FFK - Viking 2-0 (2-0)

Champagnefotball!

FFK vant fullt fortjent 2-0 mot Viking, og spesielt før pause vartet FFK opp med champagnefotball fremover på banen. Tarik Elyounoussi åpnet ballet med en flott scoring fra skrått hold, mens Anders Prytz skrev seg inn i historiebøkene med et knallhardt frispark i krysset fra nesten 35 meter.
Tekst av Trond Johansen, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 30. April 2007 - 02:50

- Hva tabellen forteller: - Etter 3 runder

Champagnefotball i første omgang

Den første halvtimen var av sjelden vare. FFK stormet i angrep etter angrep, anført av en god og kreativ Raymond Kvisvik og spissparet Tarik Elyounoussi og Ismael Beko Fofana som sammen og hver for seg terroriserte et famlende Viking-forsvar.

Anders Grönhagen hadde gjort noen litt uventede endringer på laget foran kampen, men det viste seg å være smarte trekk. Ciaran Martyn ble foretrukket på sentral midtbane sammen med Hans Erik Ramberg, mens John Anders Bjørkøy ble skjøvet ut på høyre midtbane slik at Tarik Elyounoussi kunne spille spiss ved siden av Ismael Beko Fofana. Dermed startet Øyvind Hoås kampen på benken.

Tarik Elyounoussi viste umiddelbart at han trives veldig godt som bevegelig midtspiss og var fra første spark på ballen en trussel for Viking. Den første virkelig store sjansen skaper unggutten idet han vender bort Børre Steenslid utenfor 16-meteren og skyter elegant med utsiden av foten like over tverrliggeren.

Fofana er også nær scoring tidlig i kampen. Ivorianeren mottar en presis pasning fra Bjørkøy og kommer i god avslutningsposisjon. Men istedenfor å avslutte på andre touch, velger Fofana å runde Iven Austbø og skyter utenfor fra skrått hold.

Men det fineste angrepet - som ikke endte med scoring - ble regissert av Ciaran Martyn. Iren mottar ballen på egen banehalvdel, dribler bort en Viking-spiller og setter etter hvert opp Fofana som spiller fri John Anders Bjørkøy alene med keeper. Bjørkøy sitt skuddforsøk blir imidlertid avverget til corner av en god Iven Austbø.

Den påfølgende corneren ender med at Vidar Martinsen header like over.

Etter å ha skapt målsjanser på løpende bånd i innledningen, så kommer endelig belønningen etter 18 spilte minutter:

Tarik Elyounoussi spilles fri av Hans Erik Ramberg langs høyre kant. Unggutten tar med seg ballen og forserer frekt inn mot mål før han avslutter treffsikkert til side for Austbø til 1-0. Veldig fortjent.

Fem minutter senere får FFK frispark fra nærmere 35 meter. Anders Prytz hadde presentert skuddfoten sin i et angrep bare noen minutter i forveien. Da gikk skuddet like over. Men svensken har krutt i støvlene, og i det 23. minutt sender han av gårde et knallhardt skudd som fyker opp i krysset med en skuddteknikk som forener det beste fra Per Egil Ahlsen og Roberto Carlos. Målet er allerede en klassiker i Fredrikstad.

Peter Ijeh står bak Vikings ene store målsjanse før pause, men alene med keeper skyter nigerianeren like til side for mål.

Ellers blir omgangen avsluttet med en lite hyggelig episode. Viking-kaptein Nicolai Stokholm tråkker stygt på en liggende Tarik Elyounoussi. Mange FFK-spillere reagerer, ikke minst Patrik Gerrbrand som kommer løpende og knuffer borti Stokholm som faller teatralsk i bakken. Det blir litt håndgemeng, før dommeren gir både Gerrbrand og Stokholm gult kort etter å ha konferert med assistentdommeren.

Drar i land seieren etter pause

Mens 1. omgang var fartsfylt og sjanseskapende, blir 2. omgang et aldri så lite anti-klimaks. Men det var også forventet.

FFK legger seg dypere i banen og spiller med mindre risiko. Rösler forsøker å mane Viking til mer offensivt spill, og selv om Stavanger-laget er bedre etter sidebytte, så skaper de ikke veldig mye og FFK kontrollerer mer eller mindre i land seieren.

Mot slutten av kampen oppstår dessverre en ny kjedelig episode. Jørgen Tengesdal kaster seg hodeløst inn i en takling på Tarik Elyounoussi med strake bein og knottene først. Tengesdal hadde bare noen minutter i forveien fått gult kort nettopp for en takling på Elyounoussi, men hoveddommer Helgerud velger ufattelig nok ikke å straffe Tengesdal for grisespillet utover et vanlig frispark. Det er skremmende å se norske dommere opptre så feigt og se gjennom fingrene når spillere gjør destruktive og potensielt karriereødeleggende taklinger på fotballspillere. Ofte straffes de teknisk gode, slik som Tarik Elyounoussi. Vi så det i Aalesund - og nå så vi det igjen mot Viking. Dette må det slås hardere ned på!

Men heldigvis gikk det bra med Tarik Elyounoussi. Kampens store spiller.

Det var imidlertid veldig mange som var gode på FFK i dag. Anders Grönhagen gjorde gode valg fra sidelinjen: Ciaran Martyn kom inn som en veldig viktig spiller på sentral midtbane og styrte kampen med presise pasninger og stor fotballforståelse. Tarik Elyounoussi var også god som spiss, mens John Anders Bjørkøy tettet igjen hullene på høyresiden defensivt. Dessuten er det gledelig å se at FFK holder nullen. Meget bra.