FFK - Sandefjord 2-1 (0-1)

FFK reiste seg og vant

Kaptein John Anders Bjørkøy var banens gigant da FFK beseiret Sandefjord med 2-1 i den utrolige viktige bunnkampen på Fredrikstad Stadion søndag kveld. Sandefjord tok ledelsen på sin eneste sjanse før pause, og det var attpåtil et selvmål. FFK produserte mange sjanser, og fikk til slutt belønning. Det ble 2-1, men FFK burde vunnet med minst tre-fire mål. (Har du bilder fra kampen? Send de til oss!)
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 01. October 2006 - 23:32
Knut Torbjørn Eggen uttalte nylig at John Anders Bjørkøy må være FFKs beste kjøp i moderne tid. Mot Sanderfjord viste FFK-kapteinen at Eggen vet hva han snakker om. Midtbanespilleren var banens dominerende spiller, og viljen og ferdighetene som lå bak forarbeidet til 2-1-scoringen viste hva det bor i ham. Etter kampen var Bjørkøy imidlertid i det ydmyke hjørnet og ønsket å fremheve hele lagets solide innsats.

- I 2. omgang var vi fantastisk og vi snur kampen og vinner. Jeg tar av meg hatten for hele laget, kommenterte Bjørkøy like etter kampslutt overfor Radio Fredrikstads reporter.

Men FFK spiller heller ingen dårlig 1. omgang. Det skapes nok av sjanser til å score både én og to ganger. Men det blir ikke mål. Nærmest er Simen Brenne som kliner ballen himmelhøyt over fra kloss hold. Mihaly Tóth og John Anders Bjørkøy brenner andre sjanser. Sistnevnte er farlig nær en drømmescoring på hel volley etter en innøvd cornervariant fra Raymond Kvisvik.

Der FFK sløser med sjansene, er imidlertid Tor Thodesens elever langt mer effektive. Laget skaper faktisk ikke en eneste målsjanse i hele omgangen, men etter 28 minutter får de likevel en scoring. Tommy Knarvik forsøker å skyte fra ca 25 meter og får tilsynelatende dårlig treff på ballen. Men ballen treffer Patrik Gerrbrand og skifter retning slik at Rami Shaaban ikke rekker frem til ballen som triller sakte på en nærmest tragikomisk måte over streken helt nede ved stolpen.

Etter scoringen legger Sandefjord seg enda dypere på banen og har hele tiden 10 mann bak ballen. Kun Andreas Tegström blir liggende igjen på topp. Bortelaget trekker ned tempoet i kampen, bruker lang tid på dødballer og er flinke til å stenge rommene for frustrerte FFK-angripere. Det står 0-1 til pause.

Sandefjord starter faktisk best i de to-tre første minuttene av 2. omgang med et par cornere, men så fester FFK taket rimelig kjapt og derfra og ut er det egentlig bare ett lag på banen på Fredrikstad Stadion.

FFK presser Sandefjord voldsomt langt tilbake på banen. Men det virker som det er dagen da det skal være umulig å få mål. Den ene store sjansen etter den andre sløses bort.

Men så... Etter å ha stanget mot et solid Sandefjord-forsvar og en eminent keeper i nesten en hel time, så er det endelig duket for en fortjent utligning. Raymond Kvisvik finner Tarik Elyounoussi som viser styrke i en duell og header ballen ned til Mihaly Toth inne i feltet. Ungareren vender om og skyter iskaldt ned i høyre hjørne til 1-1.

8000 tilskuere på Fredrikstad Stadion øyner nå virkelig muligheten for tre poeng, og spillerne viser heller ikke tegn til å gi seg på 1-1. Laget fortsetter å storme i angrep. Simen Brenne går på løp. Mihaly Toth vinner dueller. Raymond Kvisvik gjør de geniale detaljene. Backene kommer på mange offensive løp. Hans Erik Ramberg er kreativ. Og John Anders Bjørkøy gjør alt riktig.

Like etter utligningen gjør også Eggen et litt overraskende, men svært gledelig spillerbytte. Yherland McDonald kommer inn, og gutten fra Costa Rica viser fra første sekund hvorfor han er en spiller publikum ønsker å se mer av. Full av entusiasme og pågangsmot setter han fart mot mål, er uredd i alt han gjør og skaper flere målsjanser.

Kort tid etter så skjer det som må skje:

John Anders Bjørkøy gjør et fantastisk stykke forarbeid på høyrekanten. Det lyser vinnermentalitet og høy klasse av kapteinen da han drar seg forbi en Sandefjord-spiller og finner Simen Brenne foran mål med en presis pasning. Avslutningen til Brenne er også vakker. 2-1 til FFK!

Sandefjord er virkelig ute og kjøre i denne perioden av kampen, og selv etter FFKs 2-1-scoring klarer de ikke å komme høyere på banen. FFK fortsetter å spille ball i hatt med gjestene fra Vestfold, men utrolig nok blir det ikke flere scoringer. Espen Bugge Pettersen gjør også en fremragende kamp som bakerste mann for SF.

De siste 10-15 minuttene klarer Sandefjord å komme seg litt høyere på banen, og ved et par anledninger har de også gode muligheter til å score og utføre et aldri så lite poengran. Tegström har blant annet en god mulighet, og en dårlig involvering fra Shaaban på en corner gjør også at det nesten blir 2-2. En Sandefjord-spiller header ballen over på åpent mål!

Men det holder inn. FFK vinner 2-1. Utrolig fortjent - men enda viktigere: Utrolig viktig.

FFK klatrer opp på 10. plass med 25 poeng. Like mange poeng har Sandefjord på 11. plass, mens Molde nå innehar kvalik-plassen med 24 poeng. Under streken ligger Viking og Tromsø (som møttes denne runden) med henholdsvis 23 og 20 poeng.

Om to uker spiller FFK såkalt "sekspoengskamp" mot Tromsø på kunstgresset på Alfheim. Er det ikke på høy tid å innkassere årets første bortetriumf i Tippeligaen da?