3 dødballer, 3 mål, 3 poeng!

(FFK-Odd 3-0) Endelig har vi marginene på vår side! Innsatsen og spillet var i store deler av kampen på samme begredelige nivå som mot Vålerenga, men litt flaks og godt keeperspill gjør at vi utrolig nok holder nullen, og samtidig scorer vi tre mål på dødball! Fantastisk keeperspill av Alexander Lund Hansen, to iskalde straffespark fra Risholt og et magisk skrudd frispark fra Vebjørn Hagen var alt som skulle til.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 23. August 2004 - 00:05
Det sies at marginer utjevner seg over en hel sesong. Hvis det er tilfelle så kan vi gå mot en svært hyggelig høst, og den første pekepinnen på det fikk vi mot Odd i dag.

Forsøk på tifo på hovedtribunen...

Odd klart best
For det er ikke til å komme utenom at vi til tider ble rundspilt i 1. omgang. Det var faktisk gjestene fra Skien som fra start gikk ut i høyt press, mens FFK slet med å samle lagdelene og få til eget spill. Det tok faktisk over en halvtime før FFK fikk sin første målsjanse.

Før det hadde Odd skapt opptil flere små og store sjanser og hatt mange fine overganger som usikre FFK-backer slet med. Det tok bare 2 minutter før det smalt i treverket bak Lund Hansen. Det var skuddspesialisten Flindt Bjerg som sendte et frispark fra drøye 20 meter i tverliggeren og over. Dette satte et støkk i både FFK-spillerne og publikum.

På få minutter presser Odd seg frem til flere cornere og det er ofte farlig foran mål, men Bora Zivkovic og Raio Piiroja rydder heldigvis unna de fleste. Etter drøye 20 minutter er det derimot over for Piiroja i sin første obligatoriske kamp for FFK. Estlenderen fikk seg en smell i kneet og ble erstattet av Christian Petersen.

Etter at Odd hadde vært farlig frempå ved en rekke anledninger, så fikk FFK sin første målsjanse etter 32 spilte minutter. Brian West spiller fri Simen Brenne inne i feltet, men Brenne kommer bakpå i avslutningsøyeblikket og ballen fyker høyt over.

Risholt gir FFK 1-0 på straffespark!

Men bare minuttet etter var det duket for kampens første scoring. Simen Brenne blir tilsynelatende lagt ned inne i feltet og dommer Espen Berntsen peker på straffemarket. Fra krittmerket gjør Risholt ingen feil og sender ballen i nettmaskene.

Mot slutten av omgangen presser Odd voldsomt for en utligning, men eminent keeperspill fra Lund Hansen gjør at FFK utrolig nok kan gå til pause med 1-0 i bagasjen. Etter spill og sjanser kan det sies å være et aldri så lite ran, men når det endelig går vår vei så bør vi egentlig ikke henge oss for mye opp i det!

2. omgang starter egentlig skremmende likt som den første med Odd-overtak og et litt uinspirert FFK-lag som på ingen måte imponerer.

FFK avgjør kampen!
Men så får FFK et frispark skrått til høyre utenfor 16-meteren etter ca 55 minutter. Vebjørn Hagen tar fart og skrur ballen forbi muren og opp i det lengste hjørnet. En fantastisk scoring fra Hagens følsomme venstrefot!

Etter 2-0 scoringen slipper både spillere og publikum seg mer løs. Vi ser spor av hva FFK-spillerne kan gjøre når det mentale er som det skal være. Det er bare så synd at man ikke spiller med denne entusiasmen og selvtilliten tidligere i kampen.

Og etter at Risholt gir oss 3-0 på straffespark etter 64 minutter så er kampen definitivt avgjort og det er bare ett lag på banen de resterende minuttene. Straffesparket kom for øvrig etter at West hadde brukt farten sin i løpsduell med Deila og dyttet i bakken like innenfor 16-meteren.

Litt paradoksalt er det at FFK faktisk spiller en veldig dårlig fotballkamp frem til de leder 2-0, og det er ikke før Odd-spillerne tilsynelatende har gitt opp at FFK våkner til live og spiller bra offensivt. Det er litt skremmende å observere at man nærmest blir rundspilt av et formsvakt Odd-lag på hjemmebane de første 45 minuttene og bare har griseflaks som kan gå til pause med ledelse. Med normal uttelling så ville vi ligget under med et par mål og utfallet av kampen ville etter all sannsynlighet blitt et helt annet.

Men heldigvis er ballen rund og alt det der… For nå har vi virkelig kontakt med lagene foran på tabellen igjen.

Sogndal neste
Om én uke er det duket for en såkalt sekspoengskamp borte mot Sogndal. Det blir ekstremt viktig å ta poeng der, helst alle tre, men da er jeg redd vi må heve oss flere hakk. Sogndal er vant til å spille med kniven på strupen mot slutten av Tippeligasesongene og vet hva som skal til for å overleve. Det blir en tøff batalje hvor både innsats og taktikk må klaffe både individuelt og kollektiv.

Men som sagt, nå ser det endelig ut som det er vår tur til å ha flyt og marginene på vår side…

Kampfakta:
Fredrikstad – Odd Grenland 3-0 (1-0)
Fredrikstad Stadion, 6044 tilskuere
33 min 1-0 Risholt (straffe)
56 min 2-0 Hagen
64 min 3-0 Risholt (straffe)
Dommer: Espen Berntsen, Vang

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 6
Keepertalentet spiller sin absolutt beste kamp i FFK-drakta til nå. Har flere praktredninger, god til å plukke overlegg. Meget bra å holde nullen i en kamp som dette. Eneste negative er at utspillene fra femmeter fortsatt ikke er helt gode.

Pål André Czwartek 4
Veldig svak åpning på kampen hvor han virker usikker og lite stemmer. Variabel pasningskvalitet. Spiller på seg selvtillit i 2. omgang og viser etter hvert også noe av hva han kan fremover på banen.

Christian Petersen 5
Må steppe inn for en skadet Piiroja etter om lag 20 minutter. En tøff utfordring for en stopper å komme inn fra benken nærmest uforberedt i en periode hvor FFK heller ikke fungerer. Petersen spiller derimot skjerpet, gjør få feil, og er spesielt god i duellspillet. Spiller mye oftere på det enkle enn han har gjort tidligere. Fornuftig.

Bora Zivkovic 5
Viser nok en gang at han holder høyt nivå. Er sjefen i forsvaret og rydder bra opp både langs bakken og i luftrommet. Plasserer seg kanskje litt merkelig til tider, men har i det fulle og hele grei kontroll på Occéan & co.

Vebjørn Hagen 4
Først av alt: Et fantastisk frispark! Hagen spilte også en god 2. omgang, men slet mer i 1. omgang da Odd skapte en del farlige overganger på siden til Hagen. Godkjent kamp.

Dagfinn Enerly 4
God innsats, noen fantastiske innlegg og et par lekre detaljer. Dessverre forsvinner han ut av kampen til tider og er ikke altfor delaktig defensivt.

Roger Risholt 5
Er iskald og treffsikker på straffespark. Vinner også etter hvert mange baller på midtbanen, men briljerer sjeldent. Likevel et langt skritt i riktig retning.

Simen Brenne 5
God innsats og mange pene pasninger. Bør kanskje spille litt enklere til tider, men det er flott å se på når han får tingene til å fungere.

Håkan Söderstjerna 3
Hadde han vært like opptatt av å spille god fotball som å snakke med dommeren, så hadde Söderstjerna blitt en profil. Isteden virket svensken i dag både tung, umotivert og grinete. Får til veldig lite.

Markus Ringberg 3
En annen svenske som slet tungt i dagens kamp. Taper uvanlig mange dueller, kommer på etterskudd og skaper veldig lite. Ser ikke ut som han synes det er morsomt å spille fotball før det gjenstår et kvarter av kampen. Da løsner det litt, men Ringberg har fortsatt en lang vei å gå før han presterer på sitt beste. Vi vet han kan.

Brian West 5
Får en veldig vanskelig 1. omgang hvor FFK nesten ikke har noe offensivt spill i det hele tatt. Etter pause blir derimot West mer delaktig i spillet og da viser han seg til tider fra sin beste side. Skaper mye uro i Odd-forsvaret og kommer til flere målsjanser. Burde ha scoret og bør også bli litt tøffere til å skjære inn mot mål for å avslutte selv.