Bra innsats, dårlig uttelling

Lillestrøm - Fredrikstad 2-0. FFK har all mulig grunn til å være stolte etter seriepremieren på Åråsen. Det ble tap, men FFK viste til tider godt banespill. Nå mangler bare scoringene. Fredrikstad-publikum skapte også en fin ramme rundt kampen.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 12. April 2004 - 21:26
Alt lå til rette for en fotballfest av den skala Fredrikstad ikke har vært involvert i siden vinteren 84. Rundt 12 000 tilskuere, hvorav over 3000 fra Fredrikstad, skapte en fantastisk ramme rundt kampen på Åråsen. Alt var duket for et slag mellom David og Goliat.

FFK gikk ut med offensive spillere i en overraskende 4-3-3 lignende formasjon. Det var tydelig at Eggen ønsket å bruke raske spillere i kontringer som et viktig angrepsvåpen.

Verst tenkelig start
Dessverre fikk FFK verst tenkelig start på kampen. Etter bare 3 minutter får LSKs midtbanejuvel Robert Koren ballen like utenfor 16-meteren. Det ser ut som sloveneren forsøker å fyre av et skudd, men det blir i steden en genial stikkpasning til Arild Sundgot inne i feltet. Sundgot rykker fra Tor Trondsen og setter ballen sikkert inn bak Steinar Sørlie. Oppskriftsmessig 1-0 ledelse til vertene.

FFK viser derimot styrke etter den tidlige kalddusjen. For bare minutter etter scoringen ruller FFK opp et flott angrep via høyrekanten (hvor Brian West var en evig trussel). Dessverre er både Dag Frode Hornseth og Markus Ringberg litt på etterskudd foran mål. I perioder viste FFK godt spill, men ubesluttsomheten i de siste trekkene og spesielt foran mål ble dessverre utslagsgivende.

Brian West og Tero Koskela har også gode muligheter til å score før pause, men Baron har stort sett grei kontroll i mål for LSK. Hjemmelaget skal takke venstreback Stefanutto sin hurtighet for at West ikke kom alene mot keeper flere ganger. Vi gleder oss til å se hva West kan utrette mot backer som ikke har det samme tempoet.

Mot slutten av omgangen er LSK det klart beste laget og skaper flere store sjanser. Gultrøyene spilte seg fram til mange cornere, og de som kjenner LSK vet at laget har mange robuste spillere som er veldig farlige på dødballer. Steinar Sørlie hadde store problemer inne i feltet, og i det 40. minutt resulterte en LSK-corner i at Simen Brenne blir presset såpass at han header i egen stolpe.

På overtid av 1. omgang får Tor Trondsen seg en karamell av Emile Baron og blir liggende nede. Trondsen fikk en lignende smell tidligere i kampen, og det var derfor ingen overraskelse at kapteinen vår etter hvert ikke kom inn på banen til 2. omgang. Trondsen ønsket selv å fortsette, men legen mente det var best å ikke ta noen sjanser. Det betydde at Jørgen Pettersen fikk sin ilddåp i Tippeligaen for FFK etter pause (og klarte seg bra!)

Kampen avgjøres
Med bare ett mål mellom lagene gikk FFK tydelig på banen til 2. omgang med håp om utligning. FFK tok også kommandoen. Tero Koskela og Roger Risholt jobbet iherdig og var nesten overalt på banen, men på tross av mye godt spill utebli de helt store sjansene.

Etter omlag 55 minutter briljerer Koskela langs høyrekanten, forserer inn i 16-meteren før han går i bakken. Finnen roper på straffespark, men dommer Terje Hauge vinker spillet videre. En tvilsom situasjon, men det spørs nok om ikke Kosso konstruerte situasjonen litt vel mye.

Men så skjer det som ikke skal skje. I en god FFK-periode øker LSK ledelsen til 2-0. Det er Christoffer Andersson som mottar en pasning på vei gjennom mot dødlinja, han sender avgårde ballen mot mål, og på streken står Espen Søgård og pirker ballen inn over streken.

Umiddelbart etter scoringen virket det som luften gikk ut av ballongen for FFK. Hjemmelaget koblet grepet og kontrollerte. Ville det virkelig rakne for FFK? Neida. Etter en svak periode, så reiste spillerne seg igjen. Et kvarter før slutt får Markus Ringberg en kjempsjanse til å redusere, men headingen hans stryker tverliggeren. FFK er virkelig på hugget, men igjen – det ble litt tannløst foran mål.

Dommertabbe
Kampen ender altså med 2-0 seier for hjemmelaget. Roger Risholt pådrar seg et noe unødvendig gult kort i siste spilleminutt etter en tackling på Gylfi Einarsson bakfra. Tidligere i kampen fikk Roger Helland også et gult kort av Terje Hauge. Norges beste dommer kom greit fra oppgaven, men gjorde likevel en hårreisende feil. I 2. omgang har FFK en stor kontringsmulighet når Simen Brenne får ballen på midtbanen, men Brenne blir revet ned av Robert Koren (som allerede hatt pådratt seg gult kort i 1. omgang). Hauge viser klare tegn på at han ønsker at Koren skal komme bort til ham, men sloveneren bare løper vekk. Hauge viser det samme tegn igjen, men Koren ignorerer ham. Så bestemmer Hauge åpenbart seg for å akseptere dette og la spillet gå. Her skulle Koren helt utvilsomt hatt sitt andre gule kort og derimot ble vist av banen.

Kampfakta:
Lillestrøm – Fredrikstad 2-0 (1-0)
Åråsen Stadion, 11 887 tilskuere
1-0 Sundgot (3), 2-0 Søgård (64)
FFK (4-3-3): Steinar Sørlie – Pål André Czwartek, Tor Trondsen (Jørgen Pettersen fra 45), Roger Helland, Vebjørn Hagen (Stian Johnsen fra 72) – Tero Koskela, Roger Risholt, Simen Brenne – Brian West, Markus Ringberg, Dag Frode Hornseth (Christian Petersen fra 78)
Gule kort for FFK: Roger Helland og Roger Risholt
Dommer: Terje Hauge

FFK-børsen:
Steinar Sørlie 3
Får en dårlig start på kampen med flere ustødige inngrep. Sliter veldig på cornerne og har også for mange upresise utspill og igangsettinger. Viser derimot at han er god på streken med en beinparade som avverger at ballen når frem til en LSK-spiller for blankt mål i 1. omgang.

Pål André Czwartek 6
En god kamp. Starter litt famlende, men spiller seg opp og er veldig delaktig i at FFK skaper en del langs høyresiden. Har tydeligvis selvtillit, med grunn. Bør komme til enda flere innlegg.

Tor Tronden 5
Spiller bare én omgang etter to smeller i hodet. Gjør få feil og spiller enkelt. Kanskje litt for enkelt i perioder. Har vanskelige motstandere, men vinner likevel de fleste duellene.

Roger Helland 5
Klarer seg bra mot gamle lagkamerater. Blir litt avslørt på tempoproblemer i duellene med Sundgot, men er alltid tidlig oppe i duellene og unngår dermed å bli utspilt. Gjør som vanlig veldig få feil.

Vebjørn Hagen 4
Har gjort store fremskritt i sommer. Spiller på det enkle, bruker mye en-touch og avverger de fleste situasjonene. Bidrar litt offensivt, men har enda mer å gå på. Klarer seg greit i duellene, men kan enda gi litt til.

Tero Koskela 7 FFKs beste
FFKs beste spiller. Kosso er overalt på midtbanen. Det var tydelig å se at finnen koste seg ute på matta. Herlig innsatsvilje og viste også at han har et teknisk reportoar (herlig når han finter bort Koren!). Involverer seg mye, og er god både defensivt og offensivt.

Roger Risholt 6
Jobber veldig bra og er en viktig spiller. Får som vanlig mange frispark, men er heller ikke redd for å ta igjen. Forsvinner litt ut av kampen i små perioder, men viser tydelige tegn på at storformen er i anmarsj. Hva var det du hadde rundt panna i dag, Risholt?

Simen Brenne 4
Et lite tilbakskritt etter hva han viste i generalprøven mot Brann. Spiller på veldig små marginer, og i dag mislyktes han mer enn han lyktes. Hadde noen herlige tekniske finesser, men kom sjeldent fremover på banen med det. Var i perioder også anonym.

Brian West 5
Blir et akkurat så farlig angrepsvåpen som vi hadde håpet. Møtte i dag en av Tippeligaens hurtigste venstrebacker i Shane Stefanutto. Mot en back med gjennomsnittlig tempo, ville West kommet alene med keeper flere ganger i dag. West løper både fort og mye, men er dessverre også litt anonym i litt for store perioder.

Dag Frode Hornseth 3
Kommer aldri til sin rett i denne kampen. Blir for lett i duellene, skaper lite offensivt og er ikke veldig god defensivt. Blir heller ikke brukt på den rette måten.

Markus Ringberg 4
Har en veldig vanskelig jobb mot to sterke midtstoppere. Som vanlig får han også flere frispark mot seg enn med seg. Har to målsjanser. Neste gang kommer scoringen!

Jørgen Pettersen 5
Spiller de siste 45 minuttene for Tor Trondsen og klarer seg bra. Er god i duellspillet og gjør ingen store feil.

Christian Petersen og Stian Johnsen gjorde begge gode innhopp, men spilte for få minutter til å kunne bli vurdert med poeng.