Uengasjert FFK rundspilt av Moss

Hva skal man egentlig si? At vi har sett det før? At vi ikke bryr oss? Kanskje ”gratulerer kråker, nå er dere Østfolds stolthet for én dag – jippi!” Æsj, i dag finnes det ingen unnskyldning. Uansett hvordan vi vrir og vender på situasjonen; det er og forblir surt å tape lokaloppgjør – selv mot mossinger.
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 24. March 2008 - 22:43
For det var Moss som ønsket å spille fotball denne snøfylte aftenen. Eller nei, det stemmer, kampen var flyttet til biljardbordmatta i Østfoldhallen, og der er det verken vær, vind eller ujevne gresstuster som kan ta skylda. Å skylde på underlaget blir for enkelt, det må FFK fint se å lære seg å mestre nå som snart halvparten av lagene i Tippeligaen velger plastikk.

Nei, i stedet får vi fokusere på det vi kan gjøre noe med. Det var Moss som hadde innsatsen og utkjempet FFK på samtlige områder av spillet. Det var noe uinspirert og giddeløst over det eneste tippeligalaget på banen, et ord FFK knapt fortjener å benytte etter dagens prestasjoner.

FFK mønstret et tilnærmet toppet mannskap. Brian West fikk sjansen grunnet Tariks U21-landslagsoppdrag. Piiroja og Kvisvik var ingen steder å se. I stedet trappet Joakim Thomassen opp på høyre kant, mens Vidar Martinsen tok oppstilling ved siden av Gerrbrand i midtforsvaret. Og på høyreback? FFK-debutant Jan Tore Ophaug.

Med tilnærmet toppet mannskap og en divisjonsforskjell i baklomma burde man ha nok ballast til overlumpe mossekomplekset, men den gang ei: Allerede etter ni minutter gikk Moss opp i ledelsen. En 45 graders pasning ble lagt ut i feltet og enkelt ekspeditert i korthjørnet av Branimir Poljac bak en sjanseløs Erik Bråthen. Hovedregien, en rundlurt nysignering:

– Jeg blir litt usikker på om jeg skal ta stussen eller ikke, og velger å trekke meg. Backen kommer på overlapp og skaper en to-mot-én-situasjon. Da blir det vanskelig, forteller Ophaug til ffksupporter.net etter kampslutt.

Til trønderens forsvar skal det sies at han kun har hatt én lett treningsøkt sammen med laget. Vi må nok gi ham litt mer tid før han presterer på det nivået han gjorde som en del av Danmarks beste forsvar. Men dessverre var Ophaug involvert også senere i kampen.

Etter 25. minutter får ikke Ophaug klarert ballen skikkelig. I stedet velger Gerrbrand å felle en mossespiller på vei bort (!) fra mål. Et noe billig straffespark, det første av to i kampen, ble forært mossingene, men eks FFK-spiller Bjørnar Johannessen maktet ikke å overliste Erik Bråthen. FFKs talentfulle keeper åpnet kampen svakt med et par usikre opptredener i feltet, men spilte seg opp utover i kampen.

– Jeg føler det gikk personlig greit i dag, men lagmessig er vi under pari. Jeg har bestemt meg for å gå på alt i treningskampene. Jeg må bare prøve og prøve, og av og til vil jeg feile, men det må man regne med. Hvem som står av meg og Lasse til søndag er ikke godt å si. Lasse er en god keeper, fortalte Bråthen etter kampslutt.

Foruten to situasjoner nær pause, var ikke resten av omgangen noe å skrive hjem om. En stupheading av Gashi gikk knallhardt over mål, men kunne like godt ha resultert i et perlemål. I omgangens siste spilleminutt er Gashi frempå igjen. Han braker sammen med mossekeeperen, og ballen triller mot mål, men en mosseforsvarer får klarert i tide.

– Vi mister ballen for ofte i farlige situasjonen. Det er tungt å måtte spille hele tiden fremover. Vi må ture å holde ballen i laget og spille mer. Moss imponerte meg med det, de var flinke til å spille og holde ballen i laget, sa Ophaug.

Andre omgang var noe bedre for FFK. Ramberg og Kouadio gjorde positive innhopp på hver sin kant. Særlig sistnevnte maktet å skape noe, selv om han måtte gjøre det helt på egen hånd. Vår ivorianske tekniker blir likevel til tider fortsatt litt for glad i ballen, men er absolutt en meget spennende spiller som komme til å få mye spilletid i år.

Til tross for positive innhopp utover i omgangen, var det Moss som var best i dag, så vi tar kortvarianten:

1. minutt ut i andre omgang klinker Bjørnar Johannessen en dårlig klarering fra Ophaug i mål. FFKs forsvar så ut som utstillingsdukker, totalt stillestående.

En gjennomgangsmelodi gjennom hele kampen var at FFK ikke maktet å legge en spiller foran og bak Kenneth Kvalheim. Spydspissen til Moss fikk gang på gang ta imot ballen helt upresset, og utfallet var forutsigbart: Enten kom Gerrbrand eller Martinsen i rusende fart og lagde frispark, eller så skapte Moss en målsjanse. Førstenevnte skjedde i situasjonen før 3-0-målet, hvor et frispark var utgangspunktet for angrepet som resulterte i økt ledelse.

Stopperne ble dratt ut i feltet og Kvalheim fikk stå helt alene på bakre stolpe, god gammeldags ”ball watching”. Vår stakkars brasilianske venn, Wallace – som fra før av sliter med den defensive orienteringen – måtte derfor sideforflytte innover mot en mann foran seg. Dermed kunne Kvalheim enkelt sette ballen i mål, der han ble stående helt alene til venstre for Erik Bråthen.

– Jeg synes ikke vi skal vurdere nysigneringen så mye på bakgrunn av prestasjonene i dagens kamp. I dag var alle dårlige, sa Per Morten Haugen etter kampslutt

Og bedre kan det knapt sies. Samhandlingen var totalt fraværende. Gang på gang kunne man se at spillerne først begynte å løpe etter at en duell var vunnet, eller etter at en pasning ble slått i deres retning. Da er det for sent. FFK kom hele tiden på etterskudd og tapte altfor mange andreballer.

– Prestasjonene her i dag har ikke så mye med kvalitet på spillerne å gjøre. Jeg er enig i at samhandlingen ikke var god i dag, så det er noe vi må trene videre på. Det hjelper ikke å hente inn elleve gode spillere hvis de ikke spiller bra sammen, kommenterte sportslig administrator Per Morten Haugen videre.

Dagens lyspunkt verdt å nevne er at Abgar Barsom, selv på en dag hvor FFK underpresterer, er et aktivum på FFKs venstrekant. Det var på venstresiden FFK skapte noe, og Barsom og Wallace vise prov på noe som kan bli meget underholdende utover i sesongen. Videre kan vi jo for syns skyld nevne at Gardar Johannsson ble felt, noe som resulterte i et heldig straffespark. Kasey Wehrman reduserte sikkert, og kunne dermed fastsette nederlaget til 3-1.