temp

Fredrikstad - Tromsø 3-0 (1-0)

Grisebanket Gutan!

Da publikum skuffet i kvantitet på tribunen, så leverte rødbuksene kvalitet på banen. Endelig var spillerhumøret på bra, innsatsen enda bedre og utellingen på sjansene best. Fredrikstad vant fullt fortjent 3-0 hvor både Celso Borges og Vidar Martinsen scoret sine første seriemål for FFK.

Tekst av Stein Andre Sæther, Foto: Morten Hauge
Lagt ut: 08. May 2009 - 09:30

Gi spillerne karakterer på spillerbørsen!

Etter flere kamper under pari valgte trenerteamet å gjøre endringer. Kasey Wehrman som har spilt litt halvskadd og veldig halvhjertet de siste kampene ble plassert på benken. Dermed var det duket for Celso Borges i tospann med Hans Erik Ramberg sentralt på midtbanen ettersom Gashi var ute med karantene. Tilbake fra skade var Czwartek, som sesongdebuterte fra start, og Pereira som hadde misset de siste kampene.

Innholdsrik innledning

Som i de to foregående kampene så satte FFK standarden fra start. Allerede etter minuttet legger Kvisvik inn til Éverton som elegant header ned til Askar, som ikke treffer helt med skuddet. Tromsø er heller ikke ufarlige, men det skulle bare mangle med et spisspar som har hamret inn ni mål seg i mellom. Etter syv minutter er Staw ute og plukker bær, og ballen blir lagt inn foran mål. Der kolliderer Piiroja med Rushfeldt. Sistnevnte er mer opptatt av å rope på straffe enn å spille videre og klarer ikke å score fra to meter da han brått får ballen i beina. Resten av omgangen var Tromsø mer en trussel mot seg selv med en forsvarsfirer som stod høyere enn Ståle Solbakkens hårfeste.

Vi är på G! Jajamensam!

Så kom et par sekunder magi. Ramberg får ballen på hjørnet av sekstenmeteren, snurrer litt rundt før han inviterer Tegström til veggspill. Svensken sender Ramberg igjennom alene med keeper og kapteinen limer ballen nydelig opp i krysset. Rundens mål og et angrep tatt ut av læreboka - for ikke å si minneboka fra i fjor. FFK fortsetter å kontrollere gjestene og både Kvisvik og ikke minst Éverton fikk muligheter til å øke ledelsen. En omgang ikke ulik de to siste hjemmekampene, forskjellen var heldigvis at sjanser ble omsatt til mål.

Éverton med sjanseorgie

Et skuffende antall tilskuere - 9107 var likevel flest på samtlige arenaer denne runden - fikk i andreomgang servert en målsjanse etter et minutt, som i første. Et langt utkast fra Staw daler ned hos Éverton. Han kommer seg forbi oppasseren og drar seg fint innover mot Ramovic, men i steden for å sette ballen mellom stengene setter han skuddet mellom beina på bosnieren som redder. Et bedre overblikk fra brasilianeren hadde nok sett Tegström som gikk på et parallelløp og ble stående alene foran mål.

Minutter senere får Éverton en enda større sjanse. Ramovic bommer med en utboksing og brasilianeren kan bare styre ballen i mål, men nok engang går han målløs av banen. Han gjør nesten absolutt alt annet riktig i kampene, men fremstår likevel som en fotballpyroman som brenner alle sjansene han får.

Så kom til og med dødballmålene

Mens enkelte sørlendinger er i ferd med å ta helt av på vegne av sin costaricaner, så har Celso Borges beina godt plantet på jorden - helt til et kvarter gjenstod av kampen. En utsøkt corner fra Kvisvik blir møtt av en like utsøkt heading fra Borges. 2-0 og det som må være FFKs første cornermål siden en ikke helt ubetydelig cupfinale i 2006. Kanskje vil det komme flere mål fra den kanten utover. Med en fotstørrelse kun arkeologer pleier å finne så det i hvert fall ikke ut som det var noe feil med spensten til 20-åringen med skonummer 48.

Like etter kommer nok en cornerscoring. Denne gang på en meget avansert "innøvd" variant. Kvisvik legger inn på bakerste stolpe, der ruver Piiroja som header i stolpen og rett i beina på Martinsen som kommer stormende. Råde-gutten ble dermed FFKs syvende målscorer denne sesongen, hvorav kun Ramberg har scoret mer enn ett. Det kunne også blitt 4-0 litt senere med en noe mer svaksynt assistent. Flaggbæreren langs kritten hadde derimot linsene på da Borges headet inn nok en ball bak Ramovic i offsideposisjon.

Resten av kampen kontrollerte hjemmelaget mot et Tromsø-lag som hadde gitt opp håpet om poeng og ville aller helst starte på den lange turen hjem.

Fredrikstad leverer årsbeste, scorer på sjansene og holder nullen mot kanskje Tippeligaens giftigste spisspar. Spissene scorer fortsatt ikke mål, men hva gjør vel det når andre står frem. Den nykomponerte midtbanen var balansert godt med Borges som ballfordeler og Ramberg som offensiv kraft. På høyrekanten en ung og lovende Askar med gode innlegg og motsatt en noe eldre ringrev som heller ikke nøler med å slå gode innlegg. Forsvaret gjør jobben også denne gangen. Martinsen ser ut til å vokse mer og mer som fast makker til Piiroja. Helt bakerst står Norges kommende landslagskeeper som blir mer stabil for hver kamp. Nesten alt som har vært savnet tidligere i sesongen falt nå endelig på plass, og man kan bare se frem til neste seriekamp mot et synkende skip på Ullevaal!