FFK - et vinnerlag!

(FFK-Ham Kam 2-1) Etter vår tredje strake hjemmeseier befinner FFK seg i skrivende stund over den berømte streken som betyr direkte nedrykk. Over den har vi ikke vært på veldig lenge! Det så en stund dårlig ut etter at Kamma gikk opp i ledelsen, men så meldte FFK seg inn i krigen og Helland dunket inn ballen to ganger etter corner. FFK er nå Tippeligaens ubestridte formlag og opptrer som et vinnerlag som drar i land tre poeng på halvgode dager. For igjen hadde vi marginene på vår side – hvor deilig er ikke det!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 12. September 2004 - 22:15
God stemning før kampstart, enda bedre etter kampslutt.

Ultradefensive Ham Kam skapte mest før pause
8010 tilskuere var vitne til en åpning på kampen hvor FFK var klart best. Ikke så veldig overraskende gikk Ham Kam ultradefensivt ut med en presshøyde på omtrent 25 meter. I sterk motvind mot en like sterk defensiv motstander, ble det vanskelig for FFK å finne åpningene. Det ble mye småpent spill frem til omtrent 20 meter, men de store sjansene uteble. Ham Kam var mest opptatt av å måke bort ballen, så langt som overhodet mulig.

Etter at kampbildet forløp sånn i omtrent 20 minutter, begynte FFK å bli frustrerte. Laget dominerte totalt banespillet, men klarte ikke å spille seg frem til noen store målsjanser. Etter hvert snek gjestene seg fremover på banen og overtok mer og mer banespillet, og skapte også målsjanser.

Først har de to brukbare skudd som går like utenfor mål. Deretter har Peter Sørensen en gigantisk mulighet idet han header ballen noen centimeter utenfor Lund Hansens venstre stolpe. Og helt på tampen av omgangen er Espen Olsen alene gjennom mot Lund Hansen. Heldigvis sender han ballen like utenfor mål. Med 4-0 til Solbakkens menn i sjansestatistikken etter 45 minutter, måtte vi si oss fornøyde med at det fortsatt stod målløst.

Ham Kam tar ledelsen, men så dukker Helland opp – to ganger!
2. omgang åpner ganske friskt og Dagfinn Enerly har et godt forsøk på frispark tidlig i omgangen, men Haagenrud avverger. West er også flere ganger farlig frempå, det samme er Ringberg, men i likhet med begynnelsen på 1. omgang så blir det veldig mange nesten-sjanser for FFK.

Etter 57 minutter kommer kampens første scoring, og ikke veldig overraskende er det gjestene som scorer på en dødball. FFK hadde gitt bort unødvendig mange cornere til Ham Kam gjennom hele kampen, og til slutt måtte det jo nesten bli mål. Og det ble det altså etter 57 minutter. Den målfarlige backen Jarl André Storbæk strakk frem en lang tå inne i feltet og klinte ballen opp i nett-taket via tverliggeren. Da våknet de om lag 300 tilreisende Ham Kam-supporterne, mens det ble stille ellers på stadion.

Etter 65 minutter oppstår en situasjon hvor FFK kanskje burde fått straffespark. Simen Brenne blir klart offer for obstruksjon inne i feltet, men en ellers god Tom Henning Øvrebø vinker spillet videre. Brenne er sterkt uenig. Det er også mange på tribunen.

Etter dette blir det en nokså amper stemning på Stadion og totalt ble det utdelt 6 gule kort – 3 til hvert av lagene. Heldigvis hadde NFF satt opp landets mest myndige og kanskje beste dommer til å lede kampen, og Øvrebø hadde grei kontroll på tumultene. En mindre erfaren dommer kunne fort ha mistet kontrollen her.

Og etter 65 minutter tar det fullstendig av på Stadion, men heldigvis med positivt fortegn... Etter en corner fra høyre, så kommer Roger Helland seg fri inne i feltet. Etter at en FFK-spiller først blir revet ned i bakken, så blir det rom for Helland som sparker ballen opp i nett-taket og gir FFK 1-1 til stormende jubel. Denne gang blir det veldig stille i Klokkesvingen, og forble i stor grad det ut kampen.

For FFK ble oppildnet av scoringen, selv om Ham Kam heller ikke var ufarlige.

Kampen står og vipper frem og tilbake, og etter 79 minutter vipper det vår vei! Nok en gang er det Helland som er sist på ballen og nok en gang kommer det via corner. På bakerste stolpe dukker Helland opp og header ballen i en vakker bue inn i lengste hjørne. Da eksploderer det på Fredrikstad Stadion!

Skulle vi klare å ri av stormen nok en gang?

Ja! Selv om det ble lagt til hele 5 minutter og Solbakken hadde kastet inn det nigerianske stjerneskuddet Abiodun (heldigvis fikk han ikke spiller mer) etter utligningen, så viste FFK at de er blitt et lag som kan forsvare en ettmålsledelse i spente sluttminutter. Det føltes som en evighet for oss som satt eller stod på tribunene, men det gikk bra til slutt denne gangen også! Om en sånn påkjenning er sunt for oss eller ikke, er en annen sak...

Fortsatt marginene med oss
Det paradoksale er at FFK langt i fra spiller noen spesielt god fotballkamp. Nå skal det sies at Ham Kam ikke akkurat innbød til noen festforestilling med sin taktikk, men FFK viste at de også kan krige og være effektive på dødball. Tre poeng er så uendelig mye viktigere enn finspill som nødvendigvis ikke gir så mange poeng.

Nå er vi endelig over den berømte streken som skiller nedrykkslagene fra de andre. Og nå ser vi oss ikke tilbake! Med seier neste helg over Stabæk så er vi langt på vei mot fornyet Tippeliga-kontrakt. Uten at det skal være noen hvilepute. Det viktigste blir uansett ikke å tape mot Stabæk førstkommende søndag.

Det er så ufattelig deilig å konstatere at vi endelig får marginene med oss. Etter en nitrist vår hvor vi i de fleste kampene hang med spillemessig, ja, ofte var det beste laget, hadde vi kamp etter kamp marginene mot oss. Nå er trenden snudd. Vi spiller ofte ikke bedre enn motstanderen, men denne gang går marginene vår vei. Det meste føltes blodig urettferdig for oss i vår, nå føles det veldig rettferdig. Ting har nemlig en tendens til å jevne seg ut over en hel sesong...!

Raio Piiroja!
Banens konge!

Må vi tilbake til Per Egil Ahlsens glansdager for å snakke om så godt midtstopperspill som vi var vitne til på Stadion i dag? Piiroja, populært kalt Piraja, var overalt. Der Ham Kams høye ballen dalte ned, der var Piiroja. Og der vant han duellene. Både mot Olsen og Frigård. Om det var 50 hodedueller i løpet av kampen så vant Piiroja 50 av dem. Legg til at estlenderen stort sett hadde full kontroll langs bakken, så er konklusjonen at dette er stopperspill på høyt, høyt nivå. Ikke rart mannen står bokført med 50 landskamper. Hva er vel Frigård og Olsen når han sist uke varmet opp mot Figo, Rui Costa og Ronaldo?

Ellers tar vi dessverre med oss at Dagfinn Enerly må stå over den svært viktige kampen mot Stabæk. Enerly pådro seg sitt tredje gule kort for sesongen, og det hjelper ikke at det første var for Rosenborg. Gledelig er det derimot at Bora Zivkovic er tilbake til den kampen. Spørsmålet er da hvor Eggen skal få plass til Helland? Tomålscoreren blir nok neppe vraket etter dette...

Luksusproblemer kan vi derimot leve med!

Vi sees på Nadderud.

Kampfakta:
Fredrikstad – Ham Kam 2-1 (0-0)
57 min 0-1 Storbæk
68 min 1-1 Helland
79 min 2-1 Helland
Gule kort: Michaelsen, Smeets og Frigård (Ham Kam), Enerly, Brenne og West (FFK)
Dommer: Tom Henning Øvrebø

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 5
Blir hindret på corneren som fører til 0-1. Har få skudd på seg og klarer seg bra. God i feltet. Fortsatt slurvete på utspill, spesielt fra femmeter. Hvorfor må alle ballene skytes helt ut mot venstresiden?

Pål André Czwartek 3
Veldig usikker og puslete i spillet. Merkelige valg med ballen og ikke så altfor mange initiativ offensivt. Har mye mer å gå på.

Wade Barret 5
Oppofrende innsats og trygg i spillet. Viser at han også ønsker å være med fremover på banen. Positiv debut foran hjemmepublikum.

Roger Helland 6
Sliter til tider litt med Olsen og Frigård. Blir mye åpenbar holding som fører til flere unødvendige frispark. Men hva gjør det når han senere i kampen går frem og scorer to mål på dødball og avgjøre kampen!? Viser at han er målfarlig på cornere.

Raio Piiroja 8
Helt suveren. Når så vi stopperspill som dette på stadion tidligere? Piiroja vant ALLE duellene i lufta (og det var mange) og var i tillegg trygg og rolig med ballen langs bakken. Helt fantastisk spill.

Dagfinn Enerly 6
Viser at han slår meget gode cornere. Er tidvis også god på kanten med fine initiativ og jobber hardt for laget. Vår bestemann på midtbanen. Synd at han pådrar seg sitt tredje gule kort for sesongen (2 for FFK, 1 for RBK) og må dermed stå over den viktige kampen mot Stabæk.

Roger Risholt 5
Veldig opp og ned. Klarer ikke å ta ordentlig tak i midtbanen når FFK sliter, men er lysende god i de perioder hvor FFK får spillet til å gli.

Simen Brenne 5
Veldig anonym i 1. omgang, men etter hvilen kommer Brenne mer til syne. Jobber bra og har noen herlige finter og vendinger. En kamp på det jevne.

Håkan Söderstjerna 4
Ganske pigg i beina i innledningen på kampen og byr på noen lekre pasninger. Forsvinner mer ut av kampen etter hvert og blir erstattet med Bjørnar Johannessen utover i 2. omgang.

Markus Ringberg 4
Får det veldig tøft mot store og sterke Sørensen. Taper ganske mange dueller og virker rett og slett ikke å være i knallform om dagen. Likevel, bra innsats.

Brian West 5
Virker lett i beina og skaper som vanlig mye uro i motstanderens forsvar. Veldig positiv, men bør bli flinkere i avslutningsfasen av spillet.

Bjørnar Johannessen, Vebjørn Hagen og Christian Petersen kom inn.