Sterkt resultat - ikke så sterk kamp

Resultatet 3-0 er sterkt, men prestasjonene til FFK var ikke all verden i kampen mot Ørn Horten. Men når vi har en matchvinner i hver ende av banen i Markus Ringberg og Steinar Sørlie, så kan vi sole oss i glansen av tre viktige poeng selv på en gråværsdag...
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 01. September 2003 - 01:36
Det var på forhånd annonsert at beslutningen til Rikardur Dadason om FFK-spill eller ei skulle bli offenliggjort like før avspark. Og omtrent ti minutter før avspark grep Harry Hansen mikrofonen fra Dag Solheim, og kunne med et bredt glis om munnen erklære Dadason som FFK-spiller foran nærmere 5000 fornøyde tilskuere. Dadason gjorde deretter entre iført den kledelige røde & hvite drakta, mens hele stadion reiste seg og applauderte for islendingen. Fortjent applaus fikk selvfølgelig også Terje Høili som nok en gang har bidratt med nødvendige økonomiske midler. Og med denne åpningen, så lå også alt faretruende godt til rette for en festaften foran et feststemt publikum på Stadion!

Og det begynte bra. Ørn Horten la seg som forventet langt tilbake på banen med mange spillere og ville gjøre det vanskelig for FFK offensivt. Men bedre lag har falt for den taktikken på Fredrikstad Stadion tidligere, og etter få minutter klarte FFK å spille seg gjennom motstanderens forsvarsmur denne gang også. Etter omlag 5 minutter kommer kampens første sjanse, og det er spissparet Markus Ringberg og Welton Melo som kombinerer flott, men avslutningen til svensken går denne gang til side for målet. Minuttet etter er Håkan Söderstjerna på farten på venstrekanten og kommer skrått inn mot Ørns keeper Lars-Jørgen Myhrvold, og forsøker å finne en bedre plassert Welton Melo, men pasningen blir dessverre snappet opp av Ørn-forsvaret. Kanskje burde du ha skutt selv der, Håkan?

FFK fortsetter etter dette å være det førende laget og skaper også noen muligheter av varierende farlighet. Ørn derimot er baktunge og skaper lite - om ingenting - men vi ser likevel at Pascal Dias på topp er i stand til å skape ting på egenhånd de få gangene han får ballen. Men det er hjemmelaget som skaper det meste, derimot er pasningene ofte for upresise i det avgjørende trekket og de mange dødballene blir stort sett sløst bort (FFK fikk totalt 13 cornere mot Ørns ene!). Etter at det verste presset fra FFK har gitt seg uten scoring, så vipper kampen over i en fase hvor det skjer veldig lite konstruktivt på banen. Feilpasninger og merkelige valg av flere spillere preger kampen. Welton Melo har muligheten til å gi FFK ledelsen idet han runder keeper etter halvtimen, men ballen blir snappet opp av brune forsvarsspillere nok en gang.

Men hva med Ørn? Jo, de får sin første og kampens til nå største sjanse etter ca 35 minutter etter at Pascal Dias viser hvilket rykk og ballbehandling han har; han runder FFK-keeper Steinar Sørlie, men venter for lenge med å trille ballen i det åpne målet, og dermed får Jørgen Pettersen klarert på streken. Returen setter Even Eide Eriksen utenfor. FFK er rystet og virker handlingslammet defensivt, noe som kommer til syne da Kai Risholt like etter spilles fri alene mot Sørlie. Men trønderen bakerst hos FFK har virkelig dagen og berger avslutningsforsøket. Den samme Kai Risholt får en nesten like stor sjanse bare minuttet etterpå, men denne gang skyter han såvidt utenfor. FFK fortsetter å opptre nervøst og usikkert, og det er faktisk tilløp til pipekonsert på Stadion. Men gradvis får FFK igjen hevet spillet, og i omgangens siste minutt kombinerer Christian Petersen og Pål A. Cwartek fint på høyrekanten før sistnevnte slår et presist innlegg som Markus Ringberg header inn bak en forfjamset Ørn-keeper. Dermed står det 1-0 til hjemmelaget og det går et lettelsens sukk gjennom Stadion.

Ingen endringer på noen av lagene til 2. omgang, men hjemmelaget har nok fått en aldri så liten overhøvling av Eggen i garderoben - forhåpentligvis. Spesielt har det vært uvanlig usikkert i forsvaret, og Pascal Dias har hele tiden vært en trussel. FFK kan i det hele tatt takke Steinar \"veggen\" Sørlie og høyere makter for at det ikke ble noen baklengsmål de første 45 minuttene. Andre omgang starter med en relativt stor målsjanse hvor Håkan Söderstjerna er nær ved å overliste Myhrvold, men sistnevnte klarer å unngå baklengs. FFK er også nær ved å øke ledelsen i en situasjon hvor det er mye klabb og babb foran Ørn-målet og det er vaskelig å få oversikten, men bortelaget klarer også denne gang å avverge det hele. Kampbildet er i ferd med å endre karakter ettersom bortelaget gradvis ønsker å angrepe mer og jage utligning. Kampen åpner seg dermed opp, og blir preget av mye hawaii-fotball uten at det nødvendigvis er et vakkert skue. På bortelaget er Pascal Dias hele tiden farlig når han får ballen i beina og utfordrer Tor Trondsen og Tore Pedersen, men han har ikke helt marginene på sin side i avslutningene. Kai Risholt som fungerer som et bindeledd mellom franskmannen på topp og midtbanen, er til tider også uforutsigbar og farlig.

Etter 66 minutter skjer det som avgjør kampen. Christian Petersen får ballen i relativt ufarlig posisjon i Ørns 16-meter, blir holdt rundt av Glenn Andersen og faller. Dommer Bjørn Hansen, som står godt plassert, er ikke i tvil og dømmer straffespark. Ettersom FFKs faste straffesparkskytter, Lars Petter Hansen, sitter på tribunen og har tankene i Bærum, så går Roger Risholt frem og legger ballen på krittmerket. Han er iskald og øker med det FFKs ledelse til 2-0. Med denne scoringen virker også kampen kjørt ettersom FFK tross alt har vært det førende laget, mens Ørn Horten ikke ser ut til å være gode nok foran mål. Og når Pascal Dias brenner nok en 100%-sjanse, og Steinar Sørlie redder resten av forsøkene som kommer, så går det bare en vei. For etter 86 minutter mottar storscorer Markus Ringberg ballen, vender opp og får på mirakuløst vis kraft nok bak ballen slik at den suser inn i krysset bak en sjanseløs Myhrvold. Etter dette skjer det ikke all verden, og kampen ebber ut med 3-0 i protokollen.

På papiret ser 3-0 unektelig sterkt ut, men kikker vi bak resultatet er det altså en del rusk. Kun marginer og solide enkeltmannsprestasjoner gjør at sifrene blir så pene - og det er ingen tvil om at dette ikke er godt nok når vi snart skal møte de beste lagene i divisjonen. Trener Knut Torbjørn Eggen har tidligere uttalt at spillerne er såpass profesjonelle at det aldri er snakk om noen undervudering. Han hevder at høyt spenningsnivå som regel er et mye hyppigere problem enn det motsatte, men denne kampen svekket muligens den hypotesen noe. FFK-spillerne virket til tider svært unnvikende i duellspillet og tempoet var lavt. Man falt rett og slett ned på tempoet til Ørn Horten. Eggen har også uttalt at "det laveste nivået FFK presterer på er for lavt" - og det er vanskelig å si seg uenig i det, og vi fikk uheldigvis se et eksempel på det i dag. Det spillet som ble vist i deler av 1. omgang spesielt, holder rett og slett ikke mål for et lag som sikter mot Tippeligaen.

Hva med "kampen i kampen"? Jeg snakker selvsagt om Roger Risholt (FFK) vs. Kai Risholt (Ørn). Begge tvillingbrødrene var mye involvert, og havnet også i et par dueller mot hverandre. De fleste ble vunnet av Roger, og kanskje det var derfor Kai satte en albue i ansiktet på ham i 2. omgang? Dommeren overså situasjonen til tross for Rogers blødende nese, men etter litt behandling på sidelinjen var han klar igjen (selv om dommeren av uviss grunn ikke lot han slippe til før etter undøvendig lang tid, noe som fikk Eggen til å hoppe av sinne på sidelinjen...)

Samtidig med at FFK slo Ørn Horten 3-0, så var det knyttet spenning til minst to andre kamper i divisjonen sett med røde & hvite øyne. I den ene kampen delte Raufoss og Ham Kam gledelig (for oss) poengene etter å ha spilt 2-2. Verre var det at Hønefoss vant 3-1 på Lambertseter over Oslo Øst, men det var ikke overraskende at kampen vippet i deres favør da det stod 1-1 for oss som kjenner Hønefoss sin scoringsstatistikk de siste 20 minuttene...

Neste kamp for FFK er på Nadderud førstkommende søndag. Da er Lars Petter Hansen, Christer Arnesen og deres Bærum motstander. Kampen starter kl 16.00, så vær med og støtt FFK på veien til Tippeligaen!

PS! Bilder og intervjuer kommer i morgen.