Stabæk - FFK 3-2 (2-0)

Bortekomplekset vedvarer

En helsvart søndag sett med FFK-øyne. Mens de andre bunnlagene gjorde jobben sin og vant sine kamper, viste FFK seg nok en gang frem fra en tafatt side på bortebane. Laget har fremdeles ikke vunnet en seriekamp på bortebane denne sesongen, og da er det dessverre vanskelig å se for seg at man skal berge plassen i Tippeligaen.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 24. September 2006 - 22:11
1. omgang mot Stabæk på Nadderud ønsker vi egentlig ikke så skrive noe om. Det var begredelig innsats og spill stort sett sammenhengende i 45 minutter. At det er den tredje kampen på én uke, og man attpåtil måtte spille 120 minutter mot Start i cupen på onsdag, er naturligvis en forklaring. Men det som ble vist før pause i denne kampen er likevel ikke godt nok. Langt i fra.

Eneste lyspunktet er Simen Brenne som kommer på flere kvalitetsløp i bakrommet, men det blir bare nesten scoring. Tamas Szekeres har også en mulighet, men FFK klarer ikke å score.

Det gjør derimot Stabæk. Anført av en leken Alanzinho på midtbanen og uforutsigbare Gunnarson og Nannskog på topp, hadde hele forsvarsrekka - for ikke å si midtbanen - til FFK tidvis store problemer med hjemmelagets hurtige pasningsspill. Det førte til at FFK måtte gi bort mange dødballer, og ganske typisk var det nettopp på to dødballer at Stabæk gjorde sine mål.

Den første kommer etter snaue 30 minutter. Stabæk får et noe billig frispark like utenfor 16-meteren. Det utnytter Tommy Stenersen til å dundre ballen inn i keeperhjørnet. Rami Shaaban reagerer for sent og må bare konstatere at Stabæk går opp i 1-0.

Dommeravgjørelsen som bidrar til at det blir 2-0 er enda mer kontroversiell. Shaaban gir en retur på et skudd fra Alanzinho, og Veigar Pall Gunnarson kaster seg over en liggende Shaaban og får dommeren til å blåse for straffespark. Gunnarsson står for øvrig i klar offside når Alanzinho skyter. Straffesparket setter Daniel Nannskog ballen kontant rett i mål.

Dagens dommer, Tom Harald Hagen, gjorde med dette sin debut i Tippeligaen. Og man kan spørre seg hvorfor NFF velger å la en ung debutant slippe til som dommer i en kamp som betyr utrolig mye på slutten av sesongen. Dommeren hadde et kroppspråk før avspark som tydet på at han var svært nervøs, og han gjorde på ingen måte en god kamp.

Men det gjorde heller ikke FFK. Med unntak av de første 30 minuttene av 2. omgang.

For i løpet av en periode på kun 2-3 minutter like etter sidebytte, så klarer FFK å hente opp ledelsen. Først er det Simen Brenne som header inn 1-2 etter et flott innlegg fra Raymond Kvisvik. To minutter etterpå kriger Mihaly Tóth ballen inn bak Jon Knudsen. 2-2!

Dermed fikk Eggen full valuta for sine taktiske disposisjoner i pausen. Han tok ut Christian Berg og Hermanni Vuorinen og satte inn Pål André Czwartek og Mihaly Toth. John Anders Bjørkøy ble dermed skjøvet opp fra høyreback til indreløper og gjorde som ventet en meget god jobb i sin favorittposisjon. Ramberg gikk ned som sentral midtbanespiller i Berg sin rolle.

FFK fortsetter å vise positive takter etter utligningen og står høyt med laget. Men dermed skapes det også store bakrom som hurtige Nannskog spesielt utnytter. Stabæk kommer på flere gode kontringsforsøk, og kampen står og vipper.

Så dukker Veigar Pall Gunnarson opp. Etter drøye 70 minutter gjør han noen magiske finter like utenfor 16-meteren og skyter ballen elegant ned i hjørnet bak Shaaban. En stor prestasjon av Tippeligaens toppscorer - som også blir matchvinner.

Knut Torbjørn Eggen kaster inn Øyvind Hoås på slutten og ønsker å sette et trykk på Stabæk, men lykkes ikke med det. Stabæk er flinke til å rydde unna, mens FFK blir for omstendelige og klarer ikke å skape verken sjanser eller komme seg til farlige dødballer.

Dermed blir det tap på Nadderud - og FFK er fortsatt uten seier på bortebane i årets Tippeliga. Sånt blir det gjerne nedrykk av. Dessverre.

For om ikke kampen på Nadderud var ille nok, så måtte vi konstatere at Sandefjord, Molde, Ham-Kam og Tromsø alle vant sine kamper. Dermed ligger FFK på kvalik i skrivende stund, noe som kan endre seg til direkte nedrykk etter at Tromsø har spilt sin hengekamp mot Rosenborg.