Fredrikstad - Lyn 2-1 (0-1)

Lynsjet vestkantfolket

Selv Kenny Stamatopoulos i storform kunne ikke hindre at FFKs sjansekanokade til slutt endte med en særdeles velfortjent 2-1-seier. Celso Borges har virkelig funnet seg til rette i klubben og fortsetter å score. Det gjør også Éverton, som scoret sitt andre på tre seriekamper.

Tekst av Stein Andre Sæther, Foto: Morten Hauge
Lagt ut: 25. June 2009 - 10:30

- Registrer din spillebørs!

Tom Freddy Aune hadde ingen enkel oppgave med å sette opp gårdagens lag. Både Vidar Martinsen og Ardian Gashi måtte sone etter å ha lekt henholdsvis keeper og kjeftesmelle i forrige kamp mot Molde. Midtbanen er skodd for en vinternatt, mens forsvaret så tynt bekledd ut. Jan Tore Ophaug er tilbake først om noen uker og Patrik Gerrbrand har forsvunnet til Stockholm. Da heller ikke Agim Shabani var kampklar, så ble det superveteran Pål André Czwartek som ble makker til Piiroja.

Celso Borges har tydeligvis imponert trenerteamet i sin nye spissrolle og fikk igjen sjansen på topp. Inn på midten kom Kasey Wehrman, som nylig takket nei til å flytte over grensen og hjelpe Hareides Örgryte til ny kontrakt. Også Erik Bråthen og Andreas Tegström fikk en sjelden sjanse fra start.

Stoppetaltopoutolous

U21-EM i Sverige har kanskje blitt et lykketreff for Lyn. Johan Dahlin, vestkantfolkets faste keeper, representerer Sverige i sluttspillet. Lyn valgte da å leie inn Tromsøs Kenny Stamatopoulos. Bortsett fra å slippe inn to mål, så stod gresk-canadieren som en levende vegg bak en rufsete forsvarsfirer.

Minuttet var ikke passert før hans første store redning kom. Wehrman spilte nydelig igjennom Tegström, som ikke klarte å overliste sin overmann. Fire minutter senere rullet hjemmelaget opp et nydelig angrep. Ballen går hurtig og på en-touch og havner til slutt hos Kvisvik. Han legger inn til Ramberg som prøver å stusse ballen i mål. Lyn-målvakten er derimot igjen på pletten med en feberredning.

Helczwart skadeliste i forsvaret

Da Czwartek etter tolv minutter måtte ut med skade, hadde Aune en keeper, to midtbanespillere og fire spisser å velge mellom på benken. Løsningen ble å sette innpå Éverton på topp og flytte Borges og Wehrman et hakk lengre ned på banen. Raio Piiroja har muligens fått flere stopperkollegaer denne sesongen enn fisk på kroken.

Like etter får den nye forsvarsfireren store problemer. Angan kommer seg fri på venstrekanten og trekker til seg det som er av rødbukser. Rett foran målet til Bråthen kommer derimot Gustavino alene på løp, får ballen, men klarer å skyte ballen høyt over.

Begge lag fortsetter å produsere sjanser i hopetall, men ineffektivitet hos avslutterne gjorde at det ikke ble mål før nesten førti minutter var spilt av kampen. Angan avslutter et flott Lyn-angrep ved å dra seg fri fra Thomassen før han smeller ballen opp i hjørnet til venstre for en sjanseløs Bråthen.

Celso Borges får avsluttet et nesten tosifret sjansesløseri av hjemmelaget i førsteomgang da han løsner et løst skudd på muren mellom stengene på overtid. Stamatopoulos har derimot full kontroll og lagene går til pause på 0-1.

Det tok FFK førti sekunder i førsteomgang å skape en sjansen, etter hvilen ble det redusert med ti sekunder. For allerede etter halvminuttet avsluttet Éverton et angrep som ikke akkurat skulle bli det siste i kampen.

Tre seriemål og toppscorer

Etter at Kvisvik, Tegström, Ramberg og Éverton alle hadde misbrukt sjanser i de første minuttene av omgangen, var det Celso Borges som igjen viste sine offensive muskler. På et perfekt innlegg fra Kvisviks høyrefot ruver han over alle andre og header ballen kontrollert bak edderkoppen hos bortelaget. Med sitt tredje seriemål denne sesongen er Borges noe sensasjonelt alene som toppscorer i klubben.

Kent Bergersen oppsummerte kampen greit til TV2 da han rett ut sa at Lyn ble rævkjørt av Fredrikstad i denne kampen. Det hjalp heller ikke at Sigurdsson fikk sitt andre gule snaue ti minutter før slutt. I hele andreomgang var det et stormløp og et antall sjanser man svært sjelden ser i Tippeligaen. Med 15-20 målsjanser i løpet av kampen, kan man jo bare drømme om hvor stor seieren ville blitt med større uttelling.

Stamatopoulos gjennomførte en kamp man ikke har sett maken til siden Sørlies superkamp på Lerkendal i 2005. Men, alt har sin slutt og etter 81 minutter scorer Éverton på sin kanskje dårligste sjanse i kampen. Kvisviks corner blir ikke avklart og da ballen daler ned til brasilianeren litt ute i feltet, så skyter han på hel volley. Ballen sniker seg mellom to spillere, spretter i bakken og går stolpe inn.

Kampen ender 2-1 i målprotokollen og TV2 teller 15-5 i målsjanser. De burde si alt om hvor underholdende denne kvelden egentlig var, og når i tillegg FFK tar et byks vekk fra nedrykksstreken så ble kvelden fullkommen.