åpnet friskt på Ullevaal mot Lyn og Markus Ringberg satte ballen i mål før minuttet var gått. Lyn overtok derimot styringen etter hvert og snudde kampen til sin favør, men FFK kjempet seg tilbake og Simen Brenne ble den store helten da han satte inn 2-2 i kampens siste minutt. Dermed tok FFK et utrolig viktig poeng i en tøff bortekamp som bølget frem og tilbake i høyt tempo.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 03. October 2004 - 20:42
Klart overtall med Fredrikstadfolk på Ullevaal lagde god stemning. PS! Se flere og større bilder fra tribunelivet på Ullevaal her

Drømmestart!
Forrige gang FFK gjestet Ullevaal var i sommer da vi ble overkjørt av Vålerenga. Vi fikk derimot også da en stor sjanse allerede før minuttet var gått. Den sjansen brente Enerly og etter det var det bare ett lag på banen. Denne gangen scoret vi derimot på vår tidlige sjanse. Etter et langt innkast kommer Brian West til avslutning etter at Tommy Berntsen bommer på ballen. Keeper redder først, men returen lander hos Markus Ringberg, og da blir det mål!

Mål preger kamper og en tidlig scoring er som regel spesielt gunstig. Hva om vi hadde scoret på vår tidlige sjanse mot Enga? Ville vi da fått et kampbilde som i dag? Eller hva om vi hadde bommet på den tidlige sjansen idag? Ville vi da tapt kampen og blitt overkjørt som mot Vålerenga? Dette er selvsagt umulig å besvare, men dette er jo også sjarmen med fotball.

FFK får selvtillit etter den tidlige scoringer og fortsetter med mye bra spill. Christian Petersen er veldig opplagt og står bak mye av det FFK skaper. Sidebackene er også flinke til å bli med fremover.

To profiler fra kampen i duell; Sørensen (Lyn) og Petersen (FFK)

Vi skaper en del halvsjanser, men Lyn har flere hurtige spillere som blir mye brukt når laget kontrer. Og der er de gode. Spesielt når spillet bølger så mye frem og tilbake som denne kampen gjorde, så er Lyn gode. Etter 11 minutter pådrar også Bora Zivkovic seg et gult kort når han legger ned Jan Derek Sørensen som kommer i full fart på en kontring. Med fire gule kort totalt, betyr det at Zivkovic må sone én kamp dersom han får et gult til.

Lyn kommer inn i matchen
Etter 18 minutter får Lyn sin første virkelig store målsjanse i kampen. Leo vipper ballen frem til en god Jan Derek Sørensen som får avsluttet fra god posisjon inne i feltet, men Lund Hansen gjør en klasseredning. Fem minutter senere skaper Lyn nok en stor målsjanse. Leo fyrer av et skudd fra distanse, men ballen stryker heldigvis over tverliggeren.

Etter at FFK spilte best de første 15-20 minuttene, så kommer Lyn mye mer inn i kampen utover i omgangen. Det er derfor ikke helt ufortjent når venstreback Yngve Håkonsen, av alle, utligner til 1-1 etter drøye 25 minutter. Angrepet starter på høyre kant når Hamoud mottar ballen. Det minner mistenkelig mye om offside, men assitentdommeren har ikke rukket å komme på linje med bakerste FFK-spiller og velger å holde flagget nede. Ganske typisk at når en linjemann først bestemmer seg å dømme til fordel for angripende lag i tvilstilfeller av offside, så går det mot FFK. Likevel unnskylder ikke det at Lyn får rullet opp et fint angrep og at Håkonsen får avslutte helt uten å bli presset på borteste stolpe. Bora Zivkovic er også uheldig når han forsøker å stopper overlegget, og Håkonsen setter ballen hardt oppunder nettaket – uttagbart for Lund Hansen.

29 minutter ut i kampen er FFK farlig frempå. Lyns gode keeper, Al-Habasi, er litt slepphendt og mister ballen like foran en aggressiv Ringberg. Svensken kaster seg fram i håp om å treffe ballen som ett sekund ligger fri nærmest på målstreken, men keeper er først fremme og får hendende på den. Ganske utrolig klarer Skjerven å gi Ringberg gult kort for hendelsen. Det må da være lov også for en angriper å gå etter ballen. Når en keeper går ut i feltet og klatrer på motspillere, bokser de i bakhodet så de blir liggende osv. gjør dommeren ingenting. Men når angriperen kaster seg frem for å rekke en ball som ligger fri, da blir det både frispark og gult kort.

Resten av omgangen fortsetter spillet å bølge frem og tilbake etter uten at det skjer altfor mye før Tommy Skjerven blåser av for halvtid.

2. omgang starter som den første ved at FFK stormer frem rett i angrep. Brian West setter fart på seg selv og ballen, men blir revet ned av Berntsen (eller Lustu?) omtrent tredve meter fra mål. Av en eller annen grunn protesterer Lyn-spilleren på avgjørelsen, og det blir følgelig litt tumulter. Risholt dunker litt borti Lustu, hvorpå sistnevnte viser skuespillertakter vi ikke har sett i Tippeligaen siden Fostervold sitt teatralske forsøk på Molde Stadion for en del sesonger siden. Frisparket blir det for øvrig ingenting ut av.

Etter 53 minutter får Lyn sin første mulighet etter hvilen. Edmilson, som erstattet Hamoud allerede halvtimen, forsøker et skudd fra skrått hold utenfor 16-meteren. Skuddet er ikke så aller verst, men ballen suser i nettveggen og Lund Hansen ser ut til å ha grei kontroll.

Bare minuttet etterpå skal nok en Lyn-spiller vise skuespillertakter. Markstedt kaster seg i bakken i et desperat forsøk på å få straffespark i duell med Piiroja, men denne gang oppfatter heldigvis Skjerven situasjonen korrekt og tildeler svensken gult kort. Bare tre minutter må Skjerven frem med kortet sitt igjen idet Eriksen hekter West som er på vei gjennom.

Etter 68 minutter er West nok en gang et helt FFK-angrep alene. Etter fint spill får han også avsluttet, men skuddet går like utenfor.

Det blir mer og mer tydelig at flere FFK-spillere begynner å merke det i kroppen etter en kamp hvor tempoet har vært forholdsvis høyt. Derfor velger også Eggen å gjøre noen endringer på midtbanen. Konkurransen er for tiden knallhard for å få plass på midtbanen, og derfor var det ikke overraskende at Eggen satte inn både Tero Koskela og Håkan Söderstjerna etter 68 minutter. Christian Petersen og Roger Risholt hadde løpt seg tomme og ble tatt av.

Lyn klarer imidlertid å feste et slags grep om kampen og hjemmelaget virker farligere foran mål enn oss. Lyn vinner de fleste duellene på midtbanen, og Jan Derek Sørensen er hele tiden et uromoment på venstre kant. Det ligger rett og slett en Lyn-scoring i lufta, og i det 70. minutt blir scoringen også en realitet. FFK mister ballen helt umotivert på midtbanen, ballen når Jan Derek Sørensen, og landslagsspilleren kliner ballen i mål fra omtrent 25 meters hold. Kanskje kunne Lund Hansen ha avverget? Likevel må det innrømmes at scoringen var flott. Det var bare feil spiller og feil lag som stod bak.

FFK nekter å tape
Etter scoringen så det mørkt ut for FFK. Virkelig mørkt. Lyn scoret mens de var inne i en gode periode og det var vanskelig å se hvordan FFK kunne komme tilbake. Men FFK viser fightervilje og spiller seg inn i kampen igjen på imponerende vis.

For etter 76 minutter får FFK en eventyrlig mulighet til å utligne. Brian West gjør et fantastisk stygge forarbeid og legger ballen nærmest på sølvfat til innbytter Håkan Söderstjerna seks-syv meter fra mål. Svensken er litt ut av balanse, velger å finte for deretter å avslutte, men skuddet går like over tverliggeren. Skulle vi få større målsjanser?

FFK skaper en del frispark og cornere, men de store sjansene uteblir. Da gjør Eggen et noe overraskende bytte. Ringberg blir tatt av banen og inn kommer Stian Johnsen for å skape mer trøkk på venstrekant. Driblefanten fra Narvik viser at han er sugen på å vise seg frem og blir et friskt pust i sluttminuttene.

Og det er nettopp Stian Johnsen som starter angrepet som til slutt ender med utligning! Det står 90 minutter på tavla når Stian Johnsen sender avgårde en lang ball inn i feltet. Brian West demper ballen nydelig og spiller tilbake til Simen Brenne som kommer bakfra og dundrer ballen inn i lengste hjørne! FFK har utlignet i kampens siste minutt og de mange tusen tilreisende fra Fredrikstad kan gå fullstendig av hengslene!

Dommer har lagt til fire minutter, men ingen av lagene klarer å skape noen sjanser før dommer blåser av. Dermed blir sluttresultatet 2-2 i en uhyre spennende fotballkamp.

FFK nekter rett og slett å tape for tiden, og det er herlig å se hvilken vinnervilje som nå ligger i laget. Med ett poeng på Ullevaal, har FFK rykket opp på 10. plass med to poeng ned til Molde (som tapte borte for Sogndal!). Stabæk kan riktig nok passere oss med seier hjemme for LSK i morgen, så nå er det bare å krysse fingrene for at kanarifuglene gjør jobben. Da ser ting veldig lyst ut.

Men det er usedvanlig tett og jevnt i bunn av tabellen. Det ser ut til å bli en knallhard kamp mellom Stabæk, Molde, FFK og Bodø/Glimt. Bare to av disse lagene havner på trygg bunn, én av de skal være FFK.

Neste kamp er hjemme på Stadion mot Brann søndag om to uker. I mellomtiden skal Norge slå Skottland og 10 000 mennesker sikre seg billett til Brann-kampen. Nå er det to hjemmekamper på rad og med seks poeng i de kampene, så er det store muligheter for at vi kan dra til Stavanger vel vitende om at det uansett blir Tippeliga-spill i 2005. Det hadde vært noe!

Bastionen tapte nok kampen på tribunen denne gang

Kampfakta:
FC Lyn Oslo – Fredrikstad 2-2 (1-1)
Ullevaal Stadion, 5895 tilskuere
1 min 0-1 Ringberg
25 min 1-1 Håkonsen
71 min 2-1 Sørensen
90 min 2-2 Brenne
Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger
Gule kort: Zivkovic og Risholt (FFK), Markstedt og Eriksen (Lyn)

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 4
Har en nydelig redning i 1. omgang, men helhetsinntrykket ødelegges av slurvete utspark og til tider nølende feltarbeid.

Pål André Czwartek 6
Kanskje årsbeste for Czwartek. Spiller med selvtillit. Vanskelig å komme forbi, god til å bryte spillet og utfordrer også offensivt.

Raio Piiroja 5
Sterk som vanlig i duellene. Vinner nesten alle hodedueller. Gjør noen slurvefeil langs bakken.

Bora Zivkovic 5
Den samlende figuren i forsvaret. Spiller som vanlig solid.

Wade Barret 5
Har en ekstremt vanskelig motstander i Jan Derek Sørensen og nok å henge fingrene i. Spiller veldig bra den første halvtimen, men er kanskje feilplassert når Lyn scorer sitt første mål. Villig til å være mye med fremover. Mye involvert i spillet, både på godt og vondt.

Dagfinn Enerly 5
God når FFK er gode, men blir mye løpende i mellom når Lyn kjører kampen. Bra overblikk og flere fine pasninger.

Roger Risholt 5
Løper og kriger mye, men kommer også en del på etterskudd og blir løpende i mellom. Er best defensivt. Får et unødvendig gult kort etter at Lustu trolig gjør årets dårligste skuespillerprestasjon på Ullevaal.

Simen Brenne 5
Ingen spesielt stor kamp og blir veldig anonym. Mister ballen en del offensivt som skaper skumle overgangsmuligheter for Lyn. Løper derimot mye og flink til å stresse motstanderne. Blir den store helten når han er på rett sted til rett tid i sluttminuttene og sikrer et superviktig poeng!

Christian Petersen 6
Dominerer stort den første halvtimen på Ullevaal og er banens gigant. Flotte dribleserier, raid, bra overblikk og solide pasninger. Løper mye og blir tydelig veldig sliten etter hvert. Derfor blir han også byttet ut.

Markus Ringberg 4
Det tar bare drøye 40 sekunder før svensken tegner seg på scoringslisten! Etter det sliter han veldig mot sterke Lustu og Berntsen. Får rett og slett mye juling, men utrolig nok får han hele tiden frispark mot seg... Ellers virker han noe tung i beina, og blir for en sjelden gang også byttet ut mot slutten av kampen.

Brian West 6
Veldig kvikk i beina i dag. Viser faktisk også ved noen anledninger at han kan være teknisk god. Søker også flere avslutninger enn tidligere, noe som er positivt. Tar veldig mange løp. Flott forarbeid på begge målene. Trekker alltid med seg to motspillere og skaper dermed også rom for andre. Blir forståelig nok veldig sliten etter hvert.

Tero Koskela, Håkan Söderstjerna og Stian Johnsen kom inn. Alle gjorde positive innhopp.

26/04/2024 22:15 | c8124340