Aldri noen tvil

Det var aldri noen tvil om hvem som skulle vinne dagens kamp mellom FFK og Hødd etter at Jørgen Pettersen dunket inn 1-0 helt i starten. Dette til tross for at Hødd fikk god hjelp av dommertrioen til å komme inn i kampen igjen. Det ble til slutt 4-1 seier for rødbuksene!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 18. August 2003 - 00:47
Dårlig med lyd, men tidlig scoring er jo viktigere...
Etter en kronglete start hvor spillerne gjorde entre uten at vi fikk høre den obligatoriske klubbsangen "Fredrikstadgutter våre veier" over anlegget, og dommeren måtte blåse i gang kampen før vi engang fikk opplest lagoppstillingene (teknisk eller menneskelig svikt - uansett var dette pinlig av klubben), så viser hvertfall spillerne at det ikke er svikt i FFK-maskineret. 1-0 scoringen kommer nemlig allerede etter i underkant av 5 minutter. Håkan Söderstjerna slår en presis corner fra venstre, og inne i feltet ruver Jørgen Pettersen høyest og kan gi hjemmelaget en tidlig ledelse. Mange hadde på forhånd forventet en formidabel FFK-seier og så nok nå muligheten for en aldri så liten målorgie. Det så også bra ut, for FFK gikk høyt ut og fortsatte å stresse Hødd-spillerne til å gjøre feil defensivt. To minutter etter at Jørgen Pettersen hadde gitt FFK ledelsen, jobber Markus Ringberg opp en ball etter svakt spill i Hødd-forsvaret og får skjøvet ballen over til stadion-debutant Christian Petersen som dessverre ikke får særlig trykk på avslutningen, og Hødd-keeper Lars Ivar Moldskred kan redde ganske enkelt.

FFK er ikke uventet det førende laget i innledningen av kampen, men tempoet og kvaliteten er likevel varierende. Muligens spiller varmen inn som en faktor og gjør at spillerne blir tvunget til å rasjonere på intensiteten, men selv om det til tider kan virke noe tamt både på og utenfor banen, så skaper likevel FFK målsjanser. Etter drøye 10 minutter får FFK frispark omtrent midt på Hødds banehalvdel, og etter at Söderstjerna har løpt over ballen, så slår Stian Johnsen et presist frispark som Tor Trondsen stusser bakover inne i feltet, og tvinger Moldskred til å gjøre en mesterlig redning idet han får avverget til corner. Markus Ringberg og Roger Helland har i minuttene etterpå begge gode muligheter til å øke ledelsen, men unøyaktighet i avslutningene gjør at det fortsatt står 1-0 på måltavla.

Dommeren i fokus
Hødd har et par halvfarlige sjanser ved Cato Eiksund Rogne og Pål Stadsnes. Sistnevnte får ballen i god posisjon inne i FFKs 16-meter og skrur ballen like til side for Rino Hansen og målet. Etter at spillet har jevnet seg ut noe og det meste spillet foregår rundt midtbanen, så er endelig speakertjenesten oppe og går. Vi har da spilt nesten en halvtime, og like etter dette oppstår en meget kontroversiell episode. Etter en FFK-corner går Tor Trondsen rett i bakken etter en duell med Hødd-keeper Moldskred som tydelig bommer på ballen og treffer Trondsen i hodet med knyttnevene. Uforståelig nok reagerer ikke dommeren på noe som helt udiskutabelt skulle vært straffespark. Trondsen får derimot sin revansj litt senere, for etter 35 minutter kan trønderen ekspedere ballen i mål etter et nydelig overlegg fra Welton Melo. Moldeskred redder først headingen til Trondsen, men den målfarlige midtstopperen setter selv returen i mål, denne gang med beina.

Dangens andre kontroversielle situasjon oppstår etter 43 minutter. Hødds Stian Haugland blir spilt gjennom et FFK-forsvar som står høyt og er like selvsikre på at linjemann skal løfte flagget for offside som publikum er. Men den gang ei. Linjemann har ingen planer om å løfte flagget til værs, og Haugland gjør ingen feil alene med Rino Hansen. Dermed står det noe unødvendig 2-1. Det hjelper selvsagt lite at spillere, og ikke minst publikum reagerer sterkt på målet, og både Eggen og Ahlsen havner i munnhuggeri med assistentdommeren. Dagens hoveddommer, Brage Sandmoen, virker tydelig preget av situasjonen og gir like etterpå Hødds Sindre Eid gult kort i en situasjon som sjeldent blir belønnet med slikt. Det roer seg heldigvis litt ned etter dette, og det skjer ikke særlig mer konstruktivt i resten av omgangen, og da dommeren blåser av til pause er det til stor pipekonsert på Stadion, og hissige personer fra Hødd-benken stormer opp til dommeren for å kjefte ham huden full. Et par vakter kommer dog løpende til og får geleidet Brage Sandmoen til garderoben slik at han får en "velfortjent" pause.

FFK punkterer kampen
I pausen gjør FFK ett spillebytte. Trondsen må gi seg etter smellen han fikk og blir erstattet av Bjørnar Johannessen. Det betyr at Roger Helland blir flyttet ned i midtforsvaret mens Bjørnar tar plass sentralt på midten - og det er tydelig at Hvaler-gutten er spillesugen. Han er nemlig arkitekten bak 3-1 scoringen som kommer like tidlig i 2. omgang som Jørgen Pettersen sin scoring kom i den første. Det er Markus Ringberg som stusser et utspark videre til Bjørnar Johannesen som fører med seg ballen før han sender avgårde en utsøkt pasning til Welton Melo. Brasilianeren kommer alene med Moldskred og setter ballen opp i nettaktet til stormende jubel på Stadion. Ledelsen føltes like betryggende som rettferdig.

Etter 55 minutter får FFK frispark på ca 25-30 meter, og Håkan Söderstjerna har muligens lært litt om skuddteknikk av Per Egil Ahlsen, for frisparket suser avgårde i forrykende tempo, men Moldeskred får dunket ballen ut til corner. Söderstjerna går selv ut for å slå corneren som denne gang lander på hodet til toppscorer Ringberg på bakerste stolpe. Dermed står det 4-1 og kampen er definitivt punktert. Etter dette faller tempoet noe og begge lag gjør endringer mot slutten av kampen. En av FFKs innbyttere, Mikael Røn, har muligheten til å legge på ytterligere mot slutten, men Hødd redder på streken. Dermed blir sluttresultatet 4-1 - et resultat som gir et greit bilde av kampen sett i lys av sjanser og spill.

Oppskriftsmessig hjemmeseier
Hødd kom til Fredrikstad med redusert mannskap samt en dårlig bortestatistikk i bagasjen, og det var dermed ikke uventet at FFK stakk avgårde med alle poengene. Det var klasseforskjell mellom lagene i dag - og det skal det også være mellom lag som kjemper i hver sin ende av tabellen. Ca 4500 tilskuere var nok fornøyde ved kampslutt, vel vitende om at kvaliteten på spillet som ble vist ikke alltid var av like stor kvalitet - også for hjemmelagets del.

Mange gode
På FFK trekker vi frem Håkan Söderstjerna som gjorde en god figur på sentral midtbane. Håkan var kreativ offensivt og kanskje mer hardtarbeidende defensivt enn vi har sett tidligere. Gode pasninger og overblikk, samt to målgivende sier i grunn sitt. For øvrig bør Pål A. Cwartek igjen trekkes frem som en av FFKs beste spillere; med gode ballmottak, pasninger, taklinger og innlegg gjorde han få feil i dag. Bidrar solid både defensivt og offensivt. Roger Helland er en annen som imponerer med stor autoritet i duellene på midtbanen i første omgang, og gjør det også bra som stopper i andre omgang selv om han blir mindre involvert i spillet da. Christian Petersen, som gjorde sin debut på Stadion, la også ned en formidabel innsats, hadde god adresse på de fleste pasninger og kombinerte til tider bra med Ringberg. Velfortjent applaus da han gikk av. På minussiden konstaterer vi fortsatt at venstrekanten fortsatt ikke blir brukt så mye som man kunne ønske, og en spiller som Stian Johnsen klarer ikke å holde bredden og får dermed ikke rom og ball nok til å utfordre sidebackene slik han kan best. Generelt leverte samtlige spillere til godkjent og bedre, og legger vi ned tilsvarende innsats og skaper like mange sjanser mot Alta førstkommende søndag, så bør vi kunne ta med tre poeng derfra. Og jeg regner med at alle spillerne er sultne på det etter flausen på Stadion i vår.