Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

– Ønsker å utvide scoutingvirksomheten

Nylig var FFK i Rwanda for å speide etter nye talenter: – Jeg var nede i Rwanda sammen med Patrick Mørk og Bjørn Wesstrøm, som er AIKs sjefsscout, for å se og oppdatere meg på interessante unge spillere, bekrefter Joacim Jonsson.

Tekst av Øystein Holt, Foto: fredrikstadfk.no
Lagt ut: 18. October 2011 - 17:01
Les også

Historisk sett hentes det flest fotballspillere fra de fattigste landene i Vest-Afrika.

– Øst Afrika er relativt lite utforsket og et nytt område for de fleste klubber, så prisnivået vil være svært levelig her. I tillegg er det både spennende og viktig å se nye områder og holde seg oppdatert.

Svensk-norsk samarbeid?

At AIK og FFK reiste ned sammen gjorde at rykter oppstod om at FFK hadde inngått et samarbeid med AIK:

– Jeg skjønte det hadde vært noen rykter om det og jeg må si at jeg blir overrasket og nesten skuffet over mennesker som tror at vi skal bli AIKs farmerlag og hente spillere som blir til overs der, sier Jonsson før han retorisk legge til:

– Det må si fall være motsatt? Har vi virkelig gjort så dårlig jobb i spillerlogistikken i det siste?
Noen av ryktene som oppstod i forbindelse med FFKs tur til Rwanda var at AIK hadde førsteretten til å plukke spillere under oppholdet.

– Vi var koordinert på dette før vi dro og ser i utgangspunkt etter ulike typer spillere.

Også Patrick Mörk avkrefter på Twitter at så er tilfelle:

– I så fall får Bjørn fra AIK og Jocke fra FFK avgjøre med stein, saks og papir, skriver han.

Men var hensikten å lære av AIK?

– Først må jeg si at det er utrolig morsomt og givende å være på tur sammen med Bjørn. Man skal alltid være ydmyk og ta til seg ting av gode kollegaer.  Når det er sagt, så føler jeg at vi er godt på vei når det gjelder scouting. Det som stopper oss i dag er at vi har alt for små ressurser og ikke kan prioritere som jeg ønsker.

Ønske om å utvide scoutingen

AIK er kjent for å satse stort på scouting, noe Jonsson også har lagt merke til.

– Jeg må si jeg er litt misunnelig på en klubb som AIK som har halvannet årsverk øremerket til scouting i tillegg til sportssjefen.

Kommer FFK til å kjøre samme modell som AIK?

– Jeg er vel heller der at jeg ønsker å være med å utvikle vår egen scouting i form av en person som kun jobber med det. Dit bør vi som klubb komme og jeg er sikker på det vil lønne seg.

– Bare se på noen av spillerne vi har scoutet. Spillere som Adiyah og Gamboa har kostet 2 millioner kroner og gitt 20 millioner i avkastning. Bare det ville finansiere scouting i lang tid.

Foreligger det noen konkrete tanker for å utvide speiderapparatet til FFK?

– Scouting er kanskje det som jeg brenner mest for i jobben som sportssjef og jeg/FFK har både tanker om å utvideapparatet og ta i bruk et system som jeg sammen med en datateknikker har jobbet med i over halvannet års tid.

Planlegger FFK å ansette en scout på heltid?

– Jeg mener at enhver klubb på toppnivå må komme dit og det vil garantert lønne seg. Håpet er at vi skal skape oss et økonomisk fundament og ta steget som gjør at vi kan heltidsansatte en scout i tillegg til sportssjefen.

Rwanda

Hva så dere etter i Rwanda?

– Når jeg er i Afrika ser jeg spesielt etter det eksepsjonelle, typer som Jabbie som har en syk fysikk eller andre ekstremferdigheter. Jeg ser også spesielt etter offensive spillere i Afrika. Samtidig er det viktig å oppdatere seg og skaffe oversikt over markedet.

 Er det noen spesielle spillertyper dere ser etter?

– Generelt så ønsker vi to forsvarsspillere, en midtbane og to spisser.

Bangura x2

Stemmer det at FFK hadde førsterett på Mohamed Bangura og Teteh Bangura, men ikke maktet å stable nok penger på beina?

– Spesielt Mohammed hadde vi los på, men dessverre ikke midler til å hente på det tidspunktet. Har sagt mange ganger at det er en av tingene i jobben som har gremmet meg mest er at vi ikke kunne hente han.

Jan Rafn var den eneste i FFK som så Bangura spille live for IFK Värnamo, da han var der nede for å følge opp Lalawele Atakora. Også han var mektig imponert:

– Jeg sa løp og kjøp med eneste gang. Det til tross for at han spilte sin dårligste kamp for sesongen, forteller Rafn.

– Noen ganger hadde jeg ønsket vi hadde en økonomisk handlefrihet til å hente spillere eller et slags investselskap som var interessert i slike prosjekter. Jeg mener oppriktig at det ville vært interessant å investere i FFK i forhold til de siste årenes spillerlogistikk og strategiendring, forteller Joacim Jonsson

Ingen øst-afrikansk suksess?

Oppholdet i Rwanda ble aldri noen stor suksess, og talentutvalget var begrenset.

– Rwanda og Øst-Afrika er per i dag et område som FFK ikke kommer å fokusere ekstra på. Det har vi verken tid eller økonomi til. Vi må prioritere områder der det ekstreme finnes i en langt bredere grad og der utbudet av potensielle spillere er større, der desperasjonen gløder i øynene og man kan gå igjennom veggen for å lykkes. Naturligvis vil det komme spillere fra Øst-Afrika også i tiden fremover men det er på langt nær like mange objekter her per i dag og derfor må vi gjøre en prioritering av ressurser, skriver Jonsson i sin blog på fredrikstadfk.no

Også Patrick Mörk bekrefter denne observasjonen på Twitter:

– Reisen var ikke bortkastet, men klart færre klassespillere enn i Vest-Afrika.

Jonsson er likevel klar på at oppholdet ikke var mislykket:

– Tvert imot mener jeg, det er dette som drar klubbens scouting videre og utvikler den. For å få et funksjonelt godt apparat så må man utforske og finne sine områder. Sitter man på en stol hjemme i Norge og ser DVD og hører på lykkesøkere, ja, da kan jeg garantere at man kommer til å mislykkes i det lange løp.

Les også hva Jonsson mener om prøvespillerne Momo og Lars Kallevik.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

04/12/2023 15:02 | f59a3c20