West skjøt oss over streken!

(FFK-Bodø/Glimt 1-0) FFK hadde ballen i nettet hele fem ganger i den ekstremt viktige kampen mot Bodø/Glimt. Kun én av scoringene ble godkjent av dommer, men det var likevel nok til å vinne kampen og ta tre poeng! Brian West ble matchvinner etter å ha dratt seg elegant forbi keeper og satt ballen kontrollert i mål, alt etter en krempasning av Markus Ringberg! Nå er FFK på trygg grunn, og der blir vi også når sesongen er over!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 26. September 2004 - 21:22
Mye folk og bra stemning på Stadion før avspark

Ikke for sarte sjeler
Det ble en skikkelig "rysare" av en fotballkamp foran nærmere 10 000 tilskuere på Stadion mot Glimt. FFK leverte årsbeste i 1. omgang og regelrett kjørte over de gulkledde gjestene. Likevel stod det bare 1-0 på måltavla etter at de første 45 minuttene var spilt. FFK klarte ikke å følge opp med like mange målsjanser og godt offensivt spill i 2. omgang, men kriget likevel i land en fortjent seier. For selv om dommer Espen Berntsen annullerte hele fire scoringer, var i det minste West sin tidlige scoring helt etter regelboka. Og når forsvaret endelig har stengt dørene, så holder det med ett mål for å vinne fotballkamper. Det gjorde det ikke i vår – og det er selve essensen i FFKs fremgang.

4-0 og 6 poeng mot Bodø/Glimt på sesongens to innbyrdes oppgjør lar seg absolutt høre… Selv ikke et titalls nordlendinger i gule kjeledresser, sykelig opptatt av å dundre løs på noen trommer, klarte å oppildne Glimt-spillerne til å ta poeng fra oss denne gang heller.

1. omgang – årsbeste
Det begynte veldig bra. Atmosfæren, med nær sagt fulle tribuner var perfekt – og perfeksjon var det over mye av pasningsspillet til FFK også. Hjemmelaget åpnet utvilsomt best og presset Glimt langt tilbake på banen. Brian West viser tidlig i kampen at han er i slag og terroriserer den mye større, men også mye tregere Fredrik Kjølner, i Glimts midtforsvar.

Vår egen kjempe, Raio Piiroja, viser også tidlig at han har skumle intensjoner og er kapabel til å score på offensiv dødball. Etter drøye 8 minutter ruver nemlig estlenderen i feltet og header ballen like over.

Dagfinn Enerly får mye rom på høyre kant i begynnelsen av kampen og viser at han har en uvurderlig spisskompetanse med innleggsfoten sin. Ringberg med flere får servert opptil flere gode overlegg, men det blir bare nesten foran mål. FFK presser hardt på, og det ligger en scoring i lufta.

Etter 17 minutter får FFK endelig uttelling. Markus Ringberg gjør et nydelig forarbeid like utenfor 16-meteren, spiller fri West som kommer i stor fart (som vanlig), drar med seg ballen, lurer seg forbi keeper og plasserer ballen sikkert i mål!

Forrige helg tok også FFK ledelsen tidlig i kampen ved Brian West, bare for at Stabæk utlignet ti minutter senere. Men Glimt var ingen stor trussel i 1. omgang. Deres første ordentlige målsjanse kom først i omgangens siste minutt da Runar Berg skyter brukbart én meter utenfor Lund Hansens høyre stolpe, hvorpå sistnevnte ser ut til å ha full kontroll.

Glimt markerte seg i det hele tatt svært lite. André Hanssen viste glimtvis at han har et stort talent, mens Runar Berg ikke fikk til noe som helst og gikk for det meste rundt sur. Ellers registrerte vi dessverre en ganske usympatisk ting fra Glimts side i løpet av omgangen. En FFK-spiller ligger nede med skade, men selv om Glimts spillere ser dette, spiller de ballen rett forbi og fortsetter i angrep for å avslutte. Heldigvis er ikke avslutningen spesielt god. Det er lov å håpe spillerne følte seg pinlig berørt over episoden når drøye 10 000 setter i gang massiv pipekonsert – fortjent nok etter så usportslig opptreden, et skittent triks vi tipper de plukket opp da Besiktas gjestet Aspymra for to uker siden.

FFK leverer som nevnt årsbeste i 1. omgang. Solid defensivt og kreativt offensivt. Det eneste man kunne sette fingeren på var mangelen på effektivitet. Ringberg har blant annet en kjempesjanse hvor Horn finner frem det beste i seg selv og får avverget, og i samme angrep får FFK en scoring annullert etter at Christian Petersen står på streken og pirker ballen over mållinja. Ifølge Peters selv ville ballen gått utenfor dersom han ikke hadde sendt den videre inn i mål, men vi ville nok foretrukket å ha sett om det virkelig ville vært tilfelle… Wade Barret fikk også nettkjenning tidligere i kampen, men også det ble vinket av for offside…

Utover det så blir 1. omgang preget av unødvendig mange dødballer fordi en pipeglad Espen Berntsen liker å vise hvem som er sjef på banen litt for ofte. Dette var en kamp hvor mye stod på spill for begge lag, og selv om innsatsen var stor, så var det aldri stygg fotball. Da blir det helt feil å legge lista så lavt for frispark som Berntsen gjorde. Heldigvis var han noenlunde konsekvent.

Sikrer seieren i 2. omgang
I 2. omgang må Glimt lenger frem på banen for å jage en utligning, men de finner egentlig aldri ut av FFKs forsvarsmur. Isteden er det fortsatt FFK som skaper de største sjansene.

Ringberg scorer faktisk også to mål i løpet av fem minutter halvveis ut i omgangen. Begge blir avblåst for offside, hvorpå den første virket svært tvilsom. Dette var rett og slett ikke dagen for Markus Ringberg som også brente et par 100%-sjanser.

2. omgang blir preget av mye innsats og kriging rundt midtbanen snarere enn offensiv finfotball. Og det er ikke før det gjenstår om lag 10 minutter at Glimt virkelig setter inn et støt og ser ut til å gjøre et alvorlig forsøk på å utligne.

Glimt spiller seg frem til flere cornere, ballen går på kryss og tvers inne i vår 16-meter, men heldigvis finner ballen aldri veien inn i nettmaskene. Idet klokka tikker mot 90 minutter er de imidlertid usedvanlig nærme en urettferdig utligning; Christian Berg dukker opp på en corner og er faktisk bare en halvmeter unna å heade ballen inn i det lengste hjørnet…

Men i høst så triller ballen FFKs vei og derfor holder vi nullen. Seieren var for øvrig fullt fortjent denne gangen. FFK spilte rett og slett mye bedre fotball enn Bodø/Glimt.

Herlige jubelscener vi aldri får nok av på Stadion!

Neste motstander for FFK er Lyn på Ullevaal. Vi har ikke spesielt gode minner fra Ullevaal denne sesongen etter at vi ble ydmyket der av Enga på sensommeren, men det har vi gode muligheter for å revansjere nå. Lyn fikk seg en støkk denne runden med 1-5 tap i Bergen, og selv om de sikkert er sugne på å revansjere seg på søndag, så tipper vi det har spredd seg litt usikkerhet innad i laget. Går også ut i fra at det blir minst et par tusen fra Fredrikstad som tar turen innover slik at vi kan gi laget det lille ekstra som kanskje nettopp betyr ett poeng eller tre!?

Nå har vi for øvrig også inntatt 11. plassen i Tippeligaen, en plassering som betyr verken nedrykk eller kvalik. Sånt har vi overlatt til Sogndal, Stabæk og Molde. Neste helg har vi forhåpentligvis også lagt Bodø/Glimt bak oss.

Vi sees på Ullevaal!

Kampfakta:
Fredrikstad – Bodø/Glimt 1-0 (1-0)
Fredrikstad Stadion, 9902 tilskuere
17 min 1-0 West
Dommer: Espen Berntsen
Gult kort: Piiroja, FFK

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 5
Blir ikke testet så mye, men gjør det meste bra. Er litt på halvdistanse ved et par utrustninger som kan bli farlige, og har dessuten en mindre god utboksning. Likevel leverer trønderen nok en positiv kamp og viktigst av alt: han holder nullen!

Pål André Czwartek 6
Stor fremgang fra de siste kampene. Har full kontroll defensivt og er også med en del fremover på banen. Innleggene er ikke alltid like bra, men ikke noe å si på selvtillit og innsats denne gang.

Raio Piiroja 7
Fortsetter å være kongen i forsvaret. Gjør noen slurvete feil langs bakken, men i duellene er han som vanlig uslåelig. Småvokste Glimt-angripere kom selvsagt til kort. Piiroja ryddet også i kjent stil opp på de fleste dødballer i mot. Dekker et stort område og utstråler sikkerhet som få andre.

Bora Zivkovic 6
Solid kamp. Bedre enn Piiroja langs bakken. Blir sjeldent passert og gir også motstanderne en solid støkk i duellene.

Wade Barret 6
God til å plassere seg, flink til å bryte av angrep og veldig bevegelig. Litt usikker når han skal angripe med ballen i beina, men viser at han er flink til å lese fotball og har en flott innstilling.

Dagfinn Enerly 6
Veldig mye involvert før pause med en rekke gode innlegg. Veldig god på cornere. Viser ved flere anledninger at han har et overblikk som få andre. Blir litt mer borte utover i 2. omgang og er ikke like god defensivt som offensivt når det skal kriges.

Roger Risholt 6
Stor innsats. Jobber og sliter samt vinner baller som få andre. Stortrives sentralt igjen.

Simen Brenne 6
Var banens beste sist kamp og er av de beste denne gang også. Er av de som løper absolutt mest, flink til å komme tidlig opp i motspillere for å stresse de eller rett og slett gjenvinne ballen. Gode pasninger.

Christian Petersen 6
Fortsetter å imponere etter den solide kampen på Nadderud. Viser at han bør være det naturlige valget på venstre midtbane i kampene fremover. Meget god til å holde på ballen og oppofrende innsats. Løper seg helt tom og blir byttet ut et stykke ut i 2. omgang.

Markus Ringberg 6
Har det ikke akkurat lett mot store og sterke Kjølner, men Ringberg kommer bra ut av det. Gjør en meget god jobb for laget også defensivt. Kommer til flere målsjanser, og det er helt utrolig at han ikke scorer. Blir kanskje også snytt for en scoring av en veldig vinkeglad assistentdommer.

Brian West 7
Er virkelig i form. Blir matchvinner etter en utrolig god prestasjon hvor han tar med seg ballen i stor fart og finter ut keeper i løpet av et par sekunder. Skaper mye. Fikk seg en smell og ble byttet ut mot slutten.