Fredrikstad briljerte (i en omgang)

Fredrikstad - Rosenborg 0-2. Med sin taklingsstyrke, hurtighet og kondisjon utmerket Roger Risholt seg i dag som banens beste spiller. Fredrikstad viste igjen at de ikke kommer til å bli noen kasteball i Tippeligaen, men slet i de avgjørende fasene av spillet. Midtbanen var god, banespillet var også bra, men foran mål sviktet FFK når det gjaldt som mest.
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 19. April 2004 - 00:56
Fredrikstad overrasket en hel nasjon fotballinteresserte i dag. I første omgang ble Rosenborg til tider overkjørt av et aggressivt, offensivt og fintspillende Fredrikstad. Med over ti tusen elleville tilskuere på tribunen var det duket for fest, og med klassisk, godt og historisk Fredrikstadspill langs flankene, skapte hjemmelaget den ene store sjansen etter den andre. Dessverre endte ingen i mål.

Det var tydelig at Fredrikstad var ute etter å overraske fotballeksekutørene fra Trøndelag. Fredrikstad stormet ut i en offensiv 4-3-3, og trønderne var til tider på hælene, men slo dessverre tilbake i kjent stil. Gjennom den reneste ransdemonstrasjon av effektivitet beviste Rosenborg forskjellen på erfaring og tolv strake seriemesterskap mot Fredrikstads nyopprykkede uerfarenhet og historiske statistikker. Allikevel kan Fredrikstad gå av banen med hodet hevet. For sjanser, DET hadde Fredrikstad mer enn nok av:

7 minutter: Kampen har åpnet jevnt, og etter syv minutter får hjemmelaget corner. Tero ”Kosso” Koskela tar corneren, og på bakerste stolpe klinker Roger Risholt til på hel volley. Dessverre går ballen like utenfor.

15 minutter: Inn fra høyre komme det en flott pasning. Simen Brenne bommer rett og slett på ballen i strålende posisjon. Ballen havner hos Håkan Söderstjerna som, etter litt nøling, får skutt, men dessverre triller ballen noen få centimetre utenfor. Her burde det vært scoring!

22 minutter: Markus Ringberg og Dag Frode Hornseth kombinerer fint. Hornseth vender og forserer inn mot Rosenborg sekstenmeter, og sender nesten Ringberg på blank goal, men RBK får ryddet opp.

27 minutter: Roger Risholt vinner ballen og forserer elegant fra midtbanen. Med en nydelig pasning spiller han fri Håkan Söderstjerna. Kampens største sjanse blir spolert ved at mottaket ikke sitter som det skal. Ballen treffer kneet til Söderstjerna, og pasningen blir forlenget inn til Espen Johnsen. Her hadde en Söderstjerna i toppform scoret!

32 minutter: Espen Johnsen presses til å gi innkast. Dette tar Roger Risholt og ballen havner nok engang hos Håkan Söderstjerna. Denne gangen er det svenskens tur til å spille fri en umarkert Dag Frode Hornseth, men ballen hamres over mål fra tolv meter.

33 minutter: Markus Ringberg får skutt, men Christer Basma får så vidt blokkert til corner.

40 minutter: Markus Ringberg spiller fri Dag Frode Hornseth. Mann mot mann med Espen Johnsen er det sistnevnte som går seirende ut av duellen med en flott benparade. Situasjonen ble avblåst for feilaktig offside.

Når Rosenborgs assistenttrener, Per Joar Hansen, ærlig og redelig innrømmer at Rosenborg ikke hadde noe utenom målet i første omgangen, så sier det sitt om Fredrikstad i denne omgangen. Fredrikstad gjorde rett og slett trønderne dårlige, men scorer man ikke på sine sjanser, så går det som vi har sett så mange ganger før.

Etter 42 minutter får Rosenborg corner, og i ren skjær Vålerengakopi fra kampen mot Bodø/Glimt, scorer Frode Johnsen sikkert fra tre meter. Man kan sette spørsmålstegn både ved Steinar Sørlies opptreden i denne situasjonen, samt hvor lovlig Ørjan Berg egentlig hindrer ham.

Foruten dette hadde Rosenborg et volleyskudd ved Ørjan Berg som gikk like utenfor, samt at Jørgen Pettersen måtte til med skotuppen i omgangens siste spilleminutt for å klarere en sjanse, men ellers var det lite å skrive hjem om.

Den andre omgangen utvikler seg til å bli en jevnere omgang enn den første, men det er Rosenborg som skaper de største sjansene. Det virker som om luften har gått litt ut av hjemmelaget, og etter 61 minutter blir Roger Hellands tempoproblemer kraftig avslørt av Azar Karadas. Helland feller Karadas på vei igjennom, og noe heldig slipper han unna med et gult kort.

To minutter senere må Steinar ”Tigergutt” Sørlie strekke seg så lang han er for å slå et frispark fra Fredrik Winsnes til corner. Rosenborg fortsetter å presse, og etter et innlegg fra høyre faller Pål Andrè Czwartek. Harald Martin Brattbakk får stå helt alene, men header svakt rett på Steinar Sørlie. Dette kunne blitt en flau situasjon for Czwartek, som minuttet senere ble byttet ut med kramper til fordel for Christian Petersen.

Etter som kampen utvikler seg, og Fredrikstad må sende mange folk i angrep, er det naturlig at Rosenborg skaper sjanser. Karadas kommer alene med Steinar Sørlie, men sistnevnte redder mesterlig. I siste spilleminutt punkteres kampen. Ståle Stensaas legger en langpasning mot Azar Karadas. Karadas demonstrer hva fart og hurtighet kan utrette i det han header ballen videre til seg selv, rundlurer Roger Helland, og legger ballen inn i feltet. Stensaas fortsetter sitt imponerende løp, og får ballen servert foran mål. Enkelt dundrer han ballen i mål.

At Fredrikstad ikke scorer mål i løpet av første omgang er rett og slett utrolig. Man kan snakke om uflaks, men man kommer ikke unna udyktighet. Midtbanen til Fredrikstad fungerte godt, men foran begge målene må Knut Torbjørn Eggen jobbe videre. Fredrikstad har fått erfare at alt er tøffere i Tippeligaen.

Tempoet er høyere, fysikken er bedre, og sjansene er færre. I dag var det lett å se forskjell på topp og bunn i Tippeligaen. Effektivitet vil bli et stikkord i fremtiden, og spiller Fredrikstad som i dag, men at på til setter sjansene sine, så er det ingen som klarer å hindre de fra en ny sesong i Tippeligaen. Det at man scorer på sjansene sine kjennetegner et godt lag, og det kjennetegnet mangler Fredrikstad i dag.

Fredrikstad – Rosenborg 0-2 (0-1)
Fredrikstad Stadion
Dommer: Tom Henning Øvrebø, Nordstrand
Tilskuere: 10106
Mål: Johnsen 0-1 (42), Stensaas 0-2 (90', .
Gule kort: Winsnes (Rosenborg), Helland (Fredrikstad).

FFKs lag (4-3-3): Steinar Sørlie – Pål André Czwartek (Christian Petersen fra 71), Jørgen Pettersen (Bjørnar Johannessen fra 83), Roger Helland, Stian Johnsen – Tero Koskela, Roger Risholt, Simen Brenne – Brian West, Markus Ringberg, Dag Frode Hornseth (Brian West fra 63)

Poengbørsen

Steinar Sørlie 4
Får en svak firer kun fordi de er feil å gi en spiller en 3’er når Fredrikstad til tider overkjører Rosenborg. Sliter fortsatt veldig på cornere. Feilvurderer ofte, og de gangene han burde stå på strek er han ute i feltet, og omvendt. Har allikevel et par pene redninger i én mot én situasjoner som fort kunne fått verre utfall. Bør også bli flinkere når det gjelder utspill og utkast. Til tider kan det virker som om han ikke engang siktet på en Fredrikstadspiller.

Pål André Czwartek 5
Czwartek fortsetter å imponere. Har utviklet seg enormt offensivt i år, og innleggene sitter bedre enn noen gang tidligere. Gjør ingen grove feil, og viser at han spiller med selvtillit. Bør kanskje komme enda mer med offensivt? Bidrar til å nøytralisere Stensaas totalt.

Jørgen Pettersen 6
Viser seg å bli akkurat den spilleren Fredrikstad hadde håpet på. Storspilte under innhoppet på Åråsen, og forsetter med godt spill i dag. Har en grov feilpasning, men spiller ellers på det trygge.

Roger Helland 5
Klarer seg stort sett bra, og som vanlig leverer han trygge pasninger. Sliter ved et par anledninger kraftig med hurtigheten og styrken til Azar Karadas, og en av situasjonene endte med scoring.

Stian Johnsen 5
Slet litt med fysikken til Azar Karadas, men klarte seg stort sett greit. Må bli bedre til å takle, men hurtigheten gjør at Johnsen klarer seg. Må som Czwartek komme mer med offensivt.

Håkan Söderstjerna 5
Endelig tilbake i startoppstillingen. Mangler riktignok en del på toppformen, og en Söderstjerna i form burde ha scoret i dag. Innehar en kreativitet som få andre på FFK har, og bør få spille i fremtiden. Meget delaktig i Fredrikstad gode, offensive spill i første omgang, men blir fraværende i andre omgang. Burde nok vært byttet ut i andre omgang, da det var tydelig at han ikke orket 90 minutter.

Roger Risholt 7 FFKs beste
Gir som vanlig alt og er Fredrikstad viktigste spiller. Med en taklingsstyrke, hurtighet og utholdenhet som kan gjøre enhver treg midtbanespiller grønn av misunnelse, briljerte han i dag på banen. Banens beste fikk som vanlig mange frispark, og fremviste sine eminente ballvinneregenskaper. Viser ingen respekt for kanskje landets beste spiller, Ørjan Berg. Har forbedringspotensial når det gjelder overblikk, og sender til tider noen pasninger til ingenmannsland. Pasningen som spilte fri Söderstjerna derimot, var perfekt.

Tero Koskela 6
Nok en god kamp av vår finske venn. Sterk i duellspillet, god innsatsvilje, og innehar også god teknikk. Mangler riktignok ekstremegenskaper som Roger Risholts ballvinneregenskaper, eller offensive kvaliteter, men allikevel en viktig spiller for Fredrikstad. Jevnt over både god offensivt og defensivt. Slår normalt gode cornere, men bør kanskje sørge for at flere cornere havner der FFK-spillerne faktisk er? Nøytraliserer offensive løp fra Stensaas.

Simen Brenne 4
Viser til tider oppofrende innsats, teknisk repertoar, og gode pasninger, men kommer ikke helt til sin rett denne gangen heller. Ble til tider veldig anonym, og i andre omgang helt usynlig.

Dag Frode Hornseth 4
Flink til å være der ballen kommer, og starter alltid riktig, men koker det litt til tider? At Dag Frode Hornseth ikke står bokført med minst en scoring for Fredrikstad er rett og slett utrolig. I første omgang jobbet han også veldig godt defensivt, men burde vel kanskje brukt mer krefter offensivt?

Markus Ringberg 5
En helt grei kamp av Markus Ringberg. Vinner en god del hodedueller, og får mye juling. Spiller mot kanskje Norges beste stopperpar, og blir behandlet deretter. Blir altfor ofte brukt defensivt og langt ute på kantene. Det føles feil når Ringberg stadig er den som tar innleggene. Vår targetmann bør være inne i kassa.

26/04/2024 22:15 | c8124340