Husk meg
Brukernavn
Passord

18 Tor Edvin Trondsen

Bilde av Tor Edvin Trondsen
Posisjon Forsvar
Alder 47 år (03.09.1976)
Fødested Trondheim
Høyde 188 cm
Vekt 83 kg
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 4
Obligatoriske kamper 41 (36 serie, 5 cup)
Andre klubber Utleira IL, Nardo FK (-1997), Moss FK (1998-2000), Rosenborg BK (2000-02), Moss FK (lån - 2001)

Biografi

Æ e itj trønder, æ e fra Fredrikstad - Tor Trondsen

Umåtelig populær trønder som fikk karrieren ødelagt av flere alvorlige hodeskader.

Trondheimsgutten fikk for alvor fart på karrieren da Mossetrener Knut Torbjørn Eggen hentet ham fra Nardo til Melløs i 1998. Moss bladde opp 300.000 kroner for å sikre seg unggutten, og Tor Trondsen ble dermed Nardos dyreste solgte spiller noensinne.

Kjekk ung mann klar for spill for Norges beste lag.
Oppholdet på Lerkendal ble derimot ingen suksess.
Foto: Rosenborg BK

I MFK havnet Trondsen på et lag som også besto av navn som Rino Hansen, Jan Tore Ophaug, Hans Erik Ramberg og Dagfinn Enerly. Et beinbrudd i april gjorde riktignok at starten i hans nye klubb ble noe amputert, men etter hvert tok 21-åringen plass i Moss' midtforsvar.

Og stoppertalentet imponerte såpass at en italienske Serie A-klubb snuste på ham i løpet av sesongen. Noen overgang ble det derimot aldri snakk om. I 1998 fikk han også sin første og eneste U21-landskamp.

Etter å ha vært fast for Moss i nesten tre sesonger ble Tor Trondsen solgt til Rosenborg for åtte millioner kroner sommeren 2000. Allerede høsten 1999 hadde klubbene blitt enige, men det ble bestemt at midtstopperen skulle bli i Moss et halvt år til.

Oppholdet på Lerkendal ble ingen suksess for den blide trønderen. Etter å ha fått tillit i sesonginnledningen i 2001, mistet han etter hvert plassen til Christer Basma. For å få spilletid ble han sommeren 2001 leid ut til gamleklubben Moss, men en skade gjorde at han kun spilte to kamper og mistet resten av høstsesongen.

Gjenforent med Eggen i FFK

Tilbake i RBK i 2002 slet Trondsen fortsatt med lite spilletid, og da FFK tok kontakt i august var ikke gladgutten vond å be. Å spille under gamletrener Eggen var noe han virkelig hadde lyst til.

- Det var han som hentet meg til Moss og gjorde meg til en god fotballspiller. Han er suveren som person og trener. Jeg skulle ikke ha noe imot å spille under ham, fortalte Trondsen til Fredriksstad Blad 28. august 2002.

Rosenborg var derimot ikke villig til å gi slipp på midtstopperen som så langt hadde tilbragt det meste av sesongen på reservelaget.

- Temaet er lagt på is ut året, sa RBK-direktør Rune Bratseh til Adresseavisen.

Tor Trondsen hadde derimot ikke tenkt til å ta et nei for et nei og oppsøkte RBK-ledelsen for å be om deres velvilje. Og det fikk han.

- Vi sto oppstilt ute på matta for å ta bilde til Champions League-programmet. Da kom Nils (Arne Eggen) veivende med armene. Han tok tak i meg og sa det bare var å reise.
- Så Champions League ble til norsk 2. divisjon?, spurte Fredriksstad Blad.
- Hehe, ja men det kunne ikke vært bedre. Tror du meg ikke?, smilte en fornøyd trønder.

30. august, dagen før overgangsvinduet stengte, ble Tor Trondsen klar for FFK. Hovedpersonen var derimot ikke helt sikker på hvor mye pressen hadde fått med seg av hva som hadde foregått i kulissene i forhandligene mellom spilleren og de to klubbene. Lagkamerat i RBK, Dagfinn Enerly hadde nemlig tyvlånt mobilen hans og svart på alle pressehenvendelser.

- Det er derfor jeg måte ringe rundt for å høre hva han hadde sagt. Heldigvis var det ikke noe farlig, humret 25-åringen til Fredriksstad Blad.

Trondsen gikk glipp av en anstendig bonus ved å vrake Champions League med RBK til fordel for 2. divisjonsspill. Gikk glipp av penger gjorde også Moss FK. I avtalen de hadde med Rosenborg sto det at MFK skulle ha en million kroner den dagen Tor Trondsen spilte sin 25. kamp for Trondheimsklubben. Trondsen stoppet på 23...

Opprykket til 1. divisjon var så godt som sikret da trønderen debuterte for FFK borte mot Sprint/Jeløy 8. september. I spann med Tore Pedersen dannet Trondsen et midstopperpar som holdt eliteserienivå, og hjemmelaget kom knapt til en sjanse i løpet av kampen som FFK vant 3-0.

- Ja da, jeg er fornøyd jeg, selv om det gikk veldig tungt. Kondisjonen er ikke den beste etter å ha gått skadet, men det skal rettes på, smilte debutanten til Fredriksstad Blad etter kampen.

For en åpenbaring Tor Trondsen var i FFK-trøya. På sesongens seks siste kamper slapp FFK kun inn fire mål, og tre av dem kom i den ubetydelige bortekampen mot Romerike i nest siste serierunde.

Harry Hansen var glad for at Tor Trondsen skulle spille for
FFK også i 2003. Foto: Geir A. Carlsson

Etter at 1. divisjonsplassen var sikret slo den sympatiske nykommeren fast at han ønsket å bli i Fredrikstad, og denne gangen gjorde Rosenborg ingenting for å stoppe overgangen. 18. oktober 2002 skrev han under en låneavtale med FFK ut 2003-sesongen. Samtidig takket han nei til et tilbud fra Moss.

- Jeg ønsker å være med på å bygge opp noe. Det får jeg full anledning til her i FFK, og det tiltaler meg, sa Trondsen til Demokraten da kontrakten var signert.

Midtstopperen overtok kapteinsbindet før møtet med 1. divisjon, og FFKs nye sjef fortsatte i samme stil som året før. Trondsen spilte 24 av 30 kamper og var en av de viktigste årsakene til at aristokraten ved sesongslutt kunne feire opprykk til Tippeligaen. Han ble også kåret til årets beste FFK-spiller av Fredriksstad Blad. Han toppet også VGs spillerbørs sammen med Strømsgodsets Kenneth Karlsen.

Trondsen mistet deler av serieinnspurten på grunn av en vond tå, men var tilbake og spilte den første timen i den avgjørende hjemmekampen mot Oslo Øst i siste serierunde. I 2. omgang gikk han ut til fordel for veteranen Tore Pedersen som dermed fikk en perfekt avslutning på FFK-karrieren.

- Jeg har spilt i Champions League tidligere, men det her er større, smalt det fra en fornøyd FFK-kaptein etter at Oslo Øst var beseiret 4-1 og opprykket sikret.

Tor Trondsen var fortsatt Rosenborgs eiendom, men hadde allerede i oktober 2003 fått beskjed om at han ikke inngikk i klubbens fremtidsplaner. Trondsen selv ønsket å bli i Fredrikstad, men så enkelt skulle det ikke være. RBK ønsket en økonomisk kompensasjon for å slippe midtstopperen til FFK, og lengre forhandliger førte ikke fram.

- Det eneste jeg har lyst til å gjøre er å spille fotball for Fredrikstad, men om jeg får lov til det er jeg ikke sikker på lenger. Jeg tør ikke å være sikker på noe, sukket en oppgitt Tor Trondsen til Fredriksstad Blad 29. november.
- Som sagt at jeg aldri lagt skjul på hvor godt jeg trives i Fredrikstad. Det er her jeg har lyst til å bo. Også etter at fotballkarrieren er over.

5. desember kom klubbene til enighet. Overganssummen lå på ca. én million kroner, 500.000 med en gang og resten etter et visst antall spilte kamper. Innbakt i avtalen var også en treningskamp mellom FFK og Rosenborg i Østfoldhallen 13. februar 2004.

- Jeg tror nesten ikke det er sant. For to dager siden veide jeg 200 kilo, nå veier jeg 82 kilo, jublet en lettet Tor Trondsen da overgangen ble offentliggjort. Kort tid etter signerte han en treårskontrakt med rødbuksene.

Skademarerittet begynner

Tor Trondsen ble nok en gang valgt til FFKs kaptein da 2004-sesongen tok til. Trønderen fikk derimot serieinnledningen ødelagt av skader, noe som skulle markere starten på slutten for hans fotballkarriere.

To ganger i løpet av 2003-sesongen hadde Tor Trondsen blitt byttet ut etter å ha fått en smell i hodet, og begge gangene ble det konstatert hjernerystelse.

I seriepremieren borte mot Lillestrøm var uhellet ute igjen. Allerede etter åtte minutter måtte Tor Trondsen ta telling etter en duell. En ny hodesmell rett før pause førte til at han groggy måtte geleides i garedroben. Der ble det klart at FFK-kapteinen hadde pådratt seg en ny hjernerystelse.

En omtåket Tor Trondsen blir hjulpet av banen etter
to hodesmeller borte mot Lillestrøm i serieåpningen i 2004.
Foto: Erik Hagen

I nettene etter kampen ble Trondsen passet på av Roger Risholt og Christian Petersen som vekket lagkameraten med visse mellomrom for å forvisse seg om at situasjonen var stabil.

- Jeg forsøker å sette fotballen i perspektiv nå, ikke grave meg helt ned. Man skal ikke spøke med hodeskader, og tross alt blir jeg bra igjen, sukket en oppgitt Tor Trondsen til Fredriksstad Blad 16. april.

Det tok lang tid før hodesmertene slapp taket, og ikke før i den niende serierunden 31. mai var trønderen tilbake på banen.

Men skademarerittet var på ingen måte over for publikumsyndlingen. Til bortekampen mot Tromsø 20. juni stilte midtstopperen med en spesialbestilt hjelm fra USA, men beskyttelsen hjalp så lite. Etter et sammenstøt med stopperkollega Christian Petersen segnet han om. Han fullførte omgangen, men måtte melde pass i pausen.
Trondsen ble spurt om hvilket lag FFK møtte sist helg, men husket det ikke. Dypt fortvilet måtte 28-åringen bli igjen i garderoben.

- Smellen han fikk mot hodet var ikke hard. Likevel ble han sløv og svimmel, hvilket tyder på at han tåler mindre nå og får lettere vondt i hodet. Det betyr en ting: Han kan ikke ha vært helt restituert fra den forrige skaden, sa FFKs lege Hans Petter Roos til Fredriksstad Blad to dager etter kampen. Nå rådet han FFK-spilleren til å holde deg unna fotball resten av sesongen.

Tor Trondsen hadde kun spilt 164 minutter førstelagsfotball i løpet av vårsesongen, og i kapteinens fravær hadde baklengsmålene rent inn. I løpet av sommeren ble Bora Živkovic og Raio Piiroja hentet inn for å berge aristokraten, og mens lagkameratene i løpet av høsten kjempet seg til fornyet tippeligakontrakt, ruslet en nedtrykt Tor Trondsen rundt og fryktet at karrieren kunne være over.

Som om ikke det var nok ble Trondsen og Sparta-spiller Petter Witnes utsatt for blind vold på Greåker i begynnelsen av august. De to kameratene sto og ventet på Witnes' kjæreste da en ruset mann gikk til angrep på dem.

- Helt umotivert fløy han på meg. Ettersom jeg var totalt uforberedt ble jeg først påførte et kraftig bitt i venstre øre. Det revnet og blodet begynte å fosse, fortalte en rystet Trondsen etter hendelsen. I basketaket ble han også påført et bitt i hoderegionen.
- Det er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg er fremdeles rystet etter episoden og har store smerter i hodet.

Trondsen og Witnes ble begge fraktet til Sykehuset Østfold. FFK-kapteinen måtte tilbringe natten der, før en kirurg fikk lappet han sammen dagen etter.

Angrepet ble politianmeldt, men gjerningsmannen ble aldri tatt.

Karriereslutt i mirakelkamp

Det var en offensiv og tilsynelatende friskmeldt Trondheimsgutt som tok fatt på 2005-sesongen. Småskader gjorde at han sto over de to første kampene, men til oppgjøret mot gamleklubben Rosenborg på Lerkendal 24. april fikk han tillit fra start.

Det er slik FFK-supporterne husker Tor Trondsen, som lagets
leder og kaptein. Foto: ukjent

Hjemmelaget gikk ut i hundre mot et defensivt FFK, men trønderne stanget mot et kompakt østfoldmur hele 1. omgang. De gangene RBK kom til sjanser sørget en umulig Steinar Sørlie for å holde buret rent. I 2. omgang skrudde trønderne opp tempoet, men Sørlie var i ferd med å spille sitt livs kamp. De få gangene FFK-keeperen måtte se balle forbi seg, fikk han hjelp av Tor Trondsen, som da han dukket opp på streken og headet unna en ball fra RBKs Frode Johnsen etter 63. minutter. Avgjørelsen falt da tidligere Rosenborgspiller Lars Blixt ekspederte en straffe i mål, til ellevill begeistring for de tilreisende østfoldingene og til bunnløs fortvilelse for hjemmefansen.

For Tor Trondsen markerte derimot kampen avslutningen av fotballkarrieren på toppnivå. Tre minutter etter matchvinner-redingen måtte han gi seg med en kneskade. 

Ulykkesfuglen kom seg raskt tilbake på trening, men kjente etter hvert at noe var feil. Kroppen føltes tung, men det var først og fremst hodet som satte en stopper for videre spill. Trondsen slet med kortidshukommelsen og hodesmerter som kom og gikk. I slutten av juni ble han innlagt på Sunnaas for nevropsykologisk undersøkelse.

- Egentlig burde jeg vært på Sunnaas for lenge siden. De siste månedene har jeg følt meg sliten, fortalte Trondsen til Fredriksstad Blad.
- Jeg er blitt redd for å gå opp i luftdueller og da sier det seg sjøl at jeg ikke har noe på en fotballbane å gjøre.

I slutten av juli fortalte han samme avis at han hellet mot å legge opp.

- Enten kan jeg kjøre på, kanskje få en smell til og ødelegge resten av livet, eller så kan jeg være smart, holde på med andre ting og leve videre som normalt, forklarte den sindige trønderen.

Engasjert og omgjengelig

Dagfinn Enerly hadde alltid vært en person som sto Tor Trondsen nær. De to humørsprederne hadde spilt sammen i Moss, Rosenborg og nå FFK, og da Enerly brakk nakken i serieavslutningen på Kristiansand Stadion i 2005 var det Trondsen som ble med i ambulansen til Sørlandet sykehus.

- Jeg var ute av meg, men prøvde å være til stede for Dagfinn for å gjøre det tryggest mulig for ham. Jeg ser nå hvor glad jeg er for at jeg fikk lov til å være der. Å få være sammen med ham på sykehuset var en stor ære, sa Tor Trondsen til Dagbladet to dager etter den dramtiske hendelsen. Trondsen ønsket også å være med ambulansen til Oslo, men det var ikke plass.

Trondsen så kampen fra FFK-benken, og hadde jobben med å ta imot telefoner fra kampen mellom Viking og Aalesund. Han satt fordypet i mobilen da uhellet skjedde.

- Jeg satt hele tiden og gløttet ned på mobilen, og så plutselig at Dagfinn lå helt i ro. Jeg snudde meg mot Røde Kors og så at de sprang inn på banen. Da fryktet jeg det verste.

Trondsen var den første som kontaktet Dagfinns kone Mona og informerte om at han var ved bevissthet. Trønderen var også FFK-spillernes bindeledd mot Enerlys familie i dagene etter ulykken, og fikk skryt av FFK-direktør Arve Mokkelbost for hvordan han har taklet situasjonen.

- Tor har vist holdninger og tatt en posisjon i forhold til det inntrufne. Han har vist kvaliteter utover det vanlige, sa Mokkelbost til Fredriksstad Blad 3. november 2005.

Både under og etter perioden på sykehus var Tor Trondsen en støttespiller for Dagfinn Enerly og hans familie. Enerly skamroser kameraten i sin egen bok "Så fort kan livet snu". Fra situasjonen i Kristiansand forteller han følgende:

"Jeg legges på båre og bæres ut. Tor Trondsen kommer bort til meg. Jeg ligger i sykebilen. Tor Trondsen er trønder. Vi har spilt sammen både i Moss, Rosenborg og Fredrikstad. Jeg har jo karrieremessig gått i hans fotspor. Han er en kjernekar og en veldig god venn. Derfor er det betryggende for meg at Tor er med i sykebilen det første stykket."

Inntektene fra Royal League-kampen mellom Lyn og Djurgården i desember 2005 gikk til Dagfinn Enerlys fond. Til stede på kampen var Tor Trondsen og daværende FFK-spiller Dag Frode Hornseth som leste opp en hilsen fra Enerly i pausen.

Tor Trondsen var også en av nøkkelmennene bak showkampen mellom FFK og Dagfinn Enerlys "Dream Team" på Fredrikstad Stadion 30. august 2006. Med på laget hadde Enerly fått profiler som Ole Gunnar Solskjær, Roar Strand og Freddy Dos Santos, men også brødrene Steinar og Espen. Og selvsagt Tor Trondsen.

Det er ikke bare overfor venner og bekjente Tor Trondsen har vist en omtanke og et engasjement utenom det vanlige. Han har blant annet jobbet for barn og unge som ambassadør for den idelle organisasjonen MOT.

Noen spillere blir glemt det øyeblikket de går ut stadionporten. Så er ikke tilfelle med Tor Trondsen. Den folkelige og omgjengelige trønderen ble omfavnet fra første stund i FFK-drakta, og hans stadige kjærlighetserklæringer til både klubben og byen gjorde ham umåtelig populær. Spillet han leverte i 2003-sesongen var en direkte årsak til at den gamle aristokraten endelig tok steget tilbake til norsk toppfotball, og selv om bare fikk én hel sesong i klubben vil hans navn for alltid stå med gullskrift i FFKs historiebøker.

Trondheimsgutten har nå mere gjort østfolding av seg, og selv om han mer eller midre har lagt støvlene på hylla, er han på ingen måte ferdig med fotballen. Allerede i oktober 2005 ble Tor Trondsen ansatt som trener for Lisleby hvor han skulle dele treneransvaret med Flemming Johannesen. I oktober 2008 ble han gjenforent med Knut Torbjørn Eggen i Moss FK hvor Trondsen gikk over i stillingen som spillerutvikler mens Eggen ble ansatt som utviklingsansvarlig.

Les mer om Tor Edvin Trondsen:
Fisketur med ffksupporter.net

NFF

Spillerprofil RBKweb

Oppdatert: 28. april 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340