Fikk som fortjent

I utgangspunktet er FFK et vesentlig bedre lag enn Bærum. Men kamper avgjøres ikke utfra hvem som er best på papiret, men på banen. Denne gang skulle kampen utspilles på en svært regntung Nadderud-bane og det var Bærum som så ut til å trives best. Hjemmelaget tok ledelsen tidlig i kampen på sin første målsjanse, men Jørgen Pettersen sørget for utligning like før halvtimen. Etter det var FFK ved flere anledninger nær ytterligere en scoring, men etter hvilen var Bærum det førende laget. En kamp under pari for FFKs del hvor vi faktisk må si oss rimelig fornøyd med ett poeng.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 07. September 2003 - 22:49
Tung bane og tunge bein
Det hadde regnet tett på Østlandet i timene før avspark på Nadderud Stadion, og selv om det var tilnærmet oppholdsvær da kampen ble satt igang så var det innlysende at dette var en bane hvor det skulle bli vanskelig å få til finspill. Hvordan skulle FFK takle dette?

Det begynte ikke bra. Bærum tok kommandoen og de rød-hvite virket rett og slett ikke helt skjerpet. Pasningene satt ikke og man kom på etterskudd i duellspillet. Bærum virket derimot heltente og det var tydelig at Lars Petter Hansen var sugen på å vise seg frem i sin debut mot gamle lagkamerater. Det var også Lars Petter Hansen som var arkitekten bak 1-0. En ball blir slått diagonalt mot venstresiden hvor Lars Petter Hansen kommer stormende. Han tar med seg ballen fremover langs venstrekanten før han slår et presist innlegg foran mål hvor Kim Nystedt bemerkelsesverdig umarkert kan heade ballen inn bak Steinar Sørlie. Dermed kunne hjemmepublikum - som i dag var i klart mindretall - slippe jubelen løs etter at de gule og svarte hadde tatt ledelsen etter kampens første målsjanse.

Som sagt: Tunge bein og en tung bane preget åpningen av kampen for FFKs del. Man virket ikke forberedt på forholdene og fikk ikke noen rytme i spillet. Avstanden mellom lagdelene var stor og intensiteten sentralt var uvanlig lav. Hjemmelaget kjempet derimot godt selv om de ikke skapte de enormt store målsjansene. Den første halvtimen var i grunn både tam og kjedelig. FFK hadde ikke skapt en eneste målsjanse, men så...

Tore P ut... Jørgen Pettersen inn... Jørgen Pettersen scorer!
Tore Pedersen hadde tidligere i kampen fått seg en smell i hodet og forlot banen til fordel for Jørgen Pettersen etter omlag 25 minutter. Bare minuttet etter spillebyttet får FFK corner. Vebjørn Hagen går ut for å ta den, og skrur ballen hardt innover mot bakerste stolpe med venstreslegga si. Der kommer Bærum-keeper Lutz Pfannenstiel ut i feltet, men får ikke ordentlig dreis på utboksningen. Det ender med at ballen havner i beina på Jørgen Pettersen som får dundret den inn i mål. Dermed er utligningen et faktum - en scoring som kom etter FFKs første virkelige målsjanse i kampen.

Målet gir FFK inspirasjon, og bortelaget er definitivt det beste laget nå. Plutselig sitter overgangene og pasningene har fått adresse. Vebjørn Hagen er veldig nær scoring da han får bra tilslag fra skrått holdt like etter halvtimen. Skuddet blir derimot mesterlig reddet av Pfannenstiel. FFK skaper også et par store sjanser til og det hele ser veldig lyst ut. Bærum er på etterskudd og sliter å holde følge med FFKs tempo nå. Etter 37 minutter blir en ball slått inn i rommet bak Bærum-forsvaret; der kommer Welton Melo løpende gjennom og når ballen med pannebrasken like før en utrustende Bærum-keeper - men dessverre triller ballen noen centimeter til side for den høyre stolpen. Uflaks, for på dette stadiet hadde FFK fortjent en ledelse. Det skjer ikke mye mer før pause annet enn at leiesoldat Lars Petter Hansen pådrar seg gult kort - til stor jubel fra tilreisende supportere!

2. omgang - et trist kapittel
Etter en frisk avslutning av 1. omgang for FFKs del, var det nok mange som forventet et lignende kjør i 2. omgang. Det skjedde aldri. FFK faller tilbake på et altfor lavt nivå og slipper Bærum inn i kampen igjen. Banen er blitt enda våtere etter at regnet har pøst ned ytterligere, og forholdende blir bare vanskeligere og vanskeligere. Tilfeldighetene får dermed stor betydning - det samme gjør innsatsviljen. Og etter pause er det dessverre Bærum som vil og ønsker mest. Det er rett og slett uakseptabelt.

Selv om Bærum ikke skaper veldig mange sjanser, så var det nok flere enn undertegnede som så et par av mulighetene deres i mål - for de hadde noen virkelig store sjanser. Men heldigvis var Bærum like ineffektive i denne perioden som FFK var i sin gode periode i 1. omgang. Spesielt hadde hjemmelagets Jostein Johannessen en eventyrlig målsjanse hvor han etter mye fint småspill ble spilt gjennom alene med Sørlie - men fra skrått hold gikk skuddet hans like utenfor. Christer Arnesen fikk også testet skuddfoten mot gamle lagkamerater, men Sørlie avverget forsøket. På motsatt side skapte FFK skuffende og overraskende lite. Markus Ringberg hadde et par halvsjanser, men det var ikke noe sprut over det hele. Nærmest var Pål A. Cwartek som fikk kampens siste målsjanse, men ballen sklei av foten hans da han skulle avslutte ti meter fra skrått hold, slik at den havnet et sted ute i periferien istedenfor i Bærum-målet... Kampen kunne da ebbe ut med 1-1 som resultat - og uavgjort var alt i alt det mest rettferdige når vi ser objektivt på det.

Dadason fikk sin debut...
FFKs nyervervelse Rikhardur Dadason startet på benken, men fikk over en halvtime på topp sammen med Markus Ringberg etter at Christian Petersen ble tatt av. Islendingen kunne derimot ikke tilføre FFK noe som helst, og virket også å være preget av lite kamptrening. Han tapte minst like mange dueller som han vant og skapte lite - om ingenting - på egenhånd. Til hans forsvar skal det sies at han fikk en usedvanlig vanskelig debut. Ikke bare var banen tung - lagkameratene gjorde det ikke mye lettere for ham. Som Dadason selv påpekte burde FFK ha spilt mye mer kynisk tatt forholdene i betraktning. Det er vel nærmest umulig å si seg uenig i akkurat det.

1-1 borte mot Bærum er ikke godt nok. Enda verre er det at dagens prestasjon er milevis unna Tippeligaformat. Selv om forholdende ikke innbyr til festfotball, er dette noe et lag som sikter mot Tippeliga bør mestre bedre enn dette. I dag var både innsats og ferdigheter langt under pari - ingen spillere (med keeper Sørlie som mulig unntak) kan si seg veldig fornøyde med hva de presterte - og kollektivt var det enda verre. En god periode på 20-25 minutter i 1. omgang holder ikke til å vinne kamper i 1. divisjon. I de øvrige toppkampene i dag vant Ham Kam 2-1 hjemme på Briskeby mot Hødd, mens Raufoss vant 5-3 (!) på Hønefoss i rundens toppkamp. Det betyr at FFK fortsatt ligger på kvalik, men Raufoss er nå tett opp i ryggen og det ser ut til å gå mot en thrilleravslutning av sjelden sort. Fire lag ser ut til å kjempe om tre plasser som betyr noe. Fortsetter FFK som i dag havner vi garantert på 4. plass, men vi reiser vel oss igjen og tar skalpen av Start på søndag?