Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Hva tabellen forteller

Etter åtte runder

Da er det spilt fire nye runder av årets eliteserie, og det er igjen tid for å kaste et blikk på tabellen og se hvordan årets sesong tegner mot å bli. Ennå er det tidlig, og selv om enkelte tendenser begynner å peke seg ut, er det all grunn til å lese dagens tabell med et visst forbehold. Men hva sier den siste tidens utvikling om FFKs mulighet til å nå målet om topp fire?
Tekst av Atle Armstrong
Lagt ut: 30. May 2007 - 21:38
Siden sist vi var inne har FFK falt fra en fjerde til en niende plass, og hvis vi ser på tabellen for de siste fire kampene finner vi FFK helt nede på en tolvte. Betyr det at den gode formen fra innledningen har gått tapt? Er dette i ferd med å bli en ny sesong som den i 2005, hvor FFK presterte en knallåpning for så å falle helt av og såvidt berge seg i siste runde? I følge det skjemaet vi har satt opp for å styre inn mot en fjerdeplass til slutt må FFK vinne hjemme og klare uvgjort i annenhver bortekamp. Så langt har FFK i henhold til det skjemaet gjort jobben på bortebane, og likeså i tre av fire hjemmekamper. Hvis FFK hadde sikret seier mot Stabæk ville vi i øyeblikket ligget på 3. plass. Det forteller først og fremst at tabellen fremdeles er uhyre jevn, og at det er alt for tidlig å trekke noen sikre konklusjoner om hvordan denen sesongen vil ende, og hvor god den kan bli for plankelaget.

Sammenligner vi med tabellen etter fire runder kan vi likevel kjenne igjen noen tendenser vi pekte på allerede da. De tre lagene som den gang lå på topp ligger fremdeles på topp, endog i uendert rekkefølge. I bunnen ligger Aalesund og Vålerenga fremdeles under den sikre ellevte plassen, mens Odd har falt helt til bunns. I topp og bunn er det altså små forskjeller. På midten av tabellen har det derimot skjedd mer interessante ting. Av de åtte lagene på midten av tabellen, så ser vi at Fredrikstad, Sandefjord, Start og Lyn alle har falt fra øvre til nedre halvdel, mens da de fire lagene som lå på midtens nedre halvdel nå alle har klatret til øvre.

Enn så lenge betyr det lite om FFK ligger på øvre eller nedre halvdel av tabellen, men det er greit å holde et øye på dette likevel. Om FFK ikke skulle klare en fjerdeplass i år, vil øvre halvdel likevel bety fremgang i forhold til i fjor. Øvre halvdel etter 24 runder vil høyst sannsynlig bety at vi slipper nedrykksnerver i de to siste rundene. Og det ville unektelig være en stor lettelse.

Vi skal gå litt nærmere inn på hva som egentlig har skjedd siden sist, for utforutsigbarheten er større enn vi så langt har gitt inntrykk av. RBK ligger 'fremdeles' på tredje, hvis vi ser fire runder tilbake. Men de har ikke skaffet seg noe bedre avstand til lagene bak enn de hadde, selv om det nå er andre lag som i øyeblikket gir hardest konkurranse om medaljeplassene. Fortsetter trenden som den har vært i det siste, vil Tromsø snart lede tabellen, og Viking vil like snart være på medaljeplass. I bunnen ligger Vålerenga som nevnt fremdeles på tolvte plass, men selv om de ikke har klatret noen plasser ennå har Enga definitivt kommet bedre i gang med poengsankingen sin. Holder VIF koken oppe vil de allerede om en runde eller to vinke farvel til bunnstriden for godt. Men framfor å legge for mye vekt på formtabellen de siste fire runder, skal vi heller oppsummere de klareste tendensene vi kan se så langt:

Lillestrøm og Brann fortsetter å knive om tabelltoppen, og selv om begge lagene har avslørt enkelte sprekker i fasaden holder de formen oppe og sanker poeng også på tunge dager. Rosenborg viser evne til å bite seg fast i toppstriden, og det er mye som tyder på at storlaget blir der. I bunnen har Odd og Aalesund skilt seg ut som svake. Selv om Aalesund har forbedret seg noe siden innledningen er det på langt nær nok om de vil unngå nedrykk. Sandefjord har også hatt en elendig periode med bare ett poeng på fire kamper, og har falt fra femte helt ned til ellevte plass. Det lover ikke bra for vestfoldingene, som i fjor kunne flyte på en langt bedre sesongstart enn de har fått i år.

Blant ti lag på midten er det fremdels fullstendig åpent, men Tromsø og Viking har kommet voldsomt etter en noe forsiktig åpning, og kan på ingen måte avskrives i medaljekampen. Vi velger imidlertid å tro at disse lagene vil slite med å holde flyten like godt som de tre lagene som enn så lenge holder grep om toppen.

Hvis FFK fortsetter sesongen slik den har begynt de første åtte kampene, leder skjemaet vårt mot 33 poeng etter 24 runder, hvilket poengmessig vil være en forbedring fra i fjor, og innebære en god mulighet til å ende på øvre halvdel i år. Skal vi klare fjerdeplassen tåler vi ikke mange flere fadeser hjemme som mot Stabæk, og vi bør aller helst klare minst en og helst to borteseire i løpet av sesongen. Noe slingringsmonn har vi likevel lagt inn her. 42 poeng etter 24 kamper kan holde til sølv med en god sesongavslutning og en god porsjon flaks. Selv med ytteligere ett hjemmetap kan fjerdeplassen fortsatt være oppnåelig. Men med slike
resultater vil sannsynligheten for suksess til slutt reduseres betraktelig. Dessuten skal vi møte LSK, RBK og Brann hjemme til høsten - og det er nok vanskeligere å slå de lagene hjemme enn å klare uavgjort borte. Det blir for optmistisk å stole på at FFK 'alltid' er gode på høsten. 

I de neste fire rundene nå spiller FFK tre bortekamper. Det betyr at vi får et litt annet utgangspunkt for å vurdere situasjonen når vi vender tilbake etter kampen mot Strømsgodset 24. juni. Til da håper vi på tre poeng hjemme mot Start, og hvis FFK klarer ett poeng på de tre bortekampene er det egentlig å regne som godkjent. Skulle FFK vinne mot Start og i tillegg klare seier i én av de tre kommende bortekampene, ligger laget fortsatt i rute til å nå målsettingen om topp fire allerede i år.

Ta nå den korte turen til Sandefjord og Drammen, ha en fortreffelig St.Hansfeiring, og på gjensyn!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340