Fredrikstad - Sandefjord 1-2 (1-1)

Hvor er lyset i tunnelen?

Intet tre vokser inn i himmelen. Vi får bare håpe at ingen rot gror ned til helvete heller. Med dagens pinlige hjemmetap for Sandefjord har nemlig Fredrikstad gravd seg solid ned i nedrykksgjørma. Hva har egentlig skjedd med sølvlaget fra i fjor som blendet fotball-Norge med herlig angrepsspill og bunnsolid forsvar?

Tekst av Stein Andre Sæther
Lagt ut: 12. July 2009 - 21:40

Det er kun én FFK-spiller som har sportslig suksess om dagen, nemlig Celso Borges. Costa Rica gjør det godt i Golden Cup og har kommet seg videre fra gruppespillet. På den andre siden av jordkloden kunne ikke kontrastene vært større. Fredrikstad stadion er ikke lengre enn uinntagen festning. Den ligger derimot ved Glommas bredd som en innbydende lakseelv som garanterer fangst for alle som gjester den.

Fire tap på hjemmebane allerede og seriens nest dårligste bortelag er fakta som står i grell kontrast til suksessesongen i fjor. Det mest skremmende er kanskje likevel at rødbuksene på årets 18 serierunder kun er ett baklengsmål fra å kopiere antallet fra hele fjorårssesongen. Og når den offensive lagdelen ikke er i nærheten av å score 2-3 mål i hver kamp, så ser ikke fremtiden lys ut. Hadde angrepet vært like effektive som forsvaret til å skape mål, så hadde laget vært en klar serieleder.

Godtjent førsteomgang

Tradisjonen tro så startet det oppløftende. Hjemmelaget dominerte i banespillet, og foruten et par av Bråthens spesialiteter, så skapte Sandefjord null og niks innledningsvis. Fredrikstad var derimot på hugget, og kun en meget god redning fra Bugge Pettersen hindret Jóhannsson å score mål i sin kamp nummer 50 for klubben. Islendingen får også hodet på den påfølgende corneren, men får ikke satt den under metallet.

Raio Piiroja derimot har fått dreisen på beina sine i løpet av sesongen. Like før kvarteret er spilt demper han lekkert ned en corner, før han smeller ballen opp i nettaket fra kort hold til 1-0. Rødbuksene fortsetter å presse på, og ti minutter etter scoringen kommer en dobbeltsjanse. Først får Jóhannsson strekt ut benet, men Bugge Pettersen reddet på streken. Éverton får fatt i returen, men Sandefjord-målvakten redder også dette forsøket.

Det lille Sandefjord hadde å by på var det FFKs forsvar som skal ha æren for, blant annet hadde Bråthen to dårlige utspill fra tilbakespill på like mange minutter som skapte farligheter. Fredrikstad og Éverton skaper derimot sjansene sine med eget spill og etter halvtimen er brasilaneren på scoringstokt. Da han ikke har noen pasningsalternativer tar han like godt med seg ballen og sender av gårde et godt skudd som sniker seg rett over tverrliggeren.

På overtid kommer Sandefjord til sin første sjanse i kampen, og den ender selvsagt i mål. Mjelde får ballen i feltet, lurer elegant vekk Askar før han har tid og rom til å skyte inn 1-1. Hjemmelaget hadde derimot lyst til å lede til pause, men når dommeren har bestemt seg for å i hvert fall ikke være hjemmedommer, så blir det ikke straffe like etter målet. Jóhannsson blir sparket i ansiktet i det han skal heade mot mål. Dommer Moen mener dette er helt greit og blåser i steden av for pause.

Hvis denne sesongen ender i nedrykk, så burde NFF sørge for at dommer Moen også blir å finne på Fredrikstad stadion til neste år. Sesongens dårligste dommer på Fredrikstad stadion, vi gratulerer!

Fra vondt til verre til verst

Det var likevel ikke dagen for å gi dommeren skylden for tapet, selv om en straffe og gjerne mål sikkert hadde endret kamputfallet. Sandefjord tar derimot vare på de sjansene de får og scorer på sin andre sjanse i kampen ti minutter etter hvilen. Piiroja klarerer en corner, den ender hos Eirik Lamøy som på volley scorer sitt første Tippeliga-mål. Noe mer trengte ikke Sandefjord å gjøre i kampen. Resten fikset hjemmelaget og dommeren.

Både Barsom og Askar har gode skuddmuligheter, men i motsetning til hjemmelaget, har Sandefjord en trygghet mellom stengene. Etter snaue 70 minutter spiller Éverton vegg, men en Sandefjord spiller går med bakenden først inn i Éverton. Soleklar obstruksjon, men dommeren vinker arrogant spillet videre. Brasilianeren får derimot gult kort for å gå for tidlig inn på banen litt senere. Det er godt med en dommer som vet å prioritere kortene sine riktig...

Like etter burde Sandefjord fullført sin score-på-alle-sjanser-strategi. Wehrman fomler en corner til ny corner. Den kunne like gjerne ha havnet mellom stengene. Fem minutter senere er det Piiroja som får en stor mulighet. Headingen hilser dessverre på tverrliggeren i steden for nettmaskene og kampen ebber ut i nok et hjemmetap.

Nå har spillerne ferie fra serien i to uker, men man kan jo lure på hva de skal ha ferie fra?

26/04/2024 21:35 | 06d4061f