Skjerven med H på oddsen?

(Brann-FFK 4-2) Mye er skrevet, sagt og tenkt om Brann-FFK. Men etter å ha tilbrakt 16 av døgnets 24 timer på tog i våken tilstand, samt de resterende fire i et gradvis regntungt Bergen – med våt og sliten kropp og frustrert sinne, så måtte man hvile litt og få ting på avstand før motivasjonen var tilstede for å skrive noen ord. Bitterheten er derimot ikke helt borte, noe som vel skimtes i overskriften.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 15. June 2004 - 11:46
For det var dessverre kampens dommer, Tommy Skjerven, som ble matchvinneren i Bergen. Vi siterer gjerne det Roger Risholt så treffende kommenterte ovenfor Adresseavisa på spørsmål om dommerens innsats: ”Han ødela kampen for oss. Skjønner han ikke det, har han ikke peiling på fotball. Da bør han heller begynne å spille bowling!”

FFK skal ha honnør for 1. omgang. Brann fikk ikke til noe som helst før klokka tikket mot 45 minutter, og det er først og fremst FFKs fortjeneste. Roger Helland og Christian Petersen hadde full kontroll på Branns formspillere Kristian Ystaas og Robbie Winters. FFK var også nærmest scoring etter at både Brian West og Markus Ringberg hadde hver sin kjempesjanse. Ringberg sitt skudd, som gikk like utenfor, kom etter et fantastisk angrep hvor ballen gikk direkte mellom fire spillere. I det hele tatt var det mye god pasningsfotball i 1. omgang. Underlaget på Brann Stadion var trolig det beste årets FFK-lag har spilt på, og kanskje var nettopp det grunnen til at FFK også leverte opp i mot årsbeste.

Når 2. omgang starter så har Mjelde tydelig beordret sine disipler til å være mer offensive og legge press på FFK. Det klarer de også, men like etter at det har roet seg litt ned og FFK er på vei inn i kampen igjen, så skjer det mye omdiskuterte… Og ja, vi velger å kalle det en skandale.

Brann har akkurat satt inn Thomas Lund for en Kristian Ystaas som enkelt ble tatt hånd om av Peters og Helland. Lund blir umiddelbart spilt gjennom og kommer inn i 16-meteren foran Roger Helland. Den tidligere Brann-spilleren er så vidt borti ryggen på Lund, men Brann-spissen får avsluttet fra relativt skrått hold før han snubler. Steinar Sørlie redder, og jeg våger å påstå at det er ingen som forventer at dommer skal blåse for straffe. Men det gjør han faktisk. Og ikke nok med det. Dommer Skjerven gir Roger Helland det røde kortet!

Selv fra vårt ståsted i motsatt sving så vi at dette så merkelig ut, og vi fikk det bekreftet da vi snudde oss mot storskjermen bak oss for å se reprisen. Den viste at Skjerven gjorde en stor tabbe. Noen stor tabbe gjorde derimot ikke Winters som scoret fra krittmerket, det til tross for at Sørlie først så ut til å redde ballen, men den smatt selvfølgelig under ham og inn i nettmaskene. Finnes det noe mer symptomatisk for vår sesong så langt?

FFK blir tydelig oppildnet og hevngjerrige etter den urettferdige behandlingen og går rett i angrep. Det tar ikke lange tiden før Håkan Söderstjerna får ballen ute på venstre kant. Han vender unna en spiller og slår et innoverskrudd innlegg mot mål. Ringberg forsøker å styre ballen inn i mål, men bommer – heldigvis – for ballen går isteden direkte i mål! Dermed står det utrolig nok 1-1 på Brann Stadion. Sterkt av FFK å reise seg med en mann mindre på banen etter å ha fått et slikt slag i ansiktet.

Men dessverre holdt det ikke helt inn. Thomas Lund scoret to ganger med hodet før Raymond Kvisvik skrudde ballen inn i lengste hjørne i møte med et passivt FFK-forsvar. Drøye fem minutter før slutt får vi riktig nok et trøstemål. Vebjørn Hagen fyrer av et halvgodt skudd etter en corner. Ballen går via Ragnvald Soma og i mål, men dessverre blir det stopper med det. FFK viste i det hele tatt god lagmoral mot slutten av kampen. De siste ti-fem minuttene var FFK det beste laget igjen og skapte en del kaos for et Brann-lag som allerede hadde tatt seieren for gitt. Hadde Söderstjerna sitt skudd i det 87. minutt gått i mål istedenfor stolpen, så kunne det blitt interessant de resterende minuttene…

Men det skjedde som vi vet ikke. Vi tapte 4-2 og måtte tusle av sted i regnværet med vissheten om nok et tap og at Sogndal hadde vunnet og dermed plassert oss desidert sist på tabellen. Men aller mest tenkte vi nok på dommer Skjerven som dessverre ødela en åpen fotballkamp.

Det hevdes gjerne at dommeravgjørelser jevner seg ut over en hel sesong. Dersom det stemmer gleder jeg meg virkelig til høstsesongen…

FFK-børsen:

Steinar Sørlie 4
Slipper inn fire mål, noe som aldri er morsomt for en keeper. Uheldig/udyktig som slipper inn straffesparket etter først å ha gått riktig vei. Er kanskje også litt på halvdistanse på 3-1 scoringen. Utover det en god kamp. Flink til å ruste ut til riktig tid og avverge gjennomløpninger, noen gode redninger og positive utkast.

Pål André Czwartek 4
Har levert bedre kamper, men spiller spesielt i 1. omgang til mer enn godkjent. Slipper til få sjanser i mot da, og opptrer også som reddende engel foran målet ved minst en anledning. Får litt mer trøbbel i 2. omgang. Alle de tre spillemålene til Brann kommer som via spill på høyre side – hvor Czwartek kanskje kunne ha gjort en bedre jobb. Bidrar heller ikke så mye offensivt.

Roger Helland 6
Oser av erfaring, innsatsvilje og sikkerhet den tiden han spiller. Har full kontroll på Brann-spissene Ystaas og Winters som visstnok skal være i form. Gode tacklinger og bra i duellspillet. Sørger for at FFK-forsvaret er sjeldent tett i 1. omgang. Tydelig at Helland var ekstra motivert og ønsket å vise seg fram for sitt gamle lag og publikum. Ble dessverre, helt uforståelig, utvist i 2. omgang.

Christian Petersen 6
Peters sin beste kamp til nå som midtstopper. Viser tydelig at han er en spillende midtstopper, selv om det kan bli litt for mye til tider. Er veldig uortodoks i stopper-rollen med en rekke dribleserier som setter etter supporterhjerte i litt for rask rytme. Spiller altså på små marginer, men når det funker så blir det veldig bra. Denne dagen funket det utmerket og Peters gjorde knapt en eneste tydelig feil.

Vebjørn Hagen 4
Spilte i likhet med backkollega Czwartek en god 1. omgang, men fikk større problemer etter sidebytte. Kommer kanskje litt på etterskudd både på 2-1 og 3-1 hvor det er mannen hans som er sist på ballen. Er best når han har tid til å slå gode pasninger med venstrefoten sin, noe han gjorde ofte denne kampen. Også mannen bak FFKs trøstemål, selv om skuddet hans endre retning på vei mot nettmaskene.

Simen Brenne 4
En del involvert i pasningsspillet på midtbanen i 1. omgang hvor han ofte bruker en-touch og smarte løsninger for å føre spillet fremover på banen. Har godt overblikk og bruker det. Spiller derimot fortsatt litt for mange risiko-pasninger. Forsvinner også mer og mer ut av kampen jo lenger den går. Bør kunne prege kampene mer enn dette.

Roger Risholt 6
Meget god i 1. omgang og klart den beste aktøren på midtbanen – av begge lag. Vinner veldig mange baller defensivt på midtbanen og viser at han er motoren i laget. Slår dessverre litt for mange feilpasninger. Blir litt mer borte i 2. omgang som resten av laget, men er jevnt over av de som presterer best på banen. Bedre enn Branns såkalte juvel på midtbanen, Seyi Olofinjana.

Tero Koskela 3
Blir løpende mye i mellom og kommer aldri inn i kampen. Har dessverre hatt en dalende formkurve og klarte ikke hente seg inn i denne kampen. Blir også byttet ut for Jørgen Pettersen like etter det famøse røde kortet.

Håkan Söderstjerna 5
Veldig mye involvert og god i pasningsspillet i 1. omgang. Scorer også sitt fjerde mål for sesongen, noe som alene viser hvor viktig spilleren er. Er i likhet med de andre spillerne best i 1. omgang.

Markus Ringberg 5
Oppofrende innsats av Ringberg. River og sliter på topp i 1. omgang mot gode midtstoppere. Forstyrrer Rønningen såpass mye at 1-1 scoringen blir mulig. Jobber iherdig defensivt i 2. omgang. Vinner mange dueller og har stort arbeidsområde.

Brian West 5
Tippeligaens beste midtstopper har store problemer med Tippeligaens beste spiss i 1. omgang (etter VG-børsen). Skaper en stor målsjanse allerede i kampens åpningsminutt. Tiltrekker seg oppmerksomhet og gjerne flere spillere med løpene siden og skaper i kraft av det store rom for andre spillere. Går på mange løp, men blir dessverre lite tellende resultat av det. Forsvinner først billedlig, så fysisk ut av kampen etter hvert i 2. omgang.

Jørgen Pettersen 3
Kom inn for Tero Koskela like etter at Söderstjerna hadde utlignet og Eggen ønsket å sikre det ene poenget med 10 mot 11 mann. Det gikk derimot ikke, selv om det selvsagt ikke er Jørgen sin feil. Men det må sies at unge Pettersen hadde noen uheldige opptredener hvor han ble enkelt passert. Gjorde spesielt en stor feilvurdering da han rygget helt inn mot egen 16-meter når Kvisvik tilslutt bare kunne plassere ballen i lengste hjørnet. Ganske uforståelig at han lar en spiller med såpass god skuddfot få slippe til sånn. Spesielt ettersom Peters uansett var i sikringsposisjon.

Dag Frode Hornseth og Magnus Riis kom også inn, men spilte for få minutter til å kunne bli vurdert.

26/04/2024 22:15 | c8124340