Ikke gode nok

(FFK-LSK 1-4) FFK hang godt med i én time, men den siste halvtimen ble det ganske åpenbart at FFK fortsatt er ferskinger på dette nivået mens LSK vet hva det går ut på. FFK nærmest raknet på hjemmebane, slapp inn fire mål og er fortsatt uten seier på Stadion. LSK spilte aldri blendende god fotball, men FFK er ikke bedre og taper fortjent. Kanarifansen sang ”rykker ned, rykker ned, rykker ned” – og det ser dessverre ut som de har ordene sine i behold.
Tekst av Morten Larsen
Lagt ut: 04. July 2004 - 18:21
Undertegnede hadde en god magefølelse før kampen. LSK var trolig høyt oppe etter å ha høvlet over Brann i Bergen serierunden i forveien. Samtidig var toppscorer Arild Sundgot ute med sykdom mens Powell også er ute med skade. FFK på sin side hadde skiftet spillebenk tilbake til fjorårets i håp om at det skulle hjelpe, mens Dagfinn Enerly sitt inntog også skapte forventninger. Endelig skulle vi vise fotball-Norge at Stadion er vårt fort – og her er det vi som skal ta alle poengene!

Dessverre ble vi nok en gang skuffet. Veldig skuffet.

Vi hang greit med i 1. omgang, ja, faktisk var omgangen jevnspilt og 1-1 gav absolutt ikke noe uriktig bilde av kampen.

LSK var først ute og gav oss en kalddusj etter 33 minutter. Pål Strand fikk lagt inn fra venstre kant, og foran mål hadde LSKs Gylfi Einarsson mer muskler enn FFKs forsvarspillere, og dermed stod det 1-0 til gjestene.

FFK svarte derimot raskt. For bare et par minutter etter scoringen så spilte Simen Brenne nydelig fri Håkan Söderstjerna som kom på et godt ”timet” løp. Söderstjerna dro seg forbi en LSK-spiller og la inn til Brian West – som satte ballen i åpent mål!

På 1-1 var kampen helt åpen. Det ble ikke flere scoringer i første omgang, men kunne godt ha blitt det. Spesielt burde Roger Risholt ha scoret tidlig i kampen. Han blir spilt gjennom nærmest alene mot keeper, ballen spretter opp i armen – og alle, inkludert Risholt, forventer at dommeren skal blåse frispark. Men dommeren lar spillet gå, og dersom Risholt ikke hadde nølt de to sekundene han gjorde, så kunne han faktisk enkelt gitt FFK ledelsen på åpent mål!

Dessverre måtte også FFK gjøre to bytter i 1. omgang som følge av skader. Det første skjedde da LSKs Frode Kippe planter knottene i kneet på en utrustende Steinar Sørlie. Helt uforståelig får ikke Kippe verken gult eller rødt, mens Sørlie ble båret av banen og erstattet av Anders Rotevatn – som med dette gjorde sin siste kamp i FFK-drakt. Christian Petersen, som var av FFKs beste spillere nok en gang, måtte også si takk for seg mot slutten av omgangen. Pål André Czwartek kom inn og Dagfinn Enerly måtte faktisk spille venstreback resten av omgangen!

2. omgang åpner ganske likte den første – mange nærkamper på midtbanen, få sjanser og det hele er jevnspilt.

Men så…

Det har vist seg tidligere at FFK begynner å få problemer mot slutten av kampene, og det var det dessverre ikke noe unntak mot LSK.

For å gjøre det kort:
Etter 62 minutter får LSK corner. Alle vet at laget er gode på det, men FFK klarer ikke å demme opp. Petter Werni vinner duellen med Bjørnar Johannessen inne i feltet, og vips står det 1-2.

Etter 71 minutter blir kampen punktert. Johan Petter Winsnes får ballen like utenfor 16-meteren, får god tid til å sikte og lade skudd, og ballen fyker løst inn nede i Rotevatns høyre hjørne. 1-3.

Etter 90 minutter blir ydmykelsen total når Gylfi Einarsson lager sitt andre og LSKs fjerde scoring for dagen.

LSK skapte ikke så voldsomt mange målsjanser, men var dødelig effektive. Det var ikke FFK. Og mot slutten av kampen, når det hele skulle avgjøres, var det veldig tydelig at LSK er laget med rutinen – mens FFK fortsatt ser ut til å være i en tilvennings- og lærefase i Tippeligaen. FFK var ganske enkelt sjanseløse den siste halvtimen da LSK giret opp.

Nok en dommertabbe
Dommer Per Ivar Staberg hadde forholdsvis grei kontroll over kampen, selv om Kanarifansen og LSKs spillere var i harnisk over at han overså Risholts hands tidlig i kampen… Men Staberg gjengjeldte det senere i kampen ved å overse noe som ville gitt FFK frispark omtrent ved straffemerket.

Situasjonen skjer i 2. omgang og Emile Baron står med ballen i hendene. Han spretter ballen et par ganger i bakken, men så glipper han ballen og den triller bortover langs bakken. Deretter plukker Baron ballen opp fra bakken og skyter ut. Feil!

Reglene sier at keeper IKKE kan plukke opp ballen igjen etter at keeper først har hatt kontroll over den og legger ballen på bakken igjen. Dette skal være indirekte frispark. Det ville i så fall blitt indirekte frispark til FFK omtrent ved straffemerket i denne situasjonen. Dessverre overså både hoveddommer og assistentdommer hendelsen. Det skal også sies at publikum ikke var veldig flinke til å si i fra.

Når det er sagt: Vi kan verken skylde på dommeren eller dårlig gressbane for at vi tapte denne kampen. Vi har for dårlige. LSK var bedre.

Eggens merkelige disponeringer
Likevel må det være lov å stille spørsmålstegn ved noen av disponeringene.

Man kan ikke komme utenom det at Eggen valgte å plassere Dagfinn Enerly på høyreback. Hvorfor plassere en så god offensiv spiller, som aldri før har spilt forsvar, som høyreback når Pål André Czwartek (som har levert en god sesong) sitter skadefri på benken?

Eggen argumenterte med at Enerly kunne levere fra seg gode pasninger og være viktig i det oppbyggende spillet. Ja vel. Men det kan han da også fra midtbanen? Ja visst skapte Enerly farligheter ute på banen fra sin posisjon i forsvar, men farlighetene serverte han LSK – ikke FFK!

Det var i det hele tatt veldig tydelig for oss som så kampen at Enerly ikke følte seg hjemme i sin nye posisjon. Han var usikker og overhodet ikke med offensivt heller. Når Eggen etter kamp sier at Enerly kom greit ut av det, så er det veldig tydelig at det bare er noe han sier for å glatte over det faktum at eksperimentet var totalt mislykket. Når man har tilgang på en av ligaens beste kantspillere, så er det hårreisende å bruke ham i forsvar. Nok sagt om det.

Den andre disponeringen som virker horribel skjer underveis i kampen. FFK ligger under med to mål og det gjenstår ca 20 minutter av kampen. Hva gjør Eggen? Jo, han setter inn en forsvarsspiller! I tidligere kamper har Eggen gjerne lagt om til trebackslinje bak i slike tilfeller. Det har gitt både publikum og spillere signaler om at han ikke er ferdig og ønsker å ta poeng. Denne gang gjorde han ikke det. Var han fornøyd med 1-3? Dette gav dårlige signaler og man fikk inntrykket av at kampen var kjørt, selv om det gjenstod 20 minutter. Dermed ble den raske spissen Dag Frode Hornseth, med flere positive innhopp, sittende på benken i 90 minutter… Forstå det den som kan.

Kampfakta:
Fredrikstad – Lillestrøm 1-4 (1-1)
Fredrikstad Stadion, 7646 tilskuere
33 min. 0-1 Einarsson
35 min. 1-1 West
62 min. 1-2 Werni
71 min. 1-3 Winsnes
90 min. 1-4 Einarsson
Gule kort: Koren og Kristoffersen, LSK
Dommer: Per Ivar Staberg, Harstad

FFK-børsen:

Steinar Sørlie 4
Gjør en respektabel innsats før han må gå av banen med strukket leddbånd i kneet – etter at en LSK-spiller planter knottene i kneet hans (uten å få kort!). Rekker før den tid å slippe inn en scoring, men står ellers greit. Litt slurvete når han setter i gang spillet.

Dagfinn Enerly 3
Eggens eksperiment ved å plassere Enerly på uvant backposisjon var overhodet ikke noe vellykket trekk. Enerly viste flere ganger at han absolutt ikke er noen forsvarsspiller og virket ikke komfortabel. Viste seg bare frem på innøvd cornervariant hvor skuddet hans dessverre ble blokkert av Helland. Flyttet fram på kanten i 2. omgang, men klarte ikke å markere seg. Ble etter hvert byttet ut. Trenger trolig mer matchtrening.

Roger Helland 4
Har til tider litt problemer med store Frode Kippe i 1. omgang og må flere ganger tydelig ta i bruk ulovlige midler. Ikke like ruvende som i de to foregående kampene, men kommer greit ut av det.

Christian Petersen 5
Vokser for hver kamp i midtforsvaret og ser ut til å trives. God både langs bakken og i lufta, selv mot hodesterke Kippe. Får seg en trøkk mot slutten av 1. omgang og må kaste inn håndkleet noen minutter senere. Synd.

Bjørnar Johannessen 5
Fortsetter der han slapp sist. Viser spilleglede og spiller med stor iver og entusiasme. Ser ut til å ha funnet seg godt til rette på venstrebacken. Har noen feilpasninger, men det blir aldri kritisk. Tapte duellen med Werni som førte til 1-2 og hadde en svak avklarering som førte til 1-3. Spilte midtstopper etter at Peters måtte ut. Klarte seg bra der også. På tross av de to baklengsmålene, trolig FFKs bestemann.

Tero Koskela 3
Kommer litt for ofte på etterskudd, virker ikke alltid like inspirert og skjerpet. Variabel pasningskvalitet. Kommer ikke like mye med i matchen som høyre midtbanespiller. Holder også sjeldent bredden. Samarbeidet med Enerly i 1. omgang kunne vært bedre. Blir skapt lite langs høyresiden. Gjør positive ting inne i mellom. Spiller venstreback i 2. omgang og trives tydelig ikke.

Roger Risholt 4
Forbedring siden sist, men Risholt har fortsatt mye mer å gå på. Skaper lite konstruktivt fremover på banen, men er en nyttig ballvinner. Bør fortsatt bli bedre i fasen hvor han skal fordele ballen fremover på banen.

Simen Brenne 5
FFKs beste på midtbanen. Nydelig forarbeid til scoringen. Viser ved flere anledninger at han har blikk for spillet med gode pasninger. En del fine dragninger, men er ofte uheldig når han nærmer seg 16-meteren. Jobber bra og får godkjent.

Håkan Söderstjerna 4
En del involvert i 1. omgang, blant annet med flott målgivende pasning. Forsvinner mer ut fra kampen etter hvert. Blir, nesten som vanlig, mer opptatt av å klage på dommeravgjørelser enn å legge ned den nødvendige innsatsen. Veldig opp og ned.

Markus Ringberg 4
Har det tøft og spiller ikke opp i mot sitt beste. Klarer ikke å holde på ballen ofte nok til at laget kommer etter, men det er lite å si på innsatsen. Går inn i dueller og vinner mange. Kommer derimot til få avslutninger. Er for sjeldent inne i boksen. Blir også brukt en del feil – Ringberg har ikke tempo nok i kroppen til å rykke fra LSK-forsvarere når baller blir slått i bakrom.

Brian West 5
Godkjent kamp av West på nasjonaldagen sin. Men nok en gang blir han altfor ofte brukt ved at bakre firer tidlig slår lange løpeballer mot topp hvor West blir alene mot tre forsvarsspillere. Skaper noen målsjanser, men savner litt besluttsomhet foran mål. Noterer seg riktig nok for én scoring ved å være på rett sted til rett tid.

Anders Rotevatn 4
Kommer inn for en skadet Steinar Sørlie i sin avskjedskamp. Har en-to gode redninger, men slipper også inn mål. En kamp på det jevne.

Pål André Czwartek 4
Kommer inn for Peters like før pause og tar plass på høyreback. Løser oppgaven bedre enn Enerly og viste vel at han burde ha startet kampen. Burde kanskje tatt flere initiativ fremover på banen.