Husk meg
Brukernavn
Passord

Håkan Söderstjerna om:Fotball, fremtiden – og Anna Lindh

- Folk har alt for store forventninger til oss, spesielt med tanke på at vi er nyopprykket fra 2. divisjon. Likevel blir jeg forferdelig skuffet dersom vi ikke spiller i Tippeligaen neste år.
Tekst av Bjørn Ekker
Lagt ut: 17. September 2003 - 22:28
Tekst: Bjørn Ekker
Foto: David Otte Hansen/Bjørn Ekker


Håkan Söderstjerna har en dårlig dag. Han er sint og forbannet, forferdet av at noe slikt kunne skje. Den svenske utenriksministeren Anna Lindh ble for få timer siden erklært død, knivstukket av en person man ennå ikke vet hvem er. Det er ikke normalt at Sverige skal få oppleve noe slikt. Først Olof Palme, deretter Anna Lindh. Det skal ikke være mulig.

- Det handler om Sverige, ikke Israel eller Palestina! Nei forresten, slikt skjer ikke der engang. Jeg er redd. Redd for samfunnet. Redd for konsekvensene. Redd for åpenheten. Vi kan ikke bare lukke øynene for noe slikt. Noe må gjøres, og det fort, mener Söderstjerna.

- Anser du deg selv som en Socialdemokrat?

Nei, jeg ser meg selv som en svensk medborger.

Tror på opprykk
Men det er ikke svensk politikk eller Lindh-drapet som er grunnen til at vi møtes. FFK er for fullt med i opprykkskampen, en situasjon Söderstjerna er svært tilfreds med. Vi sitter på cafe’, og Håkan har nettopp bestilt en ”Apollinaris”. Cafeen som for litt siden nesten var tom, begynner langsomt å fylles.

- For øyeblikket er det fire lag som kjemper om tre plasser som gir muligheter for Tippeligaspill allerede neste år, og jeg er fast bestemt på at vi blir blant de tre. Heldigvis har vi selv muligheten til å avgjøre det hele, og det tror jeg også vi gjør. Kampene hjemme mot Ham Kam og Hønefoss blir vanskelige. Begge disse lagene kommer nok til å spille over evne i møtet med oss. Likevel har jeg stor tro på seks poeng, forteller han.
Men den populære FFK-spilleren liker ikke å tenke for langt fram i tid. Først venter en vanskelig bortekamp mot Mandalskameratene.

Slitsomt handikapp
De fleste med interesse for Fredrikstad Fotballklubb har registrert at Håkan Söderstjerna er født med bare en arm. Han forteller energisk om brytetreningen i ungdomstiden, og at dette har hjulpet ham enormt både når det gjelder styrke, balanse og smidighet.

- Hadde jeg selv vært trener for et fotballag ville jeg lagt inn bryting som en del av treningsprogrammet. Bryting er en bra treningsform for alle idrettsutøvere.
Og 27-åringen har ingen problemer med å snakke om sitt handikapp. Likevel begynner han å bli litt lei alt maset rundt den manglende armen, fotballen bør tross alt stå i fokus. Han forteller at oppstyret var større da han spilte i Landskrona BOIS i Allsvenskan, enn hva tilfellet er her i byen.

- Under tiden i Landskrona opplevde jeg det som veldig slitsomt at det var så stor fokus rundt dette. Men det verste er at jeg tror medspillerne følte det samme, sier han.

Söderstjernas telefon har våknet. Ut fra telefonen høres tonene fra ”Fredrikstadgutter våre veier”. Han løfter opp mobilen, titter forsiktig på displayet, før han trykker på den røde knappen.

- Mange har fortalt meg at større klubber holder seg borte fra meg på grunn av mitt handikapp, men dette nekter jeg å tro. Jeg kommer heller aldri til å akseptere noe slikt. Det som er viktig er mine prestasjoner på fotballbanen, ikke hvorvidt jeg har en eller to armer, sier han.

- Og jeg tror mine foreldre ble veldig positivt overrasket da jeg slo igjennom. De hadde nok ikke forventet at deres enarmede sønn skulle ende opp som profesjonell fotballspiller.

Fremtid med ungdommer
Söderstjerna studerer for tiden siviløkonomi ved siden av jobben som fotballspiller. Dette er noe han trives med, og han vil anbefale dette til andre fotballspillere.

- Noen ganger kan det være tungt, spesielt med tanke på at man trenger mye hvile mellom trening og kamper. På den andre siden slipper man å tenke fotball hele tiden. En fin avveksling, synes han.

Svensken har tidligere denne sesongen uttalt at han er inne i sin dårligste sesong som fotballspiller noensinne. Likevel har han stor tro på at det i løpet av sesongens syv gjenstående kamper, for alvor skal løsne.

- Det er vanskelig å sette fingeren på hva som har gått galt for min del i år. Spillestilen i FFK er helt forskjellig fra den stilen jeg spilte under i Landskrona. Mange forteller meg at jeg alltid klager over egen innsats, men dette vitner bare om at jeg har høye krav til meg selv. Innerst inne er jeg naturligvis fornøyd når laget spiller fin fotball og vinner kamper.

Og Söderstjerna ser for seg en fremtid med ungdommer. En av hans største drømmer er å kunne utvikle ungdommer fotballmessig. Om ti år ser han for seg en tilværelse som talentutvikler – samtidig utelukker han ikke at han selv fortsatt er spiller når den tid kommer.

- I Fredrikstad?

- Forhåpentligvis. Jeg er kommet hit for å spille i Tippeligaen, og dit skal vi fortest mulig. Jeg har foreløpig vært flink til å holde meg unna skader. Dersom denne trenden fortsetter, er det ikke umulig at jeg fortsatt er i FFK når jeg nærmer meg 40, sier han.
Og Söderstjerna forteller velvillig om sin største negative egenskap utenfor fotballbanen.

- Jeg har en tendens til å være langsint dersom noen går bak ryggen min. Og veldig ofte godtar jeg ikke unnskyldningen som kommer fram i ettertid. Så nå vet du hva som skjer dersom du skriver noe stygt om meg!

FFK-yndlingen smiler, blunker og reiser seg opp.

- Nå må jeg hjem å se litt på svensk TV før jeg beveger meg på ettermiddagstreningen. Jeg kan fortsatt ikke begripe at Anna Lindh er død.

Håkan Söderstjerna bøyer hodet, løfter det igjen, og beveger seg mot utgangsdøra.

La oss håpe vi beholder vår målbevisste og elegante midtbanespiller i mange år fremover – og at FFK snart spiller i Tippeligaen.

FAKTA:
Navn: Håkan Söderstjerna
Fødselsdato: 30.10.1975
Klubb: FFK
Tidligere klubber: TSK, Tiong Bahru (Singapore), Fremad Amager (Danmark), Landskrona BOIS (Sverige)
Høyde: 176
Vekt: 72
Høydepunkt i karrieren: Debuten i Allsvenskan
Handikapp: Mangler høyrearm

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340