Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

UEFA-cup

Disse lagene kan FFK trekke

Fredag trekkes andre kvalifiseringsrunde til UEFA-cupen. For første gang på en evighet skal FFK ut i Europa! Vi har laget en oversikt over de lagene FFK kan møte, inkludert HJK med Hermanni Vuorinen (bilde) i spissen...
Tekst av Trond Johansen, Foto: hjk.fi
Lagt ut: 02. August 2007 - 23:30
Onsdag forsvant Lillestrøm sensasjonelt ut av første kvalifiseringsrunde ved å tape for det luxembourgske amatørlaget UN Käerjeng '97. Torsdag kveld ble de øvrige returkampene i første runde avsluttet, slik at andre og siste kvalifiseringsrunde kan trekkes fredag.

UEFA har delt de kvalifiserte lagene inn i tre regioner basert på geografisk beliggenhet. FFK er naturlig plassert i «Northern region». Videre er hver region delt i to mellom såkalte «seedede» og «useedede» lag basert på rankingsystem. FFK er blant de seedede lagene og kan ikke trekkes mot andre seedede lag. Det betyr at FFK trekker en motstander som er antatt svakere.

Det er 11 seedede lag som skal trekkes mot 11 useedede lag. Vi skal her gi en kort presentasjon av de klubbene FFK kan trekke:

Häcken (Sverige)


De svenske lagene trenger neppe noen stor presentasjon. Häcken rykket i fjor ned fra Allsvenskan til Superettan etter å ha tapt for Brommapojkarna i kvalifiseringskamper.

Denne sesongen kjemper klubben om opprykk samtidig som de deltar i UEFA-cupen. I første kvalifiseringsrunde ble de reddet av en sen Paulinho-scoring i Reykjavik som sikret avansement. I andre runde kan FFK bli motstander.

Det innebærer i så fall et møte med Roger Risholt som gikk til Häcken fra danske AGF Aarhus i fjor sommer. Risholt har tilrevet seg en fast plass på midtbanen (når han er frisk) og løper rundt med draktnummer 10 på ryggen. Robert Mambo Mumba (tidligere Viking) og spissen Dioh Williams er andre spillere man må se opp for i Häcken.

Häcken spiller hjemmekampene på Rambergsvallen i Göteborg. En fin liten tur fra Fredrikstad…

Hammarby (Sverige)


Hvis FFK er uheldige med trekningen fredag, blir Hammarby motstander.

Den svenske toppklubben er i likhet med FFK direkte kvalifisert til andre runde. Grønntrøyene havnet i fjor på 3. plass i Allsvenskan og har de seneste årene kjempet stabilt i toppen av svensk fotball. Spillerstallen består av Tippeliga-kjenninger som Sebastian Eguren og Toni Nhleko, ispedd glimrende forsvarsspillere som Christian Traoré og Suleyman Sleyman og den spennende offensive spilleren Petter Andersson som lukter på det svenske landslaget.

Stockholmsklubben ligger på 5. plass i Allsvenskan etter 15 kamper, men kan være på vei mot formen etter å ha vunnet de to siste kampene.

HJK Helsinki (Finland)


Blir det gjensyn med Hermanni Vuorinen for FFK i UEFA-cupen? Det blir tilfelle dersom FFK trekker HJK Helsinki som motstander.

Den finske hovedstadsklubben er nemlig klar for andre kvalifiseringsrunde etter å ha klart det Lillestrøm ikke klarte: beseire et lag fra Luxembourg i første runde.

HJK er den desidert største og mektigste klubben i finsk fotball. Med hele 21 seriemesterskap i bagasjen, er det også en klubb med klar vinnerkultur. Klubben har hele tiden levert en rekke spillere til det finske landslaget og vært mellomstasjon for spillere som siden har gjort seg bemerket i større klubber i utlandet. Også norske klubber har hentet spillere fra HJK som har vært med å sette preg på Tippeligaen. Ikke minst gjorde forsvarskjempene Hannu Tihinen og Toni Kuivasto det meget godt i Viking etter at de ble hentet fra HJK. Ellers har klubben eksportert spillere som Jari Litmanen, Mikael Forssell, Antti Niemi og Jarkko Wiss.

Dagens HJK-lag er uten de store stjernene, men foruten vår egen Hermanni Vuorinen, gjenkjenner noen kanskje navnet Kabba Samura som har en fortid i Aalesund. Spissen fra Sierra Leone har dessuten en landsmann av seg på midtbanen i den spennende unggutten «Medo». Ellers har HJK en fin miks av talent og rutine. Sistnevnte representert i det solide midtbaneankeret og kaptein Mika Nurmela som har over 60 a-landskamper for Finland. I samme lagdel er Vili Savolainen en spennende ung spiller med en del spilletid.

HJK kommer fra gode resultater den siste tiden og har helt sikkert selvtilliten i orden, selv om laget for øyeblikket ligger på en noe skuffende 5. plass i ligaen, hele ni poeng bak Tampere United. Men ønsker vi egentlig å møte HJK med en revansjesugen Hermanni Vuorinen på topp?

MyPa (Finland)


MyPa sendte EB/Streymur fra Færøyene ut av første kvalifiseringsrunde med de lite imponerende sifrene 2-1 sammenlagt. MyPa er for øvrig kort for Myllykosken Pallo -47.

For enkelhets skyld holder vi oss til forkortelsen. MyPa holder til i byen Anjalankoski med sine om lag 17 000 innbyggere helt syd i Finland.

Klubben havnet i fjor på 6. plass i Veikkausliiga, men gikk helt til topps i 2005 som for øvrig er deres eneste seriemesterskap. Klubben har vunnet cupen tre ganger. Ellers er MyPa kanskje mest kjent for å være Sami Hyypiäs moderklubb. Stopperkjempen spilte i MyPa fra 1992 til 1995 før han etter hvert havnet i Liverpool via et opphold i Nederland. Jari Litmanen var også innom klubben tidlig på 90-tallet. For vår del er det minst like interessant å nevne at Miikka Multaharju har lang fartstid i MyPa.

Klubben ligger i skrivende stund på 4. plass i serien, syv poeng etter serieleder Tampere United. I forrige kamp tapte de hele 0-5 for HJK, men vant serierunden før det 4-1 mot topplaget Tampere United. Vi har med andre ord å gjøre med en liga som virker like uforutsigbar som Tippeligaen.

Drogheda United (Irland)


Drogheda United slo ut Libertas fra San Marino i første kvalifiseringsrunde. Laget troner for tiden på topp i den irske serien. I fjor ble det imidlertid 3. plass like bak Ciaran Martyns Derry City og Shelbourne.

Hjemmekampene spiller laget i burgunder og blått (slik som Aston Villa og West Ham) på United Park med plass til 5400 tilskuere. Drogheda ligger bare 4-5 mil unna hovedstaden Dublin, og skal være en sjarmerende og gammel irsk by for de som skulle være klar for en eventuell reise til bortekamp.

I spillerstallen finner vi nesten utelukkende britiske og irske spillere, og sannsynligheten er stor for at Drogheda er et arketypisk britisk lag med utpreget vinnermentalitet, mye innsats, men kanskje litt begrensede ferdigheter. De mest innbitte Tottenham-tilhengerne vil kanskje gjenkjenne navnet Simon Webb i spillerstallen. Venstrebacken ble hentet til London som et stort talent på 90-tallet, men kom aldri lenger enn til reservelaget og slo aldri gjennom før skadene satte han ut av spill. Nå er han en viktig brikke i Drogheda-forsvaret.

Midtbanespiller Stephen Bradley har på sin side en fortid som talent hos London-rival Arsenal, men også han ble veid og funnet for lett.

En annen nøkkelspiller i laget er den tidligere U21-landslagsspilleren Paul Keegan på midtbanen. Spilleren beskrives som en hartarbeidende «box-to-box»-spiller som også skal ha tiltrukket oppmerksomhet fra internasjonale klubber.

På topp finner vi dessuten Eamon Zayed. Den som følger over middels med på norsk fotball vil vite at Zayed tidligere har vært innom Aalesund uten nevneverdig hell. Det var Ivar Morten Normark som hentet den irske spissen til klubben for 1 million kroner. Zayed spilte 17 minutter som innbytter før han ble sendt tilbake til Irland. I Drogheda har imidlertid Zayed gjort sakene godt og er i øyeblikket lagets toppscorer. Rollen i laget er også blitt viktigere ettersom kaptein og normalt beste spiss, Declan O'Brien, er ute med langtidsskade.

Drogheda United vil ikke være noen enkel motstander. I fjor beseiret de HJK Helsinki i første kvalifiseringsrunde, og i andre spilte de uavgjort mot Start over to kamper. Sørlendingene vant til slutt på straffesparkkonkurranse.


Metalurgs Liepaja (Latvia)


Metalurgs Lipeaja slo ut det hviterussiske laget FC Dinamo Brest i første kvalifiseringsrunde. Dette er en etablert toppklubb i hjemlandet Latvia som havnet på 2. plass i serien i fjor etter å ha gått helt til topps i 2005. Klubben ble stiftet i 1949 og spiller vanligvis i rød og hvitstripede drakter ikke ulikt Tromsø. Hjemmekampene spilles på Daugava med en kapasitet på 5000. Det er samme stadion hvor RBK feide Ventspils av banen med 4-1 i 1. runde av UEFA-cupen i 2003.

Metalurgs Liepaja er heller ikke helt ukjent med norske lag. I 2000 var Brann motstander i kvalifiseringen. Det ble 1-1 i Latvia, men i Bergen sikret Brann avansement ved å vinne knepent 1-0.

Lagets toppscorer er den latviske landslagsspissen Girts Karlsons som i år står bokført med 10 mål for klubblaget. I fjor ble han toppscorer med 14 mål på 24 kamper. Klubben har også flere andre landslagsspillere i troppen.

Metalurgs Liepaja kom også til andre kvalifiseringsrunde i fjor, men der ble det bråstopp i møte med sterke Dinamo Kiev. Det ukrainske mesterlaget vant hele 8-1 sammenlagt. I 2004/2005 kom imidlertid latvierne forbi andre kvalifiseringsrunde etter å ha slått ut svenske Östers IF, men tapte da hele 1-9 for Bundesligalaget Schalke 04 i 1. runde av UEFA-cupen

Ekranas Panevezys (Litauen)


Klubben som holder til i den litauiske byen Panevezys ble stiftet i 1964 og kvalifiserte seg til UEFA-cupen gjennom å bli nummer 2 i ligaen forrige sesong.

Ekranas har vært et stabilt topplag i Litauen de siste sesongene og har vært blant de fire beste i alle sesonger siden tusenårsskiftet. I 2005 gikk de helt til topps.

Hvis FFK trekker Ekranas, så blir det også et «gjensyn» med forsvarsspilleren Gediminas Paulauskas som noen sikkert vil huske var på prøvespill i FFK i vinter. Paulauskas, som også har landskamper for Litauen gjorde et greit inntrykk, men imponerte ikke tilstrekkelig til å få kontrakt.

Laget har også flere andre landslagspillere. Nummer 7, Mantas Savėnas, kan være en mann å se opp for på midtbanen. 24 åringen er kaptein på klubblaget og har etablert seg som et fast innslag på a-landslaget. I 2005 ble han toppscorer i den litauiske ligaen fra sin midtbaneposisjon med hele 27 fulltreffere, og ble samtidig kåret til årets spiller i hjemlandet med 177 av totalt 200 stemmer.

På topp må det ses opp for duoen Povilas Lukšys og Vitalijus Kavaliauskas som begge står oppført med landskamper for Litauen.

Raio Piiroja vil dessuten møte en forsvarskollega fra det estlandske landslaget i Taavi Rähn dersom FFK trekker Ekranas.

Hjemmebanen, Aukstaitija Stadium, har plass til i underkant av 10 000 tilskuere, ifølge Wikipedia.

For øyeblikket ligger Ekranas på 3. plass i serien – ett poeng foran Suduva Marijampole. Laget slo ut B36 fra Færøyene i første kvalifiseringsrunde til UEFA-cupen, uten nevneverdige problemer.


Suduva Marijampole (Litauen)


Suduva er videre til andre kvalifiseringsrunde etter å ha slått ut nordirske Dungannon i første runde. Klubben har for øvrig god fargesmak og spiller vanligvis i rødt og hvitt.

I den litauiske serien klamrer laget seg for tiden fast på øvre halvdel av tabellen, men har tapt de to siste seriekampene. Mot Zalgiris Vilnius ble det hele 1-4 i forrige serierunde.

Suduva er for øvrig laget som påførte Brann en ydmykende exit fra UEFA-cupen under Teitur Thordarsons ledelse i 2002. Suduva vant 3-2 i Bergen etter å ha scoret tre mål på tre sjanser i løpet av de første tjue minuttene. Men Suduva vant også returoppgjøret i Litauen og gikk dermed videre. I neste runde ble imidlertid laget latterliggjort av de skotske mesterne Celtic som for øvrig gikk hele veien til finalen det året (der de tapte for FC Porto).

I fjor forsvant Suduva ut av UEFA-cupen i andre kvalifiseringsrunde mot belgiske Brügge. Laget endte på 5. plass i hjemlig serie i 2006 og er kvalifisert til Europa gjennom seier i cupen – som oss.

U.N. Käerjéng '97 (Luxembourg)


Amatørlaget som havnet på 8. plass i den luxemburgske serien i fjor og fikk mulighet til UEFA-cupspill gjennom å være tapende finalist i cupen, ble som kjent for sterke for Lillestrøm i første kvalifiseringsrunde. Käerjéng er dermed blant lagene som kan møte FFK i andre kvalifiseringsrunde.

Laget består av deltidsspillere hvor den best betalte spilleren tjener 8000 kroner i måneden, og kommer fra en by med om lag tusen innbyggere. Med andre ord på størrelse med Slevik.

Dette er første gang den lille klubben er med i Europa-cup etter at laget ble stiftet gjennom en sammenslåing i 1997.

Avansementet må mildt sagt beskrives som en sensasjon, og laget er nok i utgangspunktet det svakeste FFK kan trekke. Men i likhet med Lillestrøm, så har FFK den siste tiden hatt store problemer med å spille mot lag som ligger dypt og forsvarer seg med mange mann. I Luxembourg la hjemmelaget seg bakpå med 10 mann, fikk en heldig scoring og forsvarte seg med nebb og klør resten av kampen. Slike lag er det vanskelig å spille mot, og det fikk LSK erfare som hadde store problemer med å spille seg frem til målsjanser.

Laget er en middelmådighet i Luxembourg på nedre halvdel av tabellen, et land med færre innbyggere enn Oslo, og har ingen spillere med på et svakt luxembourgsk landslag.

Det er ikke uten grunn at enkelte kaller LSKs exit mot dette laget som tidenes fiasko i norsk fotball.

Så får vi håpe at FFK tar oppgaven mer alvorlig dersom det er Käerjéng som trekkes opp av hatten på fredag!

FC Haka (Finland)


FC Haka sendte walisiske Rhyl ut av første kvalifiseringsrunde på bortemålsregelen. Finnene tapte 1-3 på bortebane, men dro i land en 2-0-seier på hjemmebane. Det var nok til avansement.

Laget ligger som nummer to i den finske toppserien, kalt Veikkausliiga, og er historisk blant de aller største klubbene i Finland med hele 9 seriemesterskap. Mellom 1998 og 2000 vant de ligaen tre år på rad. I fjor ble det 3. plass bak HJK (Helsinki) og Tampere United.

Det har imidlertid vært mer sparsomt med suksess ute i Europa. De siste årene har laget møtt to norske lag – Stabæk og Vålerenga – og tapt formidabelt mot begge lag. I fjor røk laget ut i første kvalifiseringsrunde mot det estiske laget Levadia. Men klubben lever nok fortsatt godt på minnene fra 1982 da Haka sensasjonelt gikk helt til kvartfinalen i det som da het Cupvinnercupen, der de ble slått ut av Juventus med 0-2 sammenlagt.

Lagets toppscorer Toni Lehtinen (nummer 11) som står bokført med 7 mål på 13 kamper hittil i sesongen. Det kan også være verdt å merke seg navnet Valeri Popovitch – en 37 år gammel russisk spiss som er en stor stjerne i finsk fotball og fortsatt er aktiv for Haka. Det har blitt 3 mål på 8 kamper så langt i år.

Klubben har også eksportert spillere til norsk fotball. Både Peter Kovacs og Ham-Kams solide midtstopper Juha Pasoja har en fortid i FC Haka.

Geografisk ligger Haka i byen Valkeakoski, en liten by nær Tampere med en befolkning på om lag 20 000, et stykke syd i Finland.

Dynamo Minsk (Hviterussland)


Dynamo Minsk holder naturligvis til i Minsk som for de geografisk tilbakestående er hovedstaden i Hviterussland. Hjemmekampene spilles på Dinamo Stadion med plass til over 40 000 tilskuere.

Klubben er 7 ganger mester i den hviterussiske ligaen som ble opprettet i 1992. Forrige seriemesterpokal ble satt i skapet i 2004.

Dynamo Minsk forskyner det hviterussiske landslaget med flere spillere. Deriblant spissene Aleksandr Kulakov og Evgeny Kurilin.

Norge har flere ganger slitt med det hviterussiske landslaget, og det er ingen grunn til at ikke FFK også kan komme til å få det tungt mot Dynamo Minsk dersom lagene trekkes mot hverandre. Minsk imponerte i første kvalifiseringsrunde da de slo ut bedre seedede FC Skonto fra Riga.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340