Husk meg
Brukernavn
Passord

24 Jan Tore Ophaug

Bilde av Jan Tore Ophaug
Posisjon Forsvar
Alder 47 år (25.03.1977)
Fødested Orkanger
Høyde 189 cm
Nasjonalitet NO Norge
Kontrakten utløper 31.12.2011
Sesonger på a-lag 4
Obligatoriske kamper 78 (67 serie, 7 cup, 2 e-cup, 2 kvalik)
Andre klubber Orkanger IF (1993-97), Moss FK (1998-2002), SK Brann (2003-04), Odense BK, Danmark (2004-07)

Biografi

 

Jan Tore Ophaug spilte i Moss fra 1998 til 2002 ...

Den sindige trønderen Jan Tore Ophaug startet sin fotballkarriere i hjembygdas fotballstolthet, Orkanger IF. Her markerte han seg raskt som et stort talent, og ble hentet opp til A-laget allerede som 16-åring.

I motsetningen til de fleste andre trøndertalenter ble han ikke snappet opp av Rosenborg. Det nærmeste han kom var at Trondheimsklubben ville ha ham med til Norway Cup som juniorspiller. Ophaug var derimot opptatt med 2. divisjonsspill for Orkanger, og dermed mistet han muligheten til å spille for 90-tallets store norsk lag.

I stedet var det den nyopprykkede tippeligaklubben Moss som sikret seg forsvarsspilleren i 1998 for den nette sum av 60.000 kroner. På Melløs stiftet Ophaug bekjentskap med Hans Erik Ramberg, Simen Brenne, Kasey Wehrman, Raymond Kvisvik og Vidar Martinsen, og han ble raskt en sentral spiller i mosseforsvaret med sin taklingsvilje og store arbeidskapasitet.

Totalt spilte Ophaug 103 kamper i mossedrakten og scoret seks mål. Han var også lagets kaptein en periode.

... i Brann 2003-04 (foto: brann.no) ...

I 2002 rykket Moss ned til Adeccoligaen og i mars 2003 gikk Jan Tore Ophaugs ferd videre til Bergen og SK Brann. Salgssummen skal ha ligget på omkring en halv million kroner. I Brann spilte han 60 kamper og scoret ett mål. I løpet av tiden i Bergen fikk Ophaug og hans samboer sitt hittil eneste barn.

Jan Tore Ophaug er i utgangspunktet midtstopper, men i Brann ble han mest brukt som høyreback. Da danske Odense Boldklub kom på banen og tilbød ham en midtstopperplass, valgte trønderen å takke ja. I mars 2005 skrev han under en 2,5 årskontrakt med klubben fra Fyn. I OB ble han raskt en viktig brikke i forsvaret sammen med Skiensgutten Alexander Aas.

I 2006 kvalifiserte OB seg som ett av 11 lag fra Intertotocupen til UEFA-cupen. Her imponerte danskene med sterke seire over blant annet Hertha Berlin og Herenveen, og laget var kun ett mål fra å gå videre fra gruppespillet. I 2007 ble OB og Jan Tore Ophaug danske cupmestere etter 2-1 over FC København i Parken.

... før turen gikk til Danmark og OB i 2004.

I mars 2007 opplevde OB noe så spesielt som å miste sin trener på grunn av hjemlengsel. Britiske Bruce Rioch hadde vært OBs trener siden sommeren 2005 og hadde blant annet ledet klubben til 3. plass i den danske Superligaen. 12. mars 2007 sendte klubben ut en pressemelding om at Brioch med umiddelbar virkning hadde avbrutt kontakten med OB for å reise hjem til sin nyopererte kone.

Ophaug forlenget siden kontrakten med OB til sommeren 2009. Totalt spilte han 99 kamper og scoret ett mål for Odense Boldklub.

I 2006 var daværende FFK-trener Knut Thorbjørn Eggen ute etter å hente sin tidligere Mosseelev til FFK. Fremstøtet førte ikke fram. I januar 2008 ønsket Odense Boldklub å sikre seg FFKs midtbanespiller John Anders Bjørkøy. Det ble spekulert i en byttehandel med Jan Tore Ophaug, men heller ikke denne avtalen ble noe av.

FFK ga derimot ikke opp å sikre seg Ophaug, og 23. mars ble forsvarspilleren klar for Østfolds stolthet. Debuten fikk han i serieåpningen borte mot Brann 30. mars, en kamp FFK tapte 2-4.

Ophaug ble raskt et fast inventar i FFKs forsvarsfirer, og leverte solide kamper både som midtstopper og høyreback. Prestasjonene varierte noe, men Anders Grönhagen virket og ha full tillit til den rutinerte trønderen.

Aristokraten hadde stø kurs mot sin første tippeligamedalje da turen gikk til Åråsen og bortekamp mot Lillestrøm i den 23. serierunden. Kampen ble en knalltøff batalje, og allerede etter 14 minutter var uhellet ute. Ophaug havnet i en duell med LSKs Khaled Mouelhi som traff FFK-spilleren i kneet. Trønderen vred seg i smerte og trodde kneskålen var ute av ledd. Resultatet var verre; kneskålen var knekt, og Ophaug mistet ikke bare serieinnspurten. Han hadde også en lang opptreningsperiode foran seg.
- Og så husker jeg at Lillestrøms Steinar Pedersen klagde til linjemannen fordi vi fikk frispark, humret han senere til Fredriksstad Blad.

Under sølvfeiringen på Stadion etter den siste seriekampen humpet en svært blid Jan Tore Ophaug rundt på krykker sammen med de andre FFK-spillerne.

Seriesølv sier'u? Garðar Jóhannsson (til venstre), Jan Tore Ophaug og Abgar Barsom. Foto: Ken Thomas Nilsen.

Ikke før til bortekampen mot Brann 6. juli var Ophaug tilbake på banen. Da var FFK allerede tungt innblandet i bunnstriden. Trønderens første kamper etter combacket var av det heller rufsete slaget, men han spilte seg stort opp i sesongens siste kamper.

Det var ikke nok, og sesongen endte med et skuffende nedrykk til Adeccoligaen.

Kontrakten med FFK går ut 31. desember 2011.

Les mer om Jan Tore Ophaug:
Spillerprofil FFK
Spillerprofil SK Brann
Wikipedia

Oppdatert: 15. februar 2010

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

13/04/2024 21:38 | 6784f4c3