It's a kind of magic!

(FFK-Molde 2-1) Roger Risholt! Dagfinn Enerly! Resten av laget! Denne dagen hadde vi ventet på i flere måneder. Dagen hvor FFK endelig tok tre poeng på Stadion fra en motstander i Tippeligaen. Laget hadde kniven på strupen: Vinn eller forsvinn, ble det sagt. Og allerede etter 15 sekunder viste Risholt oss at dette var dagen for det magiske og uforglemmelige. Med en praktscoring av en annen verden satte han standarden for begynnelsen på kampen - en kamp som sluttet med at tre poeng ble delt ut til FFK! Og det fullt fortjent!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 02. August 2004 - 01:18
Skulle FFK endelig få sin første hjemmeseier i toppserien siden 1984? Skulle vi endelig få lov å gå hjem fra Stadion med hevet hode igjen? Ta seiersbølgen sammen med spillerne for første gang siden vi sikret opprykket mot Oslo Øst 1. november i fjor? Ja da!! Vi fikk lov til alt sammen – og vi gjorde det!

15 sekunder og vi var i himmelen
FFK-spillerne rakk ikke engang å bli høye i skulderne som følge av kampens alvor før Risholt, tydelig bestemt på å vise seg fra en bedre side enn de to foregående kampene, driblet av Petter Rudi og et par andre Molde-spillere, raidet flere titalls meter med ballen i beina, og til slutt sendte avgårde et skudd som suste opp i krysset! Vi er ikke i tvil og kårer scoringen til Tippeligaens vakreste i 2004. Da hadde det ganske nøyaktig bare gått 15 sekunder (og Molde tok avsparket!) Statistikken sier at dette var den fjerde raskeste scoringen i toppserien siden 1952!

Ingen av lagene klarer å etablere noe trykk umiddelbart etter scoringen. Det meste av spillet foregår rundt midtbanen. FFK-spillerne har kanskje roet ned litt for mye etter den tidlige scoringen og faller muligens litt for langt tilbake på banen når Molde har ballen i laget. Anført av ballfordeler Petter Rudi så virker gjestene langt fra ufarlige. Men de store målsjansene får de foreløpig ikke.

Ikke før det er spilt 18 minutter. Molde får et frispark like utenfor 16-meteren. Dommer Øyvind Alapnes hadde tidlig i kampen lagt lista lavt for frispark, og dette frisparket var et resultat av den politikken. Rudi får også til et brukbart frispark, men Alexander Lund Hansen er raskt nede og får avklarert til corner.

Etter 23 minutter får Molde sin andre målsjanse i kampen, en målsjanse FFKs forsvarere fullt og helt forærer gjestenes Thomas Mork, og dessverre gjør sistnevnte ingen feil i avslutningsfasen. Pål André Czwartek er først uheldig med avklareringen, treffer en motspiller og ballen havner hos Mork som omtrent kommer alene mot keeper fra skrått hold. Lund Hansen velger å ruse ut i feltet, men er for sent ute og Mork kan elegant vippe ballen bort i lengste hjørnet. Her burde nok Hansen holdt seg på strek, men gjort er gjort, og Molde fikk sin utligning.

Etter scoringen blir det litt stille på Stadion. Stemningen er avventende – alle vet hvor viktig det er med tre poeng i denne kampen. Alt annet vil omtrent bety kroken på døra i forhold til Tippeligaspill også neste sesong.

Derfor er det også ekstremt frustrerende når Simen Brenne kanskje er én centimeter fra å sette ballen i mål etter ca 30 minutter. FFK ruller opp et flott angrep på høyre side; Söderstjerna flikker ballen til Brenne som får avsluttet fra vel fem meter, men ballen treffer en Molde-spiller som siste hinder før mål. En enorm målsjanse.

Enerly - matchvinner med venstre fot!
Etter dette er det mye frem og tilbake uten de helt store målsjansene. Men ett minutt før pause viser Enerly hvorfor han vil bli en viktig spiller for FFK i høstsesongen.

Det er Brian West som gjør forarbeidet nede ved cornerflagget på høyre side. Amerikaneren kommer seg fri fra Moldes back og får lagt ballen inn foran mål. Ringberg kommer mot første stolpe og trekker med seg oppmerksomheten til Molde-spillerne. Overlegget til West kommer derimot på bakre stolpe, og der kommer Dagfinn Enerly i fullt driv. Det ser ikke ut som han skal rekke ballen, men lysluggen får likevel venstre bein på ballen. Skuddet går ned i bakken foran keeper, spretter opp, og selv om Gustafsson så vidt toucher ballen så går den inn i lengste hjørne!

Dermed kunne FFK gå til pause med 2-1. Noe som 45 minutter senere altså skulle vise seg å være nok til å vinne kampen.

FFK klart best etter hvilen
Etter at 1. omgang ble en jevnspilt omgang uten det store spillet fra noen av lagene, så var FFK det klart beste laget i 2. omgang. Det ble skapt mer enn nok målsjanser til at seieren burde vært øket med både to eller tre mål. Molde hadde én målsjanse, om vi er snille, men en god Zivkovic fikk ryddet opp før gjestene i det hele tatt kom til avslutningen. Det var også omgangens første målsjanse.

Etter den litt fomlete åpningen overtok aristokratene bare mer og mer. Ringberg får en stor mulighet etter at Molde roter det til for seg selv, men svensken sin avslutning med venstre bein er ikke like god som Enerly sin i første omgang. Söderstjerna hadde også en eventyrlig målsjanse, men headingen hans fra fire-fem meter blir reddet av Eddie Gustavsson.

I denne perioden blir FFK også snytt for et klart straffespark. Dommer Øyvind Alapnes hadde absolutt ingen god dag på jobben. I en kamp hvor stygt spill nærmest var fraværende klarte han nesten å blåse i stykker hele forestillingen. Lista for frispark var lav, og det gjør det ekstra merkelig at Ringberg ikke fikk straffe da det var spilt 56 minutter. Moldes Martin Høyem river og sliter i drakta til Ringberg inne i sekstenmeteren – med knyttneven drar han Ringberg så mye i drakta at den står ut som et seil og svensken kommer ut av balanse. Ganske utrolig at dommer velger å ikke blåse i denne situasjonen. Slikt er bare ødeleggende for fotballen også. Dommeren blir også så forfjamset over situasjonen at det tar ham to-tre minutter før han finner ut hva han skal gjøre med ballen. Det ender med en dropp like utenfor sekstenmeteren…

Men dette er ikke dagen hvor vi orker å bruke for mye energi på dommeren. Han skal være glad for at FFK faktisk tok sin første hjemmeseier for året.

Skryt skal også Knut Torbjørn Eggen ha for to meget gode bytter utover i 2. omgang. Roger Helland og Tero Koskela kom inn og gjorde det svært bra i en kritisk periode av kampen. Molde skapte ingenting fremover, og selv om gjestene var svært dårlige, så må vi også gi mye av den æren til FFK-spillerne som endelig spilte godt defensivt og tok de rette valgene. Det var herlig å se hvordan de gjorde alt etter boka de siste 5-10 minuttene. FFK må ha hatt ballen i 80-90% av denne tiden, hadde full kontroll og vant derfor til slutt også fullt fortjent.

Nå står FFK bokført med 12 poeng og har igjen kontakt med lagene over på tabellen. Kvalik-plassen bør så absolutt være innenfor rekkevidde.

En kuriositet er det at laget har tatt 6 av 12 poeng nettopp mot Molde. På bortebane hadde vi marginene med oss som fikk alle tre poengene, men i dag hadde faktisk Molde marginene med seg som ikke fikk et større nederlag.

Om én uke er det ny kamp. Da står Vålerenga for tur på Ullevaal. Vi forventer at et par tusen Fredrikstad-folk tar turen innover og løfter laget frem til tre nye poeng. Det bør nemlig være fullt mulig og vi har noe å revansjere ovenfor Vålerenga etter at vi ble frarøvet to poeng i vår!

Kampfakta:
Fredrikstad – Molde 2-1 (2-1)
1 min 1-0 Risholt
23 min 1-1 Mork
44 min 2-1 Enerly
Gule kort: Zivkovic og Söderstjerna (FFK), Hulsker, Hasselgård og Rudi (Molde)
Dommer: Øyvind Alapnes, Finnsnes

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 4
Ganske usikker i samspillet med bakre firer, og man ser tydelig at gutten er uerfaren i flere situasjoner hvor det er tvil om han skal holde seg på strek eller gå ut i feltet. På baklengsmålet burde han definitivt holdt seg på streken. Ellers spiller unggutten til godkjent, og har blant annet en flott redning på frispark fra Petter Rudi.

Pål André Czwartek 4
En del slurvete pasningsfeil, men har generelt grei kontroll bakover. Delvis årsak til baklengsmålet etter puslete forsøk på avklarering. Burde bidratt enda mer offensivt.

Bora Zivkovic 6
Styrer troppene meget bra. Spiller med autoritet, er god i duellene og gjør sjeldent feil. Opptrer profesjonelt ovenfor dommer, og ofrer seg også for laget ved helt riktig å obstruere keeper å pådra seg gult kort slik at Molde ikke slipper til med skummel kontring i 2. omgang.

Christian Petersen 5
Gjør noen feil, men feilprosenten er såpass lav at Peters absolutt får godkjent. God med ballen i beina.

Bjørnar Johannessen 5
En skikkelig opptur etter å ha vært rundingsbøye på Lerkendal sist søndag. Denne gang var det sjeldent noen kom forbi Bjørnar. Herlig innsats og solid defensivt.

Dagfinn Enerly 6
Den absolutt beste kampen til Enerly i FFK-drakt. Scorer et nydelig og ikke minst viktig mål. Har også flere gode overlegg, god på dødball og noen fine driblinger. Snart holder han kanskje 90 minutter også?

Simen Brenne 6
Kanskje FFKs beste spiller. Brenne har utvilsomt funnet formen nå. Jobber veldig bra, er trolig den som legger ned flest kilometer på banen i dag, og byr samtidig på fine tekniske finesser. God med ballen. Noen feilpasninger tåler vi.

Roger Risholt 6
Scoret antagelig det peneste målet i Tippeligaen så langt i sesongen allerede etter 15 sekunder. Viste med andre ord fra første sekund at han ikke vil være bekjent den dårlige kampen mot Rosenborg. Dette var Risholt i godt, gammelt vår-slag! Spilte med entusiasme og hjerte utenpå drakta. Fortsett sånn, Roger!

Håkan Söderstjerna 5
Söderstjerna ser også ut til å nærme seg formen. Etter en litt famlende sesonginnledning ser svensken ut til å bli bedre og bedre. I dag leverte han de lekreste pasningene, spilte smart og kom til to store målsjanser. I noen situasjoner er han dessverre fortsatt litt sløv defensivt. Fikk sitt tredje gule kort i dag og må dermed stå over kampen mot Vålerenga på Ullevaal neste søndag (og denne gang stemmer det).

Markus Ringberg 5
Går nok en gang av banen uten scoring, men når laget vinner gjør det fint lite. Ringberg legger som vanlig ned en solid arbeidsinnsats. Marcus Andreasson er en av de bedre stopperne i Tippeligaen, men Ringberg viser at han også holder et høyt nivå. Har noen gode muligheter, men var ikke giftig nok foran mål i dag. Med litt mer tempo i kroppen og litt bedre venstrebein så hadde det blitt scoring!

Brian West 5
Ettersom Ringberg ofte trekker langt tilbake på banen eller trekker ut på sidene, så blir West mye alene sentralt på topp mot fysisk sterke stoppere. Da får han sjeldent utrettet mye konstruktivt. Likevel jobbet West utrettelig og skapte flere ganger uro i Molde-forsvaret. Kom også til et par sjanser.

PS! Både Roger Helland og Tero Koskela kom inn utover i 2. omgang og gjorde det fremragende. Helland gjorde ikke en eneste synlig feil sentralt på midtbanen og gav laget en trygghet. Koskela var også trygg med ball og veldig delaktig i at FFK holdt på ballen neste sammenhengende de siste 5-10 minuttene av kampen!