Dadason var forskjellen

Det ble en spennende, men ikke spesielt god fotballkamp på Fredrikstad Stadion. Start åpnet friskt og tok en tidlig ledelse, men FFK kjempet seg gradvis tilbake i kampen og fikk en fortjent utligning før pause. I annen omgang vippet det frem og tilbake, men FFK var best foran mål og hjemmefansen fikk en ny helt da Rikhardur Dadason headet inn seiersmålet i 2. omgang!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 15. September 2003 - 12:00
Start kom til Fredrikstad Stadion sultne på å vise seg fra en bedre side enn hva de hadde vist i de siste kampene. For FFKs del var alt annet enn tre poeng i denne kampen for dårlig med tanke på ambisjonene om opprykk. Men det var de gule gjestene fra Kristiansand som ville mest i innledningen av kampen, og etter bare 3 minutter markerer de en sjokkåpning på kampen. FFKs Christian Petersen lager et frispark fra relativt farlig innleggsposisjon for Start. Fredrik Strømstad slår et presist overlegg som Marius Johnsen header videre inn i mål - total svikt i markeringene hos FFK og sjokkåpningen er et faktum.

Start får selvtillit som følge av den tidlige scoringen mens hjemmelaget blir usikre. FFK blir overspilt på midtbanen, og hadde jeg ikke visst bedre så ville jeg trodd at Start var topplaget i denne kampen. Med stor entusiasme og glød i duellspillet er de langt vassere enn hjemmelaget. Gjestene spiller dog på grensen av det lovlige, og dommer Jon Skjervold tildeler også Starts Fredrik Strømstad og Asbjørn Rike gule kort tidlig i kampen. Men dette var snarere et tegn på at Start ville mye mer enn FFK-spillerne som ble stående med lua i hånda.

Men etter at det er spilt 15-20 minutter så kommer hjemmelaget gradvis mer inn i kampen. Og etter omlag 20 minutter skaper også FFK sin første ordentlige målsjanse i kampen. Olof Watson - for anledningen venstreback - forserer med ballen inn mot midten før han får avlevert til Dadason. Fra ca 25 meter vender islendingen elegant bort en Start-spiller og skyter like utenfor stolpen. En mesterlig prestasjon av Dadason som høster stor applaus fra hjemmepublikumet.

Dette tenner også hjemmelaget som skaper flere muligheter etter fint spill, og etter 24 minutter kommer belønningen. Ballen blir spilt opp mot Dadason som søker inn mot midten i påvente av at Olof Watson skal komme på "overlap" på venstresiden - og akkurat det skjer - men det blir ikke noe ut av Watsons innlegg med det første. Christian Petersen vinner derimot ballen på motsatt side og forsøker å nå Roger Helland som kommer stormende inn i feltet - og lykkes med det. Bergenseren header inn 1-1 bak Rune Nilssen i Start-målet.

Det roer seg litt etter scoringen, men FFK fortsetter å være det førende laget selv om det blir skapt lite. Kampen preges av mange dueller og lite finspill, og etter ca halvtimen velger Knut Torbjørn Eggen å bytte ut midtbanestrateg Roger Risholt som sliter med sykdom og aldri kom inn i denne kampen. Inn kom Bjørnar Johannessen. Sistnevnte viste seg å være et friskt pust med sine dype løp og var også nær å komme alene mot keeper rett etter byttet - men pasningen fra Dadason ble snappet opp av Start-forsvaret. Når klokka tikker mot 45 min har derimot hjemmelaget tatt mentalt pause, og det ser gjestene sitt snitt til å utnytte. Først header de i stolpen fra kloss hold, og på den påfølgende corneren header Start like utenfor fra god posisjon. FFK sliter veldig med markeringene og er rett og slett sløve. Start burde her ha sikret seg ledelse til pause.

FFKs trener Knut Torbjørn Eggen var rasende ved sidebytte og utalte følgende til Radio Fredrikstad:
- Det e PISSDÅRLIG! Det er en skam!!!
- Snakker du om hele omgangen eller dødballsituasjonene?
- Det er helt riktig ja. Jeg nekter å tro at vi skal prestere så dårlig noen gang igjen!

Men etter en tordentale i FFK-garderoben så det ikke ut til å gå mye bedre i begynnelsen av 2. omgang. Isteden var Start nok en gang friskest og vant de fleste duellene - men de store sjansene uteblir foreløpig. Men igjen kommer FFK gradvis mer inn i kampen og det bølger etter hvert frem og tilbake. Ingen av lagene er gode nok i avslutningsfasen, men plutselig presenterer hjemmelagets nye måltyv seg for alvor. Det er gått 67 minutter da Håkan Söderstjerna slår et nydelig frispark inn i boksen hvor Rikhardur Dadason nærmest stuper inn 2-1 med pannebrasken. Publikum er i ekstase, men i bakhodet sitter nok tanken om at denne kampen langt i fra er avgjort.

De siste minuttene blir ulidelig spennende. Kampen fortsetter nemlig å bølge frem og tilbake i et noe rotete mønster. Roger Helland er veldig nær å punktere kampen etter drøye 70 minutter, men headingen hans fra ca. 5 meter går like utenfor etter flott forarbeid av Dadason. Start vil, men kreftene ser ut til å ta slutt slik at det aldri kommer noen helhjertet sluttspurt. En del halvsjanser skapes derimot, men Steinar Sørlie redder unna det meste sammen med sine forsvarskolleger uten altfor store problemer. Det blir med andre ord ikke flere scoringer, og dermed kan hjemmelaget bokføre en meget viktig - om noe heldig - hjemmeseier.

- Vi spilte en meget dårlig 1. omgang. Hele tiden prøvde vi å spille vårt spill, men Start var utrolig gode. Mye feilpasninger og slurv. Utrolig deilig med første målet, føler for min del att jeg kan senke skuldrene litt, men vi må spille bedre kamper enn dette for å vinne utover høsten, var matchivinner Rikhardur Dadasons umiddelbare kommentar etter kampslutt.

Knut Torbjørn Eggen var både skuffet over eget lag, men også imponert over Start:

- Start fortjente mer, men vi scorer og det er tross alt det viktigste. På forhånd regnet vi med at dette var en typisk "dødballkamp" der mye kom til å bli avgjort inne i boksen. Begge lag skapte mye på dødball.
- Vi spilte uten flyt i midtbanen, og spillet vårt fungerte til tider ikke i det hele tatt - mye på grunn av et sterkt Start lag.
- Dadason er en spiller som er avhengig av en del kombinasjonsspill, noe vi overhodet ikke fikk til i dag.
- Jeg er imponert over Start. Det er et habilt fotballag, forteller Eggen til FFKSupporter.nets utsendte.

Men vi spør; holder dette spillet til opprykk? Og vi svarer selv: Nei! For FFK klarte aldri å reise seg så kraftig som vi forventet/håpet etter Bærum-kampen. På en annen side blir det feil å klage all den tid vi faktisk kan smile over tre poeng. For å vinne på en dårlig dag er som kjent et tegn på styrke. En styrke er det garantert også at FFK nå har to typiske matchvinnere på topp. Visst er Dadason og Ringberg til forveksling like (mest av spillestil, men faktisk også av utseende på en viss avstand...), men nå har vi ikke bare én, men to spillere av typen som kan avgjøre til vår fordel ut av ingenting på en svak dag. Det kan bli avgjørende i opprykksstriden.

Tor Trondsen ble for øvrig kåret som FFKs bestemann av juryen på Stadion i dag, men heller ikke han var spesielt imponert over lagets spill. Han sparer derimot ikke på de positive adjektivene når han tenker på hvor godt FFK faktisk har gjort det:

- Vi spilte en utrolig dårlig kamp. "Rævafotball"! Egentlig er det nesten urettferdig at vi vant. Vi har tatt 6 poeng mot Start på 2 kamper. Vi spiller ræva, men likevel tar vi 3 poeng.
- Jeg skjønner ingen ting jeg. Jeg lurer på om det er noen høyere makter som inderlig ønsker at vi skal rykke opp. Nå er det viktig å fokusere på oppgavene fremover. Vi må prøve å ikke tenke for mye på at hele byen forventer opprykk. Alle må huske at vi rykket opp fra 2. divisjon i fjor og at det vi i spillergruppen har prestert i år er helt "outstanding".
- Scoringen var moro for Dadason! Det er viktig med en avgjører i laget, forteller den sympatiske trønderen.

Vi passer også på å sende varme tanker og kanskje en symbolsk rose til Moss og LO Mattsson som beseiret Raufoss 1-0 på bortebane. Det samme kan vi gjøre til dommeren på Høddvoll som la til nok minutter slik at Hødd snudde 0-1 til 2-1 mot Hønefoss i sluttminuttene. Ham-Kam derimot vant 3-1 i Horten, og om to uker så er Ståle Solbakken med mannskap gjester på Fredrikstad Stadion...

Vi gratulerer til slutt Magnus Riis med sin debut for a-laget, og ønsker hele laget og supportere lykke til mot Mandalskameratene førstkommende søndag. Kan i den forbindelse hinte om at Plankehaugen setter opp hele tre busser til den sinnsvakt billige prisen av 100/120 kroner (medlemmer/ikke-medlemmer). Les mer om dette på Plankehaugens hjemmesider!

PS! Stian Johnsen spiller 2. lags kamp i morgen, og er antageligvis klar mot Mandalskameratene. Welton Melo skal undersøkes i morgen, mens Steinar Sørlie fikk seg et par lårhøner på samme sted. Roger Risholt kan fortelle at han er syk (halsbetennelse) og merket det også før kampen. Han vil trolig fortelle mer om dette og annet i sin faste spalte her allerede i morgen.

Fredrikstad – Start 2-1 (1-1)