Rød og hvite var de beste

(Tromsø-FFK 3-2) Dessverre spilte FFK i blå drakter i dag... Etter å ha blitt utspilt i 1. omgang og fått 2-0 i trynet, så reiste FFK seg og hentet igjen ledelsen i 2. omgang. Dessverre holdt det ikke helt ut, for like før slutt avgjorde innbytter Peter Kovacs kampen. Dermed vant TIL 3-2.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 20. June 2004 - 20:19
Det ble tidlig klart på Alfheim at det var topp mot bunn. Et offensivt Tromsø-lag presset FFK langt tilbake på banen og man ventet egentlig bare på den første scoringen. Den kom også allerede etter 7 minutter. Mye omtalte Morten Gamst Pedersen er målscorer etter at skuddet hans går via Tor Trondsen og inn i mål, bak en utspilt Steinar Sørlie. En verst tenkelig start for FFK.

Scoringen gav også hjemmelaget blod på tann, og vi så konturene av en uheldig utvikling av kampen med overhengende stor fare for spill mot ett mål resten av omgangen. Og det var omtrent akkurat det som skjedde. FFK skapte bare noen få halvsjanser, mens TIL hele tiden var farlig frempå. Men de venter helt til det 33. spilleminutt før den andre scoringen settes inn bak Sørlie. Målet kommer etter et innkast langt nede på høyre side som Czwartek er uheldig og stusser bakover inn i eget felt. Der kommer Lars Iver Strand løpende bakfra og ekspederer ballen inn i nettet.

Lagene går til pause med 2-0 til hjemmelaget, noe FFK faktisk skal være mest fornøyd med. Det var ganske enkelt klasseforskjell mellom lagene de første 45 minuttene.

Knut Torbjørn Eggen hadde tydelig sagt noen visdomsord i garderoben i pausen, for det var et helt annet FFK-lag som gikk på banen etter sidebytte. Folk stod trolig fortsatt i pølsekø på Alfheim idet Brian West blir spilt fri. Amerikaneren løper i kjent stil fra TILs forsvar og kommer alene med keeper. Der gjør han ingen feil og løfter ballen over en utrustende keeper slik at det står 2-1 i protokollen. Kunne vi virkelig snu dette likevel?

Det kunne faktisk se slik ut. Tromsø falt lenger tilbake på banen mens FFK kjørte fremover - med reellt håp om utligning! Bjørnar Johannessen hadde kommet inn for Tor Trondsen i pausen (Trondsen nok en gang ut med hodeskade) og dannet stopperpar med Christian Petersen. To offensive midtbanespillere i midtforsvaret! Men TILs gode angripere klarer ikke utnytte dette, for det er FFK som kjører kampen i 2. omgang.

Etter 66 minutter blir FFK - nok en gang - kanskje snytt for straffespark. Simen Brenne blir felt, men når vi vet at Espen Berntsen dømmer, så vet vi også at det skal litt ekstra til for å få straffepark. Hvert fall om en spiller for FFK - bare spør Bjørnar (Berntsen dømte kampen mot Vålerenga tidligere i år).

Etter omlag 70 minutter kommer også Stian Johnsen inn for Tero Koskela. Johnsen tar plass på venstre midtbane og skyver Håkan Söderstjerna inn sentralt. Et smart trekk av Eggen. Johnsen viser umiddelbart at han har mye å tilføre FFK fremover på banen, med sin hurtighet og fintestyrke langs venstrekanten.

Etter 81 minutter skjer det vi anså i 1. omgang som helt utenkelig: FFK scorer og det står 2-2 på måltavla. Simen Brenne gjør et fantastisk forarbeid mens han finter bort et par TIL-spillere før han nydelig legger ballen inn foran mål. Der henger Ringberg i lufta som bare han kan og header ballen inn på ren vilje. 2-2!

Men hvor lenge var vi i paradis? Hvor typisk ville det ikke vært at Tromsø svarte med en scoring?

Innbytter Peter Kovacs blir helten på Alfheim. Ungareren, som er på vei bort fra Ishavsbyen, fyrer av et skudd fra drøyt 20 meter som suser inn bak Sørlie. FFKs forsvar er nok en gang passive og rygger unna, mens Steinar Sørlie kanskje likevel burde fått en hånd på ballen. Skuddet er ikke veldig velplassert, men det er hardt. Dermed står det 3-2 til hjemmelaget etter 85 minutter.

Kunne vi komme tilbake igjen?

Nei. Dessverre så klarte vi ikke det. TIL kontrollerte i land alle tre ponegene de siste minuttene - mens vi altså ikke klarte å kontrollere i land det ene poenget like før. Og det er vel akkurat det som skiller topp fra bunn.

Kampfakta:
Tromsø - FFK 3-2 (2-0)
Alfheim Stadion, 5286 tilskuere
7 min. 1-0 Gamst Pedersen
33 min. 2-0 Lars Iver Strand
46 min. 2-1 Brian West
81 min. 2-2 Markus Ringberg
85 min. 3-2 Peter Kovacs
Dommer: Espen Berntsen, Vang
Ingen kort

FFK-børsen:

Steinar Sørlie 4
Flere gode redinger. God i feltet. Litt variabel til å sette i gang spillet, men flere gode utspill enn dårlige. Kunne trolig reddet 3-2 scoringen.

Pål A. Czwartek 3
Sliter både defensivt og offensivt. Til tider store problemer med Gamst Pedersen. Virker litt puslete.

Tor Trondsen 4
Klarer seg rimelig bra den omgangen han spiller. Må dessverre gi seg pga hodeskade nok en gang. Trist.

Christian Petersen 4
Sliter litt i 1. omgang. Har en del unødvendige dragninger som gjør at han får dårlig tid. Dermed blir det også noen vanskelige pasninger. Spiller seg opp etter pause.

Vebjørn Hagen 3
Har litt problemer med tempo bakover på banen. Lite involvert fremover. Får godkjent for dødballene.

Tero Koskela 3
Kommer aldri inn i matchen. Savner den fighterviljen han har på sine beste dager.

Roger Risholt 4
Kamp under pari for Risholt. Klarer ikke å ta tak i midtbanen og er uvanlig anonym, spesielt i 1. omgang. Spiller seg som resten av laget opp i 2. omgang.

Simen Brenne 5
Kanskje FFKs beste. Jobber bra og en del gode pasninger. Fantastisk forarbeid til 2-2 scoringen.

Håkan Söderstjerna 3
Viser seg lite frem. Kommer også mer med etter sidebytte, spesielt når han blir flyttet inn sentralt. Klarer ikke å sette press på TILs høyreback mens han spiller på kanten.

Markus Ringberg 4
Nok en gang involvert i mange nærkamper og både gir og tar i mot juling. Herlig fightervilje i boksen ved utligningsmålet.

Brian West 5
Kanskje ikke like god som i de siste kampene, men likevel skjer det alltid noe rundt ham. Gjør at et forholdsvis tregt TIL-forsvar blir stresset når han presser på. Skaffer med det et par cornere og halvsjanser. Scorer også det viktige målet like etter pause. Godt løp og meget god avslutning.