Tre mål gav bare ett poeng

(FFK-Sogndal 3-3) …og det skal ikke være mulig hjemme mot Sogndal! Dette var en kamp vi måtte vinne, isteden roter vi det til for oss i det defensive og taper derfor to poeng. Simen Brenne scoret to, inkludert et fantastisk nydelig langskudd, mens Dag Frode Hornseth kom rett fra benken og sikret hvert fall ett poeng like før slutt. Kampen ble også preget av dommer Brage Sandemoens omdiskuterte dømming…
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 16. May 2004 - 22:23
16. mai betyr fotballfest (selv om det har blitt bortskjemt med fantastisk ramme rundt alle våre hjemmekamper nå). Plankehaugen vartet opp med et imponerende tifo-show, været var strålende og nærmere 10 500 tilskuere gav god lyd fra seg. Sogndal var også laget som måtte slås på hjemmebane.

Plankehaugen med fantastisk tifo-show før kampen (foto: Zoran Puvatcha)

Og det begynte bra…

Vi scorer, men dommeren sier nei
FFK kobler grepet i starten av kampen og viser at de ønsker å presse Sogndal langt tilbake på banen og få en tidlig ledelse på hjemmebane. Det så også ut til å skje da Markus Ringberg flikker videre et skuddforsøk fra Roger Risholt etter en god cornervariant. Ballen går i mål og stadion formerlig eksploderer. Speaker har allerede satt i gang scoringsmelodien "Fredrikstad gutter…" når folk blir oppmerksomme på at linjemann har løftet flagget til vers og dommer Brage Sandemoen annullerer scoringen. Det var begynnelsen en lang rekke av dommeravgjørelser som hjemmepublikum likte svært dårlig.

Isteden er det Sogndal som scorer kampens første mål. Alexander Ødegaard var Sogndals farligste spiller offensivt, og det var han som scoret et vakkert mål etter å ha driblet seg altfor enkelt forbi tre-fire FFK-spillere. Det var da spilt 17 minutter og stillheten sank for første gang over stadion. En skikkelig kalddusj.

2x Simen Brenne!
Etter 28 minutter skjer derimot et magisk øyeblikk på stadion. Simen Brenne tar med seg ballen og forserer inn i en klynge av spillere omtrent 25 meter fra målet. I mangel av gode pasningsalternativer så fyrer han av et skudd i steget. Ballen suser inn i det venstre hjørne bak landslagsaktuelle Skjeldestad. Årets første scoring av Simen Brenne, og kanskje Tippeligaens peneste scoring så langt i år?

Simen Brenne blir oppildnet av scoringen og det lyser selvtillit av ham. Etter 33 minutter får FFK corner. En godt slått corner ender inne i feltet, og der er Simen Brenne igjen frempå og sender ballen inn i nettmaskene. To raske av Brenne, og vips så var FFK i føringen og alle var i lykkerus…

FFK leverte i perioder meget godt offensivt spill i 1. omgang. I en periode halvveis ut i omgangen ble Sogndal regelrett kjørt over. 2-1 til pause gav nok likevel et forholdsvis riktig bilde av kampen.

Sogndal snur kampen
Dessverre klarte ikke FFK å følge opp med en like god 2. omgang. Sogndal presset FFK langt tilbake på banen, og anført av Alexander Ødegaard, Ousman Nyan og Håvard Flo så ble Sogndal vanskelig å håndtere for et usikkert FFK-forsvar.

Etter 69 minutter utligner Sogndal til 2-2 etter en meget omdiskutert situasjon. Det er Raoul Kouakou som er sist på ballen, nok en gang etter ubesluttsomhet i FFKs forsvar, og Steinar Sørlie blir bare stående på streken å se ballen gå inn. Sørlie svarte for øvrig med et raserianfall mot dommeren det er lenge siden vi sist så på stadion. En spiller hadde fått hodeskade inne i feltet, men dette ignorerte både dommeren og Sogndal-spillerne, som altså heller utnyttet situasjonen til å utligne til 2-2.

http://home.no/ffkweb/russell.jpgFFK går etter dette inn i en fase hvor man er mer opptatt av dommerens merkverdige avblåsninger enn eget spill, og det utnytter Sogndal til å feste grepet om kampen. Det lå i denne perioden et mål i lufta, og etter 76 minutter ble Alexander Ødegaard spilt gjennom alene med keeper. Ødegaard gjorde dessverre ingen feil og scoret sitt andre og Sogndals tredje mål for kvelden. Dette så ikke bra ut.

Hornseth redder hvert fall ett poeng
Heldigvis kommer Dag Frode Hornseth inn mot slutten av kampen og utligner med pannebrasken kort tid etter. Det holder derimot bare til 3-3 og poengdeling. Og det er altfor dårlig på hjemmebane mot Sogndal. Dette var kampen vi skulle vinne, men når vi så til de grader har dommeren mot oss kombinert med slett forsvarsspill, så blir det umulig å ta tre poeng.

Knut Torbjørn Eggen skrev nylig i sin spalte på klubbens offisielle nettside:

"Vi har som delmål å få redusert antall målsjanser i mot kraftig i denne kampen og videre framover. Et snitt på 9-10 store målsjanser i mot pr. kamp er for ensbetydende med at du sannsynligvis må score minst 3 mål for å vinne og det kan vi ikke leve med."

Dette var noe spillerne på ingen måte klarte å oppfylle i dag. Fremdeles slipper motstanderen altfor lett til foran eget mål. Det er ikke bare forsvarsfireren sin skyld, men laget som helhet fungerer langt fra optimalt verken taktisk eller ferdighetsmessig i det defensive arbeidet. I dag scoret FFK 3 mål, og det på hjemmebane, og når det likevel ikke holder til seier så sier det seg selv at noe er alvorlig galt i den andre enden av banen.

Markus Ringberg i duell med Raoul Kouakou (foto: Zoran Puvatcha)

Typisk for nedrykkslag?
Det gjør vondt å si det, men det er dessverre altfor mye som tyder på at FFK ser ut til å bli et typisk nedrykkslag i år. Man klarer ikke avgjøre jevne kamper, har tapt fire poeng på hjemmebane mot lag man må slå hjemme, får dommeravgjørelser mot seg og slipper rett og slett inn for mange mål. Men det er mange – veldig mange kamper igjen. La oss holde motet opp, for vi vil ikke bli noe nytt Aalesund!

Men da må poengsankingen for alvor starte. Ham Kam borte og Stabæk hjemme bør gi minst fire poeng, aller helst seks!

Kampfakta:
Fredrikstad – Sogndal 2-1 (3-3)
Fredrikstad Stadion, 10 399 tilskuere
0-1 Ødegaard (17), 1-1 Brenne (28), 2-1 Brenne (33), 2-2 Kouakou (69), 2-3 Ødegaard (76), 3-3 Hornseth (80)
Dommer: Brage Sandemoen (få han vekk!)

FFK-børsen

Steinar Sørlie 4
Gjør ingen store feil i dag, men er noe passiv på utligningen. Har fortsatt også noen svake utspill. Ellers solid i feltarbeidet. Der blir han stadig bedre.

Pål A. Czwartek 5
Bestemann i en rusten forsvarsfirer. Rydder opp i mye på grunn av sin hurtighet, inkludert andre sine feil.

Roger Helland 5
Klarer seg greit mot Flo & co. Viktig med hans rutine i et ellers urutinert forsvar. Gjør ingen tydelige feil.

Jørgen Pettersen 4
Vinner en del dueller, men har altfor mange svake oppspill og avklareringer. Blir i perioder litt stresset.

Stian Johnsen 4
Leverer nærmest som vanlig en variabel kamp defensivt, men forholdsvis god fremover på banen. Har ofte problemer med Ødegaard når Sogndal kommer fremover på banen.

Tero Koskela 4
Blir ikke like involvert i spillet i sin posisjon på høyre kant som da han har spilt sentralt. Blir av og til også observert lett joggende i situasjoner hvor intensiteten bør være en helt annen. Litt og ned i pasningsspillet. Får pluss for en del gode dødballer.

Bjørnar Johannessen 5
Et friskt pust og får endelig spille i sin favorittposisjon. Gir laget en ekstra dimensjon med sine løp inn i boksen. Kommer til et par gode muligheter, og veldig mange ganger at han nesten kommer i god scoringsposisjon. Forsvinner litt ut av matchen utover i 2. omgang.

Roger Risholt 5
Dominerer ikke midtbanen som han gjør på sitt beste i dag, men er flink til å gi motstanderne lite tid og vinner mange baller. God innsats.

Simen Brenne 6
Utvilsomt hans beste kamp i FFK-drakt, og forhåpentligvis var dette hans gjennombrudd vi har ventet på. Scorer to mål hvorpå det ene er en praktscoring. Er meget god i 1. omgang. Litt mer variabel i 2. omgang.

Håkan Söderstjerna 5
Første omgang er kanskje det beste Håkan har levert i år. Er mye involvert i det offensive spillet. Søker ofte ball og er kreativ. Blir byttet ut etter hvert i 2. omgang. Holder kanskje ikke 90 minutter ennå.

Markus Ringberg 5
Scorer mål tidlig i kampen, men det var sikkert enda mer frustrerende for ham enn oss på tribunen at det ble annullert. Kommer også til flere sjanser senere i kampen, men det blir bare ikke mål. Er flink til å posisjonere seg i boksen i dag og smart i duellspillet.

Christian Petersen og Dag Frode Hornseth fikk får lite spilletid til å kunne bli vurdert.